Skocz do zawartości
IGNORED

co wybrać NAD C542 czy ARCAM CD 73

tolasss

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM zastanawiam sie nad nowym cd i nie wiem na co się skusić mam wzmacnacz nad c320bee i głośniki esa vivace1 muza to trochę jazzu i akustyki, jopkowa itp.poprzez opinie skłaniam się ku acam cd73,ale czy to nie jest ryzyko. nie mam mozliwości odsłuchui bedzie to zakup w ciemno bo poprzez kumpla z anglii tam ceny są "normalne".znowu nad c542w anglii jest na napięcie 120v i nie wiem czemu tak jest.

miałem NAD'a C542 i z perspektywy czasu nie wspominam go za dobrze,

zdecydowanie lepsze jest źródło Arcama,

ale jak zwykle przy dwóch osobach są trzy sprzeczne opinie ;-), wiec nie pozostaje nic innego jak posłuchać i wyrobić sobie opinię na podstawie własnego ucha,

moje ucho mówi: bez dwóch zdań Arcam...

Potem zmienisz wzmacniacz i będzie Ci przyzwoicie grało. Jeśli CD73 jest za ostre, to CD82 będzie w sam raz. Ja wybrałem właśnie CD82 i jestem bardzo zadowolony. Ale rzecz jasna już szukam FMJ:)

Poszukaj Rotela np 971 albo 02, ma bardzo ciekawe, wciągające brzmienie i do budżetowego zestawu będzie bardziej pasował. Arcam CD73 popsuł mi się w ciągu tygodnia, więc bierz wyłącznie z gwarancją. Brzmieniowo jest fajny, bardzo przestrzenny, wcale nie jest ostry, choć wysokie ma odrobinę podkreślone. Pięknie mi zagrał z Jolidą.

Lubię słuchać muzyki! :)

dzięki za wszystkie podpowiedzi,chodzi o to ,że sprzęt mogę miec z anglii i z odsłuchem jest problem,chodzi mi konkretnie czy wzmak nad c320bbe esa vivace1 i arcam cd 73 bedzie razem dobrze współpracować.wiem,że arcam cd 73 jest dobry tylko nie wiem czy z nad 320bee.kasy na nowy wzmak nie mam i szybko nie będzie.

na ebay.co.uk są nowe za 299 funtów. Dzwoniłem do producenta - twierdzi, że lokalny dystrybutor w Polsce ma obowiązek honorować 2letnią gwarancję jeśi sprzedaż przez autoryzowanego dealera.

przynajmniej dwie oferty było od autoryzowanych. Wysyłka do Polski to kolejne 50-80 funtów

• 5 lat później...

tak archiwalnie dla przyszłych potencjalnych kupców , nad 542 i c541i i c502 i kazdy pnizej c565bee , arcam ma granie z wyzszej poleczki i to bez wzglednie żaden Nad nie siada do arcama cd73 , tu jest detal , powietrze mega szczegółowość , ci co piszą że za ostry , to proponuje go kabelkiem van den hula potraktować i już masz lekko spastelowana górę , ale ogólnie sprzęt arcam cd73 do nad 542 cenowo podobnie nad trochę tańszy ale te pieniądze są nie adykwatne do tego co prezentuje arcam divacd73 , mam go właśnie po przesiadce z cd Nad c541i , od pierwszej płyty ko w pierwszej rundzie , nie porównywalne granie

CD73 to bardzo przyzwoite źródło. Chociaż u mnie wpięcie rDaca pokazało mu jego miejsce w szeregu i zdecydowanie wolałbym coś tańszego na transport + rdac niż 73.

Jeśli jednak możesz mieć 73 tanio, to warto.

Z fajnych bajerów ma CD-text. Wyświetlanie nazw utworów to przyjemna funkcja.

Jako były właściciel 73 napiszę tak, Arcam jest dobry, lepszy z pewnością od Nad 541i , Nad 542 jednak w porównaniu do Nad 541 bez i ,Nad 524 - starszych, nie jest rewelacyjny. Wszystkie te cdki miałem u siebie i niestety w porównaniu do dwóch ostatnich Arcam już nie błyszczał . Według mnie gra troszke niespójnie, góry jest sporo, a średnicy brakuje blasku, Dwa pierwsze wymienione cd Nada grają też sucho , jednak już Nad 541 z napędem Sanyo ma dużo lepszą średnice , a NAD 524 bije Arcama szczegółami. Porównywałem wymienione cd ki na wzm Krell, i Electrocompaniet.

?

• 3 lata później...

Koledzy odświeżam, bo temat dla mnie jak najbardziej aktualny: Mój zestaw to

CD NAD c542

IC Oyaide PA-02 TR

Wzmacniacz Cairn 4808SL

Kolumny HA Amstaff Mini

Chciałbym wymienić CD, bo wydaje mi się teraz najsłabszym ogniwem. Polecono mi uprzednio właśnie Arcam CD73 ale do kolumn Castle Conway, a kupiłem Harpie Amstaff Mini. Pytanie czy wybór CD73 w tym momencie jest aktualny. Czy rzeczywiście jest to klasa wyżej od Nada 542? Czy nie będzie za ostro?

Aktualnie brak mi bliskości i ciepła średnicy oraz trochę blasku na górze, bas jest dobry.

Czy może zbierać kaskę na coś lepszego (Arcam ok 700-800 zł) do 1200 zł?

Witaj.

Nie chcę wywołać burzy ale może warto zainteresować się tuningiem c542. Koszt takiego zabiegu to niecałe 400 pln. Musisz poczytać czy to jest to co by Cię interesowało jeśli chodzi o brzmienie.

Generalnie nie jestem zwolennikiem tuningu i modyfikacji. Pytanie, czy po modyfikacji ten nad będzie grał lepiej od arcama lub innego droższego cd w budżecie, czy tez rzeźbienie nad nadem okazaloby sie krokiem w bok. Wydaje mi sie, ze jednak lepiej inny, wyższej klasy cd

Zbierać i czaić się na Creek CD Evo (1-ka), ale jednocześnie nic nie kupować w ciemno.

Dzięki za odpowiedz. Możesz jakos rozwinąć tę poradę? Czy creek evo bedzie klasę lepszy od arcama cd82, w przypadku zamiany nada na arcama nie odczuje znacznego wzrostu jakości ?

Dzięki za odpowiedz. Możesz jakos rozwinąć tę poradę? Czy creek evo bedzie klasę lepszy od arcama cd82, w przypadku zamiany nada na arcama nie odczuje znacznego wzrostu jakości ?

Dużo zależy od zgrania samego wzmacniacza z kolumnami. Cairn to stara dobra szkoła. Połaczenia z Amstaff Mini nie miałem okazji usłyszeć.

Creek to szczegółowa, konturowa scena z wyraźnymi planami (w głąb), góra pozbawiona cyfrowego nalotu i sprężysty bas. Pamiętaj jednak o tym że mówimy tu o CD, więc zmiany na pewno nie będą tak spektakularne jak po zmianie np. kolumn. Są ludzie którzy twierdzą, że na tym poziomie zmian nie słyszą. Musisz sam sprawdzić czy w Twoim wypadku taka podmiana ma sens.

Z odsłuchem CD jest problem, bo nie jest miarodajny, gdy słuchasz u kogoś... ciężko natomiast wziąć swoje wszystkie graty i wstawić się u kogoś, by usłyszeć jak to gra :) Jedyne co jest możliwe, to tylko kupować i jak nie gra - wymieniać dalej dalej :). A na to niestety potrzeba czasu, no i - pieniędzy.

Tak jak mówisz, CD do brzmienia nie wniesie tak spektakularnej zmiany barwowo i w całokształcie, niemniej może wnieść zmiany "jakościowe" w ilości detali, przestrzeni itd... Stąd moje pytania i prośba o pomoc, gdyż ja właśnie nie mam czasu i możliwości przebierać w sprzętach jeden za drugim... Poszukuje CD, który wniesie nieco więcej wyrafinowania i jakości niż mój NAD.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Stąd moje pytania i prośba o pomoc, gdyż ja właśnie nie mam czasu i możliwości przebierać w sprzętach jeden za drugim...

Dlatego poleciłem ci kolumny które były moim zdaniem w okazyjnej cenie , do tego powinny z Cairn dobrze zabrzmieć , a jak nie , mogłeś odesłać i otrzymać zwrot gotówki / koszt to przesyłka .

Sam piszesz przecież że nie masz czasu , więc sam sobie stwarzasz problemy , taka prawda .

Dlatego poleciłem ci kolumny które były moim zdaniem w okazyjnej cenie , do tego powinny z Cairn dobrze zabrzmieć , a jak nie , mogłeś odesłać i otrzymać zwrot gotówki / koszt to przesyłka .

Sam piszesz przecież że nie masz czasu , więc sam sobie stwarzasz problemy , taka prawda .

Rydz, przyjacielu, jeśli chodzi o Twój typ kolumn - myślę, że był bardzo dobry wybór i fajnie by to zagrało. Dzwoniłem do sklepu, ale kręcili nosem, gdy spytałem o ewentualny zwrot. Mając na uwadze okazyjną cenę nowych Castli pomyślałem, że może w niedługim czasie będą gdzieś na świecie do zakupu używki:) Skoro nowe były w takiej cenie, używki muszą być jeszcze tańsze. I może wtedy czas i okazja dla mnie, by zakupić Castle? Przy zakupie Amstaffów przeważył właśnie ten fakt i cena (niewiele dołożyłem do obecnych kolumn). Oraz - jak się okazało przy odsłuchu - bardzo dobrze zagrały nieco mocniejsze gatunki muzyki.

Teraz skupiam się na wymianie CD, który miałem w planach zaraz po zakupie kolumn. Powiem Ci też, że mam świadomość, że gdybym posłuchał twojej porady i kupił Castle naturalnym wyborem byłby Arcam CD73, teraz sprawa się nieco skomplikowała. Stąd moje pytania do bardziej doświadczonych.

Koledzy, a może po prostu zamiast wymiany CD w tej cenie (do 1200 zł) zakupić DAC'a i podłączyć go do do DVD Philips 9000s Cineos, które posiadam do odtwarzania DVD?

Kupując w ciemno, grasz w audiolotka.

Kupując w ciemno, grasz w audiolotka.

Rozumiem i mam tego świadomość, jednak kilka słów od kogoś, kto miał okazję słuchać/porównywać jest bardzo cenne....

Oczywiście nie pytam, by ktoś wybrał dany element za mnie - pytam, by ktoś przybliżył mi jego charakterystykę grania. Powiedział, co da więcej "jakości". Bo wiadomo, że preferencje dźwiękowe każdy ma inne. I to jasne.

Jednak porównanie pod kątem - który cd ma szlachetniejszy dźwięk, który dynamiczniejszy, który więcej detali - to ma sens.

Po wielogodzinnych lekturach pozostaje mi kilku graczy:

Arcam CD82 / Roksan Caspian (ewentualnie Creek Evo)

+ Chord Odyssey 2

Roksan ewidentnie droższy. Pytanie czy lepszy? Nie proszę o wybranie za mnie sprzętu do mojego systemu, ale proszę o obiektywną pomoc czy parę złotych więcej (ok 400?) przekłada się na bardziej dojrzały dźwięk, lepszy detal, makro i mikro kulturę grania itd. ?

PS. Jaki laser jest w Roksanie? Co z wymianą w Arcamie nie ma problemu, nie wiem jak jest w Roksanie, a to w sprzęcie z 2 ręki będzie miało znacznie

Gość rydz

(Konto usunięte)

Po wielogodzinnych lekturach pozostaje mi kilku graczy:

Arcam CD82 / Roksan Caspian (ewentualnie Creek Evo)

Kolego rybaaaaa , w cenie do 1200 zł masz kilka odtwarzaczy różnych firm do wyboru .

Rozważasz i pytasz który , no właśnie który ? Creek Evo 1 czy 2 ? Caspian , wyszło ich chyba ze cztery modele , każdy na innym DAC , więc który ?

Kup ten co się podoba / coś co jest zadbane , najlepiej z papierami / pudłem , może od kogoś pewnego z forum , jak upatrzysz na allegro sprawdż dokładnie sprzedającego " opinie " !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.