Skocz do zawartości
IGNORED

MATA -jaka najlepsza-wasze doświadzenia

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

jac660, 4 Cze 2010, 10:55

<...mam wrażenie jakby sybilanty były mniej natarczywe...>

to tak gra gramofon, ten szczyt hajendu?

nowe maty, sraty a sybilanty wciąż słychać?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jest ok. Cienka guma rozwiązała sprawę. W pełni wróciły wszelkie plusy brzmienia a już się nie klei. No cóż myślę że ta mata jest po prostu niedopracowana. Nie była zbyt droga to fakt, ale szkoda że trzeba się tak okombinować. Moja gumowa podkładka jest mocno tymczasowa gdyż w pobliskim sklepie dostałem tylko 14 cm rolkę więc musiałem ją kleić z 4 kawałków a potem wyciąć koło. Wredna robota. Teraz jednak z większym spokojem mogę szukać gumy w arkuszach ponad 30 x 30. Oczywiście musi być cienka. Ktoś ma pomysł gdzie szukać ?

• 6 miesięcy później...

...a co powiecie na matę korkową Pro-Ject

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pro-ject dodaje korek do ramofonu rpm 5. u mnie wytrzymala rok, po czym zaczela sie miejscami przerywac bo jest cieniutka - elektryzuje sie gorzej niz filc bo przylepia sie do plyty i nie raz sciagalem plyte razem z cala mata. nie polecam

ja używam Harmonixa... używałem na Bluenote Bellavista, uzywałem na Roksanie Xerxesie.20 i wszystko było OK... ale na GArrardzie 301 płyty zaczynają mi się elektryzować, czasem wręcz podrywają tę matę ze sobą, dziwne... dźwiękowo - jest OK

...a co powiecie na matę korkową Pro-Ject

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

35 zeta za kawałek "ałdiofilskiego" korka trochę dużo, lepiej nabyć drogą kupna w jakiejś Castoramie albo w podobnym sklepie kawał korka zdaje się są takie 1x1 albo 0,5x0,5 metra różne grubości, popracować przy wycinaniu i satysfakcja gwarantowana, przed pierwszym użyciem przemyć nawet płynem forumowym, następnie wysuszyć . A i pieniądze mniejsze.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Trzeba mieć dużo czasu, żeby z powodu 35 zeta tak się poświęcać.

Liczy się satysfakcja :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

jakoś mi te korkowe maty nie podpasowały... Wygląd wprawdzie bardzo "audiofilski", natomiast zmian w dzwieku istotnych nie zanotowałem... Pomijając już fakt ze korek strasznie się elektruzyje i łapie wszystkie brudy a co gorsza czepia się płyty! ;)

• 2 tygodnie później...

Dołączę swoje pytanie: co sądzicie o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) macie? Może ktoś używa tej maty? Z opisu i ze zdjęć wygląda obiecująco...ale wiadomo jak często mamy do czynienia z tzw. "chłytem martekingowym" :) tym bardziej że cena też audiofilska.

Ukryta Zawartość

Używam białej maty firmy Delta Device.

Tu duży wybór mat z plexigasu:

Ukryta Zawartość

post-17176-023293600 1296314152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Ja " głosuje" za mata gumową. Miałem zwykłą filcowa i już nigdy takiej nie kupię ( zbiera brudy idealnie i elektryzuje się ). Kilka razy podniosłem płytę razem z matą.

Teraz kupiłem taka używana gumowa mate ( made by FONICA )" popieram polski przemysł ". Jest gruba , ciężka no i gumowa , dla mnie idealna. Jako , ze nie mam regulacji wysokości , to musiałem kombinować z dwoma matami . Teraz wystarcza mi ta jedna.

robiz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo polecam, świenie gra na miekich Thorensach, a na twardych np. Micro Seiki wręcz wybornie - używam jej samodzielnie bez dodatkowych docisków, które moim zdaniem zabierają rozdzielczość oraz informacje dalszych planów i dzwięków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo polecam, świenie gra na miekich Thorensach, a na twardych np. Micro Seiki wręcz wybornie - używam jej samodzielnie bez dodatkowych docisków, które moim zdaniem zabierają rozdzielczość oraz informacje dalszych planów i dzwięków.

mam takie samo wrażenie na miękkich matach (gram na karbonowej, wygląda jak bardzo gęsty, skórzasty filc, na sorbothanowej)też zrezygnowałem z docisku.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej.Po wielu miesiącach odsłuchów mogę tylko powiedzieć ,że w wiekszości przypadków najlepiej słucha mi się na "gołym" talerzu( 6cm z POM).Mam również pozycje ,które lepiej brzmią na macie skórzanej która posiadam.Czytając Wasze posty wniosek jest jeden. U każdego z nas gra inaczej. Taka uroda analogu.poz miniabyr

• 2 tygodnie później...

witam

chciałbym spróbować nieco usprawnić działanie swojego gramofonu i zdecydowałem się na doposażenie go w matę akrylową. tu pojawia się pytanie: czy dobrze mi się wydaje, że trzeba zapłacić około 100zł za kawał plexi o średnicy 30cm i z otworem w środku? o ile moim oczom nie umknęły jakieś szczegóły mogące wpłynąć na cenę, to wydaje mi się to dość drogim rozwiązaniem.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

witam

chciałbym spróbować nieco usprawnić działanie swojego gramofonu i zdecydowałem się na doposażenie go w matę akrylową. tu pojawia się pytanie: czy dobrze mi się wydaje, że trzeba zapłacić około 100zł za kawał plexi o średnicy 30cm i z otworem w środku? o ile moim oczom nie umknęły jakieś szczegóły mogące wpłynąć na cenę, to wydaje mi się to dość drogim rozwiązaniem.

100 złoty w świecie analogowym to doprawdy mało -).Zerknij na ofertę na ofertę harmonix'a np.tu http://www.audioforte.com.pl/oferta.php?id=300&i=483 .Jak zmam zycie ,to nie jest najwyższa kwota jaką trzeba zapłacić za zabawki do gramofonu. A tak na serio to jest na allegro gość , który robi takie akrylowe maty. I jest on również na naszym forum,ale nie pamiętam jago nicka.

W takim razie muszę się rozejrzeć za wiertłem 7,24 i przypomnieć sobie elementarz małego majsterkowicza. Jak się nie uda albo utnę sobie palec, to może się jednak przekonam do tych kupnych mat. Patrząc z innej strony, kupując matę za 100zł, będę o ponad tysiąc do przodu w stosunku do maty harmonixa, więc całkiem nieźle : )

zanim zaczniesz sam majsterkować to poszukaj w okolicy zakład co ma ploter laserowy. zleć wycenę. mogę tobie podać jedynie, że mnie taka robocizna w okolicy kosztowała 20zł (minimalna cena za zlecenie). wtedy sobie możesz wymyślać podkłady pod płytę jakie chcesz.

W takim razie muszę się rozejrzeć za wiertłem 7,24 i przypomnieć sobie elementarz małego majsterkowicza. Jak się nie uda albo utnę sobie palec, to może się jednak przekonam do tych kupnych mat. Patrząc z innej strony, kupując matę za 100zł, będę o ponad tysiąc do przodu w stosunku do maty harmonixa, więc całkiem nieźle : )

...niby tak, ale mata harmonix's tu-800ex to , moim zdaniem owczywiście, jedyna "nakładka" na talerz, która coś wniosła...."coś" to z zasadzie za mało, próbowałem po jakiś czasie słuchać bez.....nie wytrzymałem do końca pierwszego utworu na płycie :-))...fakt, że cena wysoka, ale trudno mi jest określić ile trzeba "dołożyć" do wkładki by uzyskać podobny efekt....po zmianie napędu nie, mogę już z niej korzystać (rega rb 300 nie ma vta, a nawet gdyby miała, to konstrukcja platera w AN TT1 nie pozwala na jej aplikację) ale w statym napędzie (luxman 282 + reson reca) to był miód na moje stare uszy.....pozdrawiam - Andrzej.

Bardzo dobre opinie mają maty:

Achromatt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Living Voice Mystic Mat Mat Living Voice Mystic Mat mat,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miał ktoś może z nimi jakieś doświadczenia?

pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

trochę ułatwiłem sobie zadanie i zamiast samemu dłubać w plexi, zamówiłem kilka takich elementów przez net. cena była sensowna tylko przy większej ilości, więc gdyby ktoś był zainteresowany, to mam do sprzedania pięć czarnych talerzy po 65zł+przesyłka, dajmy na to. ewentualnych zainteresowanych proszę o kontakt na mail [email protected].

• 1 miesiąc później...

mata ważna, ale docisk!?

zauwazyłem, a mam twardy deck Micro Seiki z cięższym ramieniem i Ortofonem Kontrapunkt MC, że docisk gra całkiem sporą role i ma wpływ na prezentacje, rozłożenie i rozdzielczość elementów brzmienia - ktoś może potwierdzić?

Tak potwierdzam, po za tym bardzo przydaje się też w przypadku lekko pofalowanej płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.