Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do usher s-520

rafx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kolumny usher s520 i chciałbym zmienic wzmacniacz,teraz mam Technicsa.

Grac to będzie w pokoju 16m kw.Słucham różnej muzyki od rocka progresywnego po jazz.

Chciałbym uzyskać raczej łagodne brzmienie nie klujace w uszy z dobrze kontrolowanym

zwartym basem i dobrą przestrzenią.

Budżet to około 2000 zł.może byc używany.

Monitorki ushera są dość popularne i dobrze oceniane,dlatego prosiłbym szczególnie posiadaczy

tych kolumn o podzielenie się swym doświadczeniem w doborze wzmacniacza.

Dzięki za pomoc pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/43239-jaki-wzmacniacz-do-usher-s-520/

Całkiem nieźle Ushery wypadają z Creekiem Evo - dźwięk jest otwarty i niemęczący, przestrzeń bardzo dobra, a bas też całkiem przyzwoity. Do jazzu i progrocka jak znalazł. Nowego Evo kupisz bez problemu za jakieś 2300 zł. To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych i "muzykalnych" wzmacniaczy w tym przedziale cenowym.

S-520 to uniwersalne monitory i własciwie zagrają z wszystkim, chociaż dużego basu bym się nie spodziewał.

Aktualnei na Allegro jest Myriad wg mnie lepszy od aktualnych produkcji i jeśli stan byłby OK (to należy sparwdzić) to wart zastanowienia.

Ale jak już to w tej cenie Yungson 88E, Yaquin hybryda, Dussun (najniższy ale bardzo ciekawy model) są do kupienia nowe a sądzę że to dźwięk lepszy niż cokolwiek ze sklepu w tej cenie, że o chińskiej lampce Yaquina nie wspomnę,..

czesc rafx,kiedy sluchalem Usherow z Harmanem pm645 i bylo przyjemnie,harman gral cieplo mocno,neutralizowal wysoko grajace Ushery,teraz posiadam Dussona ds99 i goraco polecam,za 1500 zl sciagniesz wraz z kosztami z Chin,eśli szukasz wzmacniacza do 2 tys to zainteresuj się wzmakiem Dussun DS99. Niestety w PL nie ma dystrybutora. Ale możesz kupić w Niemczech albo bezpośrednio z Chin przez eBay.de. Wzmacniacz ten to Red Rose Passion , projekt Marka Levinsona sprzedawany na rynkach wschodnich jako Dussun ( dawniej Korsun ) a w USA pod nazwą Red Rose Music. W googlach znajdziesz więcej info. Zajrzyj na strony Red Rose i Dussun.

Słuchałem tych miłych głośniczków w zestawieniu z Rotelem RA-01. Miód, malina i fun w jednym. Przestrzeń, scena i bas rewelacyjne! IMHO warto. Minus - brak pilota, ale zawsze można szarpnąć się na RA-02 za ok. 500zł drożej, ale ze sterownikiem. Pozd. V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witaj,

Zobacz moje "o mnie". Gram na podwójnym Cyrusie SL + końcówka XPA (bi-amping) i jest rewelacja w 18 metrach kwadratowych. Poprzednio był tylko Cyrus SL i też było super. Do jazzu, "małej" klasyki trudno wg mnie o lepsze zestawienie (za takie pieniądze). Usherki grają bardzo ładnie z lampą - słuchałem na PrimaLunie i na TAC-u. Było jeszcze lepiej niż u mnie. Cyrus SL to raptem 1.000 PLN, TAC - 34 to ok 3.000. Może warto spróbowac EgoVoxa z Allegro. To ok 2.000 PLN.

owocnych poszukiwań,

jay

>S-520 to uniwersalne monitory i własciwie zagrają z wszystkim, chociaż dużego basu bym się nie

>spodziewał.

primo - ushery to stosunkowo uniwersalne monitory, jeśli chodzi o "kompatybilność" z różnymi gatunkami muzyki (może z wyjątkiem ciężkiego rocka i muzyki orkiestrowej), ale w stosunku do elektroniki (i kabli) są BARDZO wymagające. to nie są monitory, które maskują lub wyrównują

charakter brzmienia reszty toru. dlatego kompletnie nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że zagrają ze wszystkim. Z PEWNOŚCIĄ nie zagrają ze wszystkim. unikałbym przede wszystkim sprzętów grających jasno. dlatego też dziwi mnie opinia (choć całkiem nie wykluczam), że świetnie grają z creekiem evo. skądinąd wiem, że ze znanym i lubianym 4330 mk2 wypadają naprawdę kiepsko. evo nie znam, być może w filozofii brzmienia creeka zaszła duża metamorfoza, ale... trudno mi uwierzyć, że aż taka.

secundo - wiem z czym s-520 zaprezentują 105% (niektórzy twierdzą, że więcej :)) swych możliwości. to są monitory stworzone dla lampy. zwłaszcza el34, choć u mnie z kt88 też grają b. fajnie. dlatego poszukałbym na twoim miejscu jakiegoś wzmacniacza lampowego. z nowych do 2 tys. może xindak mt-1, może manta v7 (tak, tak - ponoć w swojej cenie sprzęt więcej niż przyzwoity), może egovox (to spekulacje nie słyszałem żadnego z nich) lub coś z drugiej ręki. tak, czy siak - z każdym wzmacniaczem lampowym z jakim dotychczas słuchałem s-520 grały conajmniej dobrze. w porównaniu z ca azur 640 v.2 też przeze mnie posiadanym brzmią o 2 klasy lepiej. w każdym aspekcie.

Jaki wzmacniacz? Oczywiscie lampa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem okazję słuchać te kolumny ze wzmacniaczem lampowym (niestety nazwy nie pamiętam), odniosłem wrażenie że są to kolumny wręcz stworzone do lampy. Innym razem grały CA i to była lipa. Tak, że wg mnie warto przesłuchać je z jakąś lampą.

Natomiast w żaden sposób nie jestem związany z autorem poprzedniego postu.

Ktoś w dziale opinii umieścił recenzję Creeka Evo. Nie mam zamiaru udowadniać, że to najlepszy wybór do 2500 zł, ale faktycznie - sygnatura dźwiękowa tego wzmacniacza jest inna niż np. 4330. A z Usherami gra naprawdę bardzo przyzwoicie. Poza tym założyciel tego wątku prosił o porady tych, którzy dane zestawienie słyszeli, a nie tych, którym się wydaje, albo się nie wydaje, albo też nie wierzą w metamorfozy ;-).

Słuchałem też 520-ek z PrimaLuną Prolog One - garło to bardzo dobrze, ale to już (niestety) inna półka cenowa. Chińskie wynalazki lampowe chyba bym sobie darował - sprawdzałem swego czasu Dareda i nie było to nic naprawdę godnego uwagi. Żeby takie ustrojstwa zagrały jak należy, na dzień dobry trzeba wymienić większość lamp na ich lepsze odpowiedniki, a to sporo kosztuje.

slyszecisze

zgadzam sie

sluchalem monitorow z wieloma wzamkami do 2000 i z yamaha i z nadem i harmanem - zaden z nich nie stworzyl tak fajnego dzwieku jak ta lampa, owszem bylo dynamiczniej, bylo i z wykopem ale wszystko to po podlaczeniu do lampy tracilo wrazenie, tu dopiero pojawial sie czar , niezwykle wrecz prawdziwy wokal, bajecznie...

po takiej probie nie masz juz ochoty przelaczac spowrotem wzmacniacza... prezentowalem to kilku osobom i po prostu na koniec gdy zagrala lampa reagowali z ozywieniem i zachwytem...

polecam sprobowac - sam sie przekonasz

elvis

co do chińskich wynalazków, to wspomniana przez ciebie primaluna też jest chińskim wynalazkiem. konkretnie: produkowanym przez chińskiego sparka dla holendrów, ale konstrukcyjnie niemal powielającym schemat cayina ta-30 (będącego marką sparka oficjalnie). nie muszę wspominać, że jakość wykonania ta sama (skądinąd - doskonała). w ogóle jakość wykonania chińskich wynalazków, mnożących się równie szybko jak sami chińczycy, najczęściej zadziwia solidnością. brzmieniowo bywa różnie, ale biorąc pod uwagę relację jakość/cena zazwyczaj co najmniej nieźle. dlatego nie lekceważyłbym chińskich wynalazków. zwłaszcza, że ewentualana wymiana lamp wcale nie musi oznaczać ogromnego wydatku (np. komplet nowych, porządnych el34, to koszt rzędu 150-250 zł).

chińskim lampowcom poświęcony jest na tym forum osobny wątek - radzę zajrzeć, zwłaszcza, że usherki ze wzmacniaczem lampowym naprawdę zyskują to "coś", czego nie słyszałem w ich wykonaniu z żadnym ze wzmacniaczy tranzystorowych.

Witam Z Linnem Classikiem graja conajmniej dobrze ale sa tacy ktorzy twierdza ze niewiarygodnie dobrze za ta kase.

Nalezy pamietac ze trzeba im wydajnego pradowowzmacniacza bo wrecz pozeraja waty (50W z lampy to jednak nie to samo co z tranzystora)75 W Linna radzi sobie ale trzeba go mocno odkrecic zeby zagraly.

Po wypowiedziach ludzi wnioskuje ze albo Linn gra jak lampa albo te 520 to ,,czarusie,, w zadnym wypadku nie sa to ostre czy jasne kolumny.

Mysle ze z tania elektronika nie graja dobrze z powodu niewysterowania ww co objawia sie rozjasnieniem i spowolnieniem -inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc.

robix

rafx

posłuchaj Creek EVO z Usherami,to usłyszysz jak powinien grać budżetowy sprzeciorek,a w lampę się nie pakuj,bo z tym tylko same kłopoty,z resztą pomimo 8-omowej imedancji s 520 mają bardzo niską efektywnośc...Creek śmiało to udzwignie ...lampa do 2000zł,wątpię.

?

zupelnie sie z toba byca nie zgodze .. heh jakie klopoty z lampa?

mam monitory elacka 103.2 - tez niska efektywnosc i co z tego jak przy lampie one wydobywaja dwiek jaki tranzystor z nich nie wydobedzie :)

wiec dziekuje za tranzystor bo wole prawdziwsza muzyke, piekna i zywa o bajecznym brzmieniu niz doskonala wysublimowana i kontrolowana ale bez czaru...

rafx - zdecydowanie lampa !

=> Nalezy pamietac ze trzeba im wydajnego pradowowzmacniacza bo wrecz pozeraja waty (50W z lampy to jednak nie to samo co z tranzystora)75 W Linna radzi sobie ale trzeba go mocno odkrecic zeby zagraly.

cóż - jak to juz napisano z primaluną prologue one (35w) s-520 grają doskonale. nawet, jak mi się zdaje, był ten zestaw wybrany "dźwiękiem wystawy" któregoś ałdioszoła. i z tym się moge zgodzić, że lampa również wydajnościowo zachowuje sie zupełnie inaczej niż tranzystor. na korzyść lampy oczywiście. swego czasu słuchałem nawet s-520 z jakimiś francuskim (nie pamiętam marki) wzmakiem lampowym 12w w klasie a. grało to super.

J-35

nikt nie twierdzi ,ze z Prima Luną Ushery zagraja słabo ,ale jak już wcześniej pisał Elwis to nie ten przedział.Przeczytajcie uważnie o co pyta założyciel wątku,chyba pisze dokładnie ,ze szuka wzm. do 2000,posługujac się taką metada w której proponuje się coś dwukrotnie droższego ocieramy się o kiczowate wpisy bo równie dobrze morzna by było polecić Audioneta ten z pewnoscią zagrał by z Usherami lepiej od wymienionych wzm.

?

PROSZE - DO OPYLENIA YAQIN - DZWIEK BAJKA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

byca

>nikt nie twierdzi ,ze z Prima Luną Ushery zagraja słabo ,ale jak już wcześniej pisał Elwis to nie

>ten przedział.Przeczytajcie uważnie o co pyta założyciel wątku,chyba pisze dokładnie ,ze szuka wzm.

>do 2000,posługujac się taką metada w której proponuje się coś dwukrotnie droższego ocieramy się o

>kiczowate wpisy bo równie dobrze morzna by było polecić Audioneta ten z pewnoscią zagrał by z

>Usherami lepiej od wymienionych wzm.

po pierwsze - gdybyś czytał uważnie (jak sam zalecasz), to zauważyłbyś, że nie polecam primy, a jedynie zwracam uwagę na fakt, że mimo, iż dysponuje "tylko" 35w mocy, to te 35w z lampy świetnie sobie daje radę z napędzeniem nienajłatwiejszych s-520. to był głos w nieco pobocznym, ale dość istotnym nurcie, który pojawił się w tej dyskusji. wcześniej zwróciłem za to uwagę, że warto zainteresować się innymi chińskimi produkcjami, choćby o podobnej jak primaluna mocy, które jak najbardziej można nabyć mieszcząc się w kwocie 2 tys. co to ma wspólnego z kiczem, doprawdy nie wiem. nawiasem mówiąc najtańsza prima prologue one jaką widziałem na allegro "poszła" za 2.4 tys.

byca, 26 Maj 2008, 15:27

>J-35

>

>nikt nie twierdzi ,ze z Prima Luną Ushery zagraja słabo ,ale jak już wcześniej pisał Elwis to nie

>ten przedział.Przeczytajcie uważnie o co pyta założyciel wątku,chyba pisze dokładnie ,ze szuka wzm.

>do 2000,posługujac się taką metada w której proponuje się coś dwukrotnie droższego ocieramy się o

>kiczowate wpisy bo równie dobrze morzna by było polecić Audioneta ten z pewnoscią zagrał by z

>Usherami lepiej od wymienionych wzm.

Tutaj sporo lampiakow ponizej 2000 zl sporo osob sprowadzalo. Zajrzyj do watku "Klub zwolennikow chinskich lapowcow"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

I juz sciagniete z Chin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

wiem,wiem... teraz te tanie chinczyki są w modzie ,tylko,ze pszykro mi stwierdzić wymagają z razu tuningu.

Mój znajomy sprowadził sobie takie cacko,za miesiac kupił następny,taki sam,i o dziwo zdążyli chinolce chyba wprowadzić serję SE bo troszku inaczej grały.

?

Po przeczytaniu waszych wpisów mam ochotę na lampke.

Zainteresował mnie Yaqin MC 10l dobra cena na allegro,moc 52W

powinno sobie poradzic z usherkami.Czy mógłby ktoś napisać

coś więcej o tym wzmacniaczu,o jego dzwięku,czy po zakupie

nie trzeba go odrazu modyfikować,aby otrzymać lepszy dzwięk.

jest też Yaqin MC84l ale jego 12W to chyba trochę za mało.

Witam,

nie bałbym się tych 12 W Yaquina. Od wczoraj moje Ushery dostały nową elektrownię. Dokładnie 10 W w kanale (SE KT 88). Brzmi to zupełnie z innej bajki niż dotychczasowe zestawienie z bi-amp Cyrus SL + XPA. Polecam lampę i to nie koniecznie jakąś mocarną. Ushery i tak nie dadzą "zadęcia" wielkiej orkiestry symfonicznej.

pozdrawiam

jay

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.