Skocz do zawartości
IGNORED

granit czy marmur? oto jest pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pawelk_13

Rekomendowane odpowiedzi

Granit czy marmur? Czy ktoś eksperymentował z tymi kamieniami pod kolumny i pod sprzęt, ich wpływ na wibracje jest znaczący ale jaki to ma wpływ na brzmienie wzmacniacza bądź CD. Pod kolumna wiadomo, ale co z resztą?

https://www.audiostereo.pl/topic/427-granit-czy-marmur-oto-jest-pytanie/
  • 38 lat później...

PODSTAWY GRANITOWE

posiadaczą sprzętu wysokiej jakośći HIGH-END zależało na jak najwiekszej masie podstaw co ma wpływ na polepszenie charakterystyki dzwięku z myślą o tych klientach mój zakład wprowadza na rynek ten produkt

podstawy graniowe pod głośniki klasy HIGH-END. Podstawy wykonywane w różnych kolorach granitu, grubość, wielkość wzornictwo według ustaleń cena :do uzgodnienia od 130 zł za komplet czas realizacji 7-14 dni

SPOSÓB ZAMÓWIENIA

prosze e-mail na adres : [email protected] ze specyfikacją zamówienia wykonuje kosztorys po akceptaci wystawiam na aukcji w opcji kup teraz .więcej można zobaczyć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18322-100001365 1213445106_thumb.jpg

post-18322-100001366 1213445106_thumb.jpg

post-18322-100001367 1213445106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

witam!

urodziło mi się pytanie dotyczące wytrzymałości granitu,

a nuż widelec ktoś potrafi obliczyć wytrzymałość płyty granitowej.

pytam się zawczasu bo nie chce się obudzić z ręka w nocniku jeżeli, płyta pęknie i zmasakruje wszystko co jest pod nią(tragedia),zniszczy się to co było na niej (jeszcze większa tragedia), poza tym szkoda samej płyty.

wymiary:

620x550x30

podparta w trzech miejscach ,na trzech stożkach -max 30mn od krawędzi.

pytanie:

czy tak posadowiona płyta wytrzyma ciężar max 35kg?

dzięki za odpowiedź

Cze! To zależy jeszcze jak ten ciężar będzie na tej płycie rozłożony. Staraj sie rozmieścić górny ciężar aby płyta pracowała bardziej na zgniatanie niż zginanie!

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

rzecz w tym ze niestety będzie w jednej bryle 40 na 40cm i zważywszy punkty podparcia na krawędziach mocno mnie to martwi :(

na chwilę obecną wiem że 12 kg stało bez problemu pewnie i 20kg to nie problem

no ale 35kg to dużo więcej (na tą grubość 3 cm) i było by nieładnie gdyby wszystko z tej płyty zwaliło się na półkę niższą

Płyta fakt już większych rozmiarów niż pod standardowych rozmiarów sprzęt audio typu odtwarzacz cd, ale Panowie czy Wy chodziliście w szkole średniej na lekcje geografii?;) Granit to bardzo twardy i wytrzymały materiał i te 35kg nie powinno na nim zrobić żadnego wrażenia. Jedyna rzeczą o którą bym się martwił to stabilność przy trzech podporach i tych rozmiarach płyty.

Pozdrawiam:)

Wisiałem kiedyś na takiej płycie na jednej ręce na pewnej drodze w Tatrach. Na coś takiego mówi się "płetwa" lub "brzytwa". Jeśli ten granit nie jest gdzieś pęknięty, to nie ma siły, nie ma burzy, aby nie wytrzymał. Ważę trochę więcej niż 40 kilo.

Pozdro,

Yul

Witam

jest jeszcze taka możliwość że na dolną część płyty( nie szlifowaną)po prostu dasz matę i żywice epoksydową. I jak pęknie to tylko pojawi się rysa a nie spadnie całość. Ale jednak dawałbym wiarę kolegom w wytrzymałość takiej płyty. Mam podstawki z skandynawskiego granitu i wyglądają na kosmicznie wytrzymałe

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 2 miesiące później...

witam!

to zeby nie było informuję że płyta o wymiarach które podałem podparta na krawedziach w trzech miejscach wytrzymała nacisk 40 kg -trochę plany się zmieniły :)

jest dobrze

pozdr.

Marmur nie jest odpowiedni do zastosowań pod punktowe obciążenie (kolce), ma taką strukturę, że jak trafisz z obciążeniem na nitkę / żyłę w nim - może pęknąć w tym miejscu, ukruszyć się. Jest wiele odmian marmuru więc ciężko doradzać, ale granit jest tańszy i bezpieczniejszy. Kolorystycznie coś znajdziesz u lepszego kamieniarza.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Macie niedrogiego, precyzyjnego i uczciwego kamieniarza z dużym wyborem - przynajmniej 15 odmian granitu (najlepiej w Warszawie)?

W tamtym roku w----m sie po uszy przez złodzieja z Allegro - zachciało mi się "tanio" i "dobrze"

;))

U mnie bardziej sprawdził się marmur... zarówno podstawki pod kolumny (kombinacja marmur - drewno) jak i stolik. Zacząłem od granitu, ale przyczyniło się to do uzyskania większej sterylności brzmienia - dla mnie za dużej, dlatego padło na marmur. Co zaś tyczy się ewentualnych obaw o pękanie marmuru - u mnie górny blat, na którym stoi gramofon oparty jest na trzech stożkach (na ich czubkach) przy 3cm grubości prawdopodobieństwo pęknięcia jest dość nikłe - nawet przy sporym obciążeniu.

miałem na myśli odwrotną sytuację - kiedy kilkudziesięciokilogramowa kolumna stoi na płycie :-), 4 kolce bez podkładek...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zapewne dużo zależy od grubości marmuru, jednak przy grubości powyżej 2,5cm obaw raczej nie ma....

Z mojego doświadczenia z tym kamieniem, odnoszę wrażenie, że najbardziej kruche są marmury białe, poprzecinane żyłami innych minerałów.... Z innej strony patrząc - wytrzymałość granitu jest dużo wyższa - to jest fakt niezaprzeczalny.

Jak widzę nikt tu nie mówi o wpływie granitu na brzmienie a ma,podstawiony pod kolumny.

Najpierw należy sprawdzić,bo z basem mogą pojawić się niespodzianki.Co do wytrzymałości to są różne dla granitu i marmuru ale nie mylić marmuru z wapieniem.

autor wyraźnie napisał w pierwszym poście: "pod kolumną wiadomo", ergo nie interesuje go to, ma sprawdzone. Ja mogę tylko uzupełnić, że bas się skraca, ma też mniej wypełnienia, masy. Ale nie każdemu to przeszkadza :-). Co do wytrzymałości - uwierz, że odróżniamy :-). Uwierz, że mamy rację co do wytrzymałości marmuru ze względu na nitki mineralne. Nie wierzysz - zapytaj kamieniarza, chociaż oni nie testują na punktowe obciążenia. pzdr

znowu jakiś historyczny wątek? :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.