Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma dla naukowca lub melomana.

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając to forum naprawdę trudno przebrnąć przez ilość bredni pisanych przez domorosłych tropicieli audiovoodoo.

Mam coś dla Was, koledzy. Istnieją zaawansowane technologicznie urządzenia w służbie walki z niepożądanymi wibracjami gramofonu typu mass-loader lub mikroskopu laboratoryjnego. Tak, tak.

Poniższa strona jest wyczerpującym źródłem informacji o takich platformach, badania, pomiary, opisy itd.

Jednym słowem raj dla tych, którzy nie uwierzą, że wpływ czegoś SŁYCHAĆ, dopóki to nie zostanie POMIERZONE,

lub przynajmniej w miejsce szemranej - audiofilskiej ma naukową proweniencję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czekam na wciągnięcie tych urządzeń na stronę audiovoodoo bustera:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44091-platforma-dla-naukowca-lub-melomana/
  • Redaktorzy

"Laser and optical systems, whether used in an academic lab or in an industrial environment, are very susceptible to vibrations from the environment. These instruments almost always need vibration isolation. Traditionally, large air tables have been the systems prefered for optical systems."

Itd. Ale skoro kżdy laser laseruje gra tak samo, to to chyba jakieś oszustwo jest :-)

• Redaktorzy

"Laser and optical systems, whether used in an academic lab or in an industrial environment, are very susceptible to vibrations from the environment. These instruments almost always need vibration isolation. Traditionally, large air tables have been the systems prefered for optical systems."

Itd. Ale czy to nie aby jakieś oszustwo jest, skoro wiadomo powszechnie, że każdy laser laseruje tak samo?

Taniej mógłby Redaktor popróbowac z zawieszeniem ciężkiej płyty z gramofonem na gumowych linkach u sufitu. Taki sposób izolacji od drgań budynku (bo o to tu chodzi) jest stosowany przy instalacji mikroskopów sił atomowych (AFM). Może być trochę niewygodnie bo to ma skłonność do bujania się. Przy AFM nie jest to dokuczliwe bo (w czasie skanowania próbki) się go nie dotyka. Gramiaka jednak trzeba. Nie jestem pewien czy przy "posadawianiu" gramofu nie chodzi bardziej o pochłanianie drgań jego samego niz o jego izolację od drgań budynku/podłogi.

Dla kompletu dodam jeszcze, że istnieją aktywne stoły antywibracyjne podone w zasadzie do aktywnych słuchawek wyciszających.

>Redaktor

>Ale czy to nie aby jakieś oszustwo jest, skoro wiadomo powszechnie, że każdy laser laseruje tak

>samo?

Laser (danego typu) faktycznie "laseruje" tak samo :-) ale w cytowanym opisie chodzi o podatność na wibracje układu optycznego. Najczęściej światło z lasera zanim zostanie użyte do badań naukowych przechodzi przez soczewki, obiektywy, światłowody, polaryzatory itp. Każdy z elementów wymaga precyzyjnego ustawienia względem wiązki światła i tutaj wszelkie, nawet minimalne wibracje mogą prowadzić do osłabienia mocy transmitowanej przez układ.

Pozdrawiam, damiankas

Minus-K to pikuś przy tym:

Ukryta Zawartość

Zawsze chciałem coś takiego wypróbować ... tylko ta cena ! ($8000!)

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kup i opisz. Wszyscy chętnie poczytamy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

SR_71, 23 Cze 2008, 00:26

>Ja zaczniesz słuchać muzyki a nie sprzętu to pogadamy.

LOL. I kto to mówi ?

Napisz chłopino choć jedną NAJKRÓTSZĄ opinię na tym forum to będziesz mógł kozaczyć. Na razie to jesteś Mr.10 wpisów (z czego 4 nie na temat).

Co za czasy.

Elberoth, 23 Cze 2008, 00:45

Czy jezeli w swoim "o mnie" napisze WilsonAudio Grand Slam i Pass Aleph X-1000 to jeszcze bede kozakiem czy juz nie ?

Nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie. Takie czasy Elberoth. Takie czasy.

Szacunku użytkowników nie zdobywa się tym co się ma, lecz tym co się pisze (na temat). U ciebie jak dotąd z tym słabo.

Elberoth, 23 Cze 2008, 09:45

Daruj sobie, nieautoryzowany przedstawicielu wielu dystrybutorow, te wycieczki osobiste. Rozumiem stres spowodowany tym, że nie mozesz wykluczyc mnie z watku (tak jak lubisz) abym nie mogl psuc twojego marketingowego belkotu. Nie troluj Elberoth i wracaj do tematu watku. Moze napisz coś po podstawach antywibracyjnych za 80 k$ ? :-)

To tyle w temacie szacunku.

Redaktor, 23 Cze 2008, 10:26

>Czy mogę prosić uczestników wątku o unikanie osobistych ataków, czy też może wymagamy tu za wiele?

Jezeli kazdy uzytkownik forum bedzie traktowany jednakowo to mojej strony nie ma problemu.

Widzę, że mamy kolejną utrudzoną duszę na forum ...

Nie wiem czy pamietacie głośną sprawę, jak słuchacz Radia Maryja zadzwonił do rozgłośni i wypowiedzsiał pamiętną sentencję - Trzy słowa do ojca prowadzącego. ch*j ci w dupę !

Na co skonfundowany ojciec prowadzący odpowiedział - No ... no, ładnie nam się Pan tutaj przedstawił.

I właśnie to drugie zdanie pasowało by tutaj jak ulał, gdyby nie to, że kolega SR-71 przedstawił się nam już wcześniej, i to równie ładnie co wspomniany pan z Radia Maryja, dając popis swoich możliwości intelektualnych w rozmowie z Nautilus81.

SR_71, 17 Cze 2008, 12:57

>Czy cyfra 81 dotyczy ilorazu inteligencji ?

Jak zawsze w takich przypadkach, gdy kończą się argumenty, zaczynają się wycieczki osobiste. No ale może dajmy jeszcze 2 szanszę koledze SR_71. Może jeszcze się zreflektuje i popełni choć jeden post na temat. Dla mnie jedank to już EOT.

zyzio, 23 Cze 2008, 10:22

>Ha, ha, Elbi coś ostatnio coraz bardziej nerwowy, wyszło to i owo na światło dzienne to i u mu się

>nie dziwię :D

Zyzio ty widzę ze swoją mizerią intelektualną sam nie jesteś w stanie napaść na moją osobę, ale jak już ktoś inny zacznie, to jesteś pierwszy, aby się podłączyć.

Wracaj chłopino do piskownicy.

Elberoth

>Jak zawsze w takich przypadkach, gdy kończą się argumenty, zaczynają się wycieczki osobiste

No właśnie... I kto to to mówi? Może więc wystarczy tych twoich popisów? Freakowo ciebie wzywa:DDD

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.