Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe ok.8tys. do 18 metrów

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pokój 18,5 m. kwadrat.

Wstępnie przymierzam się do kolumn, w zamysle podłogowych, choc nie odrzucam podstawkowych w cenie do ok. 8000 zł.

Obecnie mam JM Lab Ps5.1 i dalej chciałbym iśc ta ścieżką brzmieniową.

Jakoś brakuje mi koncepcji

Kiedys myslałem o Zoller Imagination.

Proszę o porady i sugestie.

Reszta zestawu to lampiak Phast Triode SE i NAD S500.

Z góry dzięki

Piotrek

do lampy to herbatniki dobrze pasują

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nom - małe Herbatniki słyszałem akurat z monoblokami AVM. Sygnał prosto z CD Theta Miles.

Było wybornie !

A tu - możesz tego nie traktować poważnie, ale jak pierwszy raz zagrało - to "kopara" mi opadła! Jakieś Phasty na 6l6, pre JAG Electronics, jakiś Soniak jako źródło, śmieszne Sonic Link głośnikowe, sygnałowe pewno też kicha za 5 dych. Nie pamiętam. Z 10 lat minęło. Kolumny - wiadomo (nota bene - dziś kosztują ok. 8 tyś). Pokój 4.10 na 4.20m ! Niezłe przegięcie...hehe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100009658 1216024950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

enzo:

>>>PS5.1 to kolumna niesamowice rozwojowa - im lepsza elektronika tym lepszy dzwiek z nich dostaniesz.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Macie racje że cięzko bedzie "po pieniądzach" znaleźć dużo lepsze głosniki niż JM LAB PS5.1

Z triodą w konfiguracji SE spisuje sie lepiej niż dobrze.

Zmieniając elektronike nie dziwie sie ze długo były kolumnami testowymi redakcji Magazynu Hi Fi.

....Ale... zawsze można lepiej.

Wracając do Harbetów to nie moja szkoła dzwieku:)

Prosze o dalsze sugestie.

Dzieki za powyższe wpisy.

>Napisz moze co chcialbys zmienic w brzmieniu? Inaczej troche trudno doradzac...

Podobny charakter brzmienia.

Zwarty, niżej schodzący bas.

Jeszcze większe poczucie realizmu, szersza scena.

Bardziej otwarte wysokie tony.

Tak myśle i może to kwestia akustyki pomieszczenia (troche kotłujący sie bas i za duzy pogłos) i tego ze kolumny stoja od bocznych ścian.

Pewnie potrzebuja wiecej miejsca zeby sie "rozwinąć"?

-->zwykłybanan

Jeżeli odpowiada Ci szkoła dźwięku Ps5.1, to chyba nie ma co kombinować tylko rozglądnąć się za którymś z wyższych Zollerów - Imagination, Evolution, czy Surprise. Dwa pierwsze powinny zmieścić się w budżecie. Dwa ostatnie mają ta zaletę, że napędzi je już kilka lampowych watt'ów.

>>Zwyklybanan

Realizm i otwarta gora to kwestia elektroniki i kabli jakie podepniesz do PS'ow, bas tez sie wtedy znajdzie, aczkolwiek trzeba pamietac, ze to nie duza podlogowka tylko monitor. Jakims rozwiazaniem bylyby Zollery Imagination (wyzsze modele mysle, ze beda juz za duze do 18mkw), aczkolwiek sa z nimi pewne problemy: sa nieprodukowane, wiec trzeba szukac uzywki w dobrym stanie a podaz nie jest za duza, Imagination wystepowaly w kilku wersjach (Zoller w toku produkcji modyfikowal te zestawy) stad roznice w brzmieniu poszczegolnych egzamplarzy czyt. trzeba koniecznie posluchac przed zakupem.

Mimo wszystko ja bym zainwestowal raczej w reszte toru, szczegolnie zrodlo, no i kable (takze sieciowki!)... niestety bez dobrych drutow nie ma dorbrego dzwieku.

Chcesz mieć więcej zwartego i dobrze kontrolowanego basu ? A jednocześnie rzadko spotykaną selektywność brzmienia. Dużą ilość wysokich tonów na najwyższym poziomie. Spróbuj Infinity Renaissance 90. Niedawno słuchałem JMLab 926 i mogę powiedzieć, że Renaissance grają podobnie, tzn. raczej "cienką" kreską (nie moja szkoła i inaczej niż większość modeli Infinity, które gościły u mnie), ale znacznie lepiej poukładaną sceną i rozłożeniem instrumentów od tego modelu JMLab-a Elektry. O basie nie wspomnę.25 cm głośnik w obudowie zamkniętej jest w średnich pomieszczeniach jak znalazł.

Gdyby było choć trochę bliżej - ręczę, że zjawiłbym się z głośnikami u Ciebie. Ale do Krosna mam całą Polskę do przejechania. Ogromnie jestem ciekaw dwóch spraw: czy Phast Triode zdołałyby jako tako napędzić R90 (czego słuchasz?), a jeżeli tak - jak piękny byłby dźwięk z triody i wstęg ! Czuję to, bo grałem na "zwykłych" Phastach !

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zukzukzuk

Jakby cos Cie rzuciło w moje strony to zaprasam:

Ukryta Zawartość

Hybryd

Electra 926 chyba by za bardzo u mnie przytłaczała basem.

Mam innego Phasta niż Ty miałeś, wydaje sie dosyć "mocny":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Zwyklybanan

Electry maja gorsza gore niz PS'y :-)no i zeby zagraly potrzebuja duuuzo pradu, inaczej jest klucha...

I jeszcze raz powtorze: pomieszaj w elektronice i kablach bo zostajac przy tym co masz i zmieniajac tylko kolumny nie bedzie lepiej tylko inaczej...

A ja wierzę w Phasty - zamieszczony opis na allegro utwierdził mnie tylko w przekonaniu, że to nie w kij dmuchał !

Podobnie jak Zwykłybanan stawiam na głośniki. Jeżeli chce więcej dobrze kontrolowanego dołu, to co ?Krella podepnie ? Nie radziłbym. Bo po Phastach miałby raczej miałby kwaśną minkę.

enzo>>>

Słuchałem Electry z niezgorszą końcówką Metaxasa Solitaire i twierdzę, że do R90 nie mają startu.

Zwyklybanan>>> Niestety to jest jakieś 450 km... Będziesz musiał coś poszukać w pobliżu, albo w Niemczech. Jest tego modelu trochę. U nas też stoją na allegro, ale jakieś 1000 zł drożej (ale wyglądają na perfekt). Choć cena też śmieszna.

enzo, 14 Lip 2008, 11:34

>PS5.1 to kolumna niesamowice rozwojowa - im lepsza elektronika tym lepszy dzwiek z nich dostaniesz.

>Imho te 8kzl zainwestuj w lepsze zrodlo, moze wzmacniacz a moze w okablowanie.

Swiete slowa. Gdybym mial Twoj zestaw zdecydowanie wywalilbym zrodlo. Mysle, ze jeszcze nie wiesz jak jest marne. ;-)

pzdrw

soso

zukzukzuk, 14 Lip 2008, 16:24

>Słuchałem Electry z niezgorszą końcówką Metaxasa Solitaire i twierdzę, że do R90 nie mają startu.

Problem w tym, ze sluchales Electr 926 w polaczeniu z byle jakim zrodlem, jak i marnymi kabelkami :), a tego Electry nie wybacza.

Zwyklybanan

Wiem, ze masz monobloki na diabelkach, nie mniej jednak moze to byc zdecydowanie za malo dla Electry.

Pewno, że stary DAD 7 Cyrusa to nie koniec świata, kabelki też nie były najgorsze, ale nikt mnie nie przekona, że więcej poprawi się zmianą CD niż głośnikow...

Myśle ze seria Electra pod pewnymi wzgledami ustepuje Point Source.

Ja słuchałem kiedyś w Zenie w Krakowie Electra 905,

a czytając opinie na Forum dochodze do wniosku,

ze faktycznie ponadprzecietną elektroniką (czytaj znacznie droższa niz same kolumn),

oczywiscie przemyslanie dobrana potrafia wiecej pokazac niz seria Electra, którą wielu okreslało jako "bardziej bezpieczną" w stosunku do dołaczanej elektroniki.

Czy porownywales kolumny bezposrednio ? tzn w tym samym czasie, w tym samym pomieszczeniu ?

Bo jesli nie, to tego typu testy mnie nie przekonuja. Osobiscie staram sie nie wypowiadac na temat porownan klockow, jesli nie sluchalem ich w tym samym pomieszczeniu z takim samym zestawieniem, a jeszcze lepiej w tym samym czasie.

Wplyw pomieszczenia jest ogromny, nie bez znaczenia jest porownanie w tym samym systemie, nie wspomne juz o pamieci sluchowej czy "kondycji sluchowej" danego dnia.

zwyklybanan

I po porownaniu obu monitorow (nie w tym samym czasie i nie na tym samym systemie) jestes w stanie okreslic iz cala seria electra ustepuje Point Source ?

Jesli sie nie myle Electra to seria zastepujaca Point. Czy Focal poszedl by w ta "gorsza strone" ? watpie ...

Nie znam serii Point, ale zapewniam ze Electra jest bardzo upierdliwa jesli chodzi o aplikacje, dlatego tez tak malo jest zwolennikow tej serii. Nie kazdy mial okazje posluchac ich w odpowiednio zbudowanych systemach. Dodam jeszcze, ze dla Electr rownie wazne jest ustawienie jak i dobranie metraza pomieszczenia no i oczywiscie samo pomieszczenie.

Mozna powiedziec, co to za kolumny ? takie upierdliwe, to po co sie w to pakowac ? Jednak, gdy zapewni sie im odpowiednia aplikacje, potrafia zachwycic. Sluchalem tych kolumn w kilku naprawde swietnych zestawieniach i zawsze myslalem, ze to juz pelnia ich mozliwosci, a pozniej w innych (lepszych zestawieniach) nie raz mnie jeszcze zaskoczyly ! Ograniczeniem jest dla nich elektronika i okablownie...

Oczywiscie nie sa to kolumny absolutne, ale zaraz zaraz ich koszt to w Pl okolo 6kzl, a za granica pewnie okolo 4,5kzl ! Wskazcie mi lepsze kolumny za te pieniadze :P

Hybryd >>>

Bez urazy - to NIEPRAWDA !

Jedne głośniki potrzebują jedynie słabej lampki, drugie mocnego trana, nie mówiąc już o barwie, rytmie i czym tam jeszcze. Jedne potrzebują stodoły, a drugie małego kurnika żeby ZAGRAĆ !

Nie porównuje się więc ich grających w takich samych zestawieniach i tych samych pokojach. Jeśli już - to w zestawieniach podobnych cenowo.

Pozdrawiam.

A czy nie szukamy kolumn dla danego zestawienia systemu ?

Recenzenci porownuja te same kolumny na tym samym systemie i dobrze bo mozna po tym wyciagnac jakies wnioski, np te kolumny nie zagraly w tym zestawieniu bo... lub po prostu sa slabsze.

Z wielkoscia pomieszczenia masz racje, ale nie proponowalem przeciez wstawienia malych monitorkow do duzej "stodoly". Jesli szukamy monitorow to porownujemy w metrazu dla nich przeznaczonym. I chyba nikt nie wpadnie na porownanie monitorow z kolumnami wolnostojacymu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.