Skocz do zawartości
IGNORED

czyszczenie lub wymiana lasera

Milus1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, kupiłem odtwarzacz yamaha cdx-550E rs na allegro, to że przyszedł w fatalnym stanie to w sumie nic, podoba mi się to jak on gra ale sprzęt ten ma pewną wade, a dokładnie to chyba zużyty lub zabrudzony laser, próbowałem go wyczyścić i nic z tym że tylko z zewnątrz bo nie wiem jak się dostać do środka i nie wiem czy potem złożę to do kupy. Doszedłem do wniosku że to laser bo podczaS odtwarzania muzyki pojawia się charakterystyczne cykanie:) każdy je pewnie zna :) ciężko mu z lekko porysowanymi płytami. Pytam was co mam zrobić, jeśli czyścić to jak, a jeśli wymienić to też jak i gdzie kupić taki laser.

https://www.audiostereo.pl/topic/44331-czyszczenie-lub-wymiana-lasera/

chłopie przeciez tam jest KSS210B laser łatwo dostepny jak fajki w kiosku podróbka kosztuje chyba z 20zł orginał z 35zł..wystarczy wstawic zestroic serwo i ognia..jak sam nie umiesz to kazdy serwis rtv Ci to zrobi

Milus1989

Jeśli nie wiesz czy złożysz to z powrotem, to daj sobie spokój i oddaj sprzęt do naprawy.Gdybyś się jednak zdecydował... Czasem pomaga kąpiel głowicy w płynie do mycia naczyń "Ludwik".

Wyciągasz płytkę na której jest zamontowany laserek, wkładasz do słoiczka z rozcieńczonym 1do1 z ciepłą wodą "Ludwikiem" i delikatnie, co jakiś czas mieszasz przez ok. godzinę. Potem dokładnie płuczesz pod prysznicem i powtarzasz operację jeszcze raz, tylko w samym płynie. Znów prysznic i suszenie.

Ja robiłem to zimą, więc głowicę suszyłem na kaloryferze, całą noc i dzień. Potem tylko zmontować i...

albo zaskoczy, albo nie. Na cztery odtwarzacze reanimowane w ten sposób dwa zaskoczyły. Stara "Fonika" grała jeszcze przez rok, potem padła, a "jamnik" Sony gra już około 2 lata.

Warto spróbować, tym bardziej że głowica i tak jest do wymiany.

p.s. możesz spróbować dostroić głowicę za pomocą regulowanych rezystorów które znajdują się obok lasera.

Dziękuje wszystkim którzy napisali za zainteresowanie, już po fakcie ale na przyszłość będę wiedział. Otóż wyczyściłem tylko z wierzchu soczewkę lasera co troszeczkę pomogło. Potem przypomniałem sobie o regulacji lasera i to poskutkowało, teraz wszystko jest ok. A gdzie można kupić taki laser?

• 1 rok później...

Mam problem laser w zmieniarce Pioneera po okresie kilkudziesięciu minut pracy przestał widzieć płyty i te oryginalne tłoczone i wypalane.Czy Ktoś z Was zna punkt serwisowy na terenie Krakowa, który się zajmuje czyszczeniem optyki i reanimacją odtwarzaczy CD.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.