Skocz do zawartości
IGNORED

pre-out-pre-out czy pre-out-aux

sussel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Troche skomplikowany temta mojego posta:), ale spiesze wyjasnic o co chodzi...mianowicie mam podpiete kolumny do wzmacniacza stereo. Amplituner przekazuje sygnal (gdy go uzywam) wyjsciem pre-out do wzmacniacza na wejscie aux. Cd mam podpiete po analogu do wzmacniacza. Jednak musze glosnosc regulowac w obu urzadzeniach, gdy chce np sluchac plyt z dvd (np koncerty w dts)Gdy natomiast podepne amplituner do wzmacniacza pre-out wyjscie pre-out-wejscie we wzmacniaczy, glosnosc moge regulowac jednym pokretlem, bo wzmacniacz robi wtedy za koncowke mocy. Jednak cd musze podpiac do amplitunera. Moje pytanie jest takie,czy zostawic tak jak jest/ stereo zupelnie osobno, czy podpiac pre-out-pre-out i dokupic lepszy IC amplituner-wzmacniacz.

dziekuje z gory za sugestie i odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/43241-pre-out-pre-out-czy-pre-out-aux/

"Jednak musze glosnosc regulowac w obu urzadzeniach, gdy chce np sluchac plyt z dvd (np koncerty w dts)"

Nie musisz regulować głośności osobno. Wystarczy, że w momencie konfiguracji poziomów głośności poszczególnych kanałów (w menu amplitunera) ustawisz pokrętło głośności we wzmacniaczu np. na połowę skali. Dzięki temu przy filmach i muzyce wielokanałowej, wystarczy zawsze "odkręcić" wzmacniacz na połowę i sterować głośnością wszystkich kanałów za pomocą jednego pokrętła głośności w amplitunerze.

"Gdy natomiast podepne amplituner do wzmacniacza pre-out wyjscie pre-out-wejscie we wzmacniaczy, glosnosc moge regulowac jednym pokretlem, bo wzmacniacz robi wtedy za koncowke mocy."

Nie rozumiem tego zdania. Czy jego początek nie powinien przypadkiem brzmieć tak?:

Gdy natomiast podepnę wyjście pre-out amplitunera do wejścia main-in (po zdjęciu zworek) wzmacniacza (...)

"Moje pytanie jest takie,czy zostawic tak jak jest/ stereo zupelnie osobno, czy podpiac pre-out-pre-out i dokupic lepszy IC amplituner-wzmacniacz."

Ja bym zostawił, tak jak masz obecnie (sam tak posiadam). Czyli pre-out z amplitunera do wejścia liniowego we wzmacniaczu (przy multichannel odkręcasz gałkę wzmacniacza do połowy, a całością steruje pokrętło amplitunera). A CD bezpośrednio do wzmacniacza (obawiam się, że przedwzmacniacz NAD-a może grać lepiej, niż pełen bajerów i elektroniki preamp amplitunera).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"Gdy natomiast podepne amplituner do wzmacniacza pre-out wyjscie pre-out-wejscie we wzmacniaczy,

>glosnosc moge regulowac jednym pokretlem, bo wzmacniacz robi wtedy za koncowke mocy."

>Nie rozumiem tego zdania. Czy jego początek nie powinien przypadkiem brzmieć tak?:

>Gdy natomiast podepnę wyjście pre-out amplitunera do wejścia main-in (po zdjęciu zworek) wzmacniacza

>(...)

Masz oczywiscie racje, nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Dziekuje za odpowiedz, zrobie jak radzisz i zostane z tym rozwiazaniem:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.