Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Pamietajcie, ze Amazon, zgodnie zreszta z prawem, do ceny podanej na stronie, dolicza POLSKI VAT (23% obecnie...)

ale nie do ceny z VAT widocznej na amazonie. czyli cene na amazonie dzielisz przez 1,2 i mnożysz przez 1,23.

przykładowo:

120/1,2 = 100 x1,23 = 123 - gdyż VAT w UK, to aktualnie 20%.

Witam

Do Squeezebox Touch (SBT) można dostarczać pliki na 3 sposoby: USB 2.0, LAN, WIFI.

Przy wyborze dysku zewnętrznego jako źródła plików i chcąc pominąć ogniwa pośrednie typu komputer czy router, zostaje wejście USB 2.0.

Wybór dysku 2.5 cala ze względu na cichszą pracę. Aby zapewnić większą stabilność prądową dla dysku połączonego ze SBT optymalnym rozwiązaniem byłoby zasilanie dysku osobnym zasilaczem. Dysków 2.5 cala z osobnym wejściem dla zasilacza jest jak na lekarstwo, np.

Plextor PX-PH500U2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TRANSCEND StoreJet 25M3

Ukryta Zawartość

Plextor jest o tyle interesujący, że posiada dodatkowo eSata. To pozwala rozdzielenie zasilania dysku od toru przesyłu danych. Jak mnie poinformowano w Plextorze, przy użyciu zewnętrznego zasilania i przesyłu danych przez USB, dysk będzie pobierał prąd z obydwu źródeł. Dlatego tu przydaje się eSata.

Interesuje mnie, czy SBT będzie poprawnie działał pobierając dane takim torem?

własne USB 2.0 – adapter USB 2.0 / eSata – eSata dysku.

Ukryta Zawartość

Wyższa wydajność eSata, czy USB 3.0 są tu chyba bez znaczenia, skoro i tak dane przechodzą przez USB 2.0 w SBT. Co najwyżej czas dostępu do danych dysku ma znaczenie, nie transfer.

Proszę mnie poprawić, jeśli gdzieś tu popełniam błąd. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj.

U nie po USB (3,5 oczywiscie z zasilaniem)dzialal niestabilnie, tzn. odtwarzal przez czas jakis bez zastrzezen, po czym "zwis". Powtarzalo sie to za czesto. Prawdopodobnie "winne" jest oprogramowanie dzialajace na SBT. Podlaczenie dyska sieciowego i na nim odpalenie serwerka sprawe zalatwilo. Dziala bez zarzutow.

Edytowane przez gatar

Witam,

Czy NAS o nw. specyfikacji technicznej (Synology DS411J) spokojnie poradzi sobie ze Squeezeboxem nawet przy gęstych plikach *flac?

Częstotliwość procesora : 1,2GHz

Pamięć : DDR2 128MB

Wewnętrzny dysk twardy/SSD : 3,5" or 2,5" SATA(II) X4 (Produkt jest dostarczany bez dysków twardych)

Maksymalna pojemność wewnętrzna : 12TB (4X 3TB HDD)

External HDD Interface : Port USB 2.0 X 2

LAN : Gigabit X1

Nie chaiałbym (w dobie kryzysu) przepłacać i kupować coś czego nie wykorzystam w pełni. Urządzenie będzie w domowej sieci po ethernecie, głównie do przechowywania danych oraz jako biblioteka i Sueezebox Server.

Pozdrawiam

Witaj.

U nie po USB (3,5 oczywiscie z zasilaniem)dzialal niestabilnie, tzn. odtwarzal przez czas jakis bez zastrzezen, po czym "zwis". Powtarzalo sie to za czesto. Prawdopodobnie "winne" jest oprogramowanie dzialajace na SBT. Podlaczenie dyska sieciowego i na nim odpalenie serwerka sprawe zalatwilo. Dziala bez zarzutow.

Potwierdzam. Do tego czas potrzebny na aktualizację biblioteki jest masakrycznie długi. Przy kilkudziesięciu płytach nie będzie problemu, ale dla np 1000 to już będzie wieczność :)

Witam.

Ja mam QNAP TS-112 o podobnych parametrach i radzi sobie dobrze.

Również geste formaty 24/192? A jak jest z indeksacją biblioteki. Wrzucasz np. kilkanaście nowych płyt i czy jest to robione przez Sqeeze Server na QNAP'ie cz też jest wymagana aktualizacja biblioteki przez samego SBT?

Js używam jako serwera dla Toucha normalnego PC z Q6600 i 1TB WD10EVDS dyskiem. Gęste formaty (po 150-200MB na plik) idą też bezproblemowo przez WiFi (wireless N Przez Linksys E2000). Śmieszne są wypowiedzi że SB gra inaczej przez LAN i WiFi, nie ma absolutnie żadnej, ale to najmniejszej różnicy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Również geste formaty 24/192? A jak jest z indeksacją biblioteki. Wrzucasz np. kilkanaście nowych płyt i czy jest to robione przez Sqeeze Server na QNAP'ie cz też jest wymagana aktualizacja biblioteki przez samego SBT?

W tym przypadku SBT nic nie indeksuje, wszystkim zajmuje się serwer.

Pytanie z innej beczki odnośnie starych squeezeboxów/transporterów, czy ma ktoś rozwiązanie tego problemu z polskimi czcionkami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Czy NAS o nw. specyfikacji technicznej (Synology DS411J) spokojnie poradzi sobie ze Squeezeboxem nawet przy gęstych plikach *flac?

Częstotliwość procesora : 1,2GHz

Pamięć : DDR2 128MB

Wewnętrzny dysk twardy/SSD : 3,5" or 2,5" SATA(II) X4 (Produkt jest dostarczany bez dysków twardych)

Maksymalna pojemność wewnętrzna : 12TB (4X 3TB HDD)

External HDD Interface : Port USB 2.0 X 2

LAN : Gigabit X1

Nie chaiałbym (w dobie kryzysu) przepłacać i kupować coś czego nie wykorzystam w pełni. Urządzenie będzie w domowej sieci po ethernecie, głównie do przechowywania danych oraz jako biblioteka i Sueezebox Server.

Pozdrawiam

Wg instrukcji Synology:

Ukryta Zawartość

Logitech Media Server (formerly SqueezeCenter) Package

(Updated: 2012/01/19) To run Logitech® Media Server on Synology DiskStation (with Synology DSM3.1 and onward) Europe

Based on the Squeezebox Server requirement, it is suggested running Squeezebox Server on Synology DiskStations with RAM size of 256MB and above.

Jeśli wybierzesz coś z pamięcią 128 MB moga pojawić się problemy z "gęstymi" plikami. SBT lubi jeśli przetwarzaniem plików zajmuje się serwer i przy tej pamięci nie poradzi sobie dobrze.

Jeżeli interesuje cię wykorzystanie serwera głównie pod muzyke i możesz go schować w innym pomieszczeniu rozważ to:

Ukryta Zawartość

Do tego darmowe oprogramowanie Vortexbox (automatyczne ripowanie, import okładek z netu, tagowanie)

Ukryta Zawartość

Najtańszy napęd

Ukryta Zawartość

Za 950 PLN masz Rip-Nasa z super implementacją SB Center. Za te pieniądze i przy tych parametrach nic lepszego nie kupisz.

EDIT: przykłady cen z Morele.net tylko z lenistwa, kupisz to wszystko w wielu miejscach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ktm777

W ostatnim HiFi Choice recenzja SBT - jak zwykle zachwyty i jak zwykle po łebkach.

Czytając liczne tu posty można stwierdzić,ze SBT to niezłe urządzenie (ma gapless, odtwarza gęste formaty) ale ma też liczne problemy. U mnie taka maszyna musiała by pracować z dyskiem zewnętrznym (3,5 cala z własnym zasilaniem, ewentualnie z 2,5 cala USB). I jak piszecie, różnie to bywa. Nie mam zamiaru stawiać NASa, iść w dalsze koszty. Pendrivy, dyski zewnętrzne mam.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

W ostatnim HiFi Choice recenzja SBT - jak zwykle zachwyty i jak zwykle po łebkach.

Czytając liczne tu posty można stwierdzić,ze SBT to niezłe urządzenie (ma gapless, odtwarza gęste formaty) ale ma też liczne problemy. U mnie taka maszyna musiała by pracować z dyskiem zewnętrznym (3,5 cala z własnym zasilaniem, ewentualnie z 2,5 cala USB). I jak piszecie, różnie to bywa. Nie mam zamiaru stawiać NASa, iść w dalsze koszty. Pendrivy, dyski zewnętrzne mam.

w dziurkę usb możesz włożyć flasha z 64GB to nie jest mało na muzykę w podręcznym kluczu, jak potrzeba po sieci to udostępniasz z komputera

ja nie widzę tu jakiegoś problemu :)

Focal + Naim

Wiesz, muzykę najchętniej grałbym z dysku USB. Po co mi włączone kompy (żrące prąd) jak wystarczy SBT, DAC, wzmacniacz i kolumny. Na dodatek SBT ma ekran i pilota. Wygoda. Tylko cały czas te obawy mam,że dysk mi będzie przerywał.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Wiesz, muzykę najchętniej grałbym z dysku USB. Po co mi włączone kompy (żrące prąd) jak wystarczy SBT, DAC, wzmacniacz i kolumny. Na dodatek SBT ma ekran i pilota. Wygoda. Tylko cały czas te obawy mam,że dysk mi będzie przerywał.

nie każdy dysk po usb odpali się bo zasilanie w porcie usb jest ogólnie w takich urządzeniach raczej nie wystarczające

ale np miałem kiedy przypadek że dwa różne dyski 2.5cala jeden stary 4200 a drugi nowy 7200 , nowy nie działał na podobnym urządzeniu a stary tak

więc może da się dobrać dysk hdd któy po usb się odpali ewentualnie zostaje zasilanie dodatkowe albo 3.5 cala ze swoimi zasilaczami

Focal + Naim

Zasilanie dodatkowe to nie problem - chodzi o to,zeby dysk uczciwie zasilany (nawwet dodatkowo) dobrze współpracował z SBT.

Zasilanie dodatkowe to nie problem - chodzi o to,zeby dysk uczciwie zasilany (nawwet dodatkowo) dobrze współpracował z SBT.

a dlaczego zakładasz że ma źle pracować?

Focal + Naim

Też głupi łudziłem się, że podepnę sobie pod Touch-a dysk zewnętrzny z własnym zasilaniem (3,5") i pozbędę się problemu żrącego energię kompa i jeszcze mi będzie grało. Niestety... ani nie grało, ani nie działało. Wieszało się co chwilę, przycinało utwory - musiałem resetować sbox-a co 5 minut. Touch z wpiętym dyskiem to rozwiązanie dla masochistów! Brzmienie tez dalekie od tego, gdy gramy z serwera :( Zakupiłem tylko niepotrzebnie dysk zewnętrzny :)

Też głupi łudziłem się, że podepnę sobie pod Touch-a dysk zewnętrzny z własnym zasilaniem (3,5") i pozbędę się problemu żrącego energię kompa i jeszcze mi będzie grało. Niestety... ani nie grało, ani nie działało. Wieszało się co chwilę, przycinało utwory - musiałem resetować sbox-a co 5 minut. Touch z wpiętym dyskiem to rozwiązanie dla masochistów! Brzmienie tez dalekie od tego, gdy gramy z serwera :( Zakupiłem tylko niepotrzebnie dysk zewnętrzny :)

mam jakiś dysk pobawię się i napiszę jak dokładnie to działa, bo jakoś nie chce mi się wierzyć że skopana jest osłucha dysku po usb

Focal + Naim

A to proszę sprawdź. Bo jak źle działa to bezsens kupować.

ale ja mam udostępnione z komp zajęło mi to 2 min i działa świetnie

mam pytanie co do analizatora widma , jest troszkę taki nerwowy szybki i nie za bardzo fajnie pokazuje

są jakieś metody soft etc które poprawiają to? żeby wolniej tak jak taki klasyczny działał bo pomysł jest ciekawy wizualnie

Focal + Naim

Witam.

Mikson--> z kompa działa zapewne dobrze, ale jak dla mnie działający komp specjalnie do muzy mija się z celem.

NAS sprawę rozwiązał, a i przy okazji jest backup dla fotek :-)

NAS zuboży portfel...

Stawianie NAS dla np max. 500 GB muzyki służącej tylko jako źródło dla SBT / audio chyba mija się z celem. NAS to dodatkowe wiatraki i w zasadzie tak jak komputer - hałas i prąd. Można podłączyć dysk zewnętrzny przez USB do routera, a router sieciowym do SBT. Tylko czy to coś zmienia dla SBT?

Jak nie działa, jak działa. U mnie dobre 1,5 roku i zacięcia tylko miałem, gdy tracił zasięg wi-fi i próbował się na nowo bezskutecznie połączyć, niestety, gabinet mam na skraju zasięgu sieci, czasami 1 cm zmiany położenia wpływa na odbiór. Ważne, by dyski były z zewnętrznym zasilaniem i bez "burdelu" w zawartości, nie powinno być wtedy problemów.

Czyli rozumiem,że zacinał się na transmisji sieciowej WiFi (radio sieciowe, albo transmisja z komputera). Jaki dysk USB uzywasz do SBT ?

Przy okazji pytanie - czy SBT jakoś aktualizuje firmware ? Są jakieś poprawki ?

Stawianie NAS dla np max. 500 GB muzyki służącej tylko jako źródło dla SBT / audio chyba mija się z celem. NAS to dodatkowe wiatraki i w zasadzie tak jak komputer - hałas i prąd. Można podłączyć dysk zewnętrzny przez USB do routera, a router sieciowym do SBT. Tylko czy to coś zmienia dla SBT?

Tak ... chyba. Zależy ile masz muzyki. 500 GB to, średnio licząc 1000 CDA we flacu.

Ja nie mam 1000 płyt i jeszcze daleko mi do tylu. Nie kolekcjonuję muzyki jako takiej, tylko to co mi się podoba.

Zdarza się, że kupię płytę, raz przesłucham i leży "w kącie".

Mój mały NAS (QNAP TS112 z 1 TB) wystarcza mi swobodnie.

Ma wiatrak, ale nie słychać go w ogóle (stoi w szafce wentylowanej, nie grzeje się), a

i prądu bierze do 10 W.

Czyli rozumiem,że zacinał się na transmisji sieciowej WiFi (radio sieciowe, albo transmisja z komputera). Jaki dysk USB uzywasz do SBT ?

Przy okazji pytanie - czy SBT jakoś aktualizuje firmware ? Są jakieś poprawki ?

SBT ma w sumie dobry odbiornik wi-fi jak na takie rozmary, bo np. większy netbook 10 cali w gabinecie ma duże problemy, czasami mam na SBT ledwo 5-10% sygnału, 10% uważam za baaaardzo stabilne :), ale to wystarcza do np. jazzradia i "zwykłych" plików z zewnętrznego serwera, 24 bity już nie pójdą. Zauważyłem, że jest kłopot jak stracę zasięg na amen i SBT nie może się znowu połączyć, próbuje, próbuje i nic, prawdopodobnie wtedy zużywa więcej zasobów i dlatego zacięcia, teraz już wiem, że muszę lekko zmienić pozycję nadajnika, żeby przywrócić wi-fi i zrestartować serwer, przez 1,5 roku, ze 4-5 razy tak mi się zdarzyło, przy stabilnym wi-fi zero problemów. Mam stary 500 GB 3,5 cala WD MyBook, chyba ze 3 lata już ma, prawie w całości wypełniony. Poprawki powinien sam pobierać, tzn. informować o ich obecności przy starcie serwera, jeżeli się ukażą na serwerze Logitecha, ostatnia chyba była na przełomie listopada i grudnia z nową wersją 7.7.

Edytowane przez duhzgur
  • Pokaż nowe odpowiedzi