Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiennik dla potencjometru Noble

Seth1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów. Przyszedł czas na wymianę potencjometru w moim poczciwym Luxmanie L-120A. Jaki byłby najlepszy zamiennik dla potencjometru głośności o oznaczeniach NOBLE 3RM100Kohmx2 CF lub 3BM100kohmx2 CF?? Szukałem zamienników w internecie ale nic nie znalazłem niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/43808-zamiennik-dla-potencjometru-noble/

wyglada jak normalny potencjometr stereo 2x 100Kohm tylko tyle ze ma zmasowana oske obrotu. w/g mnie wystarczy jak podejdziesz do jakiegos sklepu elektronicznego i poprosic o taki potencjometr pokazujac swoj stary ( dla sprawdzenia czy rozstaw nozek sie zgadza) a pozniej samemu mozesz dolutowac do niego te kabelki do masowanie oski obrotowej.

A ja tu widzę że ten potencjometr ma odczepy na środku każdej ścieżki. To od nich idą te dodatkowe kabelki. Powinno się udać znaleźć takiego alpsa, a najprościej będzie kupic tani, chiński zamiennik. Zaletą chińskich zamienników jestn cena, i to że w ogóle funkcjonują, natomiast jakość przemilczę.

co kto dostrzegl to dostrzegl a ja mysle ze najlepiej bedzie jak kolega sprawdzi sobie czy jest polaczenie pomiedzy tymi kabelkami a srodkowymi nozkami. bo jesli ich nie ma to tak jak powiedzialem wczesniej bedzie to zmasowanie oski potencjometru (pisze tak o tym ciagle bo juz 2-tnie spotkalem sie z taki rozwiazaniem)

andrejos1, 6 Cze 2008, 15:51

>co kto dostrzegl to dostrzegl a ja mysle ze najlepiej bedzie jak kolega sprawdzi sobie czy jest

>polaczenie pomiedzy tymi kabelkami a srodkowymi nozkami. bo jesli ich nie ma to tak jak powiedzialem

>wczesniej bedzie to zmasowanie oski potencjometru

Nieprawda. Rezystancja pomiędzy odczepem potencjometru a ślizgaczem (czyli środkową nóżką) zależy od położenia ślizgacza w danej chwili, czyli od kąta obrócenia ośki. połączenie pomiędzy odczepem a środkową nóżką występuje wyłącznie wtedy, gdy oś jest ustawiona dokładnie w położeniu środkowym. Natomiast w skrajnych położeniach ośki pomiedzy odczepem a środkową nóżką wystąpi rezystancja zbliżona do połowy rezystancji całego potencjometru.

Poza tym do zmasowania ośki, a raczej całej obudowy potencjometru wystarczy jedno wyprowadzenie. Po co dwa? A nawet i to jedno zwykle jest niepotrzebne, bo zmasowanie obudowy (a co za tym idzie również i ośki) następuje poprzez metalową obudowę urządzenia.

Panowie ja to ciemny jestem jedynie co to potrafię wylutować i wlutować:)wrzucam kolejne zdjęcie tym razem ze środka:) niestety kiepska jakość ale coś tam widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowa nóżka to jest odczep na tzw.kontur - w połowie osi obrotu,potem już nie działa,tak jest o ile dobrze widzę

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Czy alps RH2701 100ka x2 logarytmiczny będzie dobry?? Musze kupić z netu bo w moim rodzimym Płocku nie ma niestety odpowidnio wyposażonego sklepu z elektroniką. Sądząc po zdjęciu wydaje mi się że tak. Ma nawet ten kontur ciekawe tylko czy ośka będzie wystarczająco długa ale chyba tak.

27x24mm, raster nog 5mm, odleglosc sekcji 10mm. To sa wymiary alpsa. Ja pomierzyłem Noble i jest prawie identyczny i nie jest źle:) Teraz tylko czekać kiedy przyjdzie. Ah ta poczta... Dziękuje za wszelkie sugestie Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

to chyba podróba

moim zdaniem oryginał wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Witam, odswieżam stary temat, ale mam ten sam problem z tym samym potencjometrem i wzmacniaczem. Potencjometr z odczepami jest nie do zdobycia a wiec kupiłem ALPS 180758 bez odczepów. Czy załozyć ten potencjometr i zostawic na płytce wolne miejsca czy trzeba cos dodatkowo kombinować?

Ok, tak bez loudnessu tylko czy trzeba cos robic dodatkowo, bo po wlutowaniu zostaną dwa wolne wejscia na płytce. Czy bedzie potencjometr pracował normalnie, czy moze trzeba cos mostkowac tam gdzie jest wejscie na loudness.

Poniżej zamieszczam fragment schematu z filtrem loudness, ale z modelu L230. Podobnie będzie u Ciebie. W czerwonych kółkach zaznaczone są odczepy idące do filtrów. Jak widać na schemacie, zostawiasz tylko wolne miejsca tam, gdzie były wlutowane wyprowadzenia potencjometru dla odczepów. Nic więcej nie "kombinujesz" z nowym potencjometrem. Oczywiście zakładam, że pozostałe wyprowadzenia w tym Alpsie pokrywają się z wyprowadzeniami w starym potencjometrze.

Przeróbki trzeba byłoby robić, gdybyś chciał z tym nowym potencjometrem korzystać z konturu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź:) Mniej więcej będzie pasować, ale mam nadzieje że więcej - raster 5mm odstepy miedzy sekcjami 10mm blokada tez tak jakby pasowała, oś minimalnie za krótka ale cos wykombinuje. Jako ciekawostkę napiszę, że dostałem potencjometr telpod od znajomego 2x100 kohm ale liniowy i nie dało się na nim słuchac od razu przy niewielkim nagłosnieniu było b. głosno i miałem wrażenie, ze była gorsza jakosc dzwieku, tak więc podziękowałem ale on stwierdził, że na pewno cos zle podłaczyłem- potencjometr był bez odczepow na 6 pinow. A z tym loudnessem to co musiałbym zrobic żeby działało bo sam potencjometr wydaje mi się, że bedzie lepszy jakosciowo od tego co był w oryginale.

od razu przy niewielkim nagłosnieniu było b. głosno

Normalne przy liniowej charakterystyce potencjometru.

miałem wrażenie, ze była gorsza jakosc dzwieku

Raczej było to Twoje subiektywne wrażenie.

W poniżej schemat możliwie najprostszej przeróbki loudness'a na potencjometr bez odczepu. Pomysł pochodzi z Elektrody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Jeszcze raz dziękuję,za info:) Na potencjometr będę musiał poczekać do przyszłego tygodnia po swieży import z niemiec:) Co do jakości mozliwe, że masz rację ale słuchałem go na tym samym utworze i dla mnie ewidentnie było gorzej, ale może to było spowdowane tym skokowym wzrostem głośnosci. Co do loudness to przetrawie ten schemat i moze spróbuje go podłaczyć:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.