Skocz do zawartości
IGNORED

HDD zew.z przyciskami jako serwer muzy ?

Ryszard1

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawily sie niedrogie obudowy na dysk twardy zawierajace w sobie elektronike umozliwiajaca bezposrednie odtwarzanie muzyki nawet w formatach bezstratnych. Ma ktos doswiadczenie, sluchal takiego rozwiazania przy zalozeniu ze nie oczekujemy dzwieku z najwyzszej polki dzwiekowej,

https://www.audiostereo.pl/topic/44114-hdd-zewz-przyciskami-jako-serwer-muzy/

O ile się orientuję, brak póki co produktów spełniających sensowne "aufiofilskie minimum" (czyli obsługa flac, wave, odtwarzanie gapless, wyjście bit-perfect, jakiś wyświetlacz). Zapewne z czasem się takie pojawią, wystarczy poczekać.

Dla osób, które nie są zainteresowane wyjściami cyfrowymi, wysoką jakością dźwięku itp sa przecież ipody i podobne zabawki - po co męczyć się z obudową na dysk, w której funkcje muzyczne to jedynie dodatek?

Potrzebuje urzadzenia takze jako archiwum (ok.200 CD), a HDD na dzis to duza pojemnosc za niewielkie pieniadze. Pamieci typy Flesz o duzej pojemnosci sa wygodne/lepsze ale jeszcze za drogie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu przyklady obudow do dysku twardego.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Fajna/ciekawa strona : juz za 50 EUR mozna miec serwerek (bez HDD) z ekranikiem i pilotem, ktory otwarza *.wav i nawet filmy. Ciekawe jak z jakoscia w tych w sumie tanich obudowach ?, sluchal moze ktos tego, mozna to zobaczyc/kupic gdzies w Polsce,

Czytalem ten temat (b.ciekawy), ale mi chodzi o cos prostego/taniego, cos bardziej dedykowanego do muzyki. Komputer mam, i bylby on wykorzystany tylko do czasowego "porzadkowania" tego oddzielnego/samodzielnego HDD,

Ryszard1:

> Potrzebuje urzadzenia takze jako archiwum (ok.200 CD)

200 CD we flac to jakieś 80GB - zamiast szukać obudowy, stawiałbym np. na iPoda 160 GB. Miejsca wystarczy z dużym zapasem, funkcjonalnością przewyższy obudowę.

>...stawiałbym np. na iPoda 160 GB...

tez bym stawial, ale ta cena odstrasza, pozatym wiekszy HDD przyda sie dodatkowo jako archiwum, np do jpg, i inych danych, chocby filmow. Bo nie tylko muzyka jest na swiecie,

Wg.mojego rozeznania tansze obudowy dyskow, takie do 200 zl nie zapewniaja minimalnej jakosci dzwieku, czesto nawet nie odtwarzaja plikow wav, te drozsze w cenie powyzej 500 zl sa pod tym wzgledem juz lepsze, maja wiecej dodatkowych funkcji, np. gniazdo USB, uzycie zlacz cyfrowych do przekazywania dzwieku na zewnetrzny wzmacniacz powinno zapewnic juz wlasciwa jakosc. Moze to by bylo rozwiazanie : uzycie dodatkowego posredniego urzadzenia, tylko czy jest cos takiego dostepnego w przystepnej cenie, co moznaby wlaczyc miedzy wyjscie tej obudowy HDD, a wzmacniaczem,

Ryszard1, powielasz schemat, który wiele osób przerabiało. W tym ja. :) Najpierw ma być najtaniej, potem się okazuje, że to "najtaniej" będzie kiepskie z punktu widzenia funkcjonalności.

Daj sobie jeszcze z tydzień-dwa kombinowania, a potem wróć do... tematów "Music server" czy "Music server do 5000". :) Tam naprawdę jest kupa wiedzy i rozwiązania, do których grupa osób dotarła metodą prób i nieraz kosztownych błędów.

Po co wywalać otwarte drzwi... :)

Ryszard1:

>Wg.mojego rozeznania tansze obudowy dyskow, takie do 200 zl nie zapewniaja minimalnej jakosci

>dzwieku, czesto nawet nie odtwarzaja plikow wav

Widzę, że uparłeś się zgłębiać temat, który sporo osób już przebadało w tę i nazad, po czym wybrało inne rozwiązania. Cóż, skoro lubisz, to zgłębiaj, a potem... i tak poklikasz po linkach, które podał wyżej Snajper ;)

>uzycie zlacz cyfrowych do

>przekazywania dzwieku na zewnetrzny wzmacniacz powinno zapewnic juz wlasciwa jakosc. Moze to by

>bylo rozwiazanie : uzycie dodatkowego posredniego urzadzenia

To dodatkowe pośrednie urządzenie to po prostu DAC. Układ obudowa->DAC->wzmacniacz zagra sensownie, jeśli obudowa będzie w stanie wygenerować niezniekształcony (lub mało zniekształcony) sygnał cyfrowy (a to wcale nie jest pewne). W każdym przypadku męczyć się będziesz z małą funkcjonalnością obudowy (ograniczony zakres obsługiwanych formatów, marny interface itp).

"Obudowę muzyczną" sobie daruj, nie ma jeszcze na rynku ciekawych i niedrogich rozwiązań tego typu. Kwestię przestrzeni dyskowej na zdjęcia i inne takie rozwiązać możesz kupując najtańszą obudowę sieciową, bez funkcji multimedialnych - kto powiedział, że wszystko trzeba łączyć? A do odtwarzania muzyki z plików masz przynajmniej dwa sprawdzone rozwiązania:

1. Squeezebox - napisano już o tym mnóstwo, nie będę powielał ;)

2. Za 300-400 zł spokojnie kupisz przenośny odtwarzacz o pojemności kilkudziesięciu GB, obsługujący praktycznie wszystkie formaty plików dźwiękowych, który podłączysz do wzmacniacza. Jeśli dołożysz jeszcze jakąś stówę, dostaniesz to samo z wyjściem cyfrowym, do używania z DACem - będziesz miał rozwiązanie audiofilskie jak ta lala. Sam w tej chwili słucham muzyki z takiego zestawu, pod względem jakości brzmienia nie odbiega to od konfiguracji wykorzystującej dedykowany transport CD.

Witajcie

Także szukam kombajnu... Dotychczas jako flac/ape/mp3 plejer działa (via SPDIF) iRiver iHP140, ale trafiłem na takie urządzenia jak hBox NMT-1 oraz hBox HMC-39 recorder.

Ukryta Zawartość

Ktoś to już moze ćwiczył?

Jest forum na www.hbox.pl, można poczytać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Mi z tej w sumie niezaduzej polskiej oferty spodobal sie model PMP-21. Ma on w sumie te minimum co chialbym miec (obsluga wew.dysku,wav,karta SD,ekranik z ktorego mozna sterowac bez monitora/komputera) i cena jest do przyjecia, bo tylko ok.300 zl. Jedyny w sumie minus to obawa o jakosc dzwieku w stereo,

Witam,

Ostatnio moją uwagę przykulo coś takiego (może nie audiofilskie ale ma pewne zadatki):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i czekam na opinię - byćmoże ktoś posiada takie cudeńko ;-)

Ukryta Zawartość

JaroMi:

>Także szukam kombajnu... Dotychczas jako flac/ape/mp3 plejer działa (via SPDIF) iRiver iHP140, ale

>trafiłem na takie urządzenia jak hBox NMT-1 oraz hBox HMC-39 recorder.

Te obudowy nie mają wyświetlaczy, do wygodnej obsługi potrzeba więc komputera. Brak obsługi ape. Nie wiadomo, co z obsługą cue, odtwarzaniem gapless, wyjściem "bit-perfect". Zalety w stosunku do iRivera to pojemność dysku i dostęp przez LAN - moim zdaniem to zbyt mało, by się przesiadać.

Do tego typu rozwiązań należy oczywiście przyszłość, ale MSZ warto poczekać, aż pojawią się bardziej funkcjonalne produkty.

Sam interesowałem się tematem kilka miesięcy temu, przez chwilę rozważałem m.in. jedną z obudów hBox, stanęło na kupnie iRivera. Moim zdaniem brak mu, póki co, jakiejkolwiek sensownej konkurencji (pomijam Squeezeboka, bo to trochę innego typu ustrojstwo).

josef, 27 Cze 2008, 10:43

>za 1000zł to można już złożyć komputer albo kupić starego laptopa + dysk zewnętrzny

To rozwiązanie także rozważałem - byłoby tym prostsze, że mam nawet "starego laptopa" ;) Dowcip jednak w tym, że pod względem audio iRiver oferuje praktycznie to samo, a nie zajmuje dodatkowej półki, nie hałasuje wentylatorem, nie świeci matrycą itp. "Stary laptop" wymaga także zewnętrznej karty bądź interface audio z bit-perfect spdif-out (np. M-Audio Transit, Edirol UA-1EX, Audigy NX - wszystko z zakresu 250-350 zł), a to kolejne urządzenie i kable dramatycznie zmiejszające WAF całej tej kombinacji.

Stary laptop może świetnie nadawać się do innego sensownego zestawienia - jako serwer dla Squeezeboksa. Sądząc po mękach forumowicza gutekbull z obudową Qnap, laptop byłby znacznie lepszym rozwiązaniem. Sam wybrałem jednak iRivera, a "starego laptopa" (Toshiba Tecra z PIII) przeznaczam do sprzedania - ktoś reflektuje? ;)))

PC-audio ma przynajmniej jedną zasadniczą zaletę - możliwość uruchomienia cyfrowej korekcji akustyki pomieszczenia. Są odpowiednie programy, są już osoby które z powodzeniem przetestowały to rozwiązanie. Problem w tym, że tu nie wystarczy już "stary laptop" - pluginy DSP wymagać będą czegoś zdecydowanie bardziej wydajnego.

Dla mne taki zewnetrzny HDD powinien :

- umozliwiac odtwazanie muzyki bez monitora/komptera

- odtwarzac pliki muzyczne bestratne, chocby tylko wav, z odpowednia jakoscia

- obslugiwac SATA, czyli szybkie dyski

- czytac pliki z dodatkowego gniazda USB

- zapewniac cicha prace, najlepiej bez wentylatora

- odtwarzac pliki filmowe z napisami

- umozliwiac bezplatna zmiane orogramowania

- miec przystepna cene, do 500 zl, bez dysku

Dopuki nie pojawi sie taka oferta, bede uzywal swoj odtwarzacz CD i sluchal plyt CD ktore posiadam,

Ryszard1:

>Dla mne taki zewnetrzny HDD powinien

A na śniadanie ma toto robić jajecznicę, czy wystarczą płatki na mleku? ;)

Daruj sobie szukanie obudowy, zainteresuj się czymś z poniższych:

- nagrywarka DVD z HDD i USB (sprawdź ofertę marki Ferguson i podobnych),

- przenośny odtwarzacz multimedialny (zacząłbym od przejrzenia oferty Archos),

- laptop.

PS. Zainstaluj Firefoksa, ma automatyczne sprawdzanie pisowni. Oczy bolą od twoich błędów.

• 2 tygodnie później...

Panowie, przeczytałem cały wątek i mam pytanie? Co powiecie na iPoda ze stacją dokującą podłączoną pod wzmacniacz?

Rozważam właśnie taką możliwość w moim zestawie stereo.

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy ktoś już to testował :)

Ukryta Zawartość

Ale ten model chyba bardziej zadowoli Ryszarda1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ola:

>Ale ten model chyba bardziej zadowoli Ryszarda1:

Czyżby? Brak obsługi ape, brak obsługi flac, nie wiadomo co z gapless, brak dysku (trzeba dokupić), nie wiadomo, czy da się toto wygodnie obsługiwać bez podłączenia do TV/monitora. Jednym słowem, kicha - urządzenie jakich wiele, do audio słabo się nadaje.

Jedyny plus: oferuje toto "SPDIF AC-3/DTS pass through", czyli można przyjąć, że jest bit-perfect.

Oferta MANTY jest b.ciekawa, szczegolnie przy tej cenie, ale kilka dni temu zdecydowalem sie na music serwer SCALEO E, podobny jak ten :

Ukryta Zawartość

Dzieki swojej budowie i systemowi Windows ma on niemal nieograniczone mozliwosci : odtwarza/nagrywa muzyke, filmy, TV, zdjecia oraz inne takie jakie ma komputer z ograniczeniami do nowych gier. Zamontowalem w nim pojemny dysk i sluzy mi takze jako komputer domowy. Faktycznie nie grzeje sie i jest bezglosny. Jego wymiary sa identyczne jak elementy wiezy SONY z ktora stanowi calosc, na gorze ktorej stoi monitor LCD. Dla wygody mozna uzywac pilota. Jakosc dzwieku jest dobra, choc czesto jeszcze slucham muzyki ze starego odtwarzacza CD,

Ukryta Zawartość

Osobiście używam od pół roku scaleo E jako komputer w pokoju multimedialnym. Jest całkowicie bezgłośny i bez awaryjny. Na winXP nie ma możliwości zainstalowania sterowników pod wyświetlacz VFD. Jakość dźwięku z karty zintegrowanej była by naprawdę niezła gdyby nie zakłócenia z płyty głównej. Cały komputer grzeje się dość mocno po prawej stronie z racji wywiewu powietrza. Ogólnie rzecz biorąc - śliczny esign, łatwo komponuje się z resztą sprzętu, bezawaryjna dość wydajna praca (2gb ramu + athlon 3200+)

Do Alton

>Osobiście używam od pół roku scaleo E jako komputer w pokoju multimedialnym. Jest całkowicie

>bezgłośny i bez awaryjny. Na winXP nie ma możliwości zainstalowania sterowników pod wyświetlacz VFD.

W związku z faktem iż interesuję się (można powiedzieć na nowo tematem) to pod jaki system są sterowniki do wyświetlacza, bo jak rozumiem używasz XP (chyba że coś innego). Drugą rzeczą to z jakich funkcji korzystasz używając scaleo ?

>bezawaryjna dość wydajna praca (2gb ramu + athlon 3200+)

Wydawało mi się, że scaleo jest tylko z procesorem intela P4 - czyżbyś instalował swoją własną płytę główną ?

Dodatkowo mam jeszcze pytanie do Ciebie, czy scaleo potrafi odtwarzacz cokolwiek bez uruchamiania systemu (np. CD, MP3 itp)?

Pozdr,

Kondrat

Scaleo E to pełnowartościowy komputer stacjonarny - płyta główna MSI - cała magia tkwi właśnie w obudowie. Sterowniki wymagają nakładki "media center". Bez niej nie chcą się instalować. Ja kupowałem nowy kadłub scaleo jako nie pełnowartościowy produkt za 250zł. Peryferia dobrałem sam (z tego co było w domu). Obudowa ma w sobie zintegrowany odbiornik do klawiatury bezprzewodowej która również jest w komplecie - z góry mówię. Wywalić od razu jak chcesz zaoszczędzić nerwów... strasznie mały zasięg.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.