Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki multimetr ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Serio?? IMHO Fluke na jakiś super solidny nie wygląda. Co więcej 112 wydawał mi się lepiej wykonany niż wyższy 87, no ale był tylko do 500Hz i 600V. W 87 III trochę irytuje mnie wolny pomiar AC, długo się zastanawia nad wyborem zakresu i samym pomiarem. Wersja V może być lepsza? Podobało by mi się rozsądne "oszczędzanie energii", tzn wyłącza się dopiero po 20min czyli tak akurat a bateria starcza na pół roku. Brymen jak czytam wyłącza się po 4,5min. Chyba by mnie szlag trafił. A inne marki?

Polecam mierniki na paluszki AA lub AAA. Sam mam taki miernik (na 2x AAA) i świetnie działa z akumulatorkami Eneloop NiMh .

A jaka marka i model? Pół roku to nie jest źle. Dla porównaniu w Unicie starcza na miesiąc. Tyle samo wytrzymują ...sondy ;->

A jaka marka i model? Pół roku to nie jest źle. Dla porównaniu w Unicie starcza na miesiąc. Tyle samo wytrzymują ...sondy ;->

Ja akurat mam Brymen BM257 . Ostatni raz ładowałem 2xAAA Eneloop 800mAh w nim siedzące chyba ponad rok temu (tak dawno, że nie pamiętam). Tyle, że jest to miernik używany w domu, a nie zawodowo.

Oj tam podaj model który tak szybko siada,uni-t nie jest taki zły.

95% różnych modeli Uni-T, wliczając najdroższe modele, nie ma sensownych zabezpieczeń na linii pomiaru napięcia. Pooglądaj sobie recenzje na Youtube kilku modeli Uni-T:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... i porównaj z produktami Fluke lub Brymen - inna liga.

Ukryta Zawartość

Ja akurat mam Brymen BM257 . Ostatni raz ładowałem 2xAAA Eneloop 800mAh w nim siedzące chyba ponad rok temu (tak dawno, że nie pamiętam). Tyle, że jest to miernik używany w domu, a nie zawodowo.

95% różnych modeli Uni-T, wliczając najdroższe modele, nie ma sensownych zabezpieczeń na linii pomiaru napięcia. Pooglądaj sobie recenzje na Youtube kilku modeli Uni-T:

Ukryta Zawartość

... i porównaj z produktami Fluke lub Brymen - inna liga.

Ale ja nie śmiem porównywać do fluke,czy bremen bo to inna półka cenowa,i skierowana do innych odbiorców,a piszesz o zabezpieczeniach w przypadku niewłaściwego obsługiwania.Ja zanim coś mierzę o wysokim napięciu to upewniam się dwa razy,zanim podłącze sonde,mam w pamięci widok jak dzieciństwie połączyłem radziecki miernik ustawiony na pomiar rezystancji do wysokiego.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Kolegów miał do czynienia z tym miernikiem ? -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od ladnych kilku lat tyram roznymi multimetrami w pracy i czasami troszke w domu.

Moim zdaniem dla hobbysty idealnym i niedrogim rozwiazaniem jest UT61E, szybko zmienia zakresy, dlugo pracuje na baterii, szybki tester sprawdzania ciaglosci obwodu (bzyczek), dobra powtarzalnosc pomiarowa, zbyt duzy overshoot przy pomiarze napiecia (ale nie przeszkadza po okolo 0,2s pomiar jest stabilny), moze spadac z roznych wysokosci 1003432324 razy i dalej dziala, no i jest stosunkowo tani.

Co do kabli to najelpiej sobie kupic kable + jakies koncowk/chwytaki na zlacza bananowe. Nie wazne jakiej firmy mierik bedziemy mieli, po jakims czasie kable i tak beda do wymiany (ja zdzieram 2-3 pary kabli rocznie).

Seria UT70 moim zdaniem nie jest bardzo udana, woly pomiar, brak automatu, ''zre'' baterie, potrafi sie zepsuc.

Wszelakie ''fluki'' sa naprawde porzadne i jak budrzet pozwoli to smialo kupowac.

Czyli moje zdanie takie albo kupic tanioszka albo kupic cos naprawde porzadnego, w srednim zakresie cenowym nie ma co grzebac bo tanioszek zrobi ta sama robote.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 2 tygodnie później...

Panowie który z poniższych multimetrów jest lepszy?

Voltcraft VC1008

Ukryta Zawartość

Czy może Brymen BM857s (ewentualnie BM859)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mogę edytować już poprzedniego posta....

Znalazłem jeszcze taki i wydaje się najlepszy.

Ukryta Zawartość

Czy Brymen'ów jest jakaś tańsza alternatywa przy zachowaniu tej dokładności i parametrów?

Ukryta Zawartość

Dla potomności...może kiedyś komuś sie przyda. Ostatecznie zdecydowałem się na zakup Brymen bm867s.

Nie udało mi się znaleźć tańszego multimetru o takich parametrach. Myślę, że ewentualnie można poszukać jeszcze jakiejś Sanwy.

Co do Brymena, to sprzęt sprawia wrażenie bardzo solidnego (jest raczej duży, czuć także jego wagę, ale to dobrze). Poniżej na zdjęciu porównanie do taniego multimetru, których pełno na rynku.

867s to multimetr już z nowszej serii tj. 86X, ale dostępne są w sprzedaży nadal modele 85X. Te serie pod względem parametrów różnią się pomiędzy sobą nieznacznie. Różnice widać w wyświetlaczu (w nowszej serii jest podwójny i ma lepsze podświetlenie). Przy zakupie starszej wersji warto raczej skupić się na wersji "s", bo wersje "cf" to wersje jeszcze przed modyfikacją jakichiś zabezpieczeń (takie informacje udało mi się znaleźć).

Przewody pomiarowe są dobrej jakości (nie są chyba silikonowe ale materiał jest bardzo zbliżony. Same końcówki pomiarowe są pokryte złotem (tak przynajmniej to wygląda). Pomiędzy 867s i 869s nie ma kolosalnych różnic także warto je prześledzić bo może nie ma się co pchać w 30% droższą wersję.

Tutaj krótki test 867s:

Ukryta Zawartość

A tu szeroki test 869s:

Ukryta Zawartość

0741ea369c64554amed.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem dla hobbysty idealnym i niedrogim rozwiazaniem jest UT61E

Zgodzę się w zupełności. Jak ktoś nie grzebie przy wysokim napięciu w zupełności starczy. Bardzo przyzwoity multimetr jak na tą cenę. Podobno wersje te na Europę są lepiej zabezpieczone ale z wierzchu się jednej od drugiej nie odróżni. Możne lepiej zabezpieczyć te chińskie jak ktoś chce koniecznie mierzyć wysokie napięcia ale do audio nie ma takiej potrzeby bo tam nie ma większych napięć niż 230V a pewnie napięcie między fazami też można mierzyć. Jest nawet filmik na Youtube jak przerobić zabezpieczenie na wersję europejską.

Taka mała ciekawostka wygląda na to że Voltcraft i Uni-T są robione przez tego samego producenta.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-18773200-1513975661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie grzebię w wysokim, więc za pół ceny 61E nabyłem 50D z indukcyjnością.

Jak na razie na moje potrzeby jest całkiem nieźle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Równo dwukrotnie, chyba, że jeden miejscowy, a drugi z aliexpress ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Równo dwukrotnie, chyba, że jeden miejscowy, a drugi z aliexpress ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak kupiłem ut61e za 40 Euro. Pytanie która jest to wersja. Jak Europejska to może warto więcej zapłacić. Ale gwarancji nie ma żadnej że to wersja europejska. Automat to faktycznie duża zaleta pod warunkiem że jest taki szybki jak w ut61e. W tym jest faktycznie szybki. Poza tym jest znaczna różnica pomiędzy tymi dwoma miernikami jeżeli chodzi o tolerancję na rozładowanie baterii. ut61e mierzy poprawnie aż do całkowitego rozładowania baterii. w 50D jak pojawi się znaczek rozładowania baterii trzeba koniecznie wymienić bo będzie pokazywać bzdury.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem jak rozpoznać wersję europejską mutlimetru tu61e. Wersja Europejska ma znaczek GS pod lewym dolnym rogiem wyświetlacza tak jak tutaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja europejska jest zabezpieczona przed przepięciem warystorami i ma inne bezpieczniki na wejściu prądowym. Być może coś jeszcze. Nie ma żadnego problemu założyć warystory zwłaszcza że to kosztuje grosze. Tutaj można sobie poczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja polecam

Ukryta Zawartość

uzywam ponad 2 lata, do kompletu mam rowniez CEM-DT-9935 mostek RLC, w swoich cenach raczej bez konkurencji

CEM DT-9929 To rebrand Extecha, jako Extech EX-540 kosztuje ok 1150zl, pod marka Sonel CMM-40 ok 750zl

Ukryta Zawartość

Wersja europejska jest zabezpieczona przed przepięciem warystorami

Zamiast warystorów można użyć coś takiego

Ukryta Zawartość

Przy podwójnym 470 Volt dawałoby zabezpieczenie powyżej 940V tylko nie wiem czy ten tu61e tyle wytrzyma. Ktos dał iskrowniki przepięciowe na 400V w szereg i sprawdzał miernik na 2,5kV i szlag

go nie trafił. A więc tania możliwość polepszenia bezpieczeństwa. Myślę że to lepsza opcja niż warystory.

Ukryta Zawartość

do audio czyli mierzenie zasilania i prądu spoczynkowego wystarczy zwykły miernik za 50PLN, a najlepiej kilka żeby móc jednocześnie mierzyć np. napięcie na wyjściu wzmacniacza , prąd spoczynkowy i mieć 3 miernik luźny do innych pomiarów .

Kupowanie miernika za parę stów do takich zastosowań jest bez sensu .

Mierzenie jednak takim miernikiem za 50PLN czy nawet tym Unitem sieci czy innego wysokiego napięcia jest skrajną głupotą .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Tym bardziej, że nawet nie ma testera tranzystorów

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

do audio czyli mierzenie zasilania i prądu spoczynkowego wystarczy zwykły miernik za 50PLN, a najlepiej kilka żeby móc jednocześnie mierzyć np. napięcie na wyjściu wzmacniacza , prąd spoczynkowy i mieć 3 miernik luźny do innych pomiarów .

Mierzenie jednak takim miernikiem za 50PLN czy nawet tym Unitem sieci czy innego wysokiego napięcia jest skrajną głupotą .

Szczerze mówiąc to już z samego powodu tego że re najtańsze padają jak much takiego bym nie kupował.

Po drugie cały czas zapominałem wyłączać miernik i co miesiąc kupowałem nową baterię.

To ile trzeba wydać żeby pomierzyć napięcie w gniazdku i jakieś proste układy lampowe(powiedzmy do 300v DC)?

Mówiąc szczerze planowałem kupić 'miernik za stówkę', a piszecie że nawet ten unit jest za słaby, masakra. Ile za to można kupić płyt. ;(

caveat emptor

Ile za to można kupić płyt. ;(

Jak masz gdzieś swoje zdrowie i życie to możesz mierzyć i na palec , nikt Ci nie broni .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Miernik za 50zl ma zdeczka zbyt mala rozdzielczosc do pomiaru dc offsefu i biasu, 6 cyfr zawsze lepsze niz 3.5. Ale jesli ktos amatorsko raz na jakiś czas mierzy to faktycznie nie ma sensu

Miernik za 50zl ma zdeczka zbyt mala rozdzielczosc do pomiaru dc offsefu i biasu, 6 cyfr zawsze lepsze niz 3.5. Ale jesli ktos amatorsko raz na jakiś czas mierzy to faktycznie nie ma sensu

Do offsetu to nawet 2.5 cyfry wystarczy :)

Ustawia się przecież 5, może się uda ze 2 mV, a dobrze wiemy, że wzmacniacz zwykle pływa i jest te +5mV. Ustawia się mniej więcej.

Z biasem to samo. 100 czy 105 mA to też bez różnicy, czy 3 cyfry spoko dają radę.

Ale oczywiście zawsze lepiej mieć lepszy miernik niż gorszy :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.