Skocz do zawartości
IGNORED

Baardzo tanie monitorki

elkaziorro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do Was pytanie: czy warto kupić stare, często ponad 20 letnie kolumny?

Z racji tego, że posiadam małe mieszkanko poszukuję niedużych kolumienek, najlepiej jakiś monitorów. Dotychczas jadę na Unitrze ws 432 i słuchawkach sennheiser px200, ale powoli zaczyna mnie to męczyć, tym bardziej że moja kobietka również chciała by ze mną posłuchać ;) Co prawda posiadam jakiś tam zestaw do kompa: logitech x-240, ale tego nie da się dłużej słuchać niż 1h. Dlatego szukam kolumn. No i teraz problem. Chcę na nie wydać nie więcej niż 200-250 zł, a w takiej cenie to tylko starocie. I nie wiem czy się w nie ładować, czy czasem nie kupić jakiś pseudo kolumn z wieżyczek za kilka groszy, choć to pewnie zagra gorzej, niż ten logitech.

Czy widzieliście coś ostatnio na allegro, co można za tą cenę kupić i co jakoś tak w miarę zagra?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/44479-baardzo-tanie-monitorki/

Użyj wyszukiwarki na forum to po pierwsze.

Po drugie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...nie chciałbym cię martwić ,ale taki budżet jest niewystarczający na kolumny do zestawu stereo.Lecz zawsze można iść na kompromis w twoim przypadku to będzie duży kompromis.

moje propozycje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...w polsce za te pieniądze dostaniesz naprawde leciwe głośniki,niejednokrotnie grzebane przez domorosłych elektroników.

Celowo podałem różne brzmieniowo kolumny ale w wyznaczonym budżecie-preferencje brzmieniowe to indywidualny gust i wybór.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się właśnie nad zakupami za granicą, ale...

Nie wiem, czy doliczając koszty wysyłki nie wyjdzie na to samo, jakbym kupił w Polsce. Oczywiście na ebay jest większy wybór, ale przesyłka będzie szła dużo dłużej

A to, że mój budżet jest minimalny to wiem, ale wakacje, zmiana mieszkania itp. i naprawdę przez jakiś czas nie będę miał w zasięgu większej kwoty, a obecny "zestaw" naprawdę mnie dobija

Dzięki za propozycje :)

Jakieś rozwiązanie to jest, ale strasznie nie lubię zaciągać żadnych kredytów, może przez to, że w tym pracuję...

Oczywiście planuję zakupić coś porządnego, ale to za jakiś czas, myślę że nie wcześniej niż za 6 miesięcy, a póki co chciałem jakąś "przejściówkę", bo jak już wspomniałem, głośniki od kompa doprowadzają mnie do białej gorączki! Myślę, że nawet taki 20 latki za 200 zł w zestawie z WS 432 zagrają lepiej, niż to.

Coż.

Zapewniam, że te Infinitki mogą Cię zwalić z nóg, doprowadzić do opadnięcia "kopary" (razem z żoną -zwłaszcza po Logitechach), itd, itp...

Ale potrzebują odpowiedniej wydajności wzmacniacza...

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia.

P.S.

Gdzie taką Kobietkę znalazłeś ? To SKARB !!!!!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>zukzukzuk, 15 Lip 2008, 00:06

A które mają oryginalne woofery, te z Twojej aukcji czy te:

Ukryta Zawartość

???

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc - nie wiem.

Moje 30-sto letnie RS 2,5 mają przejrzystą membranę na basie.

Więc chyba te w podanej przez Ciebie. Nie wiem z jakich lat są RS3000?

"Moją" aukcję podałem przypadkowo tylko dlatego, że nie ma wduszek na nakładkach. A faktycznie basy mają jakby różne.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie chcę promować mojej ukochanej marki, ale szukając czegoś o RS 3000 - trafiłem na taki opis:

"Niesamowita rzecz! Wczoraj je testowałem i cały mój sceptycyzm wobec audiofilskiego sprzętu dla szpanerów legł w gruzach. Te zaś obróciły się w pył, którego resztki porwał dmący z prędkością światła wicher.

Włączyłem Moonlight "V.I.T.R.I.O.L", rozłożyłem się na łóżku i moją twarz rozpromienił najszczerszy uśmiech, który trwał dokąd tylko dochodziły mnie ostatnie dźwięki tej piosenki. Utwory brzmią jakby były na nowo zaaranżowane, słyszalnymi stają się dźwięki, które dotąd nie istniały. "The End" Doorsów sprawiło, że mój duch utracił kontakt z ciałem. Później podczas rytuału oglądania Twin Peaks widzę jak bohaterowie plądrują jaskinię, ja zaś po prostu to czuję, ich głosy dochodzą do mnie jakbym czaił się kilkanaście metrów dalej pod jej kopułą. Następnie podnosi głos kaczka: zastanawiam się; co to za dźwięk, czy na pewno dochodzi z głośników?

Zaprawdę powiadam Wam, jeśli będziecie kiedykolwiek na kupnie głośników to tylko ta marka. Rozmyślałem nad Altusami, czy Tonsilami, ale - bardziej biegły w tych tematach - ojciec powiedział mi, że na moim miejscu nie zastanawiałby się chwili. To zadecydowało Droga rzecz, a jednak szybko stwierdziłem, że warta każdej sumy..."

Oczywiście - odczucia są subiektywne.

Tylko jedno się nie zgadza : droga rzecz ????

Pozdrawiam

Witam, zaraz mnie tu zlinczują ale co tam...

Jakiś czas temu zakupiłem na Allegro takie jak na fotce monitorki. Łącznie z przesyłką wyszło 70 zł, byłoby taniej jakby jeden z forumowiczów nie podbijał ;) Głośniki na magnesach alnico, dźwięk... niech za opis wystarczy stwierdzenie kolegi który je mi zabrał ;)

"Znalazłem nowy wzorzec dźwięku, te kolumienki są zrobione jakby specjalnie dla mnie"

Nie jest to bynajmniej reklama staroci ale sądzę że warto pogrzebać na Allegro i poszukać jakichś starszych Telefunkenów czy B&O, zapewniam że potrafią zawstydzić wiele nowych i znacznie droższych konstrukcji...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmmm... nie wiem czy obiły ci się kolumny aktywne Microlab 6C/7C, jako przejściówka powinny być doskonałe (tanie, bdb opinie... choć czy od osób doświadczonych... nie wiem, na pewno w większości wypadków od osób, które przesiadły się z głośniczków komputerowych)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wersja 6C, u tego samego sprzedawcy wersja 7C... (akurat teraz brak aukcji...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam te kolumienki !

Ukryta Zawartość

>zukzukzuk

Trzeba kupić jedne i drugie i złożyć jedną idealną parę ;))

A co do opisu - może to jednak nie ten model był? Ewentualnie opis sprzed 15-20 lat, bo mowa o Altusach i Tonsilach, więc może wtedy kosztowały astronomiczne kwoty? :)

A ja polecam to

Ukryta Zawartość

mam poprzedni model tych kolumienek w sypialni i w łazience, gdzie spisują się doskonale.

pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

szwagiero >>>

Model na 99% sie zgadza. Opis jest z 2007 roku.

Dlatego pisałem, że facet chyba przesadził z określeniem, że jest to "droga rzecz". Chociaż to forum filmowe, a gośc mógł za nie zapłacić może 500 i więcej złotych (zależy od stanu).

No to w porównaniu do ogromniastych Altusów np. model "200", te skrzynki mogły się wydawać się horendalnie drogie.

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.