Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór : DENON PMA-1060 a YAMAHA AX-870 ?

rchwalowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów :)

To mój pierwszy post na forum jednak zdążyłe już was nieco poznac a przynajmniej preferencje niektórych z was...Chciałem prosic o pomoc w wyborze wzmacniacza. Znając swoje preferencje dokonałem wstępnej selekcji...

Na placu boju zostały dwa wzmaki : DENON PMA-1060 i YAMAHA AX-870. Posiadam kolumny TONSIL MAESTRO II. Od razu zaznaczę że nie jestem audiofilem, nie interesują mnie żadne audiofilskie klocki o angielskim brzmieniu przy dobrze tłoczonej płycie Marillion. Oczywiście szanuję ludzi z takimi preferencjami. Oczekuję od wzmaka muzyki bardzo dynamicznej, z mocnym i głębokim basem, wysuniętą górą i przyjemnym środkiem. Chcę żeby nawet przy cichym słuchaniu to GRAŁO a nie brzęczało jak kuchenne radio z dynamiką na poziomie 0. Oczywiście żeby była jasnosc..nie jestem żadnym dyskomułem, nie zamierzam sie też ogłuszac. Żadne Masta Blasta itp jednak mimo to 80% muzyki jaką słucham to muzyka elektroniczna. Czasem sięgam po instrumenty jednak wiekszosc to elektronika.

Mam nadzieję że pomożecie mi dokonac wyboru...Oczywiście zdaję sobie sprawę że to czysty budżet jednak takie mam srodki na sprzet i więcej nie będzie. Proszę o pomoc w dokonaniu logicznego wyboru. Żadnego z tych wzmakow nie słyszałem totez zwracam sie o opinie do tych którzy mieli możliwosc posluchania powyzszych klocków.

Więc stawiam pytanie : DENON PMA-1060 czy YAMAHA AX-870 ???

(kolumny TONSIL MAESTRO II)

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Aha...rozumiem...:) Właśnie sie zastanawiam co? To Yamaszka sobie nie poradzi? Jezeli mozesz to wypowiedz sie jakos w kontekscie porównania tych 2 modeli... Z góry dziękuję :)

Yamaha to też niezły wzmak, ale IMHO Denon jest nie tylko lepszy, ale też ma charakter który lepiej się wpasuje we współpracę z Maestro (ciepłe kluchy). Denon gra jasno, dynamicznie, z werwą i wykopem. W zakresie cenowym w który celujesz to chyba jeden z lepszych wzmaków. Tylko przy zakupie uważaj na stan, ten model pochodzi z 1991 roku, i trafiają się zdezelowane egzemplarze.

Spoko, będę uważał. Powiedz mi jeszcze...bo widze że bardzo Ci sie nie podobają te kolumny....czy naprawde są twoim zdaniem takie złe? Wydaje mi się, że to jeden z lepszych modeli tej firmy i wytm przedziale cenowym nie ma wielkiej konkurencji jezeli chodzi o kolumne podłogową...Oczywiście to też jest budżet ale myśle że powinno to jakos grac,prawda?

Zakładając że wezmę tego Denona...obecnie mam do niego CD DCD-595 i zastanawiam sie czy to zmieniac i jezeli tak to na co? Jak sązicie? Jakie macie opinie o tym CDku i jaki byście ewentualnie polecali do PMA-1060?

rchwalowski, 28 Maj 2008, 23:42

>Spoko, będę uważał. Powiedz mi jeszcze...bo widze że bardzo Ci sie nie podobają te kolumny....czy

>naprawde są twoim zdaniem takie złe? Wydaje mi się, że to jeden z lepszych modeli tej firmy i wytm

>przedziale cenowym nie ma wielkiej konkurencji jezeli chodzi o kolumne podłogową...Oczywiście to też

>jest budżet ale myśle że powinno to jakos grac,prawda?

A nie, nie jest tak źle, nie ma tragedii (jeżeli brać pod uwage segment cenowy i producenta), ale one mają po prostu taki charakter. Dlatego trzeba do nich dobierać wzmacniacze grające wręcz "niegrzecznym" dźwiękiem. Z dobrym, ale spokojnie grającym wzmacniaczem będzie zestaw nadający się idealnie do puszczania dzieciom kołysanek na dobranoc. Efekt gwarantowany.

Zaletami Maestro są ładne i solidne obudowy, oraz fakt że nie wnerwiają, nie drażnią. Za to potrafią uśpić. A wady? Przede wszystkim tweeter. No i aplikacja (znaczy zwrotnice i strojenie skrzynek). Modyfikowałem takie wielokrotnie. Z dobrymi tweeterami i z dopracowaną aplikacją potrafi,ą zagrać dużo lepiej.

Ja włozyłem sobie do nich tweetery tonsila, te z tytanowymi kopułkami. Grają lepiej. W takim razie co bys mi proponował w nich jeszcze zrobic? Oczywiscie jezeli to tajemnica zawodowa to rozumiem....:) No i drugie pytanie odnosnie tego CD....co by mozna tu było dołożyc do zestawu

? Czy ten mój DCD 595 będzie ok? Wiem ze nie jest to zaden wypas ale chcialbym zeby bylo w miarę przyjemnie...

sav, 29 Maj 2008, 00:15

>widać McGyver jeszcze nie spi;-)))

No a jak ma być? Ja jestem grzeczny wampirek. Chodzę spać o świcie jak mamusia nauczyła. A przed świtem, zanim zatrzasnę za sobą wieko trumny w której sypiam, to jeszcze odprasuję sobie frak ;-)))

Wiesz co...wydawało mi się że lepsza kopułka...przynajmniej ma lepsze opinie...tak poza tym to jestem z tych kolumien w miare zadowolony...oczywiscie na razie to graja ponizej swoich mozliwosci...są podpięte pod kino domowe Yamahy....naszło mnie na stereo i kompletuje jakis w miare możliwy sprzęt...

20 m to będzie dla 180 raczej ok., problem może być po stronie amplitunera KD, podłącz (chociaż dla próby) wzmacniacz czy amplituner stereo, a usłyszysz zapewne różnicę, wtedy być może też powrócisz do GDWK 10/80/19

czyżby z KD było mało wysokich tonów?

Powiem Ci ze KD Yamahy jest fajne ale tylko do filmów...ogólnie dźwięk jeżeli słucham muzyki bardzo mnie nie zadowala...Miałem kiedys stary (z lat 70 amplituner Pioneera, ten z niebieskim podswietleniem) i grał o niebo lepiej...Za muzykę z kina domowego to ja serdecznie dziękuje, przynajmniej z mojej Yamahy. Niech ona zostanie do filmow lepiej. Pamiętam jak kiedys grał Pionek nawet na własnej roboty kolumnch,ehhh...:) Mam nadzieje ze wrócę teraz do przyzwoitego dźwięku...(oczywiscie wiem ze nie audiofilskiego).

też odszedlem z KD w stronę stereo - miałem (mam w innym pokoju) 5-kanalowego technicsa EH790

obecnie ampli stero RX 797 + cdx 497 + maestro II 130 i hula, że aż miło, ale poszedlem w kierunku nowego sprzętu (wygląd, gwarancja) no i wydalem 3,1 k, ale warto było

rchwalowski, 29 Maj 2008, 00:18

>Ja włozyłem sobie do nich tweetery tonsila, te z tytanowymi kopułkami. Grają lepiej.

IMHO to nie jest "lepiej" tylko "mniej źle".

>W takim razie

>co bys mi proponował w nich jeszcze zrobic? Oczywiscie jezeli to tajemnica zawodowa to

>rozumiem....:)

Nie tyle tajemnica zawodowa, co temat na książkę, a nie na wpis na forum. W skrócie: dobre tweetery Vify, Seasa, Peerlessa, opracowanie nowych zwrotnic, i zmiana strojenia skrzynek, a zdziwisz się co potrafią prawidłowo zaaplikowane polipropyleny Tonsila wspomagane przez markowe tweetery.

>No i drugie pytanie odnosnie tego CD....co by mozna tu było dołożyc do zestawu

>? Czy ten mój DCD 595 będzie ok? Wiem ze nie jest to zaden wypas ale chcialbym zeby bylo w miarę

>przyjemnie...

Czekaj, czekaj, a czy DCD595 nie jest przypadkiem na Burr-Brownach PCM56? Jeżeli tak, to wywalenie analogu na wzmacniaczach operacyjnych i wstawienie dwóch małych (i tanich) lampek możed mu nadać nowe życie.

Zaczyna mnie to coraz bardziej interesowac...McGyver...a czy Ty mogłbys mi taki tuning kolumien przeprowadzic i ile by to ewentualnie kosztowalo? Czy naprawde óżnica jest taka duza? Moze inaczej...czego moglbym sie spodziewac po takiej przeróbce?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.