Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER A-702R czy Onkyo Integra A-8850

szymanek17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić wzmacniacz do kolumn tannoy m4 do 600 zł. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Który waszym zdaniem zagra lepiej z tannoyami? Chętnie też rozważę inne propozycję, zależy mi na tym żeby wzmacniacz miał pilota.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

szymanek17, 12 Cze 2008, 17:53

>Witam. Chciałbym kupić wzmacniacz do kolumn tannoy m4 do 600 zł. Zastanawiam się nad tymi dwoma

>modelami. Który waszym zdaniem zagra lepiej z tannoyami? Chętnie też rozważę inne propozycję, zależy

>mi na tym żeby wzmacniacz miał pilota.

>Pozdrawiam

Bez różnicy. Patrz na moc, wygodę.

bartasxx, 12 Cze 2008, 20:31

>XYZ daje rady buhaaaaaaa

:-)

No on póki co wierzy, że wzmacniacz nie ma wpływu na brzmienie. Poczekamy jeszcze z rok - jak posłucha jakiegoś sprzętu, a może uszy umyje.

gdy uszy myjemy kompotem, nalezy....owoce wyciągnąc...;)

tak powaznie: pioneer 702r zagrał u mnie w miare norlamnie z kompaktem pd-8500. z dcd-2560 grał FATALNIE. onkyo 8850 nie miałem, miałem za to 8470. onkyo to neutralny, dosc delikatny dźwięk bez jaj.

Nie miałem nigdy wzmaka Pioneera, za to mogę napisać jak jest z Onkyo - mam Tannoye M1 z Integra A-8670. Jest subtelnie, relaksująco - bez zbytniej analityczności, dźwięk raczej zaowalowany i lekko ocieplony. Piszę to w odniesieniu do mojego oprzedniego wzmaka - Rotela RA-840BX2 - tamten miał super dynamiczny dźwięk z idealnym basem, ale napędzane nim M1 siekły sopranami aż krew się lała z uszu.

<><

Bez sensu jest pisanie o tym jak grają inne modele niz wymienione w temacie. Bo grają inaczej. Czasem nawet zupełnie inaczej. Bez sensu jest ocenianie Onkyo 8850 jeżeli zamiast niego słuchało się innych modeli.

Miałem w domu kilkanaście chyba egzemplarzy Tannoy M4, miałem też wymienione w temacie wzmacniacze.

Onkyo gra dynamicznym, mocnym "rockowym" dźwiękiem, który nie jest może jakoś specjalnie wyrafinowany, ale z drugiej strony za jego cenę na rynku wtórnym ciężko będzie kupić tak potężnego kloca, a przy tym przyzwoicie grającego. No i pasującego charakterem do M4. W zasadzie do głowy przychodzi mi teraz tylko jedna propozycja - Harman HK680, ale o tego jest dość ciężko.

szymanek17, 13 Cze 2008, 08:06

>Dodam może jeszcze że lubię cicho słuchać muzyki.

Pioneery mają funkcję sciszenia 0 -20dB - to się przydaje przy nocnym słuchaniu muzyki dla dokładnego dostrojenia poziomu głośności. Onkyo również posiada tę funkcę, ale oprócz tego funkcji ma jakiś porządny potencjometr z wielkim pokrętłem, bardzo precyzyjny (gdzieś czytałem, że to ponoć ALPS).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

702 R niestety słabo wypadł. ja mam A701R i jest lepszy od 702 ale mimo wszystko gra spokojnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A rotel ra 921, fakt że nie ma pilota, ale można mieć już za 400 zł. Co myślicie? uciągnie te kolumny?

kolumny być może będą zmienione za jakiś czas na tannoy m2 ale to nic pewnego.

Reloop po upgradzie może śmiało rywalizować z Onkyo. Natomiast w stanie oryginalnym w dźwięku obecne są pewne nieczystości, przybrudzenia, zmatowienie średnicy i ujednolicenie wysokich tonów.

Mam pytanie jeszcze co do Yamaha ax 590, jak się ma jej brzmienie co do tego onkyo. McGyver gdzieś napisałeś że ta yamaha ma lepszą barwę niz to onkyo. Czy ona wysteruje bez problemu te tannoye?

• 4 tygodnie później...

Ponawiam pytanie, wzmacniacza onkyo nie udało mi się kupić i budżet mi trochę zmalał. Co myślicie o połączeniu kolumn tannoy m4 i yamahy ax550rs lub ax590? Który z tych wzmacniaczy będzie lepszy i czym się różni ich brzmienie?

szymanek17, 11 Lip 2008, 12:20

>Zastanawiałem się nad nimi, tylko dość ciężko znaleźć w dobrym stanie. Zastanawiam się jeszcze nad

>marantz pm50. co myślicie?

Nie miałego go nigdy, z tego co czytałem to może mulić.

Ja zdecydowanie polecam Onkyo A-8850, miałem podobny dylemat jak chciałem kupić wzmaka i też miałem na oku kilka marek ale ostatecznie kupiłem Onkyo i nie żałuje w najmniejszym stopniu.

Służył mi około roku i teraz go sprzedaje, powód? prosty, zmieniłem kolumny (JBL XTi100)i one są bardziej wymagające od poprzednich (JBL E90) a poza tym mam troszke kaski do upłynnienia więc śmigam 2 półki wyżej.

Onkyo polecam.

Może ktoś jeszcze coś powie na temat wzmacniacza marantz pm 50? Na forum jest mało informacji na jego temat. Jaki jest charakter jego brzmienia, nadaje się do tannoy m4, czy będzie lepszy od wyżej wymienionych yamah? Czy cena 350 zł jest dobrą ceną?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.