Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon ADAM GS-424 - kilka problemów

Kuba_P

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!

to pierwszy moj post na tym forum. przed zalozeniem tego tematu przeczytalem wszystkie tematy dotyczace mojego zagadnienia, jednak nie rozwialy wszystkich watpliwosci i pytań.

jestem prawie calkowitym nowicjuszem w kwestii gramofonow. do przesiadki na ta dziedzine zmusily mnie dwie kwestie: nie znosze skompresowanego dzwieku na reedycjach CD, poza tym odziedziczylem gramofon.

posiadany gramofon to Adam GS-424 z wkładką i igłą MF-105.

oto moje problemy. licze na Waszą pomoc.

1. nie jestem zadowolony z obecnie posiadanej wkladki i igly. szukam jakiegos rozwiazania do 150zl. zastanawilem sie nad GRADO PRESTIGE BLACK. co Wy na to? mozna dostac cos lepszego w tym przedziale cenowym? jest w ogole sens kupowac taka droga wkladke do takiego gramofonu?

2. denerwuje mnie syczenie wysokich tonow np podczas wypowiadania przez wokaliste liter s czy ć. czym jest to spowodowane? igłą? brudną igłą? słabą jakością polskich wydań płytowych? jest w ogole mozliwe niesyczenie nagran?

3. jestem w posiadaniu izopropanolu wysokiej czystosci. czy nadaje sie on do czyszczenia plyt winylowych?

4. przed odziedziczeniem gramofonu był on w jakims serwisie. naprawiono tam pływające obroty oraz wymieniono wtyczke DIN na dwa chinche. niestety w jednym kanale slychac bardzo ciche buczenie (jak zwarcie?). podczas odsluchu nie jest to problem, ale podczas nagrywania tak. czy powodem moze byc nieuziemienie gramofonu? a moze zle zalozone chinche? moze kopniety wzmacniacz? mam Technicsa A800 MK2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj bardzo podglosniona probka tego szumu. chodzi mi glownie o te buczenie w lewym kanale.

5. jest mozliwe calkowite wyeliminowanie plywania obrotow w tym modelu? udalo sie to komus?

6. gdy wlacze obroty talerza i ustawie predkosc, to predkosc sie trzyma. gdy opuszcze ramie i igla dotknie plyty, musze jeszcze raz ustawic predkosc, bo ta spadla. czy to normalne?

7. gdy na poczatku plyty ustawie predkosc jest ok. w polowie plyty musze znow poprawic obroty, bo te spadly (albo wzrosly - nie wiem), kolejna poprawke musze naniesc pod koniec plyty. czy to normalne, ze trzeba co jakis czas poprawiac predkosc?

goraco pozdrawiam i czekam na pomoc. prosze odpowiadac najlepiej w punktach, tak samo jak przedstawilem moje zagadnienia.

Kuba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyopadaloby sprawdzić .

1. Wkaldka 105 kiepska- raczej zmieniń na co-wybór zalezy od portfela jednak w granicach rozsądku proporcjonalnie co calego sprzetu

2.Syczenie -brudne płyty, zniszczona igla , zły nacisk,żle ustawiona geometria wkładki

3. Reg obrotów. Za duża odleglośc od cewek silnika , słabe pole magnetyczne,zabrudzone potencjometry,słaby pasek magnetyczny na talerzu.

To tak zgrubsza.

conri, 7 Lip 2008, 15:30

>Wyopadaloby sprawdzić .

>1. Wkaldka 105 kiepska- raczej zmieniń na co-wybór zalezy od portfela jednak w granicach rozsądku

>proporcjonalnie co calego sprzetu

dziekuje, ale w tym mi nic nie pomogles. sam na to wpadlem i napisalem o tym w soim poscie.

conri, 7 Lip 2008, 15:33

>I jeszcze

>4 Brumienia . Żyły sygnału i masy L+P z wkładki odizolowane od chassiss , masa z płyty nośnej

>podłaczona ma byc do wzmaka podśrubę ,

moglbys jasniej i bardziej lopatologicznie? jak pisalem wczensiej, jestem nowicjuszem. nie mam zielonego pojecia co to jest np chassiss.

• 1 miesiąc później...

>>>Kuba_P,

Zakup GRADO BLACK do Adama akurat odradzam. Z uwagi na budowę wkładki (MI) i obecność w niej dużego nieekranowanego magnesu, jest ona bardzo wrażliwa na obce pola magnetyczne. Silnik Adama generuje takie pole i zamontowane do niego Grado przeważnie dość dotkliwie buczy (tym razem z obu kanałów równo). Spróbuj może z Audio-Technicą AT-110E.

Pozdro,

Yul

• 4 tygodnie później...

Witam !

Dopiero zaczynam zabawę w analog i mam w związku z tym prośbę. Jestem posiadaczem gramofonu Adam-424 i kompletnie się nie znam na konfiguracji ramienia/wkładki. Czy ktoś z szanownych grupowiczów nie ma instrukcji obsługi w PDF do tego albo podobnego gramofonu ? Jeśli znajdzie się dobra dusza to niech do mnie napisze na priv, żebym mógł podać adres email.

A może jest jakiś zapaleniec ze Śląska, który miałby ochotę pomóc mi osobiście w konfiguracji gramofonu ? Do końca tygodnia zgromadzę: Adam-424 + wkładka Sumiko Black Pearl, Cambridge Audio Azur 640P, reszta sprzętu jak w "o mnie". Zapraszam do siebie na odsłuch (np. vinyl vs CD - mam niezły zapas płyt analogowych - Pink Floyd, Led Zeppelin, The Clash, Bob Marley) i dobrą kawę.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 3 tygodnie później...

Kuba_P, 7 Lip 2008, 13:38

>2. denerwuje mnie syczenie wysokich tonow

Jak zmienisz wkładkę to raczej ustapią

>3. jestem w posiadaniu izopropanolu wysokiej czystosci. czy nadaje sie on do czyszczenia plyt

>winylowych?

Nie czyść. Chyba, że wpadła w błoto :)

>w jednym kanale slychac bardzo ciche buczenie

zła masa. Jak sie znasz, to sam napraw, jak nie to serwis.

>5. jest mozliwe calkowite wyeliminowanie plywania obrotow w tym modelu? udalo sie to komus?

W moim Adamie nic nie pływało. Masz jakieś problemy z napędem Direct. Tak, jakby silnik za słabo dzialal. Też serwis a jak sie znasz, to sprawdź zasialanie na cewkach.

>musze jeszcze raz ustawic predkosc, bo ta spadla. czy to normalne?

Jasne, że nienormalne. Przyczyna ta sama co wyżej

• 2 tygodnie później...

Witam

1. Ja do mojego FOnomastera wrzuciłem Ortofon OMB5E i jestem 100% usatysfakcjonowany, polecam. Koszt 90PLN.

2. Wszystkie Twoje pytania są właściwie też odpowiedziami - słaba, zużyta igła, słąba jakość samych wydań, a niesyczenie jest praktycznie niemożliwe przy tej klasie sprzętu, choć mój Fonomaster na wydaniach np. Harvest sięga wyżyn piękna dźwięku ;-).

3. Nadaje się :-).

4. Często problemem jest niestykające uziemienie któregoś z przerobionych wyjść lub gdziekolwiek indziej, np. w ramieniu.

5. Nigdy nie miałem Adama, ani nic z napędem bezpośrednim rozwiązanym w ten sposób, więc niestety nei pomogę... Ale zajrzałbym w układ stabilizacji napięcia. Poza tym wahania częstotliwości prądu nieco przekłamują odczyt stroboskopowy.

6. Normalka, im bardziej zużyta igła/płyta, tym bardziej będzie hamować. W/w Ortofon przy zalecanym nacisku 1,75g niemal nie wywołuje hamowania.

7. Niestabilność temperaturowa elementów składowych - nawet oryginalne instrukcje zalecają rozgrzanie sprzętu przed odsłuchem przez 3-5 minut (!). No i różnie rozkładające się siły, ogólnie można przyjąć, że jeśli zmiany są niewielkie, spokojnie można sobie słuchać bez nanoszenia zmian :-).

Jakby coś, pisz śmiało na priv, postaram się pomóc.

Pozdr.

• 3 miesiące później...

>Zakup GRADO BLACK do Adama akurat odradzam. Z uwagi na budowę wkładki (MI) i obecność w niej dużego

>nieekranowanego magnesu, jest ona bardzo wrażliwa na obce pola magnetyczne. Silnik Adama generuje

>takie pole i zamontowane do niego Grado przeważnie dość dotkliwie buczy (tym razem z obu kanałów

>równo). Spróbuj może z Audio-Technicą AT-110E.

>Pozdro,

>Yul

slyszalem juz o tym problemie, ale u mnie go po prostu nie ma! mam GRADO PRESTIGE BLACK + ADAM GS-424 i zero buczenia od wkladki.

• 3 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Witam analogowców.

dzisiaj i ja dołączyłem do grona analogowców..

Właśnie dostałem kupionego Adama 424.Moj sprzęt byl bez igły ,ale założyłem wkładke od Pioniera PL200 .....i działa .

Pytanie jest następujace....Gdzie w tym gramofonie podłączyc uziemienie?

Kabel wyjściowy do wzmacniacza ma wtyk Din.

Czy mogę wlutowac sobie drugi kabel z wtykami RCA?.

Narazie gra podłączony przez szpulaka Koncert 3401SD.do wzmaka ..

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.