Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką lampę zatrzymałbyś na zawsze?

Bambus

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzedni temat o tym tytule zboczył na inny tor.I nie ukrywam ,że głównie z mojej winy.

Ale temat jest ciekawy...

Osobiście zatzrymałbym na zawsze Wavac-833 ,czyli wzmacniacz triodowy SE o mocy 100Watt na kanał,monoblok.

Jeśli ktoś nie jest w temacie to firma została założona przez legendarnego konstruktora Nobu Shisido ,który jest uważany za jednego z najwiekszych konstruktorów wzmacniaczy lampowych jacy chodzili po,tej ziemi.

miałem okazjhe słuchac tych monobloków za oceanem w połaczeniu z Tannoyami Dual Concentric Reds.W prawdzie tylko przez 40 min ,ale to co uslyszałem utkwiło mi w pamieci.Myślę ,że konstruktorzy dzisiejszego Hi-End nawet nie zdają sobie sprawy jak wysoką wierność przekazu mozna uzyskać ..

[obrazekLUKASZ-61774_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bambus->>>>

Chyba zartujesz, ten amp wcale nie taki dobry.

Dystrybutor nie moze jego wcisnac zadnemu dilerowi od kilku lat wiec proboje sprzedac byle komu z 50% rabatem.

Za te pieniadze jest tyle wspanialych lampowcow.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

dość już z tymi lampowymi gównami

czym tu się zachwycać ? że się świeci i ładnie w nocy wygląda ?

bo dźwiękiem to chyba się nie można zachwycić...

oj oj 100WAT NA KANAŁ - wystarczy włączyć Wagnera i robi się gówno lampowe a nie dźwięk

>Lacrimosa

Oczywiście każdy ma swoje zdanie,ja swojego nie zmienię.

A faktycznie lampowców fajnych jest sporo,ale mało z nich można kupić,bo wiekszość to jednostkowe produkcje maniaków!

Pozdrawiam (tego głupka z wpisu wyżej też)

Tranzystor->>>

Masz racje ale to sie juz rowniez zmienilo....od wielu lat

lampowce potrafia grac Wagnera,Stravinskiego i Mahlera bez zadnych mankamentow.Patrz ponizej L@@K

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-61801_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Bambus->>>

Kazdy ma swoje gusta tylko mi sie wydawalo ze Ty bardziej preferujesz neutralny dzwiek. Moze sie mylilem.

Pozdr.

Hmm neutralny...

Dla mnie dźwiek przede wszystkim musi mieć duszę bo wiele dzisiejszych kolumn gra bezdusznie ale poprawnie (neutalnie?)..

Tego pieca nie miałem w domu na 2 tygodnie..więc.. a i pewnie nie miał by wśród tego co mam godnego towarzystwa.

Natomiast nie cierpę schematu dźwieku lampowego czyli taniej-gównianej lampy.

To co wiekszosć ludzi uważa za stereotypowe lampowe brzmienie (ciepło,okragłość ,kluchowatość,duzy miękki bas) to nie dźwięk dobrej lampy tylko parzyste zniekształcenia.

Pozdr.

Mahler->>>

Tak moje, klient zostawil je na "trade-in" i wziol GOLDMUND 29.4 M monobloki. Z takim tranzystorem to nawet LAMM ML-2 nieda sobie rady.

Pozdr.

PS. Czy jestes zainteresowany?

Odpowiadając na w/w pytanie :Tę na którą mnie stać ;O)Napewno mnie nie stać na lampę za 10kzł!A może stać?! ;o)Dla mnie to już przesada.gdyż każdy klocek za 10 kzł powoduje zakup kolejnego klocka za10 kzł itd itd.Jest to moja indywidualna opinia nie podlegająca dyskusji ;O)

Gość pleszka

(Konto usunięte)

-> Lacrimosa

Widzę że jesteś mocno zorientowany w temacie lamp głownie z tych z USA. Mam do Ciebie pytanie o końcówkę mocy stereofoniczną VTL, czy spotkałeś się z opiniami że potrafi ona generować przydźwięk w głośnikach?

Pleszka-

Z tym mankamentem nigdy sie nie spotkalem o ktorym Ty piszesz. Tak miedzy nami to co opisujesz brzmi dla mnie jak zurzyta lampa mocy.

Niewiem o ktorym modelu VTL dokladnie piszesz ale wszystkie problemy byly w czasie jak stary Manley grzebal w produktach czyli koncowka lat 80' i poczatek 90'. Po odejsciu ojca z pola gry, jego syn ulepszyl produkt wyeleminowal wszystkie "production errors" zaczol rowniez uzywac lepszej jakosci czesci. Wedlug mnie wszystkie VTL od 95' do teraz sa dobre~b.dobre. W Stanach mowi sie o nich "poorman JADIS" maja podobne brzmienie do siebie.

Szkoda tylko ze VTL wyglada tak nie przyjaznie. W przyszlym roku ma sie to zmienic. Ze wszystkich VTL najlepiej brzmi MB-250 jest lepszy od 450 i 750 (dzwiekowo)

Pozdr.

Gość pleszka

(Konto usunięte)

->Lacrimosa

Piszę o VTL ST-150 który buczy i dodatkowo szumi tak nie miło, że niektórych płyt nie da się na nim słuchać. Rozumiem że według Ciebie to lampy a nie jakieś trafo?

Co do wyglądu to go poprostu przemilczę....

Pleszka->>>

Czy "przydzwiek" wychodzi z obu glosnikow? Jezeli nie to zobacz w ten sposob, przezuc lampy zjednego kanalu na drugi zobacz czy jest roznica.

Pozdr.

PS. Rozumiem ze jest na pan brat z lampami i krzywdy sobie nie zrobisz ;-)

Gość Pleszka

(Konto usunięte)

->Lacrimosa

Z lampami jestem za pan brat:))) ale przydzięk i szum wydobywa się z obu kanałów więc nie mam co ich przekładać. Z tego co sie orientuję to są w nim 6550, dziwie się że tak szybko padły. Producent podaje jakieś kosmiczne czasy zyciatych lamp.

Pleszka->>>

Lampy 6550 Svetlany maja ok 2000 godzin zycia.

Jezli masz problem dwo kanalami to moze byc problem z transformatorem napiecia.

Czy jest w Polsce VTL przedstawiciel/service?

Jezeli nie, to pisz do Luke [email protected] i wytlumacz problem.

Teraz jest w prawdzie wczesne rano u niego ale jutro bedziesz mial odpowiedz.

Pozdr.

Blask prawdziwej lampy !

[obrazekLUKASZ-62115_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.