Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 4330R i JBL XTi 60

dydek1

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

do tych JBL z serii XTi polecam silną lampę, jeżeli ma byc niedrogo to proponuję końcówke Omak Jewel One. Co prawda jakąś szczególną ozdobą salonu nie będzie, ale efekt dźwiękowy wart uwagi. Cena około 2kzł na wtórnym rynku. Potrzebny preamp, alem może ten Creek ma wyjście na końcówkę?

pozdr.

Łukasz

Prawdę mówiąc to XTI 100 nawet amplituner Yamahy 630-tka swietnie ciagnął.....w zasadzie to większość wzmaków je napędzi prócz Creeka 4330 :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - np. taki amplituner by rozwalił Creeka :)

Wzmak Rotela 971, 972, 1070 nadałby się na pewno :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, byłem przy tym jak poległ przy ampli Yamahy 630.....on może dobrze gra z super łatwymi kolumnami, ale z B&W 601 też było tragicznie ! Ot taki klocuszek z 6-cioma gwiadkami w recenzji HFM :))))

Tylko nie wiem dlaczego w recenzji nie wspomniano, ze Creek 4330 gra naprawdę z nielicznymi kolumnami....za to zachwycano się i wychwalano pod niebiosa - bas - 6 dynamika - 6 - z czego ??? przy tak słabej wydajności prądowej....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj ponoć wysterował Dynki, jakim cudem ? :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dla mnie szok jak czytam te recenzje, nie wiem być może ludziska sa pod wpływem recenzji z HFM.....

Ukryta Zawartość

zyzio, 26 Maj 2008, 19:55

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj ponoć wysterował

>Dynki, jakim cudem ? :)))

Ano drogi Zyzio, Twoja historia o JBL-ach w Media M. i Yamasze oraz Creeku, który tam poległ, powtarzana przy każdej okazji jak padnie słowo Creek jest już delikatnie mówiąc nudna. Ile można w kółko pisać to samo? Do obrzygania?

Pytasz jakim cudem wysterował Dynaudio 42. Żadnym. Po prostu to jest bardzo dopasowane zestawienie.

Słuchałeś chociaż raz takiego zestawu w domowych warunkach? Założę się , że masz o nim tylko wyobrażenie, ale pojęcia w ogóle.

Wiem o czym piszę, ponieważ przed tym właśnie zestawieniem miałem Yamahę DSP-A5, Nada, końcówkę Rotela i z nich wszystkich Creek nie pozostawił złudzeń co do swojej klasy.

Warunek-trochę zdrowego rozsądku. Ten wzmacniacz jest do małego pomieszczenia i minimonitorów, co powinno być chyba dla każdeo trochę obeznanego z tematem oczywiste.

JBL-e ze swoim charakterem kompletnie nie pasują do wzmacniacza takiego jak Creek. Podobnie jak monitory B&W serii 600.

Oczywiście nie każdemu musi Creek pasować i całe szczęście,ale wyciąganie wniosków na podstawie "odsłuchu" w MM....

Miłośnik Paradigmów (kiedyś też miałem, ale się rozwiodłem z tym dźwiękiem:)) raczej nigdy nie zagustuje w "czymś" takim jak 4330:)

Pozdrawiam enyłej.

Ukryta Zawartość

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Akurat w studiu hifi w MM warunki są przednie, więc aluzje zostaw dla siebie :)) Creek 4330 to słabeusz zestawiany z Avance'm w HFM - wtedy może gra, a tak to kiszka i dno, ale komuś może się podobać :))) Jak coś nie potrafi wysterować wcale nie trudnych kolumn to nadaje się do niewielu rzeczy, ale to już temat na inny wątek :))

=> dydek1

No i widzisz jak działa magia recenzji hfm :))) KoRnik też słuchał z B&W i Dynkami i podobno było przednio, dopóki nie sprzedał Creeka :)))

B&W 601 to akurat minimonitory słuchane w salonie Audio i tu również 4330 poległ, ale wiem wiem trzeba było zabrać do domu i wrzucić do małego pokoiku :)))

Zrobisz jak chcesz, ale wywaliłbym w pierwszej kolejności Creeka :)

4330 zachwycał się wcześniej Stryjecki, super pisali o nim w Audio, Audio-Video a nawet w Stereophile.

Zyzio - dwudziestoletni Tomasz Karasiński vel Kornik nie jest dla mnie jakimś wielkim autorytetem, ale czasem mam wrażenie, że dla Ciebie stanowi nielada wyzwanie emocjonalne. Młody chłopak, ale pisze już recenzje do poczytnej gazety...

Jednak osobą, która bez przerwy powołuje się na testy (szczególnie w HfiM) jesteś jednak Ty, negując wszystko co zostało przez kogoś napisane.

Masz jakiś kompleks?

Człowiek, który prosi o radę ma problem: Nie grają mu JBL-e z 4330.

Ty mu radzisz zmienić wzmacniacz na "prawdziwy", ja z kolei sugerowałbym mu jednak (zważywszy na muzykę, której słucha i 18-o metrowy, wąski i długi pokój) zmienić właśnie kolumny.

Niekoniecznie na Dynaudio (na pewno nie na Avance, bo z nimi też chyba nie byłby zadowolony), ale np. na Xaviany XN 125.

Słuchałeś takiego zestawienia? Co o nim sądzisz? Wg mnie mogłoby sie sprawdzić bardzo dobrze.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

=> Asmon

Recenzyjek nie traktuję jak wyroczni, poza tym Helionem też się zachwycali, a teraz cisza, więc nieważne kto sie nim zachwycał :))) Ja słuchałem Creeka tylko z XTI 100 i B&W 601 i to mi wystarczy.....nie przeczę, że może z czymć gra, ale akurat nasz kolega forumowy słucha ich z B&W 602 i tego nie potrafię sobie wyobrazić....

No widzisz - sam przyznałeś, że słuchałeś tylko z dwoma kolumnami. Na tej podstawie nie można jeszcze kategorycznie wypowiadać takich sądów, bo są niepoważne. Ale mimo wszystko mogą być pomocne, bo myślę, że już nikt raczej nie będzie kupował Creeka do JBL-i o odwrotnie (po przeczytaniu tego wątku).

"ale akurat nasz kolega forumowy słucha ich z B&W 602

>i tego nie potrafię sobie wyobrazić...."

A ja sobie potrafię wyobrazić, bo kolega jest zadowlony a to przecież chyba chodzi, nie? I nie sadzę, żeby go interesowało nasze zdanie. Akurat w jego pomieszczeniu takie zestawienie się sprawdza, a może taki ma gust - jego sprawa.

=> Asmon

Czytaj dokładnie, ja nie przeczę że z czymś moze grać - ja podkreślam jedynie żenująco słabą wydajnośc prądową Creeka 4330 i tego nie zanegujesz, stąd często tak Cię denerwujące powracanie do XTI 100 i porównywanie z Yamahą 630 - ludziska kupują na podstawie recenzji, a potem płacz i zgrzytanie zebów, bo jest kiszka...

Oj Zyzio, opieranie się tylko i wyłącznie na wydajności prądowej nie jest jedynym i najważniejszym kryterium. Daje na pewno komfort i elastyczność przy doborze kolumn, ale większe znaczenie ma dopasowanie systemu jako całości, dopasowanie z warunkami odsłuchowymi a przede wszystkim z potrzebami i oczekiwaniami jakie mamy.

Miałem znacznie bardziej wydajne i mocniejsze wzmacniacze niż "żabka", ale w małym pokoju z dobrymi głośnikami jakimi są wg mnie np Dynaudio, nie miałem najmniejszych wątpliwości co do jakości dźwięku.

Wydajne wzmacniacze potrafiły na pewno narobić więcej hałasu, ale nie każdemu tylko o to chodzi.

Owszem denerwuje mnie powracanie do XTI100 Creeka, Yamahy i twierdzenie, że Yamaha "rozjeżdża" Creeka, bo miałem prawie taką sama Yamahę w domu i to jest piramidalna bzdura a samo zestawienie 4330 z XTI 100 jest dla mnie z definicji absurdalne.

To tak jakby twierdzić, że skoro Gazik rozjedzie Micrę, to jest lepszym samochodem:)

W odpowienio dobranym zestawieniu Creek pokaże dużą klasę, Yamaha niestety za żadne skarby. Podobnie zresztą jak Rotel 1060, czy Nad 350. Tam co najwyżej będzie nieźle, ale do poziomu Creeka nigdy nie udało im się u mnie przynajmniej zbliżyć. A przecież też rewelacyjnie oceniane i nawet sporo droższe!

Ja właśnie przez słuchane na Creeku Dynaudio 42 zaraziłem się i kupiłem obecne 52SE. Niestety, wtedy jeszcze nie wiedziałem że to zupełnie inne kolumny i Creek ich nie wysteruje :/ Tak jak było już wielokrotnie pisane, żabka jest wybitna ale nie z wszystkimi kolumnami. A porównywać by ją trzeba było z Rotelem max 971 (ta sama półka), z tym że trzeba jeszcze brać pod uwagę że to zupełnie inne podejście do dźwięku. Rotel wali twardo i szybko, żabcia czaruje przestrzenią i górą, z miękkimi, muzykalnymi Dynaudio bardziej mi pasuje Rotel, nawet z Audience 42 troszku mi przeszkadzał miękki bas żaby. Co do wysterowania podłogowych, to ja np słuchałem swojego Creeka z Mourdant Shortami Avant 906 i o dziwo było wszystko, dynamika, fajny bas (twardszy niż z Dynek), tylko ogólnie klasa dźwięku znacznie gorsza niż prezentowały małe Dynki czy Vienny Acoustic Haydn, a cena o zgrozo wyższa :/ Do Creeka trzeba uważnie dobrać kolumny, warto się pomęczyć (ja trochę wtopiłem). Zestawienie z wysokoskutecznymi kolumnami nawet z wyższej półki np takimi JM Lab Electra 905/906, może spowodować przysłowiowy opad szczeny ;)

I love the sound of crashing guitars

1. Creek to fajny wzmacniacz.

2. U kumpla na poprawinach Creek przegrał z amplitunerem Onkyo 8211 (kolumny Avance503). Był lepszy bas, tzn. głośniejszy. Disco Polo fajnie grało.

3. W zaciszu domowym zestawienie imprezowe nudziło po 5 minutach, z Creekiem można było słuchać długie godziny.

4. Creek potrzebuje doboru miękkich i najlepiej wysokoefektywnych kolumn oraz rozsądnego pomieszczenia. Wtedy może oczarować, w zależności od stopnia osłuchania osoby użytkującej.

5. Że o kablach nie wspomnę...

Mnie Creek już nie rajcuje, gra u siostry razem z Avance, ale najważniejsze, że nie razi, a to już bardzo dużo.

Moje 3 grosze...

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.