Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z glosnoscia

guitarmen

Rekomendowane odpowiedzi

witam wraz z prosba o wytlumaczenie mi mego problemu

mianowicie w moim Rotelu RA-314 w potencjometrze volume mam podzialke na 10 (to tylko pogladowo, bo przeciez to pot analogowy), a juz przy przekreceniu go na powiedzmy 3, 4 daje mi prawie cala moc wzmacniacza, a jak daje o jeden "zabek" ponizej 3 jest zwykle za cicho:/ czyli mam albo za glosno, albo za cicho. i sie tak siluje, zeby mi w nocy nie przeskoczylo o ten zabek za duzo, bo zaraz mi w domu na nogi staja:P nie no bez przesady, ale to cholernie wnerwia, tak stac i dostrajac ta glosnosc zeby w koncu jakos bylo

prosze o pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/43962-problem-z-glosnoscia/

a trudna to robota?:P bo ja jestem kompletnym nowicjuszem, ten sprzet jest chyba dwa razy starszy ode mnie, dlatego go kupilem:]

i jeszcze jedno - podobno tranzystory (nie wiem nawet czy dobrze pisze:D) wysychaja, jesli w nim tak jest, to czy warto je wymienic na nowe? ja sprzetu nie otwieralem, bo mam jakastam gwarancje i plomby, to na razie nie bede nic ruszal

no, mam skokowa regulacje glosnosci, i za glosno mi przy nie ktorych ustawieniach:D o takie "tak" mi chodzilo:p

zeby bylo "nie za glosno, nie za cicho" musze ustawiac potencjometr miedzy jednym "zabkiem" a drugim, czesto przeskakuje lbo w jedna albo w druga strone

na razie nie bede otwieral obudowy, bo jak sie cos spierdzieli, to jeszcze bede mogl to oddac

obecne pytanie zadalem po to, by sie dowiedziec jaka moze byc przyczyna i co z tym mozna zrobic, teoretycznie i sposrod tych najczestszych problemow

tzn chodzi Panu o to, ze przy przekrecaniu potencjometru zaskakuje on na te "zabki", tak?

w Technicsie sa-gx230 ktorego to mialem nie bylo tego problemu, bo tam sie potencjometr plynnie przekrecal, z lekkim oporem, jakby taki u mnie zrobic to by bylo swietnie, bo jedynym sprzetem podlaczonym do wzmacniacza, ktory ma regulacje glosnosci jest komputer, z reszta sie musze silowac

Najlepsze są potencjometry cyfrowe - idealna regulacja co 0,5 dB (lub lepiej) i idealne zbalansowanie nawet przy dużym tłumieniu. A przy analogowych zawsze miałem problemy (głównie z balansem) - nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że w wysokiej klasy dac z analogowym potencjometrem za ponad 1K były takie problemy.

Guitarmen

Wiem o czym mówisz. W Unitrze PW9013 miałem to samo, i niestety nie znalazłem na to rady. Albo mamuśka krzyczała, żebym ściszył, albo było o pół tonu za cicho... :) Nie mam pojęcia dlaczego ten potencjometr jest tak skonstruowany, że przeskakuje, zamiast chodzić płynnie. Te do regulacji barwy mają to samo. Tylko balans chodził płynnie.

Guitarmen

Wiem o czym mówisz. W Unitrze PW9013 miałem to samo, i niestety nie znalazłem na to rady. Albo mamuśka krzyczała, żebym ściszył, albo było o pół tonu za cicho... :) Nie mam pojęcia dlaczego ten potencjometr jest tak skonstruowany, że przeskakuje, zamiast chodzić płynnie. Te do regulacji barwy mają to samo. Tylko balans chodził płynnie. Jest jeszcze jedno wyjście z Twojej sytuacji... Kup słuchawki ;)

jezeli potek w tym rotelu jest skonstruowany tak samo jak telpody w diorkach itp . wystarczy rozebrać i wywalić plastikowe kółko które jest na samym końcu potka. coś w stylu koła krokowego które działa na zasadzie coś jak "koło fortuny"

W "o mnie" masz napisane, że często siedzisz do późnej nocy i słuchasz, więc na prawdę powinieneś pomyśleć o słuchawkach, i wtedy nie będziesz się musiał przejmować głośnością :) Nawet niezłe słuchawki nie są takie drogie, np Creative Aruvana Live! kosztują mniej niż 200zł nówki, a recenzje mają w sporej części bardzo entuzjastyczne. Można tez kupić używane, np AKG albo Sennheisery ze średniej półki za podobne pieniądze. Sam mam od jakiegoś czasu niezłe nauszniki, i dużo bardziej odpowiada mi nocne głośne słuchanie na nich, niż ciche na kolumnach :)

No jeżeli to kwestia gustu, to nie namawiam :) Twój świadomy wybór, zgodny z Twoimi preferencjami, więc dąż w tym kierunku :) To da Ci przyjemność ze słuchania muzyki, a przecież o to w tym wszystkim chodzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.