Skocz do zawartości
IGNORED

filtr bessela

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą brałbym sygnał od razu za konwerterem I/V i ew. zmianiał wartość obecnego tam kondensatora w stronę mniejszych wartości, ten filtr w następnym stopniu tnie niebezpiecznie blisko 20kHz.

Molibden, 21 Maj 2008, 19:49

>>Cudak10

>Wymień C404, R410 zmień na 62-100ohm; R405, R406 - zwora.

Zapomniałem zaznaczyć że C404 jest wymieniony na Wima 1,2nf, po meczu albo już jutro wymienie ten rezystorek, co lepiej dać Dale czy Allen Bradley??

Lampy na razie nie będę dawał bo chce zrobić GC z pre lampowym a nie miałem nigdy do czynienia z lampami, jakie lampy kupić ECC88?? (jakiego producenta). Zobacze jak to zagra jak mi się spodoba to może wrzuce lampy do tego Sony

Może być ECC88. Na początek obojętnie jakiego producenta, z tym że raczej nie JJ. Może być Tesla, albo sowieckie 6N23P(EW).

Uważam, że jak zrobisz lampowy analog w CD to lampowy preamp możesz sobie w ogóle odpuścić.

Nie wiem czy lepiej dać Dale czy AB, bo tych ostatnich nie miałem, AB podobno grają "miękko", więc zależy to od reszty toru. Przy tak małej wartości jak ok. 100ohm trudno mi się wypowiedzieć co do wpływu - w tym miejscu zawsze wymieniam zwykłe węglowe na Dale lub metalizowane.

Tylko tutaj nalezy sobie zadac pytanie co chcemy osiagnac :) Bo wzmacniacz operacyjny i lampa to calkiem odmienne podejscie. Akurat nie jestem "audiofilem" tylko elektronikiem ktory lubi sluchac sobie muzyki :) Wiec pewne pojecia sa dla mnie lekkim voodo.

Budujac obecnie tor audio na op-ampach pasmo akustyczne nie jest problemem i mozna w nim uzyskac idealna liniowosc z minimalnymi znieksztalceniami (niemal jak w laboratoryjnym sprzecie pomiarowym).

Problem w tym ze ten "idealny" dzwiek jaki mamy z CD Audio nie kazdemu sie podoba :) No i tutaj mamy po niekad dziwna sytuacje bo niby hi-end powinien dazyc do jak najbardziej naturalnego odwzorowania dzwieku, a zazwyczaj tak nie jest :)

Wstawiajac lampe godzimy sie na jej "niedoskonalosci", czyli znieksztalcenia, harmoniczne jakie nam wnosi do toru audio. Trudno sie dziwic bo to mimo tych "niedoskonalosci" wielu osoba sie podoba :)

Tak samo jak wymiana elementow na tzw. "audiofilskie" w roznych torach audio :) Dosc czesto takie elementy wcale nie maja wspanialych parametrow jak moglo by sie to wydawac, i wiele przerobek "audiofilskich" jakie mierzylem - daleko odbiegaly od doskonalego toru :) Ale to mimo wszystko sie bardziej podba :) Oceniamy to roznymi okresleniami - a w sumie oceniamy wprowadzane tam przez nas nieswiadomo wszelkiego rodzaju znieksztalcenia, podbicia itp. Takie elementy najczesciej wplywaja roznymi swoimi dodatkowymi parametrami jak wnoszone do ukladu indukcyjnosci, pojemnosci itp.

Prawde mowiac mozna to porownac do zabawy korektorem - choc to pojecie zapewne wielu osoba sie nie spodoba :)

Dlatego turdno tutaj dojsc do jakiegos kompromisu i oceniac sprzet "tuningowany", oraz klasyfikowac elementy (gorsze-lepsze) czy jak to sie mowi jedne brzmia tak, a inne inaczej. W wiekszosci jest to sprawa indywidualnych odczuc sluchowych i nie jest napewno wyznacznikiem jakosci. Dlatego wszelkie przerobki sprzetu powinno sie raczej robic pod wlasne odczucia - nie zwracajac uwagi na jakies "wyimaginowane" voodo :)

Jak kogos interesuje "idealny" tor aduio to wystarczy zaadaptowac uklad wyjsciowy/wyjsciowy z profesjonalnego sprzetu (generatory, oscyloskopy itp.) uzyskamy w zaleznosci od uzytych elementow liniowy tor od poczatku pasma do kilkunastu(kilkudziesieciu MHz). Jednak to bedzie dla wielu "brzydko brzmialo", wyjda niedoskonalosci CD Adudio gdzie na koncu pasma mamy sygnal probkowany TYLKO w dwoch miejscach - co niestety dalekie jest od idealu. Poprostu trudno odwzorowac faktyczny wyglad sygnal majac tylko probki z dwuch miejsc :)

Od taki maly wywodzik dla lubiacych grzebanko w sprzecie, najlepiej poprostu troche poeksperymentowac, az wyjdzie to co nam sie podoba :)

Tez mnie to ciekawi JJ to jest Tesla tylko nazwa sie zmienila - nawet park maszynowy zostal z Tesli.

Oryginslne ruskie coraz trudniej dorwac, a te co teraz produkuja to badziew na licencji i z starymi ruskimi niewiele maja wspolnego. Na JJ zrobilem kilka konstrukcji i nie wiem co jest zlego w tych lampach :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.