Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning gramofonu reloop rp 1000 mkIII???

ros123

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem reloopa rp1000 mk III,stawiam pierwsze kroki jesli chodzi o słuchanie muzyki z winyli.Na poczatek powiem jedno chciałbym wymienić system gramofonu na jakis lepszy.

Bardzo prosze o pomoc w tej kwestii o jakąś podpowiedż.

Irytujące jest buczenie w głośnikach!!Prosze o porady jak to zniwelować i czy to jest mozliwe?

Szymon

https://www.audiostereo.pl/topic/43639-tuning-gramofonu-reloop-rp-1000-mkiii/

Połaczyć masy gramofonu i wzmacniacza.

"System " zalezy od muzyki jakiej przeważnie słuchasz.Wybor jest b duży i także zależy od portfela i słuchu.Mogą byc nówki i "second hand".Poszukaj na forum wpisólw pod hasłem "wkladka gramofonowa"

Podejrzałem na www.Konstrukcja klonowana z omnitronica, mod nieistotny.

Te same manipuladła i pwenie wady. Czy jarzmo zawieszenia ramienia trez plastikowe.?

Jeśli tak uważac na lozyska ramienia i regulacje kiełków.Miałem w domu (junior) 2 szt 2250 i 3250 i oba padły na zawiasy ramion. Poz tym pewnie o.k będzie.Do tycg ramion dobrze chodza Ortofony Concord ,Pro

. Nie majac regulacji VTA , one pasuja wzorcowo.

Poszukaj jeszcze wkładki Panasonic _technics 1210 dedykowanej do technicsa,A to byl pierwowzór tych nieporównywalnie gorszych kopii.Sorry za szczerość.Idea bdb ale wykonanie i trwałośc juz nie.

Konrad,

nie dołuj faceta.Witamy w świecie analogu, czyli w piekle.Im dalej w las tym więcej drzew.Rzeczywiście potwierdzam że Ortofon będzie dobrym wyborem.Szkoda tylko że zaczynasz od Reloopa.Mój syn zaczął właśnie przygodę z vinylem, ale wyszukałem mu Thorensa.Jakoś tak lepiej brzmi...Ale od czegoś trza zacząć.Spróbuj rzeczywiście Ortofona Concord.Albo któryś z modeli MM z dolnej półki.Patrząc na Twój wpis o sobie,trza by z czasem rozejrzeć się za phonostage'em, np. Project lub Nad.W każdym razie powodzenia.

Wojtek

Nie było moją intencją dołowanie kogokolwiek;-)

Dzielę się spostrzeżeniami co do sprzętu.Każdy robi zakup w/g siebie.Jeden lubi śliwki , drugi gruszki.A ja jedno i drugie .

Nie jest powiedziane że na 100% będa problemy .To zależy od intensywnosci eksploatacji.Podałem słabe punkty dla uczulenia.

Co do preampa ,-nadal podtrzymuje swoją opinie o sprzecie Made by Dink. To naprawde gra(ło).Jednak co lampa to lampa przy analogu.

Teraz mobilizacja środków. Bugelek pójdzie w kąt.

Witaj.

Mam tego Reloopa już rok.

Słucham codziennie, na razie działa.

Od razu założyłem gniazda Neutrika - 5 zł sztuka.

Fabrycznie miałem wkładkę Reloopa - beznadziejna.

Potem Shure M 44-7, dobry wykop do rocka, ale mało naturalne brzmienie - jakbyś miał cały czas włączony Loudness.

Teraz mam Grado prestige Black - 140 zł.

Dobra dynamika, przestrzeń, lepsza kontrola basu, słychać więcej niż s Shure'a.

Witam - Kudłaty czytam że używasz tego gramofonu od roku - napisz proszę czy warto kupić go jako pierwszy gramofon ( jakby nie patrzeć nie jest on w pierwszej lini dla amatorów winylu ale raczej dla dj - ów ) . Dziś używam leciwego polskiego sprzętu , ale dogorywa i chcę coś nowego . Napisz proszę również jak jest z bezpieczeństwem użytkowania tego gramofonu - na stronie reloopa większość modeli nie ma pokryw ( no bo po co dj-om ;-)) ale w domu z dzieciakiem i kotem może być ciężko ;-))Pozdrawiam

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Pokrywa jest sprzedawana oddzielnie, koszt chyba około 100 zł, nie pamiętam.

Jest na pewno lepszy niż najtańszy Denon (ta sama kasa) lub Marantz (1000zł).

Nie mają żadnej regulacji.

Na początek może być, chociaż można kupić za te pieniądze coś używanego.

Nowego nic lepszego za tą kasę nie kupisz.

Sprzedawane są z wkładką AT lub Reloopa (ta od razu do wymiany).

Dziwne rozumowanie- jakie to ma znaczenie. Jak mam 600 złotych wydac na nieużywany sprzęt ale słabej jakości to wolę te pieniądze wydac na sprzęt z drugiej ręki taki który jest zdecydowanie lepszy -no chyba że uważasz że ten Reloop jest lepszy od Debut lub Thorens?

No ale każdy ma inne do tego podejście.

Wcale nie uważam, że jest lepszy, skąd takie wnioski ?

Ja po roku używania Reloopa mam zamiar swojego sprzedać (może są chętni ? ;))

Kupiłem teraz za 150 zeta coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli 1/4 ceny Reloopa.

Docelowo zbieram na Clearaudio

Napisałem, że moim zdaniem nowego lepszego gramofonu za tą kasę nie kupimy.

Kupiłem go jako dodatkowe źródło dźwięku i zaczęło się.

Sprzedałem już odtwarzacz CD (nawet niezły Rotel) bo nawet z Reloopa muzyka dla mnie brzmi lepiej.

Pewnie, że każdy ma inne podejście.

Jnaczej nie sprzedawały by się nowe gramofony ani samochody.

Ja swojego zakupu nie żałuję, chociaż czas na zmiany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawi, przeczytałem "o tobie"

Też mam 38 lat i też jako małolat słuchałem blachy.

Tylko mnie to jeszcze zostało, chociaż doszły inne gatunki.

W jednym się jednak z Tobą nie zgadzam !

Czas na drugą córkę. Trzy kobiety to dopiero Rock'n'roll w chałupie.

pozdrawiam

Trzy kobiety-rany boskie do czego Ty mnie namawiasz.

Nawet w pracy kobiety mnie prześladują :)

A przy okazji-nie barałeś pod uwagę VPI (super gramofony).To chyba będzie kolejny mój zakup-na ebay chodzą w dobrych cenach (oczywiście używki)

• 2 miesiące później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

przemo7

Ten model jest odradzany na forach poświęconych miksowaniu, z uwagi na słaby silnik i napęd paskowy co zdecydowanie utrudnia (lub nawet uniemożliwia) manipulowanie płytą. Zdecydowanie bardziej godne uwagi są modele 2000,4000,6000 (a więc nowsza linia). Napęd bezpośredni, choć na cechy silnika i trwałość na forach narzekają. Sam obecnie szukam informacji na temat niedrogiego nowego gramofonu z napędem bezpośrednim, niestety na polskich forach dla DJ`ów spotykam się jedynie z prymitywizmem i nieśmiertelnym mitem marki Technics i opinii o tym, że wszystko inne nie nadaje się do niczego.

Wartym uwagi gramofonem wydaje mi się Stanton T.60, to najprostszy model z napędem bezpośrednim, spotkałem go w profilach wielu osób na zagranicznych forach hi-fi, ale także wśród wielu DJ`ów. Przeciw przemawia - design, choć i tak jest o niebo lepiej niż w przypadku Numark itp.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.