Skocz do zawartości
IGNORED

Łączenie kondensatorów w zwrotnicy

ibarti

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie wpływu łaczenia kondensatorów w zwrotnicach na brzmienie.

Czy lepiej zastosować jeden kondensator, czy też właściwą pojemność lepiej uzyskac z kilku kondensatorów?

Jak to sie ma do filtra wysokotonówki, czy ma wpływ na obwody lienaryzujące w sekcji niskotonowej etc.

Pod względem praktycznym na pewno najlepiej jest zastosować jeden kondensator.W praktyce bywa różnie.Ja w swojej zwrotnicy mam połączonych kilka kondensatorów równolegle i nie mam szans sprwdzić jak byłoby z jednym kondensatorem,poniważ firma (scr) takiego kondesatora nie produkuje.Tak czy siak jakiś wpływ na brzmienie zawsze jest.Jednak najpierw wybierz typ kondensatora który Ci odpowiada a łaczeniem równoległym specjalnie się nie przejmuj.

dobór typu kondensatora to jedno. chodzi mi o to czy lepiej użyć np. 10uF w jednym kawałku czy w dwóch. spotkałem sie z opinią ze kondensatorów z "wyższej półki" nie należy łączyć, słyszałem też opinię ze w układach korekcji w głośniku basowym nie należy łączyć małych pojemności bo "mula bas".chciałbym poznać doświadczenia i opinie forumowiczów na ten temat. przeszukałem forum pod tym kątem i znalazłem jakieś bardzo chaotyczne wpisy na ten temat.

a może połączenie dwóch kondensatorów różnych producentów ma sens? robił to ktoś?

Czytałem dyskusję na jednym z forów na temat łączenia równoległego kondensatorów w zwrotnicy. ale, wcale nie takie normalne łączenie, tylko odpowiednia pojemność była dobierana z kondensatorów WIMA FKP (chyba) max. 100nF (!)

Autor nawet wyjaśniał technicznie zalety takiego łączenia.

Podobno efekt powalający.

Podobno przy ilościach np. 10-20 szt. korzystny efekt można uzyskać z tańszych kondensatorów. 2 szt. raczej takiej różnicy nie wniosą, ale można stosować pojedyncze małe bypasy równolegle np. 4,7uF + 470nF.

Z muleniem basu to sądzę, że jest to nieprawda. Tam też można uzyskać w ten sposób niewielką poprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.