Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner zakup, prosze o pomoc w wyborze

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeczytalem kilka watkow dot tunerkow jednak nic na allegro nie ma z tego co bym chcial..

Zastanawialem sie nad jakims pioneerem ale wyzszeo modele nie sa podobno za ciekawe...

Chce przeznaczyc maksymalnie 150zl za tuner cyfrowy i tu prosze o pomoc w wyborze.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

https://www.audiostereo.pl/topic/43159-tuner-zakup-prosze-o-pomoc-w-wyborze/

a moze napisz do jakiego sprzetu potrzebujesz ten tuner, czy oczekujesz super wysokiej jakosci (tylko cena max za niska), czy np ma byc nowy/uzywany (nowych chyba nie ma), czy bierzesz pod uwage pilota,

Na Allegro, moze nie zawsze, ale jest troche uzywanych do wyboru, i jak sie poczeka, zawsze mozna cos dobrego i niezadrogiego wybrac,

gdyby mial rds i pilota byloby naprawde fajnie, ale za ta kase wiem ze tego nie dostane..

ma to raczej dobrze grac i sciagac, dlatego szukam uzywki na allegro.

bedzie to gralo z koncowka mocy Giesbertsa DIY. a lubie radia posluchac, zastanawialem sie nad amplitunerem ale zakup tunera plus wzmak diy na tranzystorach bedzie niebo lepiej gral

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

miałem i mam doczynienia z G 7500

ale gagatek się uszkodził i po 15 minutach wariuje i nie stroi stacji.

sprawnego

gorąco polecam

sabę słyszałem u znajomego-w domu nie miałem

dzwiek z niej także jest super, te mankamenty z trzeszczeniem--łatwe do zlikwidowania.

na dobrą sprawę we wszystkich starszawych tunerach należałoby wymienić filtry ceramiczne 10,7 Mhz

na zgodne z dzisiejszymi nadajnikami

ściąga tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale i bez tego ww urządzenia spisują się świetnie.

Kupiłem ostatnio Sanyo T55 za podobna kwotę która chcesz przeznaczyć. Ten tuner bije na głowę te dwa z allegro.

Ukryta Zawartość

Ten jest fantastyczny . Duża niespodzianka, niestety rzadko występująca na aukcjach.

Kupiłem go w ciemno po wczytaniu się w opinie o tunerach.

tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rownie dobry jest KENWOOD KT6040 I SONY ST-SB920 QS. Ten drugi z rds. Zreszta kenwood lezy u mnie w szafie i czeka na nowego wlasciela:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

w tej cenie bierz od vinora tego ESa, jesli jest w idealnym stanie technicznym, nie pozalujesz.

mam taki u siebie, zakupiony takze od forumowicza:) ew. szukaj jakiegos slicznego analogowca..oby tylko byl 100% sprawny..

Był czas, że też zawzięcie szukałem dobrego tunera no i sporo kupowałem (teraz te nieużywane leżą upchane po szafach, jakoś nie mogę się zebrać żeby sprzedać na allegro)

Taką Sabę (MD292) co powyżej miałem. Kiepskie stereo, ale fantastyczna czułość. Przez moje ręce przewinęło się sporo tunerów i ta Saba jeśli chodzi o wyłapywanie sygnału (i to dosłownie na kawałku drutu) bije wszystkie na łeb. Ale stereo to tak jakby się słuchało mono (początkowo myślałem, że jest uszkodzony więc kupiłem drugi egzemplarz no i w obu było to samo - kiepskie stereo (teraz grają u szwagra i u brata)). Ech gdyby mu tak poprawić to stereo... (ale stereo to kwestia gustu). Jeśli jest problem z sygnałem Saba MD292 to idealne rozwiązanie.

Sanyo t55 też mam (naprawdę świetny tuner), ale tego za 127 zł nie sprzedam choćby miał leżeć w szafie do końca dni swoich albo moich.

Kolejny znakomity tuner, który można było tanio kupić (ja kupiłem za 30 zł) to Hitachi model FT-5500 - wspaniała barwa dźwięku. No i to wykonanie...cały napakowany elektroniką. Minus tego tunera to trochę kiepska czułość, no ale bez przesady - i tak nie jest źle.

Godny polecenia jest też Grundig FineArts T-903-905 czy jakoś tam - na allegro w 150 zł zmieści się - piękny soczysty dźwięk (też mam i też leży w szafie - na co dzień używam FineArtsa T-9000 - w sumie jeśli chodzi o dźwięk, niewielka różnica) np:

Ukryta Zawartość

Następny godny polecenia tani to Kenwood KT-9x (brzmieniowo jak dla mnie lepszy od wysoko notowanego KT-990 - mam oba więc mam też porównanie).

Z Sonych oprócz ST-A6B niestety nie słuchałem a ten jest naprawdę godny polecenia. Tylko wątpię, że uda się go kupić za 150 zł.

Są też Yamaszki...

I jeszcze jedna uwaga, tak z własnego doświadczenia - proszę nie oczekiewać jakiejś kolosalnej różnicy w dźwięku pomiędzy tunerami.

Ważna jest kwestia szumów własnych urządzenia - i tutaj róźnice są faktycznie do wychwycenia. Zakładając, że mamy mocny sygnał, łatwo wyodrębnić te które sobie z tym najlepiej radzą (np. Grundig T-9000 i T-903 - różnice można już wychwycić - na korzyść T-9000). Ale w tych wymienionych w moim wpisie tunerach te róźnice też nie są znacząco wielkie.

Trzeba się uzbroić w cierpliwość i szukać na aukcjach. W końcu któryś z nich się pokaże.

Ukryta Zawartość

>jerycho,

niestety tunery które wymieniłeś raczej trudno dzisiaj dostac na poziomie 150zł w akceptowalnym stanie technicznym.

No chyba, że trafi się w szczelinę w czasie i świadomości (kilka takich przypadków było na allegro- "myśliwi wynieśli się na e-bay?), albo decyduje się świadomie na podejrzany stan.

Molibden, 22 Maj 2008, 03:19

>Czy ktoś wie gdzie kupić filtry wąskopasmowe p.cz. Murata SFE10.7MS i SFE10.7MJ (szerokość pasma

>180kHz i 150kHz)?

Ja tez będę bedę szukał, podobno na volumnie u niejaiego "piekarza" są

javoreczek z allegro ma, ale hurtowe ilosci, po 500sztuk.

skierował mnie do swoich odbiorców, m.innymi do "piekarza"

kupie więcej bo to tani podstawowy element po 40 groszy, a trudno go kupić.

ap

>StefanB,

Jest dokładnie tak jak piszesz. Trudno je kupić - pojawiają się niezwykle rzadko, ale nie tak dawno widziałem np Kenwooda KT-9X, który poszedł za naprawdę śmieszne pieniądze (30 czy 40 zł), KT-80 za 90 zł a z 3 miesiące temu JVC FX-1100 za 100 zł. Fakt, stan techniczny tego KT-9x był nieznany (ale ponoć łapał stacje). A kto nie ryzykuje... ten ni ma.

Np tuner Sonego ST-A6B kupiłem prawie całkiem w ciemno, ryzykując, że dostanę trupa. Sprzedający pisał, że nie sprawdzał (tzn. wiadomo było, że włączał się i łapał stacje). No i kupiłem całkowicie sprawny tuner, nie grzebany w środku (jedynie potencjometr poziomu głośności dla wyjścia variable był nieznacznie podgięty - rozkręciłem, wyprostowałem).

Tak więc te dziury czaso-świadomościowe ciągle jeszcze występują.

Inna sprawa, że komfort posiadania w miarę dobrego tunera zobojętnia, że tak powiem, chęć zakupu następnego. No i wtedy można spokojnie i bez emocji przeglądać aukcje (i ewnetualnie kupić jeśli trafi się tanio - np podany przez artPaw'a Sanyo T-55). A jak się nie ma żadnego wtedy chciałoby się mieć już w tej chwili. Niecierpliwość wygrywa, płacimy 300 zł a w tydzień po zakupie pojawia się na aukcji ten sam model za 100 zł. Wiem coś o tym. Grundiga T-9000 (bardzo rzadko na allegro - chyba 2 egzemplarze w ciągu 3 lat - jeśli jakiegoś nie przeoczyłem) kupiłem z 2 lata temu za ponad 500 zł (kup teraz) a jakieś 2 miesiące temu na licytacji ten sam model doszedł ledwie do 450 zł. Zważywszy inflację itd itp sporo przepłaciłem (ale bynajmniej nie żałuję, ponadto dzięki temu mogłem spokojnie przebierać w nadarzających się tanich okazjach i kupować, bardziej z ciekawości niż z potrzeby).

dolphin123>,

Jeszcze raz działający tym razem link do podanej we wcześniejszym wpisie strony (bez kropki na końcu):

Ukryta Zawartość

a ponadto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena może wprawdzie jeszcze skoczyć ale warto obserwować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artPaw

dziękuję za info, czy mógłbyś zakupić również przy okazji po dwa dla mnie? Wstawiłem dziś zamisat standardowych A o szerokości pasma 280kHz dwa wylutowane z Walkmana Sony, jeden o szerokosci pasma 230kHz a drugi jakiś bliżej nieznany ale to za bardzo nic nie dało.

• 1 miesiąc później...

kolega sugerował że analogi grają lepiej niż cyfrówki, po usłyszeniu najniższego modelu grundiga st-1000- hmmmmmm miałem t-903 i t-9000- porażka

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

a mnie intryguje taki denon

Ukryta Zawartość

waham się mam słuchać tylko trzech stacji (Kampus, Jazzradio i TOK FM) czy kupić 4 butle danielsa single barrel

Panowie, na FM-ie prawie niema czego słuchać

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Od siebie polecam Kenwooda KT7020 ale trudno mi powiedzieć czy uda sie go kiedykolwiek dostać za te pieniądze ... Co do dźwięku to jest świetny (delikatny niedobór basu ale zrekompensowany po stokroć wyśmienitą barwą ijakością pozostałej części pasma !) Co do czułości - można od niego odłączyć kompletnie antenę a i tak 90 % stacji się odbiera bez jakichkolwiek problemów czy szumów ... Ceny od 240 zł do 500 zł (rozrzut jest zabójczy ale warto śledzić)

cena niezła , a kiedys może bedzie w polsce DAB....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam, tak sie zastanawiam ile wart jest dziś redakcyjny sprzęt wielu redakcji, tj. Nakamichi ST2..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś miał okazję słuchać tuner denone tu 800. Jeżeli tak to prosiłbym o info. co do jakości brzmienia i czułości ponieważ mogę go nabyć a nie maiałem prędzej z nim styczności.

Wspomniany powyżej Grundig T-903 na Allegro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.