Skocz do zawartości
IGNORED

dlaczego nie możemy wygrać z Niemcami?

anastazy

Rekomendowane odpowiedzi

Pan Boniek powiedzal ze polscy pilkarze sa 16 razy inteligentniejsi od Niemcow...wiec tym razem musi wypalic...

(A myslalem ze przynajmniej takie Bonki to nie zakopleksione Bolki.)

zildjian, 8 Cze 2008, 09:35

>11 zwyciestw niemcow,0 polakow,4 remisy. Bramki: 27:7 dla niemiec

dzięki, właśnie dlatego zapytałem:

fatum jakieś? boimy się tak bardzo? dla mnie to jest symboliczne - nie możemy wygrać z Niemcami,

ale był Hołd Pruski i Bitwa pod Grunwaldem - więc może tak nie do końca nie możemy z nimi wygrać?

anastazy-anatolu...

ja bym tak tego tematu naukowo nie rozwalal. Niemcow jwst 2 razy wiecej niz Polakow(= wiekszy wybor). Gnoje zarabjaja na rok tyle co ja przez 100 lat. Warunki maja najlepsze jakie tylko sobie mozna wyobrazic. Do tego za reklamy wdmuchuja im do dupki jeszcze dalej pieniadze. I birac to wszystko pod uwage to graja i tak chu.....wo. Tam brak jest polotu jak u poludniowo Amerykancow. Czasami maja Niemcy wiejcej szczescia niz rozumu.

Dobra wiecej nie pisze bo sie na pilce g... znam.

Faktem jest , ze pilka nozna to sport nr. 1 w Niemczech...i tu powinni miec i tak wiecej talentow.

Może dlatego, że "tam" o wynikach spotkań w większej mierze decyduje gra zawodników na boisku niż to, kto kogo zna i kto z kim wódkę pije. Proponuję obejrzeć (tym co jeszcze nie widzieli) film Piłkarski Poker, który doskonale przedstawia obraz polskiej piłki na przestrzeni ostatnich 30 lat. Chociażby na tej podstawie można sobie mniej więcej odpowiedzieć na pytania skąd się brały "gwiazdy" albo ilu naprawdę utalentowanych piłkarzy nigdy nawet nie powąchało murawy boiska w Łodzi, Chorzowie czy Szczecinie, bo najlepsze lata zmarnowali w lokalnych drużynach swoich pipidówek, które nigdy do ligi nie weszły, bo działacze byli bardziej zainteresowani kręceniem własnych lodów pod stołem niż awansem gdziekolwiek. Chyba nikt normalny nie przypuszcza, że przykładowo taki Smolarek odziedziczył w genach talent do kopania piłki, tylko po prostu miał odpowiednie warunki rozwoju to raz, a dwa że grał w dobrych i znanych drużynach, nie w Kotwicy Kołobrzeg czy Gwardii Koszalin, gdzie nikt nigdy by o nim nawet nie usłyszał.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

Ano właśnie. Trudno żeby to, co wałkujemy od paru lat, czyli kompletne skorumpowanie polskiego futbolu, nie przekładało się na wyniki sportowe. Trudno, żeby ci, co nie mają zwyczaju sprzedawać i kupować meczy, tylko muszą niestety zwycięstwa normalnie wywalczać, nie mieli w efekcie lepszych wyników. Statystyka wyników spotkań z Niemcami jest porażajaca. Naszej reprezentacji życzę jak najlepiej, szanse na pewno są, ale trudno powiedzieć, czy zwycięży nowe, czy znów "stara, dobra tradycja".

Redakcja, 8 Cze 2008, 11:11

>Ano właśnie.

Ano właśnie. O ile w wielu innych dyscyplinach sportowych można się doszukiwać predyspozycji genetycznych poszczególnych ras czy dostępnych środków finansowych na badania i rozwój (poczynając od kosmicznych technologii samego sprzętu, poprzez warunki treningowe, a na faszerowaniu zawodników najnowszymi sterydami kończąc) o tyle piłka nożna nie wymaga praktycznie żadnych nadzwyczajnych warunków ani sprzętowych, ani fizycznych. Wielu najlepszych (Pele, Maradona, Ronaldo itd.) zaczynało od kopania na podwórku powiązanych sznurkiem szmat i gazet, a co wyczyniali później na prawdziwym boisku, to chyba do końca istnienia naszej galaktyki dziadkowie wnukom będą opowiadać. I nie miało na to większego wpływu ani pompowanie gigantycznych pieniędzy w rozwój zawodnika, ani zapewnienie mu komfortowych warunków (dom z basenem, Ferrarii i milionowe pensje) tylko talent to raz, ale możliwość zauważenia i wybicia się to dwa. Oczywiście występuje też czynnik odpowiedniej motywacji, ale to na samym końcu, a u nas to wszystko jest postawione na głowie, czego efekty były czy są na przykład takie, że reprezentację narodową zasilali głównie przeciętniacy z topowych drużyn ligowych, których często w ogóle nie powinno tam być. Ani tych zawodników w tych drużynach, ani tych drużyn na topie. A ilu zdolnych chłopaków nigdy nie dostało szansy i kto w dużej mierze za to odpowiada? Nie żaden przypadek czy zbieg okoliczności, tylko totalne olewnictwo i układy czy to na samej górze, czy też na poziomie lokalnym, od góry do dołu. I dzisiaj wszyscy oczy przecierają ze zdumienia, że synalek selekcjonera reprezentacji narodowej został aresztowany pod zarzutem korupcji w piłce nożnej, a to tylko wierzchołek góry lodowej i ledwie umoczenie kija w tym całym bagnie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Reprezentacja Niemiec w chwili obecnej jest tak słaba jak nigdy tak więc jeżeli naszym wyjdzie mecz to .....Jeżeli nie teraz to kiedy?

bliżej jak w 1974 nie byliśmy nigdy,

spuściliśmy manto wszystkim: Włochom, Argentyńczykom, Szwedom, Brazylijczykom, "Jugosłowianom" i nawet Haitańczykom :-) ale za to Niemcy spuścili manto nam

football to nuda ...spoceni faceci ganiaja sie po trawce . Nigdy nie rozumiałem co ludzie w tym widzą . W sumie przegramy - jak zwykle . To po co oglądac ? Aby znowu czuć rozgoryczenie ? To chyba masochizm . Ja nawet nie chce wiedziec ,ze graja . Po co mam znowu mysleć ,że Niemcy nas pokonali po raz kolejny .

...there is no spoon...

19 minuta tego "widowiska" i aż dziw bierze, że jest tylko 1:0 dla hitlerowców. Jeszcze ktoś ma tutaj jakieś wątpliwości DLACZEGO?

Może zanim zaczniemy zadawać retoryczne pytania "Dlaczego nie możemy wygrać z kimkolwiek" spróbujmy sobie odpowiedzieć na przykład na takie "Dlaczego w reprezentacji narodowej nie gra Podolski?" może to niektórym rozjaśni DLACZEGO jest jak jest, a nie inaczej...

>Może zanim zaczniemy zadawać retoryczne pytania "Dlaczego nie możemy wygrać z kimkolwiek" spróbujmy sobie odpowiedzieć na przykład na takie "Dlaczego w reprezentacji narodowej nie gra Podolski?" może to niektórym rozjaśni DLACZEGO jest jak jest, a nie inaczej...

Parantulla - myślisz że można by to uogólnić na inne dziedziny i nasze relacje z Niemcami - jeśli tak to mało pocieszające...

WOJTEK2, 8 Cze 2008, 22:39

>Parantulla - myślisz że można by to uogólnić na inne dziedziny i nasze relacje z Niemcami - jeśli

>tak to mało pocieszające...

Ależ oczywiście jak najbardziej i Niemcy sami w sobie nie mają z tym nic wspólnego poza tym, że akurat są najbliżej i kiedyś tam "mieliśmy" na pieńku. "mieliśmy" bo ja osobiście nic do nich nie mam i śmiać mi się chce jak czytam o jakiejś wojnie czy czymś tam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.