Skocz do zawartości
IGNORED

Standy głośnikowe Rogoza -Audio ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zamawiał standy u tego pana ,proszę o opinie jak były wykonane i jak grały ?

Jak precyzja wykonania ??

Dziwne, założyłem już dziś ten watek z parę godzin temu i zniknął z forum ??!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co prawda nie zamawiałem standów, a stolik do sprzętu (trochę "wydziwiałem" z projektem) i muszę powiedzieć, że jakość wykonania i obsługa klienta naprawdę na najwyższym poziomie :-)))

Pytam bo mam opinie znajomego ,ze troszkę niedokładne wykonawstwo - różnice w wymiarach, ślady po szlifierce na materiale, skrzywione gwinty, nogi nieznacznie rozchodzące się.

Usterki nie są duże ,ale jest ich trochę i dla wnikliwego obserwatora zauważalne.

Może to wypadek przy pracy - właśnie to chce ustalić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest jedyna firm ktora czuje wątek hi end mam i jestem bardzo zadowolony wygląd estetyka i niezawodnosc i nie ma przyklejanych nozek jak opisywana firma

Ukryta Zawartość

Ale ja chcę taki model jak na zdjęciu -Target ;-)

Chcę masywne podstawki ,aby optycznie pomniejszyć kolumnę .

Taką kurzą stopkę to już mam w postaci firmowych standów ,które mi się nie podobają !!!

rzeczywiście rogoż nie jest jakościowo ideałem. mam jego standy od ok roku, są małe niedokładności w wykonaniu: płyty dolne i górne nie do końca pod kątem prostym, to mój główny zarzut. ale ogólnie solidne i dają dużą poprawę jakości. no i cena akceptowalna.

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Mam standy firmy Rogoza - Audio.

Wzór Target, muszę przyznać ,że zostałem mile zaskoczony ,opłata jak na stosunki audio znikoma,

a wykonanie bardzo dobre, przyjechały na palecie kurierem w opakowaniu bonus - płyta CD ;-)

Wyglądają jak na zdjęciu bez większych usterek.

Czarny proszkowy mat. Zostały wypełnione w ok.60% audiofilskim piaskiem Bałtyckim ,

bezpośrednio z pod Klifu Orłowskiego.

Co najważniejsze ,świetna duża scena, dźwięk oderwany od kolumn i kontrolowany bas, całościowo bardzo dobrze ,bardzo rozsądna cena !!!

cóż więcej potrzeba. Gorąco polecam ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>gutekbull,

>Co najważniejsze ,świetna duża scena, dźwięk oderwany od kolumn i kontrolowany bas (...)

Za przeproszeniem, czy bez tych standów to wcześniej tego nie było?

Było nieźle ,ale nie podobały mi się potężne monitory na kurzej łapce i do tego na wysoki połysk,

nie moja estetyka !!

Poza tym mam piesa i za każdym razem jak rwał na balkon to ja miałem strach w oczach,

a teraz to się może co najwyżej odbić od standów ;-)

marivs, 8 Wrz 2008, 15:54

>Aaa.. czyli chodzi o uwarunkowania praktyczne a nie soniczne :)

>

przeciwnie, głównie soniczne. ja też miałem jakieś badziewiaste podstawki, po wymianie na rzeczone różnica dźwięku ogromna.

pzdr

>>Zamówiłem takie jak na zdjęciu tylko nie wysokość 360mm ,a 540mm ,zobaczymy jakiej będą jakości ?

Zdam relację jak przyjadą ;-)

Prawdopodobnie ten wymiar 360mm pozostał w ofercie po zamówieniu do moich Harbethów 5 jesienią zeszłego roku. Początkowo właściciel namawiał mnie na jedną masywną nogę, ale nie dałem sięprzekonać i wykonał pierwszy taki model dla mnie. Wysokość i inne wymiary to już kwestia potrzeb docelowych. Co do twoich obaw w wykonaniu to potwierdzam drobne wymienione usterki, ale cena- jakość ok.

Standy fajne ale kolumny paskudne i nie wygladaja na nich dobrze to jedno a drugie ze kolumny powinny byc przyklejone blue tackiem do nich wtedy dzialaja inaczej to poprostu tylko ,,noga,, ustawiajaca kolumne na odpowiedniej wysokjosci a dorabianie ideologii ze scena itp bzdety mnie smiesza.

W wiekszosci mialem u siebie monitory i wiele standow przerobilem ,,taborety,, tez i tak naprawde dzialaja tylko wtedy gdy sa strojone konglomeratem (mieszanka prazonego piasku z olowienymi kulkami)a kolumna musi stykac sie z nimi w celu tlumienia (odbierania drgan obudowy) fizyki sie nie oszuka i wie o tym firma Stand Art reszta sie uczy.

Na podstawkach tego typu dobrze i proporcjonalnie wygladaja kolumny typu AN ,Herbatniki, Spendory (mialem to wiem).

Sorry gutek nie napisalem tego zlosliwie tylko mam doswiadczenie w tej kwestji.

robix

robix, 9 Wrz 2008, 01:07

>Standy fajne ale kolumny paskudne i nie wygladaja na nich dobrze to jedno a drugie ze kolumny

>powinny byc przyklejone blue tackiem do nich wtedy dzialaja inaczej to poprostu tylko ,,noga,,

>ustawiajaca kolumne na odpowiedniej wysokjosci a dorabianie ideologii ze scena itp bzdety mnie

>smiesza.

>

z tym blue tackiem to nie znam... a plastelina, albo butapren złe by były? jak możesz zdradź po co, co to ma dać? a z tymmi bzdetami co cię śmieszą to typowe. jedyną bronią głuchych jest wyśmiać to czego nie słyszą. to zdrowo tak się pośmiać :) pewnie siedząc na tym taborecie. bezpiecznie, wibracji nie ma.

robix=>

to przyjdź posłuchać ,a będziesz bogatszy o nowe doświadczenia ;-)

A jak myślisz ile lat się bawię w audio ?

Wzór jest Angielski -Target - dla mnie jeden z najprostszych i najlepszych dźwiękowo.

Mam w piwnicy oryginalne Angielskie Atacamy, Rogoza-Audio po prostu lepsze ;-)

Półki uginają się od blu taku - niebieski biały jaki chcesz ;-)

Piasek ma odpowiednie proporcje - podane przez producenta !!

Najlepiej gra bez kolców pod kolumna ,ale słabo się wtedy trzymają - na blacie i boje się ,

że pies je strąci ;-( - Myślę czy nie użyć taśmy dwustronnej pod kolumny ???

A co do wyglądu to JMLaby Mini Utopie są dla mnie paskudne i nic im nie pomoże,

niestety graja fenomenalnie !!;-)

Żadnych taśm pod kolumny - tylko syfu narobisz. Kup gdziekolwiek: w papierniczym, makro, może nawet w budowlanym masę klejącą wielokrotnego użytku do łączenia drobnych przedmiotów czyli właśnie Blu Tack albo UHU Patafix i będzie bardzo ok.

No przecie napisałem ,ze mam całą półkę w rożnych kolorach Blu Tack ,

ale nie sprawdził się - bas mi się nie podoba robi się lekko misiowaty,

a my misiom mówimy NIE ! ;-)

Najlepiej jest bez niczego, ale......

gutekbull, 9 Wrz 2008, 12:38

>No przecie napisałem ,ze mam całą półkę w rożnych kolorach Blu Tack ,

>ale nie sprawdził się - bas mi się nie podoba robi się lekko misiowaty,

>a my misiom mówimy NIE ! ;-)

>Najlepiej jest bez niczego, ale......

no, chociaż jeden antygumowy ;)najlepiej powinno być na kolcach. nie rozumiem co wy z tym blue tackiem, przecież to jest rozwiązanie ANTYMUZYCZNE. im sztywniej kolumny stoją, tym więcej energii oddają to proste. jakakolwiek guma pod kolumnami to jest krok wstecz. chyba, że ktoś lubi kluchowaty burczybas, niewyraźną średnicę i talerze brzmiące jakby matka na obiad wołała tłukąc łyżką w pokrywkę. każde tłumienie będzie zabierać kolumnom część energii. pewnie może być tak, że z plasteliną jest przyjemniej niż było, ale to znaczy, że z jakichś powodów było kiepsko i nie tu trzeba szukać. tyle moim zdaniem. howgh.

gutekbull>>> Prosilem zebys sie nie obrazal.

Tez mam doswiadczenie i rowniez mam Targeta i Atacame (clona pod AN) sprzedana z kolumnami staszkowi-s.

Oczywiscie ze bas sie zmienia i nie jest to ,,misiowate,,.

Ja mysle ze masz poprostu maly pokoj do tych ,,brzydali,, i dlatego lepiej gra na kolcach.

Podobne spostrzezenia mialem z kolumnami AN (te strojone sa obudowa) i na lzejszych wydawaloby sie

gorszych standach graly lepiej ale jak napisalem te kolumny tak maja a cala reszta zachowuje sie pod tym wzgledem inaczej.

PS.Na ,,taboretach,, kiedys klony J ek AN zagraly zajebiscie i narabalismy sie z yolaosem w samo poludnie co nie czesto mi sie zdarza czyli voodoo.

robix

"Ja mysle ze masz poprostu maly pokoj do tych ,,brzydali,, i dlatego lepiej gra na kolcach."

Strzał w dziesiątkę i dlatego kombinuje... na razie wygrywam ;-)

I nie obrażam się, tylko nie znasz szczegółów.

Do Krakowa dzwoniłem ,ale cena była ponad 3 razy większa niż Rogoza -Audio i do tego wizulanie mi się nie podobały .

jac660 >>> Ulzyles sobie juz siedzac na ,,wypasionej sofie,, czy dalej bedziesz mi tu od gluchych wyjezdzal?!

Typowe to jest dla ludzi Twojego pokroju gornolotne pi...e marketingowym wyuczonym slangiem !

,,BIZMESMEN,,-blagam Cie oszczedz zjadam takich na sniadanie.

robix

gutekbull>> Ja nie mam problemu bo zostawilem sobie te Targety tak na zapas gdyby mi przyszlo do glowy kupic cos typu Spendor- pasi bo maja 41 cm wysokosci.

A na mnijsze monitorki od lat mam granitowe podstawy ktore dobrze kontroluja bas a do tego pasuja prawie do wszystkiego (dalem 600 zl).

Stand Art na granitowej podstawie ze swietnymi regulowanymi kolcami sa genialne mialem z nimi stycznosc i powiem ze ,,to dziala,, a wygladaja naprawde swietnie z niedrogich malych kolumienek robia conajmniej 2 klasy lepsze glosniki.

robix

robix, 9 Wrz 2008, 13:29

>jac660 >>> Ulzyles sobie juz siedzac na ,,wypasionej sofie,, czy dalej bedziesz mi tu od gluchych

>wyjezdzal?!

>

>Typowe to jest dla ludzi Twojego pokroju gornolotne pi...e marketingowym wyuczonym slangiem !

>

>,,BIZMESMEN,,-blagam Cie oszczedz zjadam takich na sniadanie.

>

nie dość że jesteś głuchy, to na dodatek z czytaniem też masz problemy. śniadanko przegryź plasteliną, smacznego.

bez odbioru :)

robix=>

ale mi wydały się trochę estetycznie przekombinowane - wolę prostsze konstrukcje ,

długo szukałem i mój wybór padł na Targety.

Miałem dobry, dźwięk na firmowych standach i nie chciałem mieć gorzej,

a okazało się ,że może być lepiej.

JMLaby Mini Utopie zagrały większym dźwiękiem- większa też jest scena.

Właśnie wyrzuciłem kolce z pod nich, stoją bezpośrednio na blacie i tak jest nas najlepszy dźwięk i bas też !

Teraz bez kolców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz znacznie lepiej.

Zamawiales na miare? bo widze ze podstawa jest wieksza niz kolumna ja zrobilem po 5 mm mniejsze od wymiarow kolumny i wygladalo to dobrze.

Najlepszy patent zastosowal SF w swoich podstawkowcach wbudowane w kolumny gwinty do przykrecnienia ze standami (swoja droga bardzo ladnymi).

Piszesz ze Mini graja super i rzeczywiscie gdybym mial okazje posluchac ich w domowych warunkach byloby fajnie bo to co wydobywalo sie z nich na AS bylo zalosne i naprawde nie wiem co bylo za to odpowiedzialne bi i elektronika i standy wystawcow sa super hmm.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.