Skocz do zawartości
IGNORED

mission m34i czy jbl e60, e80, inne ?

Vincentos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam taki sobie sprzęcik od jakiegoś czasu (technics - patrz w o mnie) ale zacząłem głębiej się interesować jakością odłuchu i bardzo chcę go zmienić. Myślę, że na początek potrzebuję nowych kolumn i dlatego zwracam się do Was o poradę. Dużo czytam to forum ale porobił mi się straszny mętlik.

Do rzeczy: Mogę wydać ok 1 - 1,5k i chciałbym żeby to były kolumny podłogowe, mogą być używki. To na czym mi zależy to wyczuwalna scena oraz niskie częstotliwości. Pokój ok 14m^2. Chyba nie warto specjalnie się sugerować wzmakiem jaki teraz posiadam, bo docelowo też będzie zmieniany. Chociaż fajnie by było jak by z nim ładnie zagrało, bo nie wiem kiedy go wymienię.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/44427-mission-m34i-czy-jbl-e60-e80-inne/

W 14 metrach to z podłogowymi trzeba uważać...ja bym brał mission m34i ( w 14 metrach bedzie duzo basiku)....jbl e60 to gówno a e80 choć niezłe będą za duze do takiego pomieszczenia.

Ciekawa sprawa z tymi JBL bo w niektórych wątkach się jedzie na e80 a chwali e60 a jak widać w niektórych zupełnie odwrotnie. Ale generalnie po tym co czytam, chyba nie będę zainteresowany kolumnami jbl, natomiast chciałbym gdzieś posłuchać siesta vs m34i, najlepiej w jednym miejscu..

nie słuchałem siest niestety ale myślę, że podobna szkoła brzmienia co missiony. JBL E60 chwalą fanatycy basssuuuuuuuuuuu....bo poza basem nie ma w nich nic...średnica nie istnieje porównywałem bezpośrednio z E80 przełączając je co chwila na różnej muzyce...E80 grają o klasę lepiej...posiadają już średnicę nie walą tak bezmyślnie basem..są muzykalniejsze to słychać bardzo wyraźnie. E60 grają jak przytłumione w porównaniu z E80. Jeszcze lepszym wyborem od Missionów M34i są kolumienki Celestion poszukaj na ceneo...bas mają mniejszy niż mission ale wszystko inne o klasę lepiej :)...fantastyczny stosunek ceny do jakości...w 14 metrach nawet ten bas powinien grać nieźle nie bedzie go brakować ale wiesz jak to jest niektózy lubią podmuchy i jak im meble drgają.. Jeśli chcesz przedewszystkim wysoką jakość za niską cenę to Celestion są genialne

Ja bym postawił na dobry podstawkowiec w tej cenie.

np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybrałem takie gdzie na Bas byś nie narzekał, a reszta pasma na pewno by Cię zadowoliła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Vincentos, 11 Lip 2008, 23:05

>Ciekawa sprawa z tymi JBL bo w niektórych wątkach się jedzie na e80 a chwali e60 a jak widać w

>niektórych zupełnie odwrotnie.

Np to sobie odpowiedziałeś na temat Jbl'i

teraz przeczytałem jakiej muzy słuchasz...jesli jazz, lounge , rock to bierz celestion i się nie zastanawiaj nawet. Sam bym się chetnie przesiadł an nie modele F30, F28...ale do mojego salonu 25 metrów jednak bedzie za mało basu...ale w twoich 14 metrach będzie genialnie

Coraz wiecej się tego wszystkiego zbiera.. Z tymi gatunkami to tak jak w opisie, jest jazz i lounge, ale tyle samo jest house'u i innej muzyki rozrywkowej. Zależnie od nastroju i ochoty. Więc chyba potrzebowałbym dość wszechstronnych kolumienek. I gwoli ścisłości, lubię bas! Ale nie byle walenie młotem w ściane. Lubię nisko i miękko i lubię przy tym czuć niską częstotliwość nie tylko w uszach.

Więc nie wiem jak będzie z tymi Celestion'ami, wiem napewno, że muszę czegoś posłuchać, żeby załapać jakieś punkty odniesienia. Są jeszcze jakieś ciekawe salony w trójmieście prócz Qby warte odwiedzenia?

Jako że to będzie moja pierwsza poważniejsza prztygoda z audio-zakupami, powiedzcie mi, jak kształtują sie ceny w takich salonach? Jest dużo drożej niż w ofertach internetowych?

Dynaudio Audience 52 jak polecil Dawid

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jakoś sceptycznie jestem nastawiony do monitorków. Nie przemawia do mnie ich rozmawiar i jakoś nie mogę sobie wyobrazić płynących z nich niskich tonów takich jakich oczekuję.. Może dlatego, że posiadam tych rozmiarów kolumienki (jamo D115) i nie jestem z ich grania zbytnio zadowolony. Choć to pewnie zupełnie inna bajka.

A pro po celestionów, F28 niestety są już troszeczkę ponad mój budżet, a F30 - znowu kwestia basu..

I jeszcze co do pomieszczenia w którym będzie to grało. Przyjmijmy, że będę bardziej przywiązany do nowego zakupu niż miejsca zamieszkania. Niewykluczone, że przyjdzie mi zwinąć sprzęt i przestawić do większego o 10 metrów pokoju. A w takim wypadku nieprędko mogę mieć finansową sposobność na wymianę sprzętu.

W tym budżecie musisz iść na pewne kompromisy...albo duzo bassu ale reszta srednio albo super reszta a bass w akompanimencie...celestiony zeczywiscie takiego basu jak opisalem nie mają...musiałbyś dokupić suba...no ale jak sub to tylko velodyne a te zaczynaja sie od 1500zl...wtedy bys mial wszystko co chcesz miękki przepiekny szybki bass oraz swietną reszte ktora zapewniaja celestiony. Moze jednak kup te JBL E80...są w miarę uniwersalne. Ta elektronika którą masz to też nie pozwiliła by za bardzo rozwinąć skrzydeł celestionom.

w 14m sporo basu dadzą nawet większe podstawkowce i każde podłogowe, żadnego suba nie trzeba... chyba że zwracasz uwage tylko na mocno podbity bas zagłuszający połowę pasma

co do kolumn czego byś wstępnie nie wybrał to posłuchaj sobie przed zakupem

JBL E na pewno nie są uniwersalne jak ktoś wspomniał, a już na pewno nie do jazzu czy lounge bo to nie są w żadnym wypadku kolumny do muzyki relaksacyjnej (podbity mocno wyższy bas bez niskiego zejścia, twarde i ostre brzmienie - do rocka, metalu i ogólnie ciężkich klimatów jakoś ujdą)

również olałbym wszelkie wariacje tanich Magnatów, Heco...

ogólnie za 1,5 tys. kupisz lepsze duże podstawkowce albo gorsze, ale mocniejsze podłogowe (na 15m polecam te pierwsze)

Celestiony vs. JBL-e e80, to JBL-e i inne przegrywają sromotnie. W budżetówce Celestiony F28 odstawiają konkurencję, baaa, spokojnie z dobrym piecem (u mnie NAD 372) zawstydzają droższe zestawienia. Celestiony są tak dobre, ze nie zamierzam ich napewno sprzedać (choć mam inne kolumny) - a to o czymś swiadczy :) F38 mają detaliczność, barwę, głębię i doskonałą stereofonię, której nawet nie ma co próbować szukać u konkurencji w przedziale 2kzł :D Myslę, ze gdyby wsadzić tą aplikację w droższe wykonczenie, dać cenę 2-3x taką i by szły jak swieze bułęczki. A tak, audiofil zerka na cenę: "co??? ledwo 2kzł? To nie może grać...". Myślę, ze z jeszcze lepszym wzmakiem niż NAD, te budżetowe celestionki jeszcze więcej pokazą, mają bowiem spore możliwości! Zachęcam do "zacisnięcia pasa" ;D i dopłacenia do f28 :)

Ukryta Zawartość

vincento tu masz krotka recenzje siest tonsilowkich

masz tam rowniez krotkie porownanie celestionow 28 z siestami definitywnie wygrywa polska produkcja

Ukryta Zawartość

Tak- dzięki, czytałem to już, i tym bardziej dlatego, że z porównania Siesty wychodzą bardzo korzystnie, nie wiem czy chciałbym dopłacać do celestionów.. No i te missionki mnie mocno zastanawiają, w sam raz na mój budżet.. No nic, cieszę się, że mam już o czym konkretnie myśleć, duża w tym Wasza zasługa Panowie, wielkie dzięki! A w przyszłym tygodniu może umówię się na jakieś odsłuchy..

Dla mnie do 2 kzł Celestion praktycznie nie ma konkurencji. Mam F20 w nienagannym stanie i uważam że trudno tym kolumnom cokowiek zarzucić. Są łatwe do wysterowania, grają bardzo dobrym zrównoważonym dźwiękiem. Bardzo dobra góra, szczegółowa średnica oraz dobry bas. Żaden z zakresów nie wybiega przed orkiestrę. Mają 8 Ohm i jest to rzeczywista impedancja, a nie urojona typu: od 3 do 8 Ohm. Gernralnie polecam. Na tym forum rzadko się o nich pisze, co moim zdaniem jest dużym błędem. Do pokoju 12-18 m kw. jak znalazł.

Ponieważ przechodzę na wyższą półkę jestem w trakcie wymiany sprzętu. Waham się jeszcze czy pozbywać się tych F20, bo mogą mi się spokojnie przydać do drugiego zestawu. Jak byś był zainteresowany możemy pogadąć. W takim układzie odezwij się na priva. Acha... żeby nie było że Cię do czegokolwiek namawiam. Idź do sklepu i sam posłuchaj. Myślę że warto.

Powodzenia.

Jeszcze jedna uwaga. Niektórzy mówią Celestion nie ma basu. Podłącz je do dobrego wzmacniacza i wrzuć do CD np. Path Metheny & Charlie Haden - Beyond the Missouri Sky lub np. The Storyteller - Vollenweidera krótko mówiąc dobrze zeralizowaną płytę wtedy zobaczysz jaki bas potrafią dać te kolumny. W/w CD nagrane są wyjątkowo dobrze na JBL-ach czy Misionach w moim pojęciu wyjdzie z tego totalana kaszana.

No przyznam się bez bicia, że siest nie słuchałem, ale wiecie, recenzje to tecenzje. Ja bym się nimi tak nie sugerował! Kto siedzi w audio to nie patrzy na recenzje, tylko bardziej na opinie użytkowników, którzy nie mają napewno w reklamie takich Celestionów żadnych korzyści. Co do recenzji, to takie JBL e80 wygrywały jak leci zestawienia w przedziale do 3kzł, ale w rzeczywistosci nie są dobre (nie są uniwersalne). Pamietajcie, że Siesty to polski produkt i może być przecież na polskich forach masa osób, które wychwalają je w niebogłosy, bo mają z tego korzyść!!! Tu może być pułapka. Może jestem z rana podejżliwy, ale myślę ze tak jest, to wręcz logiczne. A Celestiony dają naprawdę powalający jak na ich cenę dzwięk, pisze to jako własciciel, który ma i miał w domu inne klocki, a nie przesiadł się z Tonsila Altus na Tonsila siestę. Bass w f28 jest z NAD-em wyborny. Ciepły i głęboki, swietnie kontrolowany (Celestionki są łątwe do napędzenia - z mocnym wzmakiem chodzą jak w zegarku), łądnie brzmi juz od najniższych poziomów głośności.

GT filozofujesz tak sie sklada ze posiadam siesty a mialem duzo innych konstrukcji ZDECYDOWANIE POLECAM SIESTE

bez wydziwiania te celestiony o ktorych ty mowisz to produkcja chinska ! trzeba o tym pamietac

Vincentos tak się składa że jestem posiadaczem missionów m34i. Napisałeś że lubisz miękki nisko schodzący bas. I tu powiem że te kolumny mają raczej bas twardszy i zarazem krótki co jest po części zaletą bo u mnie w pokoju nie występują żadne buczenia i ciągniecie się basu po całym pokoju. Z drugiej strony przy niektórych kawałkach brakuje w tym basie ciepła i sprężystości. Co do siły basu to pomimo że mam podłączone kolumny pod ampli to w pokoju 20 m2 naprawde potrafią wstrząsnąć powietrzem bez problemu. A z cech pozstałych to średnica bardzo żywa naturalna, bez ocieplania i podbarwień za to wysokie troszke takie szorstkie niezbyt miłe dla ucha i góry na pewno kulumnom nie brakuje. Szukając wzmaka dla nich moim faworytem jest denon 1500 ( ze względu na fajny sprężysty basik lub maranz 7001) niestety musze na razie zakup odłożyć na później.

Missiony nie mają ostrej góry...:) to błędne przekonanie...oe są bardzo wrażliwe na elektronike powtarzam to już setny raz...jaki odtwarzacz taki dźwięk z missionów...jak odtwarzacz gra ostro to kolumny zagrają ostro jak odtwarzaczem jest tak jak u mnie harman to absolutnie nie bedzie jazgotliwych wysokich...A najlepiej Missiony sobie radzą z elektroniką NADA...zresztą celestiony także. Ja bym do 14 metrow brał celestiony i się nei zastanawiał ale wy widzę nie słuchacie kolegi który wyraźnie powiedział że lubi podmuchy i ''duży'' bass....nie uszczęśliwiajcie go na siłę to co jest dla jednego super dla innego jest kiepskie...

Wiesz, ja bym bardzo chętnie przymierzył się do tych celestionów. I może to zrobię, ale wtedy będę musiał trochę jeszcze pociułać na nie. A z resztą, z tą moją nieszczęsną elektroniką to i tak zbyt dobrze pewnie nie zagra... Ech, chciałoby się jak najlepiej, ale z marzeniami będzie trzeba poczekać jeszcze parę latek.

Z tego co mi Panowie napisaliście wnioskuję jedno: muszę posłuchać sam :) Natomiast pokazaliście mi czego posłuchać, za co wielkie dzięki!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.