Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Yep, konwerter.

hmm, no to chyba nie jest najlepszy punkt odniesienia. Przecież na runku takich konwerterów jest masa i wcale nie oferują tego samego, niby do którego Ty porównywałeś?

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy problem upsamplingu do 48kHz w Duet został rozwiązany?

Czy problem upsamplingu do 48kHz w Duet został rozwiązany?

Wydaje mi się, że plotki na temat niewyłączalnego resamplingu do 48kHz w SB Duet wynikły niejako z testów (najprawdopodobniej nie do końca prawidłowych) przeprowadzonych przez rocha.

Bo ponoć sam z siebie Duet jest "bit perfect" i nie ingeruje w sygnał cyfrowy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

hmm, no to chyba nie jest najlepszy punkt odniesienia. Przecież na runku takich konwerterów jest masa i wcale nie oferują tego samego, niby do którego Ty porównywałeś?

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy problem upsamplingu do 48kHz w Duet został rozwiązany?

To jest jedyny punkt odniesienia, jaki posiadam.

Dodam, że bardzo wysoki punkt odniesienia. I naprawdę fundamentalnych różnic jakościowych nie dostrzegam.

Nazwa konwertera i pozostałe urządzenia towarzyszące są wymienione w "o mnie".

Coś mi mówi, że gdy kupię lepsze zasilanie do S-Boxa, to różnice będą niedostrzegalne.

Z drugiej strony... jest jeszcze kwestia prawidłowego zasilania konwertera, bo mój na razie zbiera śmieci z kompa :), więc może się okazać, że po tuningu zasilania konwertera, układ "po kablu" jednak gra lepiej...

O wynikach eksperymentów nie omieszkam powiadomić. Ale to dopiero po Nowym Roku.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam,

chcę zakupić Squeezebox-a jako transport który będzie podłączony do zewnętrznego DAC. Serwerem plików tymczasowo będzie PC. Sterował będę przy pomocy iPoda Touch . Mam pytanko do użytkowników Squeezebox-ów:

Która z wersji Squeezebox (Classic, Duet, Touch) daje najlepszy jakościowo sygnał SPDiF (bez modyfikacji hardwear, no może co najwyżej wymiana zasilacza na lepszy)?

Niewiele jest w sieci opinii bezpośrednio porównujących te urządzenia w tym aspekcie (większość skupia się na walorach użytkowych). Po lekturze tego wątku i nie tylko, mogę chyba napisać, że najmniej pochlebnymi opiniami "cieszy" się Duet.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Akurat w sieci jest mnóstwo testów i porównań odnośnie jakości wyjścia cyfrowego squeezebox`ów.

Kolejność wygląda mniej więcej od najgorzej ocenianego do najlepiej DUET-CLASSIC-TOUCH-TRANSPORTER. Niektórzy stawiają wyżej classica nad toucha (Ja uważam, że Touch jest lepszy).

Co do controllera to używalem go 2 lata i powiem jedno - Każdy kto poużywa 10 minut ipoda touch lub iphona z ipeng wrzuci controllera do szuflady lub na allegro;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czy ktoś próbował zasilić dysk serwera SB z innego zasilacza aniżeli ten z płyty głównej?

Efekt jest nader interesujący.

Kto ma odwagę niechaj spróbuje.

Edytowane przez rochu

Czy ktoś próbował zasilić dysk serwera SB z innego zasilacza aniżeli ten z płyty głównej?

Jak zakupie SB to dysk w serwerze zamierzam zasilić bezpośrednio z elektrowni

Brawo za odwagę!

Ale nie należy zapominać, że od sposobu, w jaki zasilany jest dysk, ważniejszy jest sam dysk, jego typ i producent.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Się zgadza że warto. Ja mam osobne zasilacze liniowe dla każdego elementu zestawu - netbook, dwa dyski samsung 1.5T, switch Netgear, router D-Link i oczywiście SBT. Dopiero cała ta elektrownia zagrała lepiej niż kręciołek (shigaclone).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ale nie należy zapominać, że od sposobu, w jaki zasilany jest dysk, ważniejszy jest sam dysk, jego typ i producent.

Dziwi mnie to jak bardzo zawężasz się w temacie.

Zastanawiałeś się może nad sygnaturą dźwiękową podsystemu dyskowego w zależności od rodzaju użytej macierzy?

Jeszcze nie. Na razie chcę się dowiedzieć, który system plików ma najbardziej gładkie i pełne brzmienie.

Oczywiście, rochu.

Przecież forum właśnie po to jest, żeby dzielić się swoim doświadczeniem.

Nie no, rochu, po nazwisku? Po tylu latach znajomości?

Jeszcze nie. Na razie chcę się dowiedzieć, który system plików ma najbardziej gładkie i pełne brzmienie.

Ja słyszałem, że przy zakupie dysków bardzo ważne jest pochodzenie - zupełnie jak z winem. Tak samo jak prędkość obrotowa.

Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze są dyski Seagate 5900 RPM (bo, w przeciwieństwie do 7200 RPM i 5400, dają mniej wibracji obracających się talerzy w paśmie akustycznym). Najlepsze zaś są te, wydobyte z dna morskiego, po ostatnim trzęsieniu ziemi. Podobno szlam z dna morskiego bardzo wygładza charakterystykę pasm skrajnych. Dodatkowo na średnicy daje się wyczuć to "mięso". Co prawda bardziej rybie, niż wołowe, ale to dobrze kojarzy się ... np. z Accuphase. No i oczywiście nie bez znaczenia jest efekt "zanurzenia", który tutaj jest wręcz wybitny.

Dzięki.

Będę musiał spróbować.

Panowie ladniebwas zniszczylo... z tymi grajacymi dyskami.

A jak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ile masz płyt do wyszukania?

Bo ja mam zripowane jakieś 2 tysiące i jest trochę ciężko w tym się poruszać.

Ostatnio było prawie 2500. Nie ma żadnego problemu z wyszukaniem jakiejkolwiek płyty.

Tylko nie pisz, że tak sobie "klikasz" przez wszystkie te albumy zamiast użyć wyszukiwarki, albo chociaż wklepać pierwszą literkę z nazwy z klawiatury pilota...

Ja tak właśnie robię. Nie korzystam z wyszukiwarki. Znalezienie konkretnej płyty zajmuje kilkanaście sekund.

Promocja na ST w niemieckim amazonie - cena 189 Euro + 6 Euro przysyłka (dodatkowo 50 centów za każdy kg)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam promocje na stronie Logitecha. Ostatnio był rabat 40% na cały asortyment. SBT kosztował mnie ok 720 zł z przesyłką.

Zalecane przez niektórych dekodowanie FLAC w komputerze/serwerze zamiast w receiverze u mnie działa. Dźwięk się otworzył i uprzestrzennił. To nie jest "wydaje mi się" - zmiana na lepsze jest ewidentna.

Do tego seryjna lampa w Havanie po 4 miesiącach(!) - faktem jest że mało słucham, czasem tylko 2-3 godziny tygodniowo - w końcu była łaskawa uformować się.

Efekt jest taki, że teraz Concertino grają mi dźwiękiem równie wielkim i otwartym i z takim wykopem jak 805D, oczywiście kontrola basu i jakość wysokich lata świetlne za B&W ale jeszcze nie słyszałem moich kolumn grających z takim pałerem...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Co byście wybrali?

SB Classic + iPod Touch, czy też SB Touch + sterowanie z dołączonego pilota?

Ja bym wybrał trzecią opcję SB Touch + IPod Touch.

Ja bym wybrał trzecią opcję SB Touch + IPod Touch.

mimat,

widzę że posiadasz chiński DAC Matrix mini-i, mógłbyś skrobnąć kilka słów w kontekście synergii Matrixa z SB Touch?

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Zalecane przez niektórych dekodowanie FLAC w komputerze/serwerze zamiast w receiverze u mnie działa. Dźwięk się otworzył i uprzestrzennił. To nie jest "wydaje mi się" - zmiana na lepsze jest ewidentna.

och, i zapewne masz procesor AMD - który sam z siebie jest bardziej otwarty niż Intel czy SPARC.

Nie przesadzajmy. To akurat Atom, ale różnica jest. Można przełączać "na bieżąco" podczas odtwarzania, więc o żadnej sugestii nie ma mowy.

Dźwięk się zmienia natychmiast i jest to zmiana na lepsze.

Zgodzę się, że niuanse zmiany nie muszą być słyszalne na każdym sprzęcie.

Kwestia przezroczystości systemu... zmienisz Kembrydża na coś ludzkiego a F3 na DC8, to też usłyszysz.

Póki co, Niewierny Tomaszu, mogę zaproponować tylko test u mnie. :)

Gość romeksz

(Konto usunięte)

wiesz, ja prostym technikiem jestem i jak klient wymaga, to mu ustawiam powyżej jego progu percepcji.

ale żebym sobie sam w domu tym d... zawracał, no co to to nie :)

mimat,

widzę że posiadasz chiński DAC Matrix mini-i, mógłbyś skrobnąć kilka słów w kontekście synergii Matrixa z SB Touch?

Matrix mini używam tylko w sypialni z pioneer dv300 i sluchawkami. Od kilku miesiecy mam zamiar sprawdzić go w głównym systemie ale zwyczajnie nie mam na to czasu:(. Moze w święta go podłącze-wtedy coś napisze.

• Pokaż nowe odpowiedzi