Skocz do zawartości
IGNORED

Witam!Nowy - audio do domu - budżetowe

miętowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tutaj nowy, ale przeglądam od jakiegoś czasu :-)

i jestem w szoku jacy zwariowani pozytywnie jesteście :-D

odkąd wpadł mi pomysł związany z zakupem mieszkania - czas spróbować wysupłać trochę grosza na muzykę..

z naciskiem na "trochę"

sprzęt ma mi służyć do nagłośnienia pokoju ok.22 m2, z wnęką

budżet - no właśnie..

raczej 2 fronty, bez kina..większość czasu raczej muzyka niż kino. Przyzwoity front powinien starczyć chyba?

głośniki - z car audio zostało mi zboczenie że to one są najważniejsze..

kolumny nowe lub używki..z nowych rozważałem mission m34, audio academy phoebe 2, heco metas 500, tannoy fusion 4, Jamo c405 lub c407,może Kef iQ 5..

amplituner..no właśnie..czy nowy - np. HK 3480, 3390 , azur 340,coś z Onkyo czy używki?

lub - wzmak i tuner używka osobno, ale chciałbym by były sterowane jednym pilotem, czytałem ze niektóre firmy mają taką możliwość..

napęd - używane cd lub dvd( brrr) , przyznam ze nie chce rezygnować z mp3 ( nie klnijcie proszę), a właściwie moja druga połowa..

kabelki - spór "kablarzy" z przedstawicielami drugiej opcji mnie nie interesuje, ale kable jak narazie albo używki lub nowe ze wskazaniem na zdanie opcji drugiej, czyli "antykablarzy" :-D

Panowie, nie jestem melomanem.Po prostu uwielbiam muzykę.Nie mam już zbytnio kasy.Wyprztykałem sie na mieszkanie, rozumiecie, 30 lat kredyt, jedna os. pracuje na razie etc.

Piszcie propozycje, zapraszam do dyskusji :-)

w zamian chętnie pomogę w kwestiach diety, treningu czy suplementacji heheheh

Pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/42766-witamnowy-audio-do-domu-bud%C5%BCetowe/

Ostatnio dosyć interesuję się KEF ... jest tak ... iQ5 mają bardzo wyrównane pasmo i bardzo mało basu (-6 dB przy 65-70Hz - dobry podstawkowiec wypada lepiej) , iQ7 mają już niższe zejście , balans tonalny ogólny równy ale lokalnie zafalowany w wyższym zakresie.

Poczytaj ten temat od końca ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzięki Kyle,

na iq7 raczej nie będę miał kaski, chyba ze używki gdzieś z okolic Lublina

słuchałeś czegoś jeszcze z podłogówek godnego zainteresowania w średnim budżecie?

no i jak sprawa z mp3, dokupić osobno jakiś używany dvd?

a jak z resztą klocków?

kombinować coś z używek czy może nowe?

ca640 używkę można dość tanio załapać, do tego cd i mam nadzieję ze pilotem jednym obsłuży

szkoda że Ca jest niezbyt przyjemne oku, chciałbym również by sprzęt jako tako wyglądał..

a może jest ktoś z Lublina chętny do pomocy?

zdr

Witaj Miętowy.

A to mi pojechałeś z tym wyglądem CA :) Dla mnie bomba. Klasyczna minimalistyczna stylistyka.

Ale ja nie o tym. Słuchałem ostatnio trochę sprzętu budżetowego. W efekcie odsłuchów różniastych zestawów nieco podniosłem górny próg cenowy, choć jestem w podobnej sytuacji: nowe mieszkanie, kredyt, właśnie wyposażone. Tak, że nie obyło się bez pewnego debetu.

Ja od wczoraj jestem (szczęśliwym) posiadaczem CA 640 A+C oraz KEF iQ7 SE. Pierwotnie miałem zamiar kupić iQ5, ale brakowało mi basu. Choć szczerze powiem, że iQ7 (wersja 1) też od konkurencji trochę z basem odstawał. Kontrola basu świetna, ale po prostu trochę go za mało. Wersje SE obu modeli iQ5 oraz iQ7 mają to znacznie poprawione. Polecam odsłuchać iQ5 z CA.

Generalnie KEF iQ preferuje środek pasma, ładnie buduje scenę. CA też gra dość "brytyjsko". Uważam, że dobór sprzętu to dość subiektywna sprawa.

Ja w moim zestawie usłyszałem dużo więcej muzyki w... muzyce, którą podobno znałem od lat.

Pozdrawiam,

Dawid

Jou,

nie gniewaj sie, mi ta stylistyka średnio się widzi, kolor etc.

lubię ciemne klocki ;-)

mało basu?

ja chciałbym aby bas był obecny, nie zagłuszał reszty nuty, po prostu bym go odczuwał ale nie miał wrażenia że dudni mi podłoga..

w aucie słucham podobnie, zależy od nastroju i rodzaju muzyki,

kolega kiedyś stwierdził ze po co mi sub jak go nie słychać, ale jak wyjąłem na podróż suba z bagażnika to nagle muzyka gdzieś uciekła, byłem w ciężkim szoku jaka jest różnica

słuchałeś może phoebe 2? jest teraz promo na nie, sporo tego idzie z tego co tutaj wyczytałem..

zdr

już nie mogę sie doczekać jak popłynie mi po ciężkiej pracy Nirvana w koncercie bez prądu..

tudzież Coldplay, albo Incubus :-D

można tutaj edytować swoje posty?

zdr

spoko, popatrzę

iq7 jednak trochę kosztują jak widzę na allegro..chyba ze ktoś zechce wystawić używki

a jak z resztą podawanych typów?

gdzie w Lublinie można odsłuchać czegoś w moim kręgu zainteresowań?

zdr

Jedyne miejsce w Lublinie z profesjonalna obsługą i posiadające sprzęt z różnych półek cenowych to "Meloman" na ul. Rzemieślniczej. Czyli wylot na Kraśnik po prawej stronie. Dobierzesz tam przynajmniej odsłuchowo klocki które spełnią twoje oczekiwania. A możliwość negocjacji cen też u nich istnieje.

A swoją drogą to uważam, że jeżeli chodzi o nowy sprzęt do stereo to musisz liczyć się z wydatkiem najmniej 3 tys. zł. Oczywiście nie biorę pod uwagę wynalazków Realowo - LeClerkowo - Tescowych typu Akira czy insze Clatroniki. Jeżeli w większości słuchasz muzyki to nie pakuj się w KD. W Melomanie możesz zwrócić uwagę na takie zestawy CD + wzmak w kolorze czarnym:

- Cambridge Audio 340A + 340C ( bardzo wyrównany dźwięk aczkolwiek jak dla mnie skromny dół pasma);

- NAD C315BEE + C515BEE ( rewelacja dźwiękowa w kierunku lekkiego ocieplenia ale z niesamowitą muzykalnością - bardzo wysoka ocena w teście AUDIO nr 3/08).

do tego proponuję kolumny Rubicon RP-26F za nieco ponad 800 zł para.Bardzo sympatyczne kolumny z na prawdę dobrym dźwiękiem.

Jak dobrze potargujesz z Melomanem to powinieneś zmieścić się z jednym albo drugim zestawem w przedziale 2800 - 3000 zł.

dzięki Perkoz,jesteś z Lublina?

typy zapiszę i sprawdzę bliżej zakupu.

budżet koło 3 tyś mnie nie przeraża, nastawiałem sie na okolice 4 tyś, niekoniecznie nówki, wzmak np. cd do tego jakiś tuner w miarę, lub ampli stereo oczywiście, cd, jakieś dvd używka żeby odtwarzało mp3 jak będzie potrzeba.

co do kolumn..

myślałem raczej o nieco lepszych kolumnach, Rubicony jakoś nie wzbudzają mojego zaufania :-)

widziałem w dobrej cenie w sklepie mission m35 za coś koło 1600 zł za parę, ale to już duże klocki i raczej mocarne?

marzy mi się dźwięk nie przerysowany ani dołem ani góra, z dobrym wokalem, w miarę ciepły właśnie, z miękkim basem otulającym przestrzeń, odczuwalnym ale nie dudniącym po ścianach.

wiele osób kupując duże kolumny oczekuje że będą one wywalać szyby..podobnie jak sub w aucie..dla mnie to nieporozumienie, bas ma grac a nie dudnić i zniechęcać

ale ja jestem w sumie leszczem i niewiele wiem, choć jest to jedna z moich zajawek..

czemu nie dostaję powiadomek z tego tematu?

zdr

• Redaktorzy

"Panowie, nie jestem melomanem. Po prostu uwielbiam muzykę."

To chyba właśnie to znaczy, nie? :-)

Trochę trudne zadanie z tym progiem cenowym. Do Cambridge, NAD-a, można dodać ew. stereofoniczne klocki Pioneera (wypuścili takła ładną, czyściutką linię złożoną z integry i CD). Wyszedł też wzmacniacz Reloopa, parę lat temu opisywany jako bardzo udany, kosztował około 1000 pln, teraz w czarnym kolorze. Najgorzej z kolumnami, chyba muszą być używane, bo się nie zmieścisz w żaden sposób w cenie. Wzmacniacze i kolumny mogą być używane, odtwarzacz trochę gorzej - jest pewne ryzyko. Ale za to nowe powinny czytać MP3, tzreba pytać ew. wypróbować. NAD miał zawsze dobre odtwarzacze.

elektronika yamahy nowa do rozważenia:

- amplituner stereo RX 797

-cd cdx 497

koszt ok. 2,2k

wszystko może być sterowane jednym pilotem od amplitunera, który mozna zaprogamować również do obsługi innych urzadzeń - u mnie steruje amplituner, cd, dvd i tv

cdx 497 ma gniazdo słuchawkowe, regulowany pilotem poziom wyjściowy sygnału i to, czego również szukasz - obsługuje mp3

kolumy, z którymi u mnie gra ten zestaw yamahy to tonsile maestro II 130 - nowe koszt ok. 800 zł para

czyli w sumie nieco ponad 3k za nowy,budżetowy, ale dość solidny zestaw, bez kabelków oczywiście

jeśli będziesz kupować nowy zestaw mając na względzie wygodę i cenę, to polecem jednak dobry amplituner stereo, gdyż za osobne klocki tj. wzmacniacz+tuner zapłacisz więcej, będzie zajmować więcej miejsca, a w tym budżecie wg mnie różnicy w brzmienu nie usłyszysz

pozdrawiam

Ooo dzięki Panowie!

ciekaw jestem właśnie różnych opinii co do koncepcji budowy mojego słuchowiska..

Panowie, generalnie tańsze kolumny ( szkoda..) kosztem pozostałych elementów?

ja myślałem żeby pójść ze strony kolumn za oko. 1500-1800 zł, do tego ampli używka za ok 1200, oraz używka cd lub dvd ( np pionek a'la 696)

oczywiście nie mam pojęcia czy opisywane patenty dadzą mi to czego oczekuję w kwestii dźwięku, o czym pisałem powyżej..

i generalnie czy moje pomysły w zestawieniu ze sobą nie będą brzmieć kiczowato..

Yamaha?

w tej cenie stanowi konkurencję dla HK serii 34.. czy 24..?

ew. ca azur 3.. lub używka 6.., ?

zdr

Jestem z Lublina ;=) - odpowiadam bo pytałeś.

Dlaczego polecam Rubicony? Nie dlatego, że je mam, jak większość doradców na różnych forach tak czyni, bo mam inne głośniki, ale dlatego, że:

- po pierwsze - słyszałem je jak grają zarówno w salonie audio jak i u mojego kolegi w domu;

- po drugie - nie pakuj się w Mission bo to są wlaśnie glośniki z dominującym basem. Są dobre i ładnie wykonane ale określiłeś swoje priorytety dźwiękowe i w nich one się za żadne skarby nie mieszczą;

- po trzecie ( i co najważniejsze) - ze swojego doświadczenia wiem, że różnica pomiędzy 1000 zł a 2000 zł . wydanych na głośniki nijak się ma w relacji cena/jakość. Moim skromnym zdaniem lepszego dźwięku należy szukać DOPIERO powyżej 3000 zł. za parę.Tutaj dopiero zauważalny jest przeskok jakościowy. I czy wydasz 1000 zł. na Rubicony, czy 1500 zł. na Mission to i tak za te 500 zł. nie dostaniesz o 1/3 lepszego dźwięku niż wychodzi z prostej matematyki. Różnice będą ale tylko w formie niuansów. Słuchałem M34 i powiem szczerze nie powaliły mnie w stosunku do moich Koda AV 702 które kupiłem na Allegro za 400 zł. Dlatego osobiście ciułam kasę i jak na dzień dzisiejszy miałbym 3 tysiaki to kupiłbym tylko ESA Vivance 2 za 2900 zł.Jak dla mnie są przykładem znakomitego stosunku jakości do ceny. Ale nie mam kasy i na razie nie kupię a jak dozbieram to może się okazać , że będzie coś lepszego.

Reasumując - twoja ścieżka powinna wyglądać następująco: Meloman - własny słuch - własne poczucie estetyzmu - własne preferencje brzmieniowe. Potem przespać się z tematem,policzyć money i znowu Meloman. Używki sobie odpuśc. Ryzyko wtopy 50/50 %. Kilka tygodni temu doświadczyłem tych gorszych 50% :=( na Allegro i miałem lekką wtopę na 200 zł.

wiesz co - gdybym miał ograniczenia kasowe to kupił bym sobie nowe Tonsile siesty do tego metrażu i używanego mocnego wzmaka - np jakaś yamachę. A dźwiek na razie puszczał z kompa - ewentualnie kupił chińskiego DACa typu bredford (czy jak się to pisze) lub zaholu i na razie podłączył do kompa - a później dokupił bym jakiś napęd - cokolwiek za 200 pln aby płyty czytało i wyjście cyfrowe miało.

a Ryzyko wtopy zminimalizujesz kupując od jakiegoś zaufanego forumowicza. Nie zdarza się raczej aby ktoś tu kogoś perfidnie wydymał... sory za wyrażenie:) A kable... jak się nie chcesz bawić w to to po prostu kup antycable - to zwykłe druty bez żadnej filozofi i marketingowego bełkotu - unikniesz wpadnięcia na markjetingową minę;) Grają dobrze i nie zamulają dźwieku i są tanie - ale musiał byś się ogłosić - to może ktoś by się pozbył bo w oficjalnej dystrybucji w polsce nie ma:(

I jeszcze raz Lubelak cię proszę - jeżeli w większości słuchasz muzyki a nie oglądasz X Muzy to ODPUŚĆ kino domowe.Nie warto. Ja swoje sprzedałem z wielką radością bo zabrakło mi miłości i cierpliwości do tego chaosu dźwiękowego.Pozostawiłem tylko odtwarzacz DVD bo ma SACD.Film czasami obejrzę, ale dobre stereo daje mi takie pierdyknięcie, że i tak jest odlotowo. I lata mi czy krążownik Republiki ze Star Wars przeleci nade mną od tyłu czy tylko z przodu.Ważne, że ryknęło. A ryknęło zdrowo ;=)

Nigdy żaden amplituner i odtwarzacz KD ( oczywiście kupiony za zakładany budżet) nie da ci takiego dźwięku jak proponowane przeze mnie lub przez innych zestawy stereo.Klocki KD są budowane dla efektów KD a stereo maja okrojone jak diabli.Oczywiście są wyjątki jak w każdej regule, ale nie kosztują one do 3 tys. zł. tylko duuuuużo więcej.

Pewnie zostanie to potraktowane jako nachalna reklama... ale na dniach będę miał do oddania Yamahę CDX-860 RS (kupiłem transport+DAC). Tutaj możesz zaoszczędzić nieco budżetu (CD wrzucę do ogłoszeń w cenie 350pln jak tylko zrobię fotki) który dobrze spożytkujesz na kolumny lub wzmacniacz.

A co do kabli to jeśli jesteś z 'antykablarzy' to za śmieszne (4,9pln/m) pieniądze możesz kupić Procaba LS-25.

Nowy tuner to dość spory wydatek. Moim zdaniem nie warty pieniędzy przy obecnej jakości audycji radiowych. Ja bym chyba wolał zainwestować w dobrego uniwersalnego pilota:

Ukryta Zawartość

Wygodne i fajne. Masz jeden do wszystkiego w domu.

Jakbyś się zdecydował na używane to może Cię zainteresują:

Audio Academy Phoebe II

Wzmacniacz NAD C320 BEE

Odtwarzacz NAD C522

Przesiadłem się na wyższą półkę i mi niepotrzebne.

Muszę to tylko posprawdzać, bo rok temu zapakowałem w kartony jak wyjeżdżałem z kraju i tak stoją do dzisiaj.

Ukryta Zawartość

sorry za poprzedni, może ktoś wykasować??

prześledzę jeszcze raz wszystko i odpowiem .

aa phoebe mam ochotę odsłuchać, napisz mi wiadomość ile chciałbyś za te klocki.

co do yamahy - posprawdzam zaraz na allegro co i jak.

przy okazji: jeśli ktoś chce do auta zakupić alpine cde 9848 rb to zachęcam, bo chyba sprzedam.

zdr

A co powiesz na kefy q7 ? na allegro mozna nowki dostac za 2k, moim zdaniem bardzo udane kolumienki z niesamowita srednica, warto rozwazyc bo sa to bardzo wywazone glosniki, do tego jakis uzywany CA 540 albo lepiej 640 i juz masz bardzo fajny zestawik

chłopaki, rozważam różne opcje i im więcej myślę tym mniej wiem

kefy rozważam, podobają mi się tez heco ( wykonanie mistrzostwo)

co do basu..mission basuje aż tak? nie ustawię tego pod siebie?

chciałbym żeby mi to miękko grało..w domu raczej hip hopu nie słucham..bardziej coś w klimatach The Verve, Incubus..Gawliński ( stary), Coldplay czy Indios Bravos etc.

piszcie piszcie, wszelkie uwagi na wage złota..zepsuć sobie dzień zakupami łatwo, ale lepiej się tym dniem cieszyć..

co do kina..raczej na 100% decyzja jest w stronę stereo..dobry front narobi zamieszania spokojnie.Moja mini sony podpięta pod kompa schodzi czasem tak nisko ze jestem w szoku.

zdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.