Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam cd FMJ 37 czy dobry jak FMJ 23 ?

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanko już zawarte w temacie.

Arcam FMJ to obenie najwyższa pozycja odtwarzacza cd u Arcama.

Do tego cena niższa od używanego cd FMJ 23 i dodatkowo dekoduje SACD.

Dzięki z góry za wszystkie wpisy.

Chyba mój kolejny cd bedzię czytał SACD, stąd moje zainteresowanie.

Pozdrawiam.

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/44264-arcam-cd-fmj-37-czy-dobry-jak-fmj-23/

CD 37 jest co prawda w sprzedazy ale za wczesnie na ocenę . osobiscie planuje kupno cd 17 które jest w bardzo atrakcyjnej cenie a róznica w postaci braku odczytu sacd i brak 2 trafo jest do przeżycia ( osobiście odpowiadają mi cd oparte na wolfsonach 8740 a jak wiadomo nowe arcamy mają 8741 )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

tomaen, 30 Cze 2008, 21:09

Witaj, chyba nie do końca jest tak jak piszesz. CD 37 to koszt ok. 4.5 tys. CD 23 ok. 2 tys. Sądzę, że myślałeś o CD36, ale i ten można kupić za ok. 3.5 tys. Mówimy oczywiście o cenach używanych na zachodzie. Co do dźwięku to rzeczywiście chyba trochę za wcześnie o nim pisać. Natomiast dystrybutor twierdzi, że progres CD37 w stosunku do CD36 jest znaczny. Ale wiadomo, że dystrybutor jest od tego, żeby zachwalać...

pozdrawiam

tomaen, 1 Lip 2008, 09:16

Bazuję na obserwacjach rynku w UK lub DE. Tamże ceny wahają się w okolicach 400-500 funtów. Zatem z przesyłką do Polski wychodzi 2-2.5 tys. i nie chce inaczej:) Tylko trzeba dobrze poszukać i być cierpliwym. Nie jestem handlarzem. Po prostu na początku roku straszliwie się na Arcama napaliłem i zacząłem szukać.

wogóle cd-eki z poprzednich serii Arcama były ciekawsze , szczególnie modele z HDCD .

ps nowa seria FMJ jest made in china

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Redaktorzy

Jak ktoś chce jeszcze bardziej zaoszczędzić, przypuszczalnie nie tracąc wiele na jakości dźwięku, to po 250-300 GBP pojawiają się CD9 (szare plastiki). Jest to cedek również z przetwornikiem ring-DAC dCS, poprzednik FMJ23.

cd 23 ma specjalnie dla niego zrobiony ptzetwornik.Wiecej juz takich nie zrobiono i nie zrobi sie.Przez specjalna firme angielskachyba przez ten przetwornik zaprzestano produkcji 23 .bardzo Dobry ale skomplkowany.

• 1 miesiąc później...

Ja ostatecznie zdecydowałem się na 23T, chociaż rozważałem zakup 36. Zobaczymy, mam nadzieję że nie będę żałował.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Nowe Arcamy są Made in China, ale oszczędności w wykonaniu nie widać. Porównywałem wzmacniacze A-32 z nowym modelem A-38. Różnica w brzmieniu spora. Myślę, że to głównie zasługa kości przedwzmacniacza PGA2320. Moim zdaniem to duży krok do przodu ARCAMA

Niestety polityka firmy zmienia się mocno. Świadczy o tym degradacja serii FMJ do poziomu serii DIVA.

Chyba, że Arcam planuje nową serię powyżej FMJ. Moim zdanie lepsza opcją od FMJ 17 jest DIVA 192 nie mówiąc o FMJ 23T s/h.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Paczka z Arcamem już stoi w domu, ale ja jestem jeszcze na Mazurach. Choć raz będzie radocha z powrotu do domu;)

Porównując do Creeka 43mk2 - większy porządek, lepsza przejrzystość, ostrzejsza lokalizacja, jeszcze dokładniejszy bas, jak już jest zapisany na płycie to daje piardu aż ciary po plecach chodzą. Energetyczne, zwarte impulsy. Jak sobie przypomnę Onkyo i Tannoye M3, no cóż kiedyś to grało... Może kiedyś będę miał okazję napisania takich słów o Arcamie. Mam nadzieję;) No i napęd działa dużo sprawniej niż w Creeku i do tego czyta wszystkie CD-R i CD-RW. Niestety nie miałem okazji słuchać 36 i 37, ale poszperałem trochę w necie i ponoć ten przetwornik DCS-a to niezły rodzynek. Chociaż Wolfsony w 36 też się chyba sprawdzają;)

Ja po wsadzeniu do mojego 7se wolfsona wm8740 jestem z niego bardzo zadowolony wreszcie to zaczeło grać jak należy,poza tym czyta wszystko co się wsadzi,z tymi przetwornikami cd37 musi grać świetnie a tam przecież są leprze wm8741,mnie też chodzi po głowie ten cdek

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich użytkowników forum!

To mój pierwszy wpis na nim, jestem od niedawna użytkownikiem zestawu stereo składającego się z NAD 352 i NAD 542. Kolumny to podstawkowe Focal Chorus 806v. Okablowanie Albedo Flat One na wtykach WBT i Atlas Hyper 3.0, całości dopełniają słuchawki Sennheisera HD 650.

Słucham głównie progresywnego rocka lat 70 i 80. Moje klimaty to Dire Straits, Pink Floyd, King Crimson, Deep Purple. Ale lubię też Cassandrę Wilson, Kate Bush czy Norah Jones. jestem zadowolony z brzmienia tego zestawu, ale pojawiło się małe ale... Właśnie niedawno słuchałem płyty Norah odtwarzanej na Arcamie CD73T. Przejrzystość i szczegółowość tego odtwarzacza zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Momentami czułem jakby wokalistka stała i śpiewała tuż obok mnie, można było słyszeć każdy szczegół i detal odtwarzanego utworu. Czegoś takiego jak do tej pory nie doświadczyłem na c542.

Skoro tak gra CD73T, to jakie może być brzmienie flagowego modelu Arcama czyli CD 36? Jestem ciekaw opinii użytkowników forum o tym modelu. Z tego co wiem, jest on w całości produkowany w Anglii, w przciwieństwie do jego następcy CD37 którego produkcję przeniesiono do Chin. Może jestem uprzedzony, ale nie mam zaufania do elektroniki pochodzącej z tego kraju. Następny dylemat dotyczy wzmacniacza. Czy mój obecny NAD 352 będzie dobrym partnerem do CD 36? Czy może dobrać do niego A32 lub A38? Który z nich jest lepszy, starszy model czy jego następca? Jak grają te wzmacniacze, czy są neutralne czy też dużo dodają od siebie? Dużo słucham muzyki przez słuchawki Sennheiser HD 650 i często mam wrażenie że mogą dać z siebie dużo więcej niż pozwala im na to źródło czyli NAD 542.

Oczywiście ewentualną decyzję o zakupie podejmę dopiero po odsłuchu tego odtwarzacza wraz ze wzmacniaczem, ale chciałbym poznać opinie użytkowników forum a zwłaszcza tych którzy użytkują sprzęt Arcama. Może są tacy którzy mają taki zestaw? Bardzo proszę o Wasze rady i sugestie.

Pozdrawiam - Romek

podobnie jak powyżej Forumowicze również recenzenci nie są zgodni co do poziomu cd 37,

np. a ostatnim AV w teście zbiorowym nie został oceniony zbyt wysoko (gorzej od CA 840 i yamahy 1000) z kolei w Hifi Choice same superlatywy - ale jak czytam "hifi choice" to już naprawdę reklamówki a nie recenzje - nie twierdzę że AV jest o wiele lepsze, widać że oni preferuje z kolei np. yamahę, CA i denona,

osobiście z tych wszystkich świerszczyków najwięcej zufania miałbym do niemieckiego "stereo", też wszystko chwalą ale w ocenach pkt (procentowych) nie podciągają typowych budżetówek, które mieszczą się w przedziale 29% - do ok. 45% na 100% max.

• 3 miesiące później...

Jako że ostatnio zainteresował mnie sprzęt Arcama, ciekaw jestem, jak rzeczywiście sprawuje się CD-37 (najlepiej w połączeniu z topowym A-38).

Odnoście Hi-Fi Choice, to rzeczywiście jest tam sporo reklam, ale w kilku przypadkach recenzje sprzętu z HFC pokrywały się z moimi odczuciami. Może nie w 100%, ale w dużej mierze. Trzeba też wziąć pod uwagę, że recenzje w HFC są pisane przez zagranicznych redaktorów i jeśli wierzyć opisom, to do ślepych testów porównawczych, zaprasza się np. przedstawicieli różnych firm z branży. W polskim wydaniu są tylko tłumaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.