Skocz do zawartości
IGNORED

Mostkowanie WAN - jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

W moim domu mam dwa podłączenia do netu, każde z nich zakończone jest routerem.

Jedno z tych podłaczeń jest wpięte w sieć domową, drugie jest podpiete jedynie do pojedynczego komputera.

Chciałbym teraz połączyć sieci WAN ze sobą i razem udostępnić je w sieci domowej.

Jak to zrobić?

Czy są jakieś routery które to umożliwiają?

https://www.audiostereo.pl/topic/43895-mostkowanie-wan-jak/

>rochu, 12 Cze 2008, 09:19

Są, ale trochę kosztują. Taki np. ZyWALL-35 ma dwa wejścia WAN i równoważenie ruchu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

>rochu, 12 Cze 2008, 09:19

>Chciałbym teraz połączyć sieci WAN ze sobą i razem udostępnić je w sieci domowej.

No i oczywiście żadne łączenie sieci WAN nie jest potrzebne.

Jestem Europejczykiem.

Dobrze rozumiem? Masz np. dwie DSL i chcesz je mieć pod jednym routerem? W takiej sytuacji używam Linksys RV082, ale to 800zł. Obsługuje mi 200 kompów bez zająknięcia. Współpracuje wpięty do innej sieci z innym routerem, brak jakichkolwiek konfliktów.

www.myspace.com/loszmi

Loszmi, ten zabawkowy Linksys? W jakies firmie? Jak sobie radzicie np. z p2p???

Btw. najtansze urzadzenie jakie widzialem z dual-wan to Draytek 2910....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>foxbat, 12 Cze 2008, 14:21

>ten Zywall to porazka za takie pieniadze :P

Przykład może rzeczywiście nieszczęśliwy, generalnie chodzi o router który ma 2*WAN i obsługuje Load Balancing. A tego w tanim sprzęcie typu mydelniczka raczej nie ma ;-(.

Jestem Europejczykiem.

Jaro, ja twierdze obiektywnie, ze ten Zywall nie jest wart takich pieniedzy... porownujac, na biurku mam blaszaka klasy UTM, z max 4xWAN plus mozliwosc podpiecia modemu ISDN, IPS/IDS, AV, WIFI, bardziej markowego producenta w tej konkretnej grupie produktow za podobne pieniadze. Tak jak wczesniej pisalem, z serii Zywall podoba mi sie tylko SSL10 (choc wolne jak cholera, lecz za takie pieniadze obecnie nie do pobicia, lepsze Sonicwall'e sa juz gdzies 3krotnie drozsze, ale to inna bajka)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zapomnialem, ze ten moj blaszak ma jeszcze High Availability, co juz wogole nie jest spotykane w tym przedziale cenowym.

Patrzę na te SnapGeary w Alstorze i widzę SG570 za 700,- i SG575 za 1200,-.

Z tego co piszą SG570 ma trzy porty, więc przy 2*WAN nie mamy DMZ, ale dla sieci jak ta opisana to chyba nie problem.

Jestem Europejczykiem.

Jaro, SG570 i SG575 maja mniejsza funkcjonalnosc w obecnej wersji firmwaru i wcale sie nie zapowiada by bylo lepiej.

>foxbat, 12 Cze 2008, 16:08

A to ciekawostka! na stronie Snapgear są modele SG300, 560, 565, 580 i 720, a Alstor ma SG300, 550, 570, 575 i 710+. W Veracompie jak u producenta za wyjątkiem 710+. Czyżby byli w trakcie wymiany produktów na nowsze modele?

Jestem Europejczykiem.

Linksys RV042, niecałe 400 zł, można sprawdzić przed zakupem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największym problemem Linksysa jest to, że jest to oddział Cisco. Żeby nie konkurować z droższym sprzętem obcinają funkcjonalność jak mogą. Np. w tym RV042 Load Balancing można włączyć lub wyłączyć i tyle. Żadnego ustawiania parametrów, żadnej informacji co się dzieje. Jeżeli tego nie potrzebujemy to O.K., jeżeli tak, trzeba szukać gdzie indziej.

Jestem Europejczykiem.

Nie mam doświadczenia z p2p. Dlatego pytam. Większość aplikacji u mnie to baza na serwerze z SQL, Magic8 albo Betrive i klienci... W sieciach nie jestem mocny więc pytam coby się dowiedzieć czegoś nowego ;-)

www.myspace.com/loszmi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.