Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  137 członków

JMLab Klub
IGNORED

klub niewolników JMLab

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to może w dużej mierze zależeć od słuchu, taka charakterystyka w górnych częstotliwościach jak w 807v może pomagać u tych co już słyszą ciszej już przy 16kHz. Podobne opinie mają czasem dynaudio że są nieciekawe.

A ja nigdy nie miałem Focali :) Jedyne co mnie z tą marką łączy to dokładny odsłuch grande utopii :]] Jedno pamiętam najlepiej. Mój brzusio pracował ostro :) Jaka jest generalnie filozofia tej marki.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mi się tioxid bardzoiej słyszy, choć pewnie beryl potrafi więcej, ale i wymaga więcej od reszty toru :) ale duże to to są! no ale w końcu 30kg taki monitorek!

czekamy na opinie jak grają - ponoć te mini to najbardziej udany model jm laba! taki ala super PS

Mini to prawdopodobnie najlepszy monitor na swiecie, konkurowac moze tylko z SF Extrema takie sa opinie w audiofilskim swiatku,zawsze je chcialem ale bylo ciezko namierzyc i po drodze trafily sie divy,a to zupelnie inny dzwiek totalnie,po pierwszych odsluchach musze stwierdzic ze accu to chyba nie wymarzony wzmacniacz do mini,macie jakies sugestie?.Accu bardziej dogaduje sie z Diva to slychac od razu,Mini sa bardzo szybkie ,Diva przy nich totalnie ospala,wygladzona ,beryl az laskocze po uszach ,mini atakuja dzwiekiem wprost, nie uspakajaja dzwieku podaja go na tacy tak jak jest nagrany, z zachowaniem najdrobniejszych szczegolow gdzie diva potrafi sie lekko zgubic, nadrabiajac jakby troche wieksza scena,Przy Mini kolekcja dobrze zrealizowanych plyt jak najbardziej wskazana, te monitory sa bezwzgledne

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

szkoda że nie nadają się do 30m2 :(

musiałbym się najszybciej w mezzo zapakować...

a swoją drogą przy moich 936 wywaliłem 70% płyt, przy mini byłoby to pewnie 95% :D

Pisałem też że beryl potrafi być wręcz przymulony i dlatego elektronika powinna być nawet ostra i agresywna, brakuje tego pazura berylowemu, ale słuchałem 1007 na brystonie (między paroma innymi), 2B SST i 4B SST, pre 26 i cd i tony wysokie były super, dosłownie jak nie beryl a nawet trąbka bez najmniejszego problemu dawała po uszach, nic się nie gubiło, było bardzo dokładnie i detalicznie, na Herbie Hancock, sonyBMG, inne, jak w opisie.

asterofdeath6, 12 Sty 2010, 15:37

>szkoda że nie nadają się do 30m2 :(

>musiałbym się najszybciej w mezzo zapakować...

>>a swoją drogą przy moich 936 wywaliłem 70% płyt, przy mini byłoby to pewnie 95% :D

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Arek ide o zaklad ze z muzyka mam wiecej wspolnego i do czynienia niz ty ,ale zawsze sie musi znalezsc jakis malkontent ,nie mam zamiaru z toba dyskutowac ,szkoda czasu ide wlasnie posluchac muzyki

• 4 tygodnie później...

Witam wielbicieli Focal JM Lab,

czy następujące zestawy elektroniki:

- wzmacniacz i CD Sudgen 21 v 2 [klasa A 25W]

- CD Musical Fidelity M5.5 + Jolida 502 BRC

- inne za ok. 13-15 kpln oferujące nieco cieplejsze brzmienie

zagrają ze starszymi Utopiami Mezzo lub Mini?

Kompletuję w tej chwili cały zestaw stereo i nie będę sobie mógł finansowo pozwolic na hi-endowe kolumny i klocki np. Accu lub MBL ...

Natomiast jezeli chodzi o kolumny posiadanie Mezzo lub Mini zawsze bylo moim marzeniem.

Dodam, ze pomieszczenie ma 28 m2 [kwadrat]ze skosem na jednej ze scian.

będę wdzięczny za pomoc.

Sugden moze być za cienki w uszach do pociągniecia wymienionych Utopi (szczególnie mezzo).

Lepiej poszukać Accu A20 lub cos z Passa - jasli tranzystor klasie A.

Drugie zestawienie dość ciekawe.

Mini genialnie grają z Passami w klasie A - ale drogo to jest. Chyba, ze koncówki Aleph 4 lub 5.

Moze jeszcze Plinius SA100mkIII - s/h od7kzł. Świetnie gra z mini.

Z CD może byc MF.

xniwax,

dziekuje za sugestie. Jesli ktokolwiek jeszcze podzieli sie doświadczeniami z Utopiami, będę wdzięczny.

Przez jakiś czas będę musiał przejśc przez "okres przejsciowy" zanim polacze docelowa elektronikę do utopii, mam na nia max. 15 kpln ...

>Kompletuję w tej chwili cały zestaw stereo i nie będę sobie mógł finansowo pozwolic na hi-endowe kolumny<

Mezzo czy mini utopia to jak najbardziej hi-endowe kolumny w pelnym tego slowa znaczeniu,niejednokrotnie lepsze o wiele, od nowych konstrukcji.

Do mini pomysl o BACIE mialem ten sam problem, z Accu bylo za ostro,

a jak na tym Rowlandzie bylo z gora piszesz tylko o basie ,nie bylo za ostro?

W zadnym wypadku nie było ostro, było gładko, czysto, przejrzyście ze świetna dynamiką szczególnie mikro i serdnicy, była spora doza muzykalnosci, plastycznosci wypełnienia na srednicy. Bas był równy głeboki na ile mini i mezzo pozwalaja. Oczywiscie mezzo grały już szerszym pasmem od dołu ale równo z kopem nawet nie mocno twardym. Stare Laby i Zollery maja pewna pozytywną właściwość dobrze komponują się w róznych wielkosciach pomieszczeń jesli chodzi bas.

Pamietam wówczas był słuchany cięższy rock, jazz i klasyka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.