Skocz do zawartości
IGNORED

parę pytań do zestawu

kesser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem jakiś czas temu zestaw Onkyo ampli 303 i dvd 404 (dokładnych oznaczeń nie mam przed oczami). Mam to podpięte do kolumn Warfedale Crystal 40 tylko podłogowe więc stereo. Wszystko gra ale...

Myślę, że trzeba w kabelki łączące klocki zainwestować. Póki co dvd z ampli spinają fabryczne chinche zastanawiam się czy nie byłoby lepiej dać coś innego? Może jakiś coaxial? Nie jestem zbyt biegły w tych tematach. Nie chcę też przesadzić z kablami w sensie takim, że kupię kable za dobre do tego zestawu :-).

Druga kwestia to niektóre płyty audio grają fajnie inne tragedia. Czy można po jakiś oznaczeniach na opakowaniu stwierdzić czy płyta jest dobrze nagrana?

Trzecia kwesta to chcę do tego kupić odtwarzacz cd pewnie już odtwarzający SACD może ktoś coś poleci do tego ampa?

https://www.audiostereo.pl/topic/44380-par%C4%99-pyta%C5%84-do-zestawu/

to jeden z najtańszych zestawów kina domowego nie licząc plastików, wypasione kable tutaj niewiele pomogą, one mogą co najwyżej delikatnie skorygować brzmienie

a płyty to fakt, niektóre są nagrane fatalnie, niektóre porządnie (zależy od wydawcy)

Tak jest to jest podstawowy zestaw i kable nic tu nie wniosa zadne,jedynie to koksalny ktorym połączysz dvd z amplitunerem jakis za 30 pln starczy bo taki musisz kupic zeby cieszyc sie dzwiekiem dd i dts.Co do sacd to ja niedawno tak chwalony Philips 9000s kupiłem i tu porazka nic specjalnego szkoda kasy a i płyty sacd wiekszosc gra gorzej niz dobry koncert na dvd naturalnie orginalny bo te z kompa to porazka.Radze ci naprzykład zamiast sacd kup hd tochiby teraz mozna kupic za 350 sprawdz na allegro.Bo tu jest obraz naprawde rewelacyjny i audio bedzie lepsze niz z twojego Onkyo.Cena taka niska bo wiadomo HD przegrało z blu-rey ale filmow i koncertow na hd jest sporo,a i blu-rey tez pewnie długo nie pociągnie.Pozdrawiam.

to jeszcze raz ja nie wiem jakie masz podłaczenia cyfrowe napisałem ze koksalny ,ale moze to byc optyczny,ale to sam wiesz najlepiej,nie wiecej niz 30 pln,ewentualnie pare złotych mozna zainwestowac w kable głosnikowe bo tu jest min roznica,a dobry kabel to pro-cable ls25 w sklepach muzycznych jest to kabel mikrofonowy ,ale bardzo przyzwoity.

Chyba coaxial. Zastanawiam się czy do słuchania muzy z płyt nie kupić odtwarzacza cd zamiast słuchać na dvd. Czy nie będzie to minimalna poprawa? Chodzi mi po głowie taka zabawka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napewno CD bedzie lepszy do słuchania płyt stereo ,ale na amplitunerze tego nie odczujesz ,wiesz mi bo sam to przerabiałem poprostu kiepskie koncowki mocy.Tak wiec cd powinien byc podpiety do wzmacniacza stereo.Amplituner Onkyo 303 napewno nie ma wyjscia do podłaczenia zewnetrznego wzmacniacza a to by wiele zmieniło.Jesli chcesz lepsze stereo to tylko tak,bo nawet jak kupisz drozszy amplituner to i tak nie wiele osiagniesz.Wiec narazie mozesz sobie kupic takie Cd całkiem dobre,a potem sprzedaj swoj amplituner i kup taki z wyjsciem pre-out,lub kup wzmacniacz stereo jest tego duzo i za jakiegos tysiaka kupisz cos ciekawego i do niego procesor kina domowego.Jest wiele opcji.Ale pomału pospiech nie wskazany kupisz cd podepniesz pod swoj amplituner przetestujesz ze swojm dvd a potem podejmiesz decyzje co dalej moze tobie sie to spodoba.A najwazniejsza jest twoja satysfakcja a nie rady innych,nie zawsze dobre.

>opcji.Ale pomału pospiech nie wskazany kupisz cd podepniesz pod swoj amplituner przetestujesz ze

>swojm dvd a potem podejmiesz decyzje co dalej moze tobie sie to spodoba.A najwazniejsza jest twoja

>satysfakcja a nie rady innych,nie zawsze dobre.

Dzięki za rady. Faktycznie to co może mi się podobać innej osobie będzie ranić słuch :-). Ale właśnie się dowiedziałem z tego powyższego tekstu, że jest coś takiego jak "procesor kina domowego" na allegro pod tym hasłem wyszły 3 produkty :-). Czy gdzieś mogę sobie poczytać o różnych konfiguracjach sprzętowych?

w rozsądnej cenie to możesz sobie co najwyżej kupić ale procesor kina domowego z dekoderami Dolby Prologic :D to fałszywy trop...

trudno w tym przypadku cokolwiek doradzić bo wszystko rzutuje w tym zestawie na brzmienie - od amplitunera, dalej przez kolumny i skończywszy na dvd

w pierwszej kolejności jednak zacząłbym jednak właśnie od wymiany amplitunera na taki z wyjściem pre-out i do tego wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy (z używek zmieścisz się w 2 tys.), na początek różnica w brzmieniu na korzyść powinna być duża...

Witam ja pisalem o procesorach DD,DTS bo Pro-Logic to cofanie sie do tylu.Napisze ci cos o mnie ja tez zaczynalem od Yamahy 357 najnizszy model amplitunera tej firmy ,kupilem dvd s550 i jakos to gralo,potem dokupilem cd Yamaha cdx490 i tutaj juz amplituner pokazal wielkie braki,potem kupilem cd cambridge audio i bylo jeszcze gorzej.Tak wiec zmienilem amplituner na ciut wyzszy model nadal cienizna,probowalem lepsze interconekty nic tylko gorzej kasa utopiona a efektow brak .Sprzedałem wiekszosc tych elementow i kupiłem juz lepszy amplituner Yamaha rx-v640 i tutaj juz zdecydowanie lepiej kino rewelacja stereo sredniutko ale juz o niebo lepiej niz tamte amplitunery.Przyszla kolej na wzmacniacze.Pierwszy to Marantz pm 4001 podpiolem to razem z amplitunerem pre-out postepu nie bylo,kolejny to cambridge audio a3 fajnie grał ale to bardzo slaby wzmacniacz i przy sluchaniu powyzej godz 12 wymiekal zaczął przerywac znieksztalcenia itd.Kolejny to Denon PMA 925 wzmacniacz o duzym potencjale duza moc dobry bas i teraz to grało naprawde dobrze tak wiec do 3 razy sztuka.Obecnie mam inny wzmacniacz ale nie bede tutaj przynudzal.Moral taki ze nalezy szukac porownywac i nie przesadzac z wydawaniem kasy.Jesli chodzi o amplitunery Onkyo to moze poszukaj jakiegos starszego 575,lub wyzszy model to kiedys byly amplitunery z wyzszej polki i graly niezle nawet w stereo i mialy wyjscja pre-out.A mozna je uszczelic naprawde tanio.Nowe to dosc duzy wydatek.A potem duza strata w odsprzedazy.Polecilbym tez wzmacniacz Onkyo 8850 to jest super maszyna i z takim np amplitunerem Onkyo 575 stworzylby super zestaw.Calosc mozna kupic za jakies 1200-1300 pln.Wybor zalezy od ciebie.

Tylko po co mialby laczyc kablem coaxialnym skoro, jak dobrze wyczytalem, ma tylko dwa glosniki??? W takim ukladzie tylko stereo rca - np. niedrogi Bandridge Profigold 4200 lub 4201, w zaleznosci czy potrzebny 0,5m czy 1m. W duzo drozsze kable bym nie inwestowal przy budzetowym sprzecie KD.

Tak to jest jak sie kupuje budzetowy zestaw kinowy i podlacza 2 glosniki. Ani kino, ani stereo.

Ten 8850 nie jest czasem wzmacniaczem cyfrowym? Jesli tak, to bylbym ostrozny, bo brzmienie moze byc dosc specyficzne.

Wzmacniacz Onkyo 8850 to jest zwykla integra co do kina to nie wszyscy maja tyle kasy zeby kupic topowe amplitunery,probuja najtansze a potem pomalu ida do gory co wedlug mnie jest i tak bardziej korzystne niz kupno najnowszych amplitunerow ktore kosztuja grubo ponad 2000 tys.Moral taki ze te nowsze nie wiele sie roznia tym 6,1 i 7,1 to tylko wydatek na dodatkowe kolumny.W domu zestaw 5,1 jest wystarczajacy.A paroletnie amplitunery ktore kiedys kosztowaly nawet 10000 tys teraz mozna kupic za mniej niz 2000.Przyklad Yamaha Az1 Denon 11 czy Onkyo 939,lub 777 ktore sa lepsze na 100 proc niz np Denon 2308 lub Onkyo 605,Pioneer 1016 przykladow wiele za cene tych kupimy bardzo dobre uzywane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.