Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-570 +Siesta Sat...jakie kable?

marceliszpak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Pomalutku zaczynam przygodę z dźwiękiem STEREO :)

Jestem na etapie kupna kabli do monitorków Siesta Sat.

Zdaję sobie z tego sprawę, że najważniejszy jest odsłuch i własne, subiektywne odczucia, co do póżniejszego doboru okablowania, ale... No właśnie. Nie jestem audiofilem i chciałbym tutaj zdać się na opinię fachowców w tym względzie.

Tak jak napisałem w temacie - głośniki będą grały przez wzmacniacz Yamaha AX-570. Natomiast boję się wymieniać źródła dźwięku, bo pewnie bez krytyki się nie obejdzie... Dla pełnej specyfikacji, muszę jednak to określić. Na dzień dzisiejszy korzystał będę z PIONEERA DV-400V ;) Jednak w niedalekiej przyszłości zamierzam zainwestować w CD-eka (najlepiej Yamahy).

Jeśli chodzi o akustykę pokoju (nieco ponad 14m2) myślę, że nie będzie tak źle.

Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą w sklepie muzycznym i doradził mi, żebym najpierw zrobił odsłuch na kablu firmy KIMBER KWIK 12 (coś ponad 20 zeta za 1mb.) Nie wiem, czy to dobry wybór, jeśli chodzi o rodzaj kabla do mojego zestawu? Zaznaczam, że interesuje mnie kwota do 50 zł / 1mb.

Za wszelkie sugestie w tym temacie, z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/44475-yamaha-ax-570-siesta-satjakie-kable/

Niekoniecznie 200-300zł. MAX. kwotę, jaką mogę dać na ten cel podałem tylko do wiadomości.

Jestem oczywiście skłonny kupić coś tańszego, np. KIMBER KABLE 4 PR (ok. 27zł/mb.)

Ten wzmacniacz, to mój pierwszy nabytek i nie zamierzam go od razu sprzedawać :)

Szczerze oszczędź tą kasę.

Kup kilka płyt, cokolwiek. Albo np słuchawki Creative Aruvana Live. (160-170 zl)

Zaraz wparują tu spece i będą Ci mózg lasować kablami... Żeby jeszcze któryś ten kabel usłyszał w ślepym teście... ;p A jeśli już, to na sporo wyższej klasie sprzętu.

Dzięki za radę, ale słuchawki już mam :)

Takie grube miedziaki raczej mnie nie satysfakcjonują.

A z tą kwotą 50 zł trochę przesadziłem. 20-30zł/mb w zupełności wystarczy.

Znalazłem taki kabelek na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Chcesz, to kupuj. W kablu najważniejsze, żeby był gruby. W sumie dużych mocy nie będziesz przesyłać, ale nic się nie stanie :) Od przybytku głowa nie boli... Co prawda ja bym kupił zwykły niemarkowy, ale jeśli masz potrzebę...

Odpowiedź brzmi: Procab LS25

Ukryta Zawartość

Nadwyżkę budżetową zainwestuj lepiej w dobre wtyki.

Ukryta Zawartość

@bady, tutaj nie chodzi o to, że "mam potrzebę", ale chcę się po prostu od Was coś więcej w tym temacie dowiedzieć i czekam na sugestie/opinie :)

Jak wspomniałem - to są moje początki - należę do ludzi, którzy kilka razy wolą się zastanowić, niż podejmą jakąś decyzję.

Zgadzam się z przedmówcą.

Notabene na tym forum znalazło się już trochę pozytywnych recenzji, odnośnie tych monitorów.

Sprawa wyboru kabla jest nadal otwarta.

Cały czas zastanawiam się nad niezłą ofertą kabla KLOTZ Twinax 2x4mm, oferowanego na Allegro (link w moim porzednim poście).

Jego sprzedawca twierdzi: "Kluczem jest niwątpliwie to, że kabel ten jest nieprawdopodobnie liniowy. Nie eksponuje żadnego z pasm więc poszczególne partie będą eksponowane w sposób bardzo zbliżony do naturalnego (neutralnego). Żadnych przekłamań, jednym słowem..."

Opinie na jego temat są również bardzo pozytywne.

marceliszpak, 14 Lip 2008, 15:08

>Robiłeś testy na tym kablu?

Marceli to było do mnie ?

Nie mam Siest więc porównań nie robiłem. Co do tych Klotzów z allegro to moim zdaniem jest to przepłacanie. Weź też pod uwagę, że tak grubą żyłę do Yamahy będzie ciężko wpiąć (o ile ma takie gniazda jakie sobie przypominam). Nie spodziewałbym się różnic brzmieniowych w stosunku do Procaba - materiały i konstrukcja kabla są podobne. Widzę, że kupujesz produkt na zasadzie 'pasującego' Ci opisu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że nie rozpoznałbyś różnic w brzmieniu Procaba i Klotza.

marceliszpak

Przede wszystkim w tych Siestach to głośniki wysokotonowe są bardzo marne...

Zainwestuj 200-300 zł w wymianę tweeterów. Nie wydawaj tych pieniędzy na zwykłą miedź w postaci kabelka z ładnym napisem.

Procab LS25 spełni wszystkie oczekiwania. To solidny, gruby znakomicie wykonany kabel.

Jak chcesz coś ekstra wygladającego kup sobie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Większość markowych kabelków niczym się nie różnią od produktów manufaktury, która zrobiła kabelki z powyzszego linku. Dlaczego? .....

Ukryta Zawartość

@Cooger, to pytanie było do Ciebie ;)

Jako laik w tym temacie staram się dużo czytać i zasięgać konkretnych informacji, nim dokonam ostatecznego wyboru.

Prawdopodobnie skłonię się jadnak w kierunku wspomnianego Procaba.

>jozefkania

sam ma sobie wymienić te głośniki "na pałe"? Nie ruszając zwrotnicy, czy jak? Czy oddać do jakiegoś megakonstruktora, który zrobi to za "drobną" opłatą, a efekty będą niewiadome (dogra fazę, czy nie dogra...) ?

Trochę słabe takie rady - równie dobrze można każdemu doradzać diy...

Proszę teraz bez śmiechu i zbędnych komentarzy... ;)

Czy taki obrobiony kabel ze sprężynowymi wtykami (bananowymi?) jest kompletnym kablem do wpięcia do mojego zestawu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bady, 14 Lip 2008, 16:55

>>jozefkania

>

>sam ma sobie wymienić te głośniki "na pałe"? Nie ruszając zwrotnicy, czy jak? Czy oddać do jakiegoś

>megakonstruktora, który zrobi to za "drobną" opłatą, a efekty będą niewiadome (dogra fazę, czy nie

>dogra...) ?

>

>Trochę słabe takie rady - równie dobrze można każdemu doradzać diy...

Przede wszystkim chcę, żeby marceliszpak wiedział, że ma kiepskie wysokotonówki i w tej sytuacji nie ma kompletnie sensu wydawać pieniędzy na "markowe" kable, skoro najsłabszym ogniwem jest całkiem inny element systemu.

@jozefkania, niestety nie jestem specem od elektroniki i nie zamierzam "dłubać" w głośnikach, ale dzięki za radę.

Ponawiam pytanie, czy wymieniony wyżej zestaw kabli Procaba na Allegro, to korzystna oferta?

marceliszpak, 14 Lip 2008, 17:14

>@jozefkania, niestety nie jestem specem od elektroniki i nie zamierzam "dłubać" w głośnikach, ale

>dzięki za radę.

>

>Ponawiam pytanie, czy wymieniony wyżej zestaw kabli Procaba na Allegro, to korzystna oferta?

chyba na stronie producenta masz najtaniej ale bez konfekcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marceliszpak, 14 Lip 2008, 17:14

>@jozefkania, niestety nie jestem specem od elektroniki i nie zamierzam "dłubać" w głośnikach, ale

>dzięki za radę.

>

>Ponawiam pytanie, czy wymieniony wyżej zestaw kabli Procaba na Allegro, to korzystna oferta?

Daj sobie spokój z tymi kabelkami z allegro. Po pierwsze banny są najgorsze z możliwych, po drugie po co kolejny, zbędny element na drodze sygnału, po trzecie zakup ten kabelek za 5 zł/m na stronie podanej powyżej i końcówki polutój sobie cyną z dodatkiem srebra.

A Siesty rzeczywiście mają dziadowski tweeter. Wymiana na inny np. Vife, Seasa (koszt około 100 zł/szt.) przynosi te kolumny w inny wymiar klasowy i wówczas mozna je porównywać do konkurencji z przedziału powyzej 2000 zł. Nie warto jednak wymieniać wysokotonowców bez ingerencji w zwrotnice.

Koszt w zasadzie niewielki, ale bez odpowiedniej wiedzy nie warto się za to zabierać.

kup kable jakie w ofercie ma wlasnie miedzy innymi tonsil sprzedaja go w sklepach tonsila

chyba rms czy cos takiego

i miedzy innymi takimi kablami sa w srodku polaczone elementy w siestach

kabelki dosc grube jedna zyla srebrna druga miedziana

i odpowiednio otulina w jednym lekko zabarwiona na czerwono druga przezroczysta

i nie wydziwiaj z kablami !

Tego z allegro nie ruszaj - te wtyki wyglądają podobnie do czegoś co sprzedawane jest jako Nakamichi. Kup kabel 'z metra' i sam zrób konfekcję. Jedyne w miarę przyzwoite i tanie wtyki bananowe jakie znam to Prolinki (coś koło 5pln/szt.).

wysokotonowiec siesty nie jest zly ,musi pograc wygrzac sie przyslowiowo jego brzmienie zmienia sie o 180 stopni z poczatku jest piaszczysty malo przejrzysty po dobrych 200 -300 godzinach grania zmienia sie nie do poznania takze proponuje nie pisac bzur ktorych sie naczytalo w innych tematach i powielac ten blad dalej !

bo to nie sprawiedliwe

wobec tych kolumn ktore graja rewelacyjnie

jozefkania ma budżetową vifę na wysokich i jeszcze bardziej budżetowego niskośredniego :)

drogi jozefkania - sprzedaj te cuda i wyposaż się lepiej w budżetowego tonsila - pieniądze podobne, a to w końcu zagra ;)

Vitold_MAN, 14 Lip 2008, 19:16

>wysokotonowiec siesty nie jest zly ,musi pograc wygrzac sie przyslowiowo jego brzmienie zmienia sie

>o 180 stopni z poczatku jest piaszczysty malo przejrzysty po dobrych 200 -300 godzinach grania

>zmienia sie nie do poznania takze proponuje nie pisac bzur ktorych sie naczytalo w innych tematach i

>powielac ten blad dalej !

>bo to nie sprawiedliwe

>wobec tych kolumn ktore graja rewelacyjnie

Owszem grają bardzo dobrze, ale napewno nie rewalacyjnie. W miom przypadku nie powielam przeczytanych opinii, bowiem wszystko o czym napisałem wynika z moich doświadczeń z tymi kolumnami.

bady, 14 Lip 2008, 19:46

>jozefkania ma budżetową vifę na wysokich i jeszcze bardziej budżetowego niskośredniego :)

>

>drogi jozefkania - sprzedaj te cuda i wyposaż się lepiej w budżetowego tonsila - pieniądze podobne,

>a to w końcu zagra ;)

Miałem tego Tonsila.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.