Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A960II tuning?

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim watku dotyczacym wzmacniacza jak w tytule. Wzmacniacze dosc popularne i za niewielka kase latwo dostepne.

Moj niestety okazal sie wielkim zlomem. Potencjometr balance'u nie dziala podobnie jak pot. regulacji glosnosci :(

Do tego jeden kanal mial spalony. Niestety spalony kanal gra zupelnie inaczej niz oryginal. Walczac z ta 'usterka' wymienilem trany koncowe na parowane 2sc5200/a1943 (w oryginale sankeny) oraz sterujace. teraz wzmak gra identycznie w obu kanalach. Wymienilem tez czesc kondkow (1 byl wyschniety-obudowa obracala sie wzgledem wyprowadzen). Niestety producent nie myslal o dlugowiecznosci sprzetu. Wszystkie kondki sa w poblizu rezystorow na ktorych odkladaja sie spore moce :(. Nawet Elna for AUDIO jest 'obstawiona'.

Prosilbym o pomoc w rozgryzieniu stopnia wejsciowego ktory jest zbudowany na fetach i wzmacniaczu operacyjnym jrc4558.

Jesli ktos jest w stanie objasnic mi na jakiej zasadzie dziala ten wzmacniacz operacyjny i czy istnieja mozliwosci wyrzucenia tego scalaka bede bardzo wdzieczny.

ponizej schemat wejscia. Wyprowadzenie oznaczone przez '-L' laczy sie z masa przez rezystor 100R

Uwagi na temat brzmienia: Po wymianie JRC4558 na opa2134 znaczna poprawa ale nadal sporo mu brakuje chociazby do A720.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10216-100001218 1213621142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44028-yamaha-a960ii-tuning/

widze ze nikt nic nie wie w tym temacie :)

to moze podziele sie wnioskami plynacymi z uzywania kondensatorow Fc. Zauwazylem ze sa 2 typy tych kondensatorow. Mowa o pojemnosci 470uF 25V. Jeden ma obudowe bardziej granatowa a 2 typ niebiesko szara. co do ich brzmienia to musze powiedziec ze roznice sa ogromne. ciemnoniebieski jest mulasty bez barwy gubi detale. zupelnie jak nie Fc. Wyglada na to ze wszystkie z obudowa jednego typu beda prezentowaly podobne brzmienie. innymi slowy ciemnoniebieska obudowa to straszny chlam i szkoda na nia kase wydawac. jasnoniebieskoszara to bardzo zgrabna barwa duza ilosc detali szybkosc i precyzja (tak jak lubie).

oto zdjecie 2 typow kondkow o ktorych pisalem. roznice widac bardzo wyraznie. po prawej dobry kondek. po lewej troszke mniej dobry :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

marosik, 21 Cze 2008, 19:32

>oto zdjecie 2 typow kondkow o ktorych pisalem. roznice widac bardzo wyraznie. po prawej dobry

>kondek. po lewej troszke mniej dobry :)

Oba są dobre.

Te z lewej w ciemniejszej obudowie były produkowane do 2002r. Te po prawej są nowe, najprawdopodobniej roczne lub nie wieke starsze.

Tak na marginesie, te starsze były trochę lepsze. Miały charakterystykę jak HFZ.

Może trafiły Ci się "zleżałe", czyli niewłaściwie przechowywane w zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze.

Ja jeżeli muszę użyć FC to tylko te starsze, bardziej niebieskie.

marosik, 20 Cze 2008, 20:26

>wielkie dzieki za odp. wyeliminowano kondzie z toru audio ale za to dodali DC servo... cgyba

>wolalbym juz kondzia bo brzmienie takiego dc serva jest marne :(

Układ CD-seva nie ma wpływu na brzmienie. Niweluje różnicę charakterystyk tranzystorów pary różnicowej na wejściu, czyli ustala precyzyjnie zero na wyjściu. Poza układem dynamicznym.

• 2 tygodnie później...

czyli teoretycznie wymiana scalaka na inny nie wplywa na dzwiek? bo jak wymienilem orygonalny jrc4558 na opa 2604 to slysze roznice.wiecej detali lepsza scena itp.

na zdjeciach ponizej stare wyschniete kondki. jak widac guma wyschla zupelnie i sie wybrzuszyla. nie zamiescilem zdjecia na ktorym sie ukruszyla. zamienilem je na Fc tej samej pojemnosci. niestety konstruktorzy Yamahy upchneli wszystko w malej obudowie i rezystory wydzielajace spore moce w postaci ciepla siedza na kondkach :(

co do brzmienia to chyba sa to najlepsze kondki jakie slyszalem :)do analogu ciezko znalezc lepsze. detal faktura instrumentow scena lokalizacja :)

Ukryta Zawartość

post-10216-100009349 1216391864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym modelu to normalka. wszystkie w poblizu rezystorow mocy tak wygladaja :)

lacznie wymienilem okolo 8-10sztuk (wszystkie na Panasonic Fc) Dla mnie te kondensatory sa lepsze od BG m.in dlatego ze sa latwo dostepne i stosunkowo niedrogie. Nichicony seria MUSE jak dla mnie to porazka. podbita gora pasma przy pieknej scenie. Fc graja rowno i selektywnie. (oczywiscie bardzo duzo zalezy od miejsca uzycia)

wymieniane kondensatory to glownie odsiewajace zasilanie dla preampa gramofonowego (to te ze zdjecia) oraz 220uF/63V Elna dla stopnia wejsciowego wzmacniacza. kilka 'stabilizujacych' pare roznicowa na fetach 100uF/25V

od wczoraj kondki sie lekko wygrzaly. na poczatku gory za duzo srodek pasma wyciety - nie do sluchania. teraz jest 10 razy lepiej. Nawet nie chce mi sie wlaczac A720 ktorą uwazam za najlepszy wzmak jaki mialem. teraz ta modyfikowana/odswiezana 960II gra o niebo lepiej.

moim zdaniem to bardzo dobry wzmak. ciezko znalezc lepszy.

dzis porownanie z alephami. ciekaw jestem jak wypadnie. alephy ktore posiadam (pozyczone) prezentuja inna klase sprzetu. spokojnie mozna powiedziec o nich HIGH-END. bas jak nalezy olbrzymi i doskonale kontrolowany. wbrew temu co sie pisze i mowi punktualny i zwiezly. szeroka scena z hektarami powietrza. u mnie graja na SS18W8531 oraz SS R2904 7000.

Tylko ze ten PASS'owy HIGH END bardzo duzo kosztuje (takze w utrzymaniu). pobor pradu/ ilosc miejsca dodatkowe zabawki/pasywka/interkonekty czas potrzebny na rozgrzanie wzmacniaczy itp...

Moze sie dolacze.

Ja mam problem z A-1020 miala spalone koncowki mocy zamienilem na identyczne, tylko nie parowane juz urychomilem ale byly zbyt dyrze rozrzuty pradowe na tranzystorach, czego na poczatku nie zauwazylem. 10 minut pracy w klasie A i poszedl jeden kanal wszystkie 4 trany.

Moze ktos mi wytlumaczy, albo poda link. Jak sie paruje tranzystory. Bede bardzo wdzieczny. Nie zadawalem by tak banalnego pytania ale sam nie moge znalezc odpowiedzi. Dzieki

Witam

Parowanie tranow lub zastosowanie takich z tej samej serii na pewno jest ze wszech miar pozytywne a to rowniez z tego powodu ze maja np zblizone napiecia UBE :)

Tyle tylko ze nie koniecznie rozwiaze to problem poniewaz w klasie AB mozesz miec miec prad wiekszy lub mniejszy niz w orginale i tak samo w klasie A .Oczywiscie w klasie A moze okazac sie on wrecz za duzy. Wynika to po prostu z oczywistych roznic miedzy napieciami UBE starego zestawu i nowego. Z tego co widze Yamaha czesto nie stosowala rozwiazan z mozliwoscia regulacji spoczynku za pomoca potka tylko ustawiony jest on przez orginalnie dobrane rezystory stale no i wyglada na to ze sa osobne regulacje dla pradu klasy AB i A.

Dzieki Artuch za odzyw. Jak pozwolisz to zapytam Cie. Jak zmierzyc ten UBE moze jakis schemacik?

Ja podebralem trany z jednej serji i jednego producenta. Tam w a-1020 4 trany na kanal, a nie 2. W sprawnym kanale mam tak ze na jednym 0.22om rezystorze mam 6mv a na drugim az 20mv. H21e wszystkie tranzystory maja podobne. Jest potencjometr dla regulacji prodow spoczynkowych w klasie AB (wedlug serwisowki ma byc 8mv, jezeli dobrze pamietam). A jak wciskam przycisk klas A to prad wzrasta dziesieciokrotnie.

• 4 tygodnie później...

w modelu a960 takowy potek sie znajduje. ciezko jest ustalic taki sam prad dla obu galezi. u mnie galaz ujemna ma wiekszy prac niz dodatnia. to samo moze byc w innych modelach. ja u siebie ustawilem odrobine wiekszy prad niz oryginalnie. trany jeszcze sie nie spalily. wzmacniacz za to gra bosko. jak dla mnie gra lepiej niz np. pozyczone alephy. detaliczniej z wieksza scena i co najwazniejsze naturalniej. co do tranow to mozesz zastosowac inne niz miales. jesli masz tam toshiby to jeszcze dasz rade kupic oryginaly ale jak sankeny to nie ma co sie oszukiwac. ja wymienilem sankeny na 2sc5200/a1943 i jestem bardzo zadowolony. parametry podobne. co ciekawe dalem tranzystory sterujace o polowe pradu max mniejsze niz oryginal i tez sobie radza.

co do parowania tranow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.