Skocz do zawartości
IGNORED

Nadchodzi upgrade DACa Advance Acoustic

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

W teście odtwarzacza transport/DAC Advance Acoustic wspomniałem zdaje się, ze kupiłem to urzadzenie i przy najbliższej okazji planuję rozpocząć lekką modyfikację DAC-a. Nie zamierzam przebudowywać go na coś całkiem innego, uważam że punkt wyjścia jest na tyle dobry, że drogą niewielkich zmian w ramach istniejącej konstrukcji można sporo osiągnąć. Postanowiłem zacząć od najłatwiejszego, czyli od lamp stopnia wyjsciowego. Siedzą tam dwie chińskie ECC83 no name. Na próbę zastąpiłem je JJ-ami i zmiana jest nadspodziewanie duża. W najbliższym czasie zamierzam rozejrzeć się za dwoma-trzema kolejnymi parami tych lamp. Napiszę oczywiście, jakie zmiany które z nich wprowadziły.

Witam. Ciekawy temat. Zastanawiam się nad zakupem tego źródła. Z przyjemnością poczekam na wyniki :). Może to troche z innej bajki ale u mnie wymiana lamp ECC83 we wzmacniaczu, zawsze dawała najwieksze rezultaty. Najlepiej spisywały sie Electro harmonix Gold i Tung sol Gold. Mam nawet kilka zestawów tych lamp i nadal eksperymentuje. Czy mozna byłoby zapoznac się bliżej z wynikami podczas jakiegoś odsłuchu ? Byłoby to bardzo pomocne przy podejmowaniu decyzji o zakupie.

Wymiana lamp to nie upgrade tylko zwykła czynność eksploatacyjna, jak wymiana paska rozrządu w aucie. Jak zobaczyłem tytuł, to spodziewałem się czegoś więcej, a tu wiele hałasu o nic.

-> McGyver, 26 Cze 2008, 16:36

Dzieki za rady dotyczace monobloków. Doszedłem z nimi do porozumienia. Brzmią rewelacyjnie :)

A wracajac do tego Dac'a. Myślisz, że to podatny grunt pod dobry tunning ?

Zadzwoń do Andyego (na maile nie odpowiada) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napewno poleci ci jakieś fajne lampy. Ma duzy wybór lamp bardzo dobrej jakości (lampy z ebay i od Andiego to dwa zupełnie inne światy), różnych roczników i wardzo rozsądnych cenach.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A nie mam pojęcia. Na oczy nie widziałem bebechów tego DACa. Jednak jeżeli analogówka jest na lampach ECC83, to spodziewam się że jest to źródło dość kapryśne, niechętnie współpracujące z niektórymi wzmacniaczami (zwłaszcza tranzystorowymi) i wrażliwe na jakość interkonektów. Wynika to wprost z parametrów i właściwości tej lampy.

Tymczasem ja już znalazłem źródło dla siebie. Jest to modyfikowany DAC na Cirrusie CS4397 z lampowym stopniem analogowym. Jestem zadowolony i nie szukam. Upgraduję kondensatory (olejowe miedziane Jenseny).

• Redaktorzy

Wymiana lamp jest czynnością eksploatacyjną, owszem, jeśli nie ma na celu modyfikacji brzmienia. Oczywiście do lamp się nie ograniczę, natomiast chcę zacząć od nich. Zdjęcie wnętrza daca jest w recenzji w dziale Artykuły.

• Redaktorzy

Piotrek608 radził mi wymianę TL072, podobnie Kulesza. Owszem, to jest również rzecz, którą chciałbym zrobić. następne w kolejności kondensatory w stopniu wyjściowym (tutaj na pewno McGyver ma jakieś sugestie).

Mam sugestie. Zbadać schemat, jeżeli opampy są w sygnałówce, to je obejść i zostawić same lampy, ale układ dostosować do lamp ECC81 (12AT7, 6201) które nie mają tak wyżyłowanego wzmocnienia, ale za to resztę parametrów sensowniejszą, i wstawić kondensatory olejowe Jensena. A jak nie, to na audiohobby robią zbiorowe zamówienie świetnych sowieckich teflonów i olejowców.

• Redaktorzy

Mam podejrzenie, ze te lampy pracują ze wzmocnieniem 1 (bo po co dawaliby je tam za opampem?). Trzeba się będzie przyjrzeć. Ale generalnie, ponieważ dźwięk tego daca uważam za niezły, nie chciałbym zmieniać projektu, a tylko lekko go grzebnąć poprzez wymianę najbardziej oczywistych elementów (takich jak wymienione) i zobaczyć, co będzie. Zmiana dźwięku po wymianie chińskich no-name na JJ była ewidentna, z mułowato-szarawego na znacznie szczegółowszy i "powietrzny", a więc warto próbować dalej.

Zamiast Jensenów możesz również spróbować AN lub teflonowe V-Capy (takie stosuje m.in. Audio Aero i Ancient Audio). Dobrze by to połaczyć z wymianą lamp, bo V-Capy sa niezwykle transparentne, więc po tami odmuleniu może trzeba będzie dodać trochę ciepełka inną lampą.

Sugestia McGuyvera również słuszna. Wrzuć schemat to coś sie wymiśli.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten DAC zdaje się jest robiony w Chinach? Oni mają tendencje do projektów typu "overkill", czyli nakitować opampów z niepotrzebną aktywną filtracją analogową, a za tym dać lampkę, głównie po to, żeby się "nazywało".

Jeżeli w tym projekcie ECC83 pracuje ze wzmocnieniem 1, czyli jako wtórnik katodowy, to jest to najgłupszy wybór lampy jakiego można dokonać do takiego układu. Jeżeli jeszcze jest zasilana napięciem 80V, jak to się często spotyka w chińskich wyrobach, to ja nie mam więcej pytań. Jeżeli tak jest, to warto dokonać bezinwazyjnego eksperymentu przy okazji wymiany kondów sygnałowych: pobrać sygnał wprost z DACa i podłączyć go przez jakieś kondensatory wprost na wejście układu typu "lampizator". Spodziewam się, że zagra o niebo lepiej niż w oryginale. Zagadaj do ArtPaw. Ma gotowego lampizatora i żyłkę do eksperymentów. Zapewne się zgodzi na taką zabawę.

• Redaktorzy

Nie, jak go kupiłem umyślnie w celu podrasowania. Wiele urządzeń robionych jest tak na 80-90%. Wszystko fajnie, ale z jakimiś słabymi punktami, bez kropki nad "i". I tą kropkę można sobie samemu dodać, bez demolowania od razu całego urządzenia. Poza tym to też przyjemność, pomodelować trochę samemu dźwięk urządzenia. Podczas testu porównywałem dźwięk tego combo z wyjątkowo dobrym odtwarzaczem CD BAT. W postaci fabrycznej wyraźnie odsatwał. Po wymianie lamp i z dobrym przewodem cyfrowym różnica była wyraźnie mniejsza. Czemóż więc sobie załować tak drobnych modyfikacji, a następnie nie pójść trochę dalej?

Kup lepsze lampy od Andiego, do tego upoluj Genesis Digital Lens na Audiogonie (ostatnio widziałem okazję za $300 - ale poszedł w ciągu kilku godzin) i już będie o klasę-dwie lepiej. I to ciągle bez grzebania.

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Digital Lens mam w planach. lampy też, jedyne co mnie trzyma w tej chwili, to konieczność wyjazdów do pracy w teren przez lipiec. Jak tylko będę mógł, to coś ściągnę. To jak sądzicie, jaką parkę 83-jek w pierwszej kolejności wybrać, żeby było przejrzyście, przestzrennie, a jednocześnie płynnie?

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Temat poszedł na chwilę w odstawkę, ale teraz coś się ruszy. Czekam właśnie na EAT zamówione do testu, a poza tym Piotr Bednarski (dystrybutor Art Audio i paru innych marek) obiecał pożyczyć parkę jakichś dobrych NOS-ów. Mając 3 pary lamp (z JJ, a nie licząc zastanych), można już się zabawić w porównania.

Jak chcesz to ci moge pożyczyć na nie Herbie's tube dampers.

Ciekaw jest porównania DACa Advance Acoustic z Xindakiem-5 lub 8.

Gdyby Redaktor miał chęć porównania mogę udostępnić Xindaka i tuzin NOSów do niego.

pozdr

ltj

• Redaktorzy

Chętnie bym porównał, czemu nie. Jeśli mieszkasz w Wawie, to umówmy się jakoś i zrobimy sobie imprezę porównawczą.

A ja tu w międzyczasie dostałem jeszcze do niego lampy Valvo i Telefunkeny.

• Redaktorzy

Pogrzałem trochę EAT (były nowe), teraz wsadzę Valvo na dzionek-dwa, potem Telefunken, i będzie można myśleć powoli o spotkaniu porównanwczy. Zapraszam wszystkich zainteresowanych brzmieniem różnych lamp ECC83 w stopniu wyjściowym odtwarzaczy. Można przynosić własne graty, jak i lampki.

Lampy jak na załączonym zdjęciu czekają na podmianę fabrycznych. Trochę to jeszcze potrwa bo nie chcę stracić gwarancji. Mam pytanie o wymianę TL072 na OPA2604 lub OP275. Czy wymagałoby to użycia lutownicy czy też TL jest na podstawce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do Redaktor

mieszkam w Wawie

Możemy potestować też różne NOS'y w Twoim Advance Acoustic, mam kilka naprawdę fajnych par 12AX7.

Termin ustalmy na PW.

pozdr

ltj

• 2 tygodnie później...

>>Redaktor

Mam prośbę. Czy byłaby możliwość wklejenia tu na forum zdjęć wnętrza tego DACa? W artykule promocyjnym cos tam było ale bardzo niewyraźne. Strasznie mnie korci założyć nowe lampki ale stracę wtedy gwarancję. Interesowałoby mnie jak wygląda podłączenie gniazd RCA do PCB i jak sa zamocowane opampy. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytania z poprzedniego wpisu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.