Skocz do zawartości
IGNORED

Co zrobić z za grubym kablem?

wildchild

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kable do głośników 2,5 mm. Okazało się, ze nie mieści mi się on do zacisków we wzmacniaczu (w kolumnach też wchodzi ledwo ledwo). Czy jest jakaś możliwość, żeby go podłączyć czy muszę kupić cieńszy kabel?

https://www.audiostereo.pl/topic/44530-co-zrobi%C4%87-z-za-grubym-kablem/

Dziwne ... zwykle tak do 4 mm kw. da się wepchać ... no chyba że masz te małe zatrzaski znane z tańszych sprzętów.

Kabel pewnie masz linkę ... w takim razie poodcinaj część drucików przy końcówce aby zmniejszyć średnicę.

Perkoz_1, 17 Lip 2008, 12:41

>-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grubość 2mm - rozumiem że średnica ... w takim razie nic mu to nie da bo będzie to odpowiednik kabla o przekroju (na oko) ~3 mm kw. więc nawet będzie gorzej.

Ukryta Zawartość

Ja bym nie kombinował z odcinaniem drucików, szpilki to też raczej kiepski pomysł.

Jezeli nie "grozi" Ci wymiana kolumn w najblizszym czasie - kupiłbym inny kabel, lub pomysłał o wymianie gniaz w kolumnach . Koszt zabiegu niewielki a problem z głowy raz na zawsze.

Pozdr

wildchild, 17 Lip 2008, 13:00

>Kabel jest pleciony (firmy cabeltech). To w końcu taka szpilka pomoże czy nie? a odcięcie drucików

>nie wpłynie na jakość dźwięku?

Odciecie drucikow jest zdecydowanie najlepszym i najprostszym sposobem w Twoim przypadku. Wieza Philipsa ma taka konstrukcje, ze taki manewer nie pogorszy jakosci dzwieku.

pzdrw

soso

Szpilki chyba bedą pasować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jak rozumiem, kable nie wchodzą w gniazda kolumn nie do wzmacniacza. Prawda ?

Kiedy miałem Yamahę 496, wchodziło mi do niej wszystko :) - solidny klocek swoją drogą.

Z tych dwóch sposobów najlepiej będzie zastosowac szpliki. Choć połaczenie szpilka - gniazdo zaciskowe będzie niezbyt doskonałe.

Nadal myslę, że najskuteczniejsza byłaby wymiana gniazd w kolumnach na jakieś skręcane.

Dwie pary gniazd kosztują tyle co szpilki, roboty niewiele i raczej przyjemna a satysfakcja z przeprowadzonej samodzielnie operacji bezcenna :) - no wkrecasz później co zechcesz...

/-> paul_67, 17 Lip 2008, 17:33

Niby racja ale jakoś razi mnie idea ingerowania nozem w strukture kabla :)

lepiej byłoby kupić cieńsze niz odliczas ilość drucików do odcięcia...

Poza tym,usuwając druciki wpływa na brzmienie prawdopodobnie negatywnie

a rozwiercając otwór nie wpływa w żaden sposób a wykorzystuje potencjał całego kabla.

Pozdr.. :)

-> paul_67, 17 Lip 2008, 17:54

ok, może to kwestia bardziej estetyczna

... ale zawsze wyrabia dobry nawyk, nie rżnięcia kabla nozem ...:)

szcególnie jeśli to rżnięcie ma się odbyć tylko od strony wzmacniacza.

Cieszę się :) ... wiec musisz się zgodzić, że obcięcie kabla może teoretycznie bardziej wpływać na dziwięk niż rozwiercenie zacisku. Choc to drugie na pewno wpłynie bardziej na obnizenie wartości wzmacniacza... dylemat pozostawmy włascicielowi ... :)

Nie zaczynajmy tutaj lepiej dyskusji n.t ważności lub braku wazności kabli, pls...

ja jestem z tych wierzących, choć przeszedłem drogą niewiernego Tomasza -> dotknąłem i mnie nawróciło. Wiem jednak, ze nie ma sensu o tym mówić to trzeba przezyc :)

nie wyobrażam sobie, żeby obcięcie kilku żyłek kabla miało wpłynąć na dźwięk bardziej, niż zastosowanie kolejnego elementu w torze jakim są te szpilki...

co za problem spróbować, jak stwierdzisz, że dźwięk się pogorszył (w co nie wierzę), to utniesz ten centymetr kabla i po kłopocie...

whitesnake, 17 Lip 2008, 18:43

>Cieszę się :) ... wiec musisz się zgodzić, że obcięcie kabla może teoretycznie bardziej wpływać na

>dziwięk niż rozwiercenie zacisku. Choc to drugie na pewno wpłynie bardziej na obnizenie wartości

>wzmacniacza... dylemat pozostawmy włascicielowi ... :)[...]

Ja bym po prostu rozwiercił i nie robił przedmiotu kultu z jakiegokolwiek pogwarancyjnego sprzętu.

Dla większej wygody wymienił bym gniazda na solidne (niekoniecznie złote ;-)) zakręcane.

Co do teorii wpływu na dźwięk braku paru drucików w tym odcinku kabla też można dyskutować - wątpię, że zaciski są połączone z elektroniką też takim grubym kablem...

SlawekX, 18 Lip 2008, 08:35

>Dla większej wygody wymienił bym gniazda na solidne (niekoniecznie złote ;-)) zakręcane.

>Co do teorii wpływu na dźwięk braku paru drucików w tym odcinku kabla też można dyskutować - >wątpię, że zaciski są połączone z elektroniką też takim grubym kablem

Zgadzam się z kolegą, całkowicie :). Żeby nie było watpliwości ...

Jakoś pomysł na rozwiercenie, czy wymianę gniazd jest mi znacznie blizszy pomimo, że

nie wydaje mi się aby odcięcie kilku drucików w tej aplikacji było słyszalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.