Skocz do zawartości
IGNORED

Progresive scan, interlace, hdmi pytanko

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pare pytanek odnosnie tych pojec:) Otoz zakupilem sobie dvd pioneer'ka dv400. dvd podpiete jest pod tv lcd orion 37'' . Wiec:

* urzadzenia podlaczylem kabelkiem hdmi

* jaka jest roznica (jakosciowo) pomiedzy rozdzielczoscia 720p a 1080i ?? Moj tv max obsluguje 720 progresive i 1080 interlace na ktora lepiej ustawic? wieksza rozdzielczosc ale bez progresive?. Choc gdy mam ustawione na 1080i na wyswietlaczy dvd pokazuje opcje progesive...

* jaka opcja bedzie lepsza komponent czy hdmi kabel? szczerze mowiac podpinalem ale roznicy nie zauwazylem:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/43708-progresive-scan-interlace-hdmi-pytanko/

stecko, 31 Maj 2008, 18:04

>* jaka opcja bedzie lepsza komponent czy hdmi kabel? szczerze mowiac podpinalem ale roznicy nie

>zauwazylem:)

Lepsze jest połączenie cyfrowe bezstratne czyli HDMI. Nie dziwne że nie widzisz różnicy na sygnale sd (DVD - 720x576) - to kiepska, niska rozdzielczość więc słabości np. połączeń nie są łatwo widoczne.

co do bezstratnosci hdmi,i co za tym lepszej jakosci w porownaniu do componentu to bym nie byl taki pewny.

w moim przypadku,na krotkim odcinku,component dobrej jakosci jest minimalnie lepszy.

a zapewniam,ze mam na czym to stwierdzic.

To jest jak ze wzmacniaczami lampowymi - niektórym się zniekształcenia podobają ... a nie wierzę że component jest w stanie sbliżyć się do HDMI. Przy Component sygnał konwertowany jest do analogu [1 strata] następnie po stratnym przejściu przez kabel [2 strata] ponownie konwertowany do cyfry [3 strata]).

tomek7776 - jeśli masz TV LCD full HD wysokiej klasy (np. Sharp LC-42XL2E) i obserwujesz go z np. 2 m podczas oglądania materiału full HD z blu-ray to powinieneś zobaczyć poważne wady "component"

Coś takiego może się zdarzyć tylko w 2 przypadkach:

1 - źle oceniasz obraz

2 - wadliwy sprzęt (np. niedoskonałość oprogramowania)

Wiem po monitorach LCD ... czasem jest ktoś kto mówi że po D-SUB obraz jest lepszy ... a kiedy to sprawdzę okazuje się że bredził lub monitor miał spaprane oprogramowanie (np. poważniejsze błędy gradientu na DVI).

Component można porównać do D-SUB a HDMI do DVI

CYT:"Szacunek kolegom, właśnie niedawno testowałem połączenie HDMi z komponentem i ku mojemu zdziwieniu moja plazma o wiele lepiej współpracowałą przez komponent. Różnice były widoczne gołym okiem, obraz bardziej ostry, kontury jak spod żyletki, kolorystyka nieco inna ale nie potrfiłbym jednoznacznie powiedzieć która lepsza. Największa różnica była na czerni i tego akurat jestem pewien, Władca Pierścieni na HDMI straszył brunatną czerwienią zamiast czerni a komponent - smoła. Pytanie czy to nie jest wina mojego kabla HDMI, może jest do bani?!!!"

Na tym przykładzie co ten Pan mówi widać że dobrze ocenia obraz a jego sprzęt nie pracuje poprawnie - takie rzeczy się zdarzają.

ps. sprzęt nie kwalifikuje się do naprawy tylko po prostu dany model tak ma

tomek7776, 31 Maj 2008, 22:36

>co wiec jest w/g Ciebie nie hallo?

Sprawdziłbym to metodą prób i błędów - np. pożycz od kogoś player BL-ray (inny model innego prod.) i sprawdź czy podobnie na HDMI jest problem z brunatną czernią. Sprawdź swój odtwarzacz na innym TV (też innym model TV innego prod ... ale nowoczesny wysokiej klasy).

Na chwilę obecną mogę jedynie strzelać - że to wina wyświetlacza ... najmniej prawdopodobne że to kabel HDMI (szczególnie jeśli jest certyfikowany to standardu 1.3)

ps. jeśli Twój wyświetlacz ma zapis barw więcej niz 8 bit/kanał (a jeśli to wysokiej klasy sprzęt to tak powinno być) to powinno się udać skorygować barwy. Tylko gorzej z tą ostrością ... tak jakby przez HDMI nie przyjmował pełnej rozdzielczości ... ?

Czy na component widać błędy filtru wyostrzającego ? (takie minimalnie białe odbicia jak po nadmiernym wyostrzeniu w photoshop)

ps. szkoda że nie mogę tego zobaczyć - chętnie bym rozwiązał problem

nie zrozumielismy sie

u mnie zadna brunatna czern nie wystepuje na zadnym z tych 2 wejsc,ani po componencie ,ani po hdmi.

stwierdzam,ze ciekawszy i lepszy obraz mam po componencie.

i nie jest to spowodowane,ani sprzetem,ani wzrokiem tylko bardziej naturalnym,i kinowym obrazem ,jest obraz przesylany po componencie.

po hdmi mam tylko n-ke.

Czyli po prostu w Twoim przypadku lepiej wypada component ... ale Ja osobiście nie napisał bym że generalnie component powinien u kogoś innego też wypaść lepiej. Bo component ze swojej natury powinien wypaść gorzej ... i tak zwykle jest. Tak jak lepiej wypada DVI niż d-sub (dawniej ludzie pisali że na analogu jest lepiej (monitory LCD) - ostatnio już nie widziałem takich wiadomości). Może te technologie wśród TV są jeszcze dopracowywane ... tak czy inaczej będzie jak z monitorami - po cyfrze perfekcyjnie a po analogu błędy

tak czy inaczej będzie jak z monitorami -

>po cyfrze perfekcyjnie a po analogu błędy

Na dopracowanych modelach.

ps. jeśli chodzi o barwy to najlepiej zmierzyć kolorymetrem - ja ciekawych rzeczy się dowiedziałem po pomiarze mojego "trupka"

moze to za sprawa wysokiej klasy sprzetu,i profesjonalnego kabla component,

moze bym zmienil zdanie ,gdybym porownal to za pomoca kabla hdmi za pare tys zl,ale jeszcze na taki nie trafilem.

zreszta dlugosc,jaka potrzebuje nie przekracza 0,6m,wiec to moze wlasnie byc przyczyna tego,ze component jest naprawde rewelacyjny.

fakt,ze jest bardziej klopotliwy w polaczeniu,bo to sa 3 kable.

tomek7776, 31 Maj 2008, 23:01

>moze to za sprawa wysokiej klasy sprzetu,i profesjonalnego kabla component,

>moze bym zmienil zdanie ,gdybym porownal to za pomoca kabla hdmi za pare tys zl

Sądzę że nie będzie najmniejszej różnicy między dobrym firmowym kablem HDMI (certyfikowany do v1.3) za 50 PLN a kablem HDMI (też certyfikowany do v1.3) za 5000 PLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeśli takie HDMI nie wystarczy z nawiazką to znaczy, że świat zwariował :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak ktos chce drozej to jest Supra - nic więcej nie trzeba !!!

Ukryta Zawartość

ArtS007, 2 Cze 2008, 12:27

>Jeśli posiadamy DVd z dobrym przetwornikiem cyfrowo-analogowym, to obraz podany przez komponent ma

>prawo by lepszy.

>

>ArtS :)

Jakim cudem ? Każda konwersja z cyfry na analog czy z analogu na cyfrę to już jest strata. A przy transmisji przez komponent są dwie takie konwersje ... i na dodatek dochodzą ew. przekłamania wprowadzane przez niedoskonałość analogowego połączenia.

jak mialem yamahe dvs s661 to nie moglem patrzyc na obraz po przez hdmi sieczka i kupa zieleniny wiec mialem to podlaczone po przez component jednak po zakupie dvd s1700

a teraz juz dvd s2700 nie chce widziec zadnego componenta ten obraz z hdmi to żyleta

takze dluzą role odgrywa tu odtwarzacz hdmi oczywiscie porowannie mialem na tym samym kablu zwykly hdmi techlinka

zyzio, 1 Cze 2008, 15:45

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeśli

>takie HDMI nie wystarczy z nawiazką to znaczy, że świat zwariował :)))

Mam ten kabelek, dwumetrowy.

Jest to dobry kabel.

Brak mi porównania z innymi HDMI ale zapewniam, że po podłączeniu nie ma jakiejkolwiek motywacji do szukania innego kabla. ;) Chce się tylko oglądać filmy.

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

na podstawie moich testow:) wyszlo ze lepiej wypada 720p niz 1080i na moim hd ready lcd'ku:) choc nieznacznie...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

"i" czyli przeplot to zupełna pomyłka w dzisiejszych "cyfrowych czasach". Powinno być tylko 1080p i ew. 720p np. do dziennika w obecnej fazie początkowej ... w przyszłości tylko 1080p .... a w dalszej przyszłości wyższe rozdzielczości ( 2560x1440 itd. idd.).

PANOWIE !

Sprawa HDMI czy komponent jest dawno rozstrzygnieta na korzyść HDMI.

Szkoda prądu.

TYLKO HDMI.

Jeżeli komponent gra Ci lepiej niż HDMI to masz sprzęt typu "balast technologiczny" albo nie umiesz tego poustawiać.

Albo Twój monitor ma 14 - 42 cale i nie jest natywnie 1920 x 1080 pixele.

Skalowanie (bez overscan - czyli pixel w pixel / dot to dot) w HD Video to pełna utrata żródłowych parametrów obrazu.

Komponent to gwarancja rozmazanego, pozbawionego szczegółów obrazu.

Ale jest obraz przyjemny dla oka ( zwłaszcza na plazmach) cukierkowy obrazeczek.

Komponent to rozwiązanie dla oglądających sygnał SD 4:3 i rozciągających na "płaszczakach" do 16:9. Czyli WIOCHA !

Tera się zorientowałem, że Panowie zajmujesie DVD czyli 576 linii lub 480 linii dla amerykańskiego NTSC.

Te systemy nie mają żadnych szans z 1080 liniami w standardzie HD Video.

Nie da się bezkarnie skalować DVD 576 linii do 1080.

Kupcie BD player ( np. SONY PS3) i np. film I Robot w wersji Bluray.

Wtedy zabierzcie głos.

Myślałem, że to forum entuzjastów jakości Audio i Video.

A tu taka żenua.

Progresive scan, interlace

Panowie !

Wielką sprawę zrobił Filip Kulpa; redaktor naczelny AudioVideo.

W kilku materiałach w w/w miesięczniku w prosty sposób wyłożył zawodowo te tematy. Bez tej wiedzy ( dzis abecadło HD) nie ruszycie.

Wiem, że dziś fizyka i matma to zapomniane dziedziny wiedzy.

Ale bez podstaw nie kumniecie.

janunio

3 Cze 2008, 22:41

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 116 / 21 / 0 PANOWIE !

Sprawa HDMI czy komponent jest dawno rozstrzygnieta na korzyść HDMI.

Szkoda prądu.

TYLKO HDMI.

Jeżeli komponent gra Ci lepiej niż HDMI to masz sprzęt typu "balast technologiczny" albo nie umiesz tego poustawiać.

Albo Twój monitor ma 14 - 42 cale i nie jest natywnie 1920 x 1080 pixele.

Skalowanie (bez overscan - czyli pixel w pixel / dot to dot) w HD Video to pełna utrata żródłowych parametrów obrazu.

Komponent to gwarancja rozmazanego, pozbawionego szczegółów obrazu.

Ale jest obraz przyjemny dla oka ( zwłaszcza na plazmach) cukierkowy obrazeczek.

Komponent to rozwiązanie dla oglądających sygnał SD 4:3 i rozciągających na "płaszczakach" do 16:9. Czyli WIOCHA

mylisz sie ,moj panel to referencyjny panel,50cali full HD,znakomicie skalibrowany,

i powiem ci ze po componencie szczegoly sa takie same jak po hdmi,ale obraz ogolnie jest ciekawszy,naturalny i kinowy.

zrodlo rowniez jest wysokiej klasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.