Skocz do zawartości
IGNORED

AT&T ST-glass optical - najlepsze?

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś eksperymentował z tego typu połączeniem transportu z daciem, a konkretnie również z GDL. Bardzo dużo emocji wywołują kable cyfrowe, ich wpływ lub jego brak na dźwięk a jakoś nikt nie chwali się połączeniem AT&T glass optical. W końcu w tym wypadku raczej nie może być mowy o wpływie kabla na dźwięk, choć czytałem, że ważne jest jego ułożenie? Koszt takiego połączenia w przypadku Thety Va wynosił dodatkowe 400USD w opcji, z tego co się zorientowałem tego typu połączenie stosowali producenci sprzętu z górnej półki w najwyższych modelach np.: Jadis, Theta, EMM, Madrigal, Wadia, Metronome itd. i jak pisze recenzent Stereophile'a był to najlepszy sposób transmisji danych z transportu z jakim się spotkał. Jedynym urządzeniem jakie zagroziło temu połączeniu był ML 31.5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"(...)The big battle, however, is between AES/EBU and ST-Type optical. I've been a big proponent of ST; it has consistently beaten electrical interfaces on other products I've auditioned. The AES/EBU interface in the No.30/No.31, however, is perhaps the most fully realized implementation of AES/EBU. It was a close call, but I ultimately preferred AES/EBU to ST for its tighter bass and better resolution of fine detail. The ST had a slight edge in spatial presentation—a more transparent soundstage and better separation of individual instruments—but the AES/EBU was more rhythmically involving. The No.31's spectacular resolution was also at its peak with AES/EBU, revealing the finest detail in instrumental timbre. This gave the instruments a slightly more believable texture. In fact, I ended up doing nearly all my listening with Madrigal's MDC-1 AES/EBU interconnect.

Note that these impressions are not transportable to interfaces on other products. Those components with a less well-designed electrical interface will undoubtedly benefit from ST, which requires very little engineering to make it sound good. (...)"

Inny człowiek z branży dealer sprzętu z Australii stawia to połączenie wyżej od AES/EBU:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał do czynienia w praktyce z tym interfejsem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44232-att-st-glass-optical-najlepsze/

Theta gra zdecydowanie najlepiej na ST. Różnica jest spora. I do tego kabel kosztuje jedynie ... $20 ! Problem w tym, że mniej niż 5-10% urządzeń jest wyposażonych w tą opcję.

Miałem kiedyś wolny ST-receiver, który znalazłem kiedyś w środku swojego Basic IIIa, ale oddałem znajomemu, posiadaczowi Gen Va.

Wygląda on tak jak na załaczonym obrazku. Może uda ci się gdzieś taki kupić. W razie czego mam instrukcję serwisową mówiącą jak go zamontować w Gen Va (trzeba przestawić jedną zworkę i wlutować małą cewkę). Montaż w Basic III jest 100% plug & play.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dawno temu eksperymentowałem z AT&T wadii (dostałem go gratis do Dac-a), wg mnie dobra rzecz, działał najlepiej na kilku DAC-ach i na antijetterze Audio Alchemy DTI-Pro32.

Jedynie na porównaniu z kablem kimbera typu I2S-enhanced na sonic frontiers T3 + P3 wypadł rzecz jasna słabiej...

Tu masz za grosze Prime II z ST Glass - warto kupić, choćby dla tego recivera który tam siedzi. Samego Prime II sprzedasz bez problemu u nas, więc per saldo operacja może cię nawet NIC nie kosztować.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elb, dziękuję. Mam już odbiornik wbudowany na płycie. Połączenie Va z GDL i transportem wydaje mi się kuszące i tanie. Kable "markowe" wyglądają identycznie jak kable zwykłe a cena wiadomo;) Pytanie czy te kable to multi-mode czy single-mode. Spotkałeś się z tym rozróżnieniem?

pozdrawiam

Single Mode i AT&T (inaczej ST Glass) to dwie inne sprawy.

Single Mode to jakiś patent własny Thety. Podobno jest to ulepszona wersja AT&T. Niestety na tym moje informacje na temat Single Mode się kończą.

Jeżeli już masz GDL i receiver ST w Gen Va to nawet się nie zastanawiaj. Znajomy preferował ST względem wszystkich drogich kabli jakie wypróbował. Dźwięk był dużo gładszy i bardziej płynny. A najlepsze jest to, że kabel ST kosztuje tylko ... $20.

Elberoth, w USA owszem sprzedają kabelki "ST to ST" po 20USD ale w 2 wersjach MultiMode i SingleMode.

Stąd zmyłka. Gdzieś przeczytałem, że Tetka stosowała Singlemode. Nie wiem na czym polega różnica, ale

sporo osób tak czy siak chwali sobie to rozwiązanie.

A widzisz. Byłem pewien że to co innego. Człowiek uczy sie całe życie :-)

Rzeczowa dyskusja to jest to:)

Natomiast sięgnąłem do instrukcji GDL i z tego co czytam jakość kabla optycznego robi różnicę.

Dość enigmatycznie ale wyraźnie wskazują na jakość tego połączenia, szczególnie na wyjściu z GDL.

Sprawa jest analogicznie przedstawiona w przypadku pozostałych połączeń jak coax czy aes/ebu, ale to mnie akurat nie dziwi, bo różnice wprowadzane przez cyfrówki stwierdziłem eksperymentując nimi.

Kable ST Wadii czy Jadis nie różnią się specjalnie od kabli za 20$ ale już kabel Krell Optics jest szary i posiada firmowy nadruk, tak jakby go montowano na zamówienie. Ciekawe.

Ciekawych rzeczy się dowiaduję :)

Chciałbym zapytać uzytkowników GDL-a,lepszy kabel cyfrowy coax użyć miedzy transportem a GDL czy GDL-em a DAC?

Z góry przepraszam za "zboczenie" z tematu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax,

manual GDL podaje, że lepszy kabel między GDL a DAC-a.

"Interconnection of the Lens to sources and DAC's will, to a large, degree, determine how good it sounds. The quality of your IC's are more important on the outpu of the Lens, sonically, rather than in the input. (...)

The quality of cables used on the input is also important, however, to a lesser degree".

Dokładnie. Daj jak najlepszy do DACa. Wpływ kabla łączącego GDL z transportem będzie i tak w dużym stopniu zniwelowany przez samo GDL. Z moich doświadczeń wynika, że jakośc kabla i transportu podłączonego do GDL ma drugorzedne znaczenie. Kiedyś porównywałem DVD Yamaha 510 na kablu optycznym (!) vs transport Thaty na kablu Orichid, i różnice były subtelne.

Generalnie zestawienie GDL + Yamaha grało lepiej niż sam transport Thety podpiety bezpośrednio do DACa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.