Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rxv2700 i Paradigm monitor 9v5

marcin1982

Rekomendowane odpowiedzi

prosze znawców tematu o opinie tego zestawienia:)

po wprowadzce do nowego domu moje wielkie technicsy bede mial do stereo ! w jednym pokoju z wzmacniaczem stereo

a w drugim pomieszczeniu typowo kinowym chce miec wlasnei ten model kolumn jak sie sprawdzaja z yamaha dosc mocnym modelem 2700

na tylach bede mial tonsile siesty super monitorki bylem na odsluchu i juz wiem ze one beda graly zamna :)

i centralke rowniez mam sieste mocna kolumna ! z dobra srednica

na fronty chce te wlasnei paradigmy otoz pokoj bedzie to okolo 23 m2 ! malo umeblowany

CHCIALEM ZAZNACZYZ ZE OGLADANIE KINA LUBIE GLOSNE I EFEKTOWE DYNAMICZNE prosze o wstepna opinie czy moge atakowac te paradigmy monitorki 9v5

https://www.audiostereo.pl/topic/42334-yamaha-rxv2700-i-paradigm-monitor-9v5/

dynamiki i wykopu tym Paradigmom nie brakuje ale jak się zgrają z Yamahą to trudno powiedzieć, musisz podłączyć i sprawdzić innego wyjścia chyba nie ma

jeszcze uwaga do reszty - centralny powinien być z tej samej serii co fronty, tyły mogą być inne chociaż jakbyś brał Paradigmy to na tył do kompletu i tak zdecydowanie polecałbym dipole adp 190v5, w surroundach liczy się przede wszystkim wyraźny średnio-wysokotonowy zakres i tutaj one na pewno lepiej by się sprawdziły od tych monitorków Tonsila

mozna zamnkac watek juz wiem ze te paradigmy nie beda moje :)

poprostu nie dorastaja do piet moim sbm500 technics ktore maja 10 lat nie dorastaja basem przestrzennoscia czy srednica bez urazy don111 ale po godzinnych kombinacjach na roznych amplitunerach od harmana po przez yamaha kazalem podlaczyc rowniez 797 yamahe

dno totalne bylem zalamany tym dzwiekiem !jak mozna delektowac sie takim drewnianym dzwiekiem obsluga salonu tlumaczyla sie nie wygrzaniem :) smiech na sali

chcialbym dodac rowniez ze bylem dzisiaj w tonsilu i monitory siesty zrobily na mnie wrazenie :) zaznaczam monitory male podstawkowe kolumny gdzie przestrzennoscia i dynamika wala te paradigmy na łeb . w salonie odsluchiwalem te paradigmy z doswiadczony kuzynek audiofilem maniakiem hifi i krecil głową jak sluchal tych kolumn typowe marketowe puszki

Monitory Siesta brzmią rewelacyjnie - spokojnie mogłyby kosztować dwa razy więcej, a i tak rozniosłyby większość podobnych konstrukcji konkurencji.

Monitory Premium grają "mniej audiofilsko", ale mają mocniejszą podstawę basową.

monitory premium tez sluchalem slabsza góre maja i to zdecydowanie jednak srednica mi sie wydawala mocniejsza jak w siestac a to ciekawe bo ten sam glosnik ! pewnie roznica twki w budowie monitorka juz wiem ze sieste monitory kupuje na sourundy i z daleka od tych paradigm ! naprawde momentalnie mi to przeszlo pewnie wersje studio referencyjne brzmia znakomicie ale te 9v5 to nie moge ich przezyc ze tak tandetnie to zabrzmialo

Ja, wybierając dwa lata temu monitory porównywałem bezpośrednio podstawkowe starsze, kosztujące około 1500zł Paradigm Monitor (chyba 3)z Premium Sat (Siest jeszcze wtedy nie było).

Brzmienie tych Paradigmów bardzo mi się podobało, ale Tonsile były prawie trzykrotnie tańsze - a prezentowały podobną klasę - wybór był prosty.

Siesty grają jeszcze lepiej.

Marcin - pewnie że bez urazy ale samo za siebie mówi "odsłuch na amplitunerach" (przede wszystkim te kolumny potrzebują prądu, o badziewnym brzmieniu nie wspominam), a z przyzwoitą Yamahą 797 zwyczajnie mogły się nie zgrać bo ta ma jasne i twarde brzmienie. Z tym niewygrzaniem to też po części prawda bo również na początku sam je określiłem jako "drewniany dźwięk" :D

Zwłaszcza w tej wersji v5 jest bardzo sztywne zawieszenie (wystarczy powiedzieć że na początku membramy praktycznie wogóle nie wychylały się i myślałem że coś jest z nimi nie tak)i potrzebują ok 3 tygodni intensywnego grania, pisałem o tym w "opiniach".

Jak tam również widać porównywałem te kolumny do ponad 10 innych odsłuchując na porządnym WZMACNIACZU i jakoś nie miałem ochoty na żadne z wymienionych (za wyjątkiem Bachów ale to już inna klasa cenowa)

Śmiech na sali to powinien być po Twoim poście.

Z tymi kolumnami to własnie tak jest, że początkowo grają słabo,

stwierdzenie "drewniany dźwięk" jest jak najbardziej trafne.

Ale jak pograją jakiś czas to dźwięk zmienia się nie do poznania.

U mnie zaczęły dobrze grać po ok. 2 miesiącach niezbyt częstego słuchania.

Więc nie pisz głupot bo akurat tym razem obsługa sklepu miała rację.

• 3 tygodnie później...

Słuchałem paradigmów na wzmacniaczu yamahy (stereo) u kolegi

Podobało mi się. Wydaje mi się że don111 ma rację.

No ale Każdy ma prawo wydawać pieniadze jak mu się podoba.

Szkoda że na sklepie nie mieli wygrzanych paradimgów może wtedy zmieniłbyś zdanie.

P.S

W KD wszystkie głośniki powinny być z jednej stajni i jednego miotu (serii)

Jak będziesz łączył różne firmy to ryzykujesz niespójność dzwięku.

Jeżeli lubisz muzykę (koncerty i pokrewne w DTS/DD 5.1) to już warto kupić wszystko z jednej rodziny.

Niedawno podłączyłem na póbę Paradigm Monitor 3 do amplitunera Yamahy RX-V 659, kilka dni póżniej do Denona 2307 i wcale nie zagrały. Kompletna klapa, brak dynamiki i wykopu. Te kolumny grają tylko ze wzmakami i to dobrymi. Pewnie wyższe modele Paradigm potrzebują jeszcze większych wzmacniaczy i stąd rozbieżne opinie co do dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.