Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie do wzmacniacza ale nie z aku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam autko skoda felicia rok prod. 98.

Szukam alternatywnej mozliwosci podlaczenia wzmacniacza, a dokladnie zasilania do niego tak by nie ciagnac

kabla zasilajacego z akumulatora.

wzmacniacz to kenwood kac-823. Moc znamionowa w mostku przy obciazeniu 2ohm wg noty producenta to 160W.

Max pobor pradu to 30A ale to pewnie przy 2 ohm.

Czy moglbym np wziasc zasilanie dla tego wzmacniacza ze swiatel tylnich, badz z lampki bagaznika tak by nie wprowadzalo to zadnych objawow na pozostalych elementach elektrycznych samochodu np. migajace swiatla stopu, pozycyjne tylne w miare zwiekszania poboru pradu przez wzmacniacz?

https://www.audiostereo.pl/topic/44360-zasilanie-do-wzmacniacza-ale-nie-z-aku/

Jako , że jednym z Twoich zainteresowań jest elektronika proponuję bardzo ciekawy eksperyment

Do jego przeprowadzenia potrzebne są:

1. GAŚNICA , może być również samochodowa , koniecznie z ważną homologacją !

2. Dwa kawałki przewodu o takiej samej średnicy , jak te do których chciałbyś podłączyć wzmacniacz ( nie grubsze ! ) o długości około 5 metrów ( każdy )

3. Druga osoba trzymająca kamerę ( może być telefon z funkcją zapisu ruchomych obrazów ) i filmująca przebieg akcji

Wystarczy podłączyć te przewody do zacisków zasilających wzmacniacza oraz do właściwych zacisków akumulatora

WAŻNE ; NIE NALEŻY POMYLIĆ BIEGUNÓW ZASILANIA

Oczywiście przed podłączeniem zasilania należy podłączyć przewody sygnałowe oraz przewód sterujący włączaniem wzmacniacza

Powyższe operacje przeprowadzać należy przy wyłączonym źródle sygnału

Następnie należy włączyć kamerę

Ostania czynność to włączenie źródła sygnału

Gwarantuję wspaniałe i niezapomniane wrażenia

PO zakończeniu rejestracji eksperymentu proponuję zamieścić filmik na youtube.com , a link do filmiku podać w następnym wpisie

aha ciekawa odpowiedz.

Chyba moge ja rozumiec jako zj**ie w moim kierunku.

Tylko nie bardzo rozumiem ten eksperyment?

chodzi ci bym zasilanie wzmaka wzial z tych elementow elektryki co wymienilem?

Po dluzszym zastonowieniu to ten pomysl odpada gdyz swiatla sa wlaczane, tak samo jak lampka w bagazniku poprzez "cos" (przelacznik swiatel, badz otwarcie klapy bagaznika).

A czy mozna wziasc zasilanie dla wzmaka z tej sami kostki iso co jest zasilanie dla radia?

jeszcze raz przeczytalem twoj wpis, hmmm no nie wiem o co ci chodzi...?

kolego oswiec mnie... prosze

bo nie wnosi nic do watku.

A JA ZADALEM PROSTE PYTANIE: CZY MOGE WZIASC ZASILANIE DLA WMZACNIACZA Z INNEGO LATWO DOSTEPNEGO PUNKTU ELEKTRYKI TAK BY NIE POWODOWALO TO ZADNYCH PROBLEMOW? NIE MAM ZAMIARU CIAGNAC 5 METROWYCH PRZEOWODW PRZEZ CALY SAMOCHOD?

pajac po prostu nie przeczytał Twojego postu ze zrozumieniem i chciał Cie ośmieszyć, a wyszło ze sam się ośmieszył.

nie znam się na samochodach (nie mam nawet prawka), ale chyba ciężko będzie zrobić tak jak chcesz, jest spore ryzyko ze lampy będą świecić nierównomiernie.

może jednak bezpieczniej i mniej problematycznie jednak pociągnąć kable od aku...

Stodal, 8 Lip 2008, 15:07

>jeszcze raz przeczytalem twoj wpis, hmmm no nie wiem o co ci chodzi...?

>kolego oswiec mnie... prosze

Skoro nie chcesz przeprowadzić prostego eksperymentu lub przynajmniej przeanalizować swojego pytania

pod kątem praw fizyki to pozostaje mi tylko powiedzieć jedno :

Jak nie masz zamiaru ciągnąć przewodu zasilającego z akumulatora to nie montuj wzmacniacza

NIE MA INNEJ OPCJI

kolmen nie wysilaj się już wystarczy.

Stodal zadał proste pytanie bo chciał się dowiedzieć, a ty się chełpisz że coś lepiej wiesz ale nie powiesz.

Po twoim eksperymencie kabelki by się tylko porządnie zagrzały po jakimś czasie.

Stodal, wzmacniacz w samochodzie trzeba koniecznie zasilić grubymi kablami bezpośrednio z akumulatora.

Przy takim poborze prądu na cienkich kablach są duże spadki napięcia co ma ogromny wpływ na jakość dźwięku. Wzmacniacz montujemy nie tylko po to żeby było głośniej. Oczywiście nie zapominamy o wpięciu bezpiecznika w przewód + blisko akumulatora.

Wzmacniacz dodatkowo może nam zakłócać pracę różnych układów elektrycznych, gdyby był zasilony z ich przewodów.

Jectiv, 8 Lip 2008, 21:13

>kolmen nie wysilaj się już wystarczy.

>Stodal zadał proste pytanie bo chciał się dowiedzieć, a ty się chełpisz że coś lepiej wiesz ale nie

>powiesz.

Chciałem tylko , żeby użył rozumu , ale to myślenie pewnie jest za trudne

Tym bardziej , że podał jako zainteresowanie : ELEKTRONIKA w swoim "O mnie"

Jestem ciekaw co z kolei oznacza , iż jesteś ELEKTRONIKIEM ?

Twój wpis zawiera tylko dwie prawdziwe informacje :

1.> wzmacniacz w samochodzie trzeba koniecznie zasilić grubymi kablami bezpośrednio z

>akumulatora.

2.> Oczywiście nie zapominamy o

>wpięciu bezpiecznika w przewód + blisko akumulatora.

I za to Ci chwała !!!

Natomiast zdanie :

>Wzmacniacz dodatkowo może nam zakłócać pracę różnych układów elektrycznych, gdyby był zasilony z ich

>przewodów.

Woła o pomstę do nieba

Napisał to ELEKTRONIK ???

Panowie nie "szczekajmy" na siebie.

Nie czuje sie urazony.

To ze interesuje sie elektronika to nie znaczy, ze jestem z w tym zawodzie.

Nie mam malej wiedzy na ten temat ale... nie wszystko czlowiek wie.

co do experymentu, kolego podlaczalem w/w moj wzmacniacz dajac jako zasilanie zwykle tzw" krosowki" i jedyne co sie stalo z tym kabelkami to poprostu byly cieple i to dosyc odczuwalne i nic wiecej.

Fakt, kabelki mialy nie wiecej jak 1m dlugosci i Graly zaledwie 1h tzn "dostarczaly prad". Zasilane byly z akumulatora w samochodzie. to bylo podlaczenie tzw na krotko w celu sprawdzenia.

Znam sie troche na elektronice i wiem co to sa wartosci pradu napiec w samochodzie.

I nie musisz mi udowadniac czy zmuszac mnie do myslenia.

To teraz zadam drugie pytanie:

Mam skode felicie rok prod. 1998 czy ktos moze ze specow car audio, albo hobbystow montowal w takim aucie wzmacniacz, prowadzil zasilanie od akumulatora, mianowiice po ogledzinach nie znalazlem zadnej dziury by puscic kabel i dlatego chodzilo mi o inne zasilanie.

Zmuszony jestem chyba?... wziasc wiertarke i wiercic dziure przez komore silnika do kabiny, a to nie jest najlepszy sposiob.

Wiec jak ktos wie jak latwym sposobem puscic zasilanie od aku to bede wdzieczny za porade.

Skody nie znam ale:

W każdym samochodzie wiązka kabli z komory silnikowej przechodzi pod deskę rozdzielczą.

Idąc po kablach znajdziesz otwór z gumowym przepustem w przegrodzie silnika.

Może być kilka takich miejsc.

Jectiv:

Wiazka idzie z lewej strony komory stojac przodem do auta i jest w takiej gumowej oslonie ale wszystko jest scisniete, ze nie bylem w stanie wlasymi rekoma nic z tym zrobic.

Wszystkie te problemy z prowadzily sie do tego, ze zaczolem szukac innego pkt zasilania.

Ale chyba bede musial wrocic do pkt wyjscia.

Pokombinuje moze cos sie uda.

Nie mogli aku zrobic z tylu jak w skodzie rapid i nie bylo by problemu. :)

Spróbuj poszukać na :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to najlepsze forum CA jakie znam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jezeli koniecznie nie chcesz lub nie mozesz znalesc przejscia na kabel od aku, to ewentualnie mozesz wpiac sie ze wzmakiem w gruby, głowny, oryginalny kabel zasilacy ktory dochodzi do skrzynki z bezpiecznikami, nie zapomnij zalozyc bezpiecznika...

Witam

Pozwólcie, że wtrącę. Ja osobiście znalazłem sposób na taki sam problem jak Twój (oczywiście z nie dużym nakładem - ale jednak) chodziło o podłączenie wzmaka w bagażniku, ale bardziej ze względu na ograniczenie rozładowywania akumulatora w samochodzie. Metoda jest prosta. Przeciągasz kable plus i minus z pod zapalniczki no i oczywiście sterujący z radia do miejsca gdzie ma być wzmacniacz. Na końcu tych kabelków robisz sobie ogranicznik prądu ładowania (schematów w internecie jest sporo) i wstawiasz akumulator 14 lub 17 Ah - kupisz go za 50-70 zł w każdym sklepie z alarmami do domów. Wiadomo, że będzie się on ładował z naszego Aku w samochodzie - ale max 5A. Oczywiście do tego mniejszego zapinamy grubymi i możliwie krótkimi kablami wmacniacz. U mnie wystarcza energii na cały dzień grania (wmak w mostku 350W - pobór prądu max 34A zmierzone). Ważne! zobacz, czy w Twoim autku po wyjęciu kluczyka dalej masz zasilanie na zapalniczce, jeśli nie to musisz znaleźć inne miejsce gdzie jest 12V cały czas - ponieważ mały aku ładuje się w nocy jak autko stoi zaparkowane.

Tak to wygląda w moim przypadku i działa bez problemu już od października 2007. Oczywiście nie cały czas słucham na pełnym regulatorze.

Pozdrawiam

heh

Dzięki za pochwałę. Jednak u mnie była to potrzeba "chwili". Dostałem nową służbówkę i do tego dwuosobową z pudłem z tyłu. No i brak tam było jakiegokolwiek radyjka choćby... Wcześniej jeździłem Berlingo i miałem tam w miarę dobrze zrobione nagłośnienie. Ale w momencie gdy robi się autem po 1500km tygodniowo to już po 3 dniach zatęskniłem za audio. Problem był jeden - auto na gwarancji, a nie muszę chyba pisać ile kosztuje zamontowanie radia i głośników w serwisie autoryzowanym. Na szczęście żyjemy w Polsce i jak sobie wszystko sami zamontujemy, to możemy się dogadać z gościem w takim serwisie, żeby tylko wbił pieczątkę do karty pojazdu. Ponieważ nie mógł ot tak bez żadnej "fakturki" za serwis - kosztowało mnie to 130zł (że niby montaż głośników w drzwiach na gotowym okablowaniu) dodam, że była to najtańsza usługa audio:( no i plus flaszka dla gościa hehe, a wpisane mam że wszystko oni montowali (radio, głośniki, kabelki itp.)

Stodal, 9 Lip 2008, 20:03

>Jectiv:

>

>Wiazka idzie z lewej strony komory stojac przodem do auta i jest w takiej gumowej oslonie ale

>wszystko jest scisniete, ze nie bylem w stanie wlasymi rekoma nic z tym zrobic.

rozwiazanie jest proste (u mnie w golfie podzialalo) bierzesz dlugi srubokret (najlepiej krzyzak, zeby nie poharatal przewodow) przepychasz go przez ten przepust, nastepnie po drugiej stronie ladnie tasma przyklejasz do srubokreta kabel i przeciagasz spowrotem....

u mnie tez wygladalo ze nie zmiesci sie tam juz nic wiecej, a udalo mi sie preciagnac jeszcze dwa bardzo grube kable...

Pozdrawiam