Skocz do zawartości
IGNORED

LITE DAC-60 lub DAC-68. Który wybrać???

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

po przekopaniu netu doszedłem do wniosku, że na chwilę obecną najciekawsze dostępne daci w kwocie do 1500 to modele LITE'a 60 i 68. Tzn biorę pod uwagę tylko modele ze stopniem lampowym, bo LITE ma też dostępne w ofercie i inne modele, ale te wydają się być najciekawsze. Brałem pod uwagę Benchmarka DAC-1, ale niestety jest to wydatek min 2000 zł (za używkę), a nowy to min 3000 zł. Znalazłem też na jakimś forum opinię, że Bench niekoniecznie jest lepszy od LITE'a DAC-60.

Tak więc teraz pozostaje tylko pytanie = 60 czy 68 ? Czy jest sens dopłacać ok 300-400 zł więcej za w pełni zbalansowaną 68-kę na AD 1853 czy lepiej zostać przy PCM 1704 U-K ?

Zakładam, że jedyny tuning, który wchodzi w grę to wymiana lamp.

No i znalazłem bardzo ciekawe porównanie Bencha i DACa-68. Wynika z niego, że 60-ka może być ...lepsza (?).

Poniżej link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie potrzebujesz XLR-ów to nie warto dopłacać do DAC-68. DAC-60 ma na pokładzie nawet lepszy DAC.U mnie po wymianie lamp na Mullardy DAC zagrał w wielu aspektach lepiej niż słynny Sony 707 ES. Powiątpiewam, ażeby CEC miał szanse z tym DAC-iem. Ponadto wszystko jest uzależnione od tego kto co lubi.

Marc,

nie potrzebuję xlr-ów, ten aspekt nie jest dla mnie kluczowy.

Co ciekawe, są dwie wersje DACa 60 - "zwykła" i LE (Limited Edition) - tą drugą wersję znalazłem na diy-biz.

Marc, jeśli to nie tajemnica gdzie i za ile kupiłeś swoją 60-tkę (no i jaką wersję)?

W zasadzie to można kupić kilka modyfikowanych wersji tego DAC-a. Ja mam bazową wersję tego przetwornika, która zbudowana jest i tak na świetnych komponentach. Z opisu modyfikacji wersji LE można spodziewać się pewnej poprawy wstosunku do wersji bazowej. Jednakże za poradą kolegi, kupiłem wersję bazową i zainwestowałem zakup lamp z wyższej półki. Efekty przerosły moje oczekiwania, do tego stopnia, że Sony 707 ES robi za transport, a pierwotnym zadaniem przetwornika było tylko złagodzić brzmienie squeezeoxa.

Czy możecie wyjaśnić mi jedną rzecz - dlaczego niemal dla wszystkich tanich przetworników odniesieniem jest Benchmark? Jak już ktoś napisze, że dany przetwornik zagrał lepiej niż Benchmark natychmiast staje się on hitem np. Beresford. A to, że Lite zagrał lepiej nie jest niczym nadzwyczajnym - gdyby na DAC-60 było napisane Benchmark kosztowałby pewnie 5 razy więcej.

A dlaczego Lite gra dobrze - bo chińczycy ściągają z najlepszych konstrukcji i choć kopia nie gra tak dobrze jak orginał, to i tak jest niezłym klockiem.

zafop, 12 Lip 2008, 21:08

>Marc,

>

>nie potrzebuję xlr-ów, ten aspekt nie jest dla mnie kluczowy.

>Co ciekawe, są dwie wersje DACa 60 - "zwykła" i LE (Limited Edition) - tą drugą wersję znalazłem na

>diy-biz.

>

>Marc, jeśli to nie tajemnica gdzie i za ile kupiłeś swoją 60-tkę (no i jaką wersję)?

Ja swoją kupiłem na ebay-u. Całkowity koszt 1350 zł. Wersja nieco modyfikowana i obecnie wymiana lamp - to podstawa.

Uwazaj na DAC 68. Ja tez bylem zainteresowany jego kupnem. Potem wylapalem na sieci ze ktos mial problem z wysokimi szumami czy buczeniem na RCA. Zapytalem o to bezposrednio chyba goscie z firmy Pacific i to potwierdzili. Na XLR podobno nie buczy. Poszukaj na necie o tym bo moze sie cos zmienilo ale uwazaj.

eMiL, 14 Lip 2008, 11:57

>DAC60 z tego co wyczytalem ma reclocking, czy z Waszych doswiadczen wynika, ze jest malo wrazliwy

>na jakosc sygnalu cyfrowego? Innymi slowy, dobrze gra z odtwarzaczem dvd?;)

Czasami używam DVD jako źródła i w tej roli spisuje całkiem nieźle. A czy DAC jest niewraźliwy na jakość sygnału, na kabelki raczej nie. Używam cyfry, autorstwa Stanley-a Beresforda (tylko to pozostało mi przetworniku Beresforda), wpinałem jeszcze kilka budżetowych kabelków i w tej materii nie stwierdziłem (nie usłyszałem żadnej różnicy). W każdym razie ten DAC przeniósł mój skromny system o klasę - może więcej - wyżej.

Sporo opinii, opisów z modyfikacji można znaleźć pod poniższym linkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji zapytam jakie kondesatory dalibyście na wyjściu? Wymiana lamp przyniosła nadspodziewane rezultaty, więc może jeszcze spróbuję wymienić kondy wyjściowe - większość sugeruje olejaki - tylko jakie, gdzie takowe kupić?

W załączeniu scheamt DAC-60

Schemat o większej rozdzielczości na razie jest nie do zdobycia.

Czy olejaki z ponizszego linku można wykorzystać na wyjściu?

Ukryta Zawartość

Są duże, ale bardzo zato tanie i do celów doswiadczalnych mogłyby posłużyć zanim kupie Jenseny czy Muldorfy.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Ja również zacząłem rozważać zakup LITE DAC 60. Czy na chwilę obecną jest jakaś alternatywa w tej

lub podobnej klasie cenowej? Mój SUPER PRO USB DAC już mnie zupełnie nie zadowala, najchętniej bym teraz nabył coś nie chińskiego, no ale czytam i czytam i wychodzi na to, że LITE 60 jest debest :/ Patrzałem na opinie o Cambridge Audio DACMAGIC, jednak im dłużej czytam, tym większe mam wrażenie że to produkt przereklamowany, a te teksty o jiterze kwestionują sens używania formatu spdif. Skoro jest z tym tyle problemów, to czemu nie wymyślą czegoś sensownego. Kiedyś już miałem DACa Cambridge Audio i nazywał się ISOMAGIC i był całkiem spoko, całkiem przyjemny :)

• Redaktorzy

za 500$ powinieneś bez problemu dostać (np. na Audiogonie) Stello DA100 DAC - miałem okazję przez dłuższy czas posłuchać w swoim systemie wersji Signature i bardzo miło ją wspominam. Obecnie posiadam włoskiego North Stara i jakość wykonania Stello nie odbiegała od europejskiego DACa.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Poszperałem trochę i wygląda to mniej więcej tak:

DACMAGIC - 1400zł

LITE DAC60 - ok. 2000zł

STELLO DA100 - ok. 2600zł

PS AUDIO DIGITAL LINK III - ok. 2600zł

Rozpiętość cenowa dość spora... pytanie jakie są faktyczne różnice :) Widziałem recenzję Stello na forum, że jest sporo lepszy od dżihada, sorry tego eee zhaolu :) Ktoś może jest dobrze osłuchany w tym temacie?

Acha :) boję się trochę używanych daców :) Wiem z własnego doświadczenia jakie iskry potrafią lecieć przy łączeniu urządzeń nie optycznie, szczególnie komputera :O (różnice w masie)

>> LITE DAC60 - ok. 2000zł

z tego co widzę na ebaju za 1350 zł + koszty przesyłki

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

a ja byłbym za tym dac'kiem :http://cgi.ebay.pl/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300328434152 ,jest jescze drugi

Ukryta Zawartość

tylko trzeba obudowę jakąś fajną.....

Ukryta Zawartość

Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle :) Obudowę akurat mam. Czy ktoś to ma? A może ktoś wiarygodny nawet tego słuchał? Wiadomo czy to dobry projekt? Bo pojawiają się jakieś nowe cyferki kostek i znów nic o tym nie wiem :)

• Redaktorzy

porządnie wykonany i bardzo akceptowalny wzorniczo jest Matrix Mini:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie mogę znaleźć wiarygodnych opinii na temat tego matrixa. Były jakieś opinie teoretyczne na temat schematu? Cena jest zachęcająca, rynek kwitnący generalnie :) Aż dziw że więcej producentów nie bierze się za dace.

Prawie jak Belcanto :-)

Lite DAC 60 można kupić tu:

Ukryta Zawartość

Może ktoś na forum kupował w tym sklepie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.