Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zostać audiofilem?

olo90

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz zacząć słyszeć głosy i rzeczy niesłyszalne (czytaj: sieciówki, podstawki pod kable, cyfrówki i inne audiovoodoo). A potem to już będzie z górki, przy odrobinie szczęścia zostaniesz może nawet okrzyknięty autorytetem (jak poniektóre przypadki na tym forum).

A tak swoją drogą, to miano "audiofila" w świecie pro (i nie tylko) jest absolutnie obciachowe. Oznacza bowiem kogoś, kto być może jest absolutnie głuchy, a lansuje się na wszystkosłyszącego złotouchego. A jeśli zostanie poproszony, żeby przystąpił do jakiegoś testu/konkursu, w których mógłby potwierdzić wysoką jakość swojego słuchu i percepcji, to zawsze odpala zdanie: "Ja to słyszę i nic nikomu nie muszę udowadniać".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

prosto.musisz przeczytać wszystkie dostepne czasopisma .W tym obcojezyczne.Nauczyc sie najlepiej wszytkich recenzji i nazw sprzetu- jakie mozesz wchłonąć.Potem nawet nie kupując sprzetu ,ani płyt mozesz byc ...najlepszy.najtanszy sposób na audiofila,bo literature mozesz potem sprzedac na makulature.Gdzie jej miejsce.

• Redaktorzy

nedj, ponieważ jednak nie jesteśmy w świecie pro, więc nie musimy się tym chyba przejmować? W naszym tutaj świecie audiofil to najkrócej mówiąc człowiek, który przykłada wagę do tego, zeby mu dobrze grało. Nie widzę w tym szczególnego obciachu.

-> Redakcja

"jednak nie jesteśmy w świecie pro"

I chwala Bogu. Wyobraz sobie, jakby brzmiala wiekszosc nagran, gdyby audiofile siedzieli za konsola. Zamiast konkretnych i waznych ustawien (akustyka, ustawienia mikrofonow itd.) "modelowali" by brzmienie za pomoca sieciowek, podkladek pod nie i wygrzewania kabli.

"audiofil to najkrócej mówiąc człowiek, który przykłada wagę do tego, zeby mu dobrze grało"

Wlasnie chyba tak nie do konca. Bowiem czlowiek, dla ktorego wazna bylaby jakosc dzwieku, nie bawilby sie voodoofilskimi akcesoriami, ktore nic nie wnosza, mimo, ze priorytetowe zagadnienia dla sprzetu audio maja bardzo zaniedbane (np. jeden z moich "ulubiencow" "slyszy" wszystko, mimo, iz wedlug jego opisow akustyke ma na poziome kosciola).

"Nie widzę w tym szczególnego obciachu"

A ja widze. Kreuje sie jeden z drugim na takiego guru, a jak pada konkretna propozycja, to odpowiadaja moim ulubionym zdaniem, cytowanym juz w tym watku.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Redaktorzy

"Zamiast konkretnych i waznych ustawien (akustyka, ustawienia mikrofonow itd.) "modelowali" by brzmienie za pomoca sieciowek, podkladek pod nie i wygrzewania kabli."

Cóż, a może modelowano by "na słuch". Nie byłoby to tak źle.

redankcja moze nie wie.Ale ja znam paru orkiestrantów z katowickiej orkiestry radiowej i dwóch kompozytorów z katowic.ONI jakos mie maja głowę do kabli i podkładek. oni byli uczestnikami pewnego testu.Najwyrazniej audiofil to jakby dwa muzyki plus jeden kompozytor.I jest od nich zdecydowanie lepszy.I bardziej upierdliwy.Po prostu audiofil wiele moze wytłumaczyc tym zdecydowanie...tłumokom.

Audiofil - osobnik, który mówi, że dużo słyszy. Ale tylko mówi... ;)

olo90, 12 Cze 2008, 16:57

>Audiofile, opowiedzcie coś z autopsji...

Audiofile siedzą na STEREO i obliczają optymalną gęstość betonu dla ścian

zwłaszcza dla tej, w którą co niektórzy powinni zdrowo pieprznąć łbem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Szanowny panie olo90.

Aby wyrobić sobie audiofilskie ucho należy słuchać muzyki odtwarzanej ze sprzętu zaopatrzonego w złote bezpieczniki.

Optymalnie byłoby również gdyby założył pan takie bezpieczniki u siebie w domu.

Jednak żeby ucho doprowadzić do audiofilskiej doskonałości musiałby pan wymienić bezpieczniki,na złote oczywiście,w pobliskiej elektrowni.

Należałoby Panu pytacielowi zadać podstawowe pytanie, o którym zapomnieli poprzednicy-odpowiadacze. Właśnie - to jest ten moment aby pytaniem odpowiedzieć na pytanie :)

Jakaż to potrzeba skłania pytaciela ku temu aby zostać audiofilem? Prestiż? Poważanie? Status zwykłego snoba? A może imponowanie kobietom?

>Może po prostu słyszał, że audiofile to tacy mili, grzeczni ludzie, którzy interesują sie sprzętem

>hi-fi?

Ale czy bycie mniej grzecznym (być może nawet nieco perwersyjnym) czy interesowanie się mniej abstrakcyjnymi sprawami w czymś uwłacza? Czymże to środowisko tak pytajnika urzekło?

Gość

(Konto usunięte)

olo90, 12 Cze 2008, 11:42

>Obecnie jestem początkujący w dziedzinie hi-fi. Zatem pytanie, jak sobie wyrobić audiofilskie ucho

>i jak później (no chyba że wcześniej) dołączyć do grona audiofilów?

Zdecydowanie odradzam. Audiofil zbyt się kojarzy (fonetycznie) z pedofilem...

Będziesz wydawał niepotrzebnie dużo kasy na nic-nie-dające dźwiękowo urządzenia. Skup się na kolumnach, akustyce pokoju i... płytach CD.

Zapomnij o byciu audiofilem. Na otrzeźwienie proponuję poczytać w moim "o mnie" :)))

pozdro

Paweł

>Czym urzekło? Może też lubi sprzęt hi-fi? To się zdarza, nawet na tym forum.

Ale to się kupy nie trzyma ;)

Jestem jednak głęboko przekonany, że wątkozakładcą kierowała przemożna chęć samodowartościowania.

(Jeśliby po prostu lubił sprzęt hi-fi to by go sobie dalej lubił i bez chęci przypodobania się temu dziwnemu gronu [czy raczej chęci utożsamiania się z... no właśnie czym?] ;)

• Redaktorzy

Może brak mu znajomych o podobnych zainteresowaniach, a lubi sobie pogadać o sprzęcie, ba, może nawet posłuchać muzyki w towarzystwie? "Medycyna zna różne przypadki" (Z.Nienacki)

>Może brak mu znajomych o podobnych zainteresowaniach, a lubi sobie pogadać o sprzęcie, ba, może

>nawet posłuchać muzyki w towarzystwie? "Medycyna zna różne przypadki" (Z.Nienacki)

Żaden z wymienionych przypadków nie "wyczerpuje znamion" potrzeby zostawania "ćwiczenia słuchu" a w konsekwencji "zostania audiofilem".

Ktoś mi odpowie po co się zostaje audiofilem? I jakie się ma z tego profity?

poprawiam (bo widzę, że nie starcza inteligencji do "onlineowej" interpretacji ze zintegrowaną korekcją CRC prostych zdań ;)

>potrzeby zostawania "ćwiczenia słuchu"< zamienić na >potrzeby stosowania "ćwiczenia słuchu"

Gość

(Konto usunięte)

camle, 13 Cze 2008, 00:20

>Ktoś mi odpowie po co się zostaje audiofilem? I jakie się ma z tego profity?

Byłem kiedys audiofilem, to jestem kompetentny w odpowiedzi :))

Zaczyna się od lubienia dźwięku (tak, dźwięku, a nie muzyki !) i zwracania uwagi na jego przyjemność dla słuchacza (nie jakość !!!). Dlatego audiofil może mieć tylko 3 pyty testowe i nie słuchać muzyki, bo generalnie jest źle nagrana.

W tej pogoni za "idealnym dźwiękiem" (my wiemy, że za przyjemnym dla audifila, a nie idealnym, czyli wiernym z oryginałem, od tego jest hi-fi, czyli high - fidelity: wysoka wierność) adiofil zbacza na ścieżki szaleństwa: kable, podstawki, kondycjonery, odtwarzacze CD i wzmaki, wciąż nowe i droższe... Zapominając często o rzeczach, które mają faktycznie wpływ na dźwięk: kolumnach i akustyce pokoju (od tego to są kobiety ;)

Osobiście uważam, że jest tu duża zbieżność z kolekcjonerstwem...

Tak w skrócie :))

• Redaktorzy

A to ciekawe, bo dotąd słyszałem, że największym grzechem audiofila jest zwracanie uwagi na jakość dźwięku, a nie na przyjemność z jego odbioru. Od przyjemności miał poodobno być meloman. Może byłeś audiofilem nietypowym?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.