Skocz do zawartości
IGNORED

Ortofon 510 MK II czy 5 E OM czy tez 2M

kk

Rekomendowane odpowiedzi

witam pytanie jak w temacie nie widze juz w polskich sklepach 510 MK II ale na ebayu sa, wybór tej czy 5 E OM a moze 2M red? ktora bedzie lepsza do sluchania muzyki glownie hardcore, punk, troche industrialnych zgrzytow, 510 cieszyl sie raczej przychylnymi opiniami z tego co zauwazylem, a moze zupelnie cos innego?

z gory dzieki za propozycje :)

dzieki conri za szybki odzew :)

a co polecalbys niekoniecznie z oferty ortofona do takiej muzyki?

wiadomo ze raczej nie ma sensu ladowac sie we wkladki za powiedzmy 1000zl (lepiej nabyc wiecej plackow )skoro jakosc nagran stydyjnych i tloczen tego rodzaju muzyki pozostawia niejednokrotnie wiele do zyczenia;) (a i osobiscie nie mam "audiofiliskich" zapedow - audiofiliski krystaliczny punkrock??;)= Monty Python)

nie mowie tu o klasykach typu Ramones ale o np. skandynawskim brzmieniu hc/punk

>>>kk,

Zgadzam się z conrim, z tym że 2M Red Ortofona będzie bardzo podobny do 510 MkII. Może lepiej zaopatrzyć się w Shure,a M-44-7, która to wkładka w przekazywanie niuansów dźwiękowych się nie bawi, a tym samym nie eksponuje mocno niedostatków nagrań (o czym sam napisałeś). Warto popatrzeć w oferty sklepów internetowych (tych polskich), albowiem ostatnio obniżono cenę na M-44 i wymienne igły do niej.

Pozdro,

Yul

Nie wiem tylko czy 2M nie ma większego nacisku na igłę z racji dedykacji DJ-skiej.

%10 jest chyba delikatniejsza w zawieszeniu.Co do M44-7 to jak najbardziej godna w tej muzyce.a przy tym niwelująca stan zjechanych nagran , Sygnał na tyle duży że "zagłusza" płytkie trzaski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i za to należy sznować tę firmę - specyfikacja.

2M - ma wyższy o 2,5mV poziom wyjściowy. Jak najbardziej się nada w rockowym repertuarze ... mnie wystarczają na razie 510tki ... a jak się zużyją nabędę 2M. Kiedyś praktycznie tylko słuchałem HC/Punk ... dzisiaj zdarza mi się :-).

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>Nie wiem tylko czy 2M nie ma większego nacisku na igłę z racji dedykacji DJ-skiej

Moge sie mylic, ale ta seria chyba nie sluzy do tego celu....z dj-stwem nie ma wiele wspolnego...

pan Windfield nie bylby zachwycony.

Też uważam, że seria 2M to nie do didżejki. Świadczą o tym chociażby szlify igieł jakie się do wkładek 2M montuje: Shibata (w modelu Black) i Fine Line (w modelu Bronze). Do robót didżejskich wystarcza szlif sferyczny, no w porywach do najprostszego eliptycznego. Poza tym naciski - w serii 2M przeważnie 1,5 grama lub ciutkę więcej - didżej, zdaje się, z takim naciskiem nie zdziałałby wiele.

Z tym szlifem eliptycznym byłbym ostrozny.

Dobre , finezyjne szlify wymagaja płyt w nienagannym stanie .

Czasem odtwarzanie zjechanej płyty dobrą igłą przynosi więcej rozczarowania niż zachwytu.

Właśnie przerabiam aktualnie ten problem. O ile w nowych lub praie nowych płytach szlify "szlachetne " dają zadowalajacy efekt ,to to samo na starej płycie wydobywa zniekształcone sybilanty,trzaski,i inne nieporzadane zjawiska. Idealny zestaw jak wielokrotnie podkrślam

3 wkładki lub 2 igły zamiennie do tej samej wkładki.

Niemnie do M 44-7 jest eliptyczny szlif także dostępny oryginalne oznaczenie N-44E

mysle ze kupie shura a z czasem ortofona i porownam co bardziej mi odpowiada :)

fakt wiekszosc plyt raczej nowych ale trafiaja sie starocie po 30 lat, w sumie mysle ze nie ma sie co przejmowac obawa o zjechanie plyty dobrze ustawiona igla sferyczna, szczegolnie ze winyli slucham od swieta :)

jaki sklep w polsce lub zagranica (ebay?) polecacie?

>>>kk,

Poniżej masz link do pierwszego z brzegu sklepu internetowego, gdzie dostaniesz Shure'a M-44-G:

Ukryta Zawartość

Od wersji M-44-7 ta wkładka różni się nieco delikatniejszym cantileverem, dzięki czemu może pracować z mniejszymi, "niedidżejskimi" naciskami. Będzie to sprzyjało wolniejszemu zużywaniu się płyt. Bez trudu w tym sklepie kupisz także wymienną igłę do M-44-G.

Jeśli już będziesz miał Shure'a i Ortofona, to napisz nam jakie różnice w brzmieniu usłyszałeś.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.