Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  137 członków

JMLab Klub
IGNORED

klub niewolników JMLab

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mam JMLaby,a mianowicie Tantal 520.Wg mnie są dosyć rzadkie.Kiedyś była to najniższa seria JMLaba,jednak mój model jest z niej najwyższy.2,5 drożna podłogówka z odwróconą tytanową wysokotonówką i dwoma 18cm wooferami z celulozy.Mają cudowną przestrzeń,a wysokie tony w wykonaniu tej kopulki to bajka.Wybitna szczegolowosc,roździelczosc i klarowność.Takich śmiałych sopranów nigdy w życiu nie słyszałem ;) A i średnica też niezła,w zasadzie główna specjalność tych głośników,wysunięta w stosunku do reszty pasma.Bas przeciętny,ma tendencje do buczenia.Mogli by wykonać obudowe z lepszego materiału niż z płyty paździerzowej (takie coś znajduje sie z tyłu w szafkach).Ale w tej cenie za ktore je kupilem (750zl) sa wybitne.

Krzyczą trochę przełomem wysokich i średnich więc zalecam jakiś uspokajającą elektronikę.Ja napędzam je Yamahą A760 i jest znakomicie.Głośnikowce to VdH CS122,interkonekty Nordost Black Knight (tną wysokie co się przy niektórych nagraniach przydawało) a źródło to Onkyo DX-6850.

Ja się bawię w JMLaby ;-) Mini Utopie.

Tyle się o nich nasłuchałem, a tu.........

Już chciałem je sprzedać bo średnio mi grały mi z McIntoshem 252/C41, było za jasno ,za dużo góry i jakiś szary ,nudny ten dźwięk, kupa kasy w systemie ,a dźwięk takie HI FI.

Zacząłem szukać po raz kolejny kolumn do MACa, byłem juz trochę zmeczony tą sytuacją.

W pracy ( na Statku) przyszedł mi pomysł, że może zostawić kolumny , a resztę zmienić,

i tak zrobiłem ;-) Zamieniłem McIntosha 252 na końcówkę mocy Accu A-50V, a preamp Maca C41 na

lampowy Klimo-Merlin.

To co usłyszałem ;-) Bajka !!

JMLaby zostały, wprawdzie marzą mi się Sonus Faber Extreme i jestem ciekaw co by się zmieniło ???

Ale na razie .........

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Moim marzeniem są Alto Utopie :) Czytałem że Nova gra już w pokoju 5x4m !! czyli 20m2 w co absolutnie nie chce mi się wierzyć :) Jednak Alto w 27m2 pewnie dadzą radę, ale to nie prędko :(( oj nie prędko! Póki co dumnie je zastępują 926 (936 na dniach:)

Ponoć JMLaby łatwo adaptują się do pomieszczeń.Moje Tantale,teraz po przeprowadzce grają w niecałych...10m2 (do czasu kiedy sie ich pozbędę,oczywiście na rzecz innych JMLabów ;)),wczesniej mialy 15m2 i przyznam ze az takiej roznicy nie slychac...

"Zniewolony" Jmlabami (pierwsza seria Cobalt)przez kilka lat, zawsze chciałem miec PS5.1 - ale trafiło sie cos jeszcze lepszego na Focalu i tak zostanie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 miesiąc później...

Wlasnie weszlem w posiadanie Micron Caratów.

Nie wiem jakim cudem producenci wysuplali z nich wiecej lepszego,glebszego basu niz z podlogowych Tantali 520.Na razie nie mam stojakow,wiec stoja na swoich braciach wiekszych.Opis brzmienia niedlugo zamieszcze w opiniach.

Niegsyś na jednym z pierwszycg AS słuchałem polskiej konstrukcji tej wielkości i na rych samych głosnikach co w Micronach i potęga brzmienia była naprawde duża i to bodaj z lampą Acient Audio.

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
Gość maciejk

(Konto usunięte)

Obecny !

W przeciwieństwie do kolegi gutekbulla pozostałem przy McIntoshu. Dla mnie to audio nirwana, i tego będę się trzymał. Na Accuphase też miło grało, ale zupełnie nie podoba mi się ta szampańska stylistyka, wolę konserwatywnego McIntosha, jego niebieskie wskaźniki i lampowe pre-ampy (mam nadzieję na C500T w przyszłości).

Aktualnie buduję kino na Utopiach, pozostały mi jeszcze Micro Utopia BE do ściągnięcia z USA, ale kurs dolara skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupami (choć ofert na A'gonie sporo).

I tak historia zatoczyła koło, moje pierwsze kolumny też były JMLab model DB19, kupione w 1990 r.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie do fachowców :) Czy Focal chorus 816 zagra na tym samym poziomie co Paradigm studio 60? Widziałem w którymś z czasopism audio że u nich Focal chorus 816 jest w kategorii C a Paradigm studio 60 klasę wyżej czyli B. Co o tym sądzicie? Pytam bo zastanawiam sie nad zakupem a fokale sa półtora tysiąca droższe...

• 2 tygodnie później...

witam

posiadam glosniki focal 816V. wczesniej posiadalem 716'tki i chyba pozostane przy jmlabach. pytanie do doswiadczonych jaki wzmacniacz panowie zaproponuja do 5 tys moze byc z rynku wtornego? muzyka downtempo launge electro ale zalezy mi na energii dynamice tyle zeby bas nie mulil. glosniki jak graja kazdy wie z zainteresowanych. natomiast u mnie gra z NADem c352 i czasem bas buczy i sie przelewa. ustawienie kolumn zatykanie baserflexu ect wszystko juz bylo robione. sluchalem juz u siebie primare 21i ale za analitycznie i bez basu bynalmniej przy cichym sluchaniu. kulo po uszach zasadniczo podobnie z rotel 06.

co byscie zaproponowali? roksan kandy k2, unison reserch unico... podobno z naim 5i focale sie gryza

post-22608-100003139 1235284235_thumb.jpg

post-22608-100003140 1235284235_thumb.jpg

post-22608-100003141 1235284235_thumb.jpg

Spróbuj Usher 1.5 to jedyna najlepszych końcówek mocy jaką znam i do tego nie talk drogich ,powinno być ok. choć nie znam tych JMlabów i trzeba po prostu posłuchać .

Ta końcówka nie ma żadnych kompleksów nawet do 20 000zł !!!

To licencja czy kopia Trescholda .

de_moon=>

Chodziło mi o to ,że "Chińczycy" nic nie wymyślili , ze to nie ich konstrukcja ;-)

To USA , a oni tylko zmałpowali(chyba mieli licencje ) ;-)

On zagrał lepiej od MACa 6850 ,którego wtedy miałem (zastąpił go model 6900)

de_moon=>

5-6 000zł tyle właśnie chodzi używana kóńcówka Ushera 1.5 ;-)

Ja nową po negocjacjach kupiłem za 7200zł i $ wtedy stał jak teraz !

Tylko do tego potrzeba ,preampu , albo CD z regulowanym wyjściem ,

albo choćby potencjometr na kablu ( tymczasowo ;-)

ale to jest klocek na długie lata , będziesz kombinował za jakiś czas i ciągle się okaże ,że Usher 1.5 gra lepiej od swojego niby następcy ;-)

gutek

Ushera miałeś juz z Mini?

Bo mnie tak szczerze Usher nie pasuje do Focala.

Tak w ogóle do ushera trzeba miec raczej preamp dosc wybitny - niestety.

xniwax=>

Jeśli nie pasuje do JMLabów to nie ma tematu , ja wtedy miałem chyba B&W lub Ushery 6311 ,

albo jedne i drugie ? ;-)Na pewno nie JMLaby !

Ale co do pre do niego to CD Accu DP-65 sterował nim doskonale ,lepiej niż np.najwyższy ( za 2500 euro ) preamp AVM !!!

Oczywiście w skali ogólnej Usher to b.dobry piecyk (w cenie moze nawet wybitny) ale jak to zawsze w życiu bywa trzeba go dobrze zestawić. Ja słuchałem tej końcówki właśnie na JmLab Mini U. i średnio było z barwą i nasyceniem. Szybkość, power był ale chłodno jak dla mnie za chłodno mimo reszty toru będącego po neutralno-ciepłej stronie mocy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.