Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz z twardym dyskiem - jaki?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś odtwarzacza cd do 1000zł do mojej słuchawkowej lampki i samych słuchawek, bo mój "duży" odtwarzacz nijak nie chce na raz obsługiwać RCA i XLR, interkonektów co chwila odpinać zamiaru nie mam. Jednak potem wpadłem na pomysł, że być może lepiej będzie zainwestować w coś, co zamiast napędu cd ma twardy dysk i przez USB/LAN można ładować do tego muzykę = nie ma jak to lenistwo. Z tym, że nie mogę trafić na nic ciekawego. Będę wdzięczny za pomoc.

Z drugiej strony niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie mp3 "śmierdzi" i ja osobiście nie lubię tego standardu. Na takowy dysk prawdopodobnie można wgrywać FLAC czy APE, które jednak zajmują znacznie więcej miejsca. Może jest jakieś cudo, które wspiera MPC? To moim zdaniem najlepszy format "na ucho" w stosunku jakości do objętości.

Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/42312-odtwarzacz-z-twardym-dyskiem-jaki/

PL

Chodzi Ci o takie cos poruszone w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Komputer plus do tego jakiś DAC to za dużo zachodu. Najlepszy by był dobrej klasy DAC zamknięty w fajnej obudowie, w środku poza nim twardy dysk, a obudowie jakiś prosty wyświetlacz i kilka przycisków do obsługi ustrojstwa, z tyłu USB do komunikacji z PC i RCA do podpięcia ustrojstwa pod wzmak. Z pecetem za dużo cudowania, a to jeszcze osobny DAC do tego, no i mały monitor potrzebny, mysz, klawiatura... fuj.

>Z drugiej strony niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie mp3 "śmierdzi" i ja osobiście nie

>lubię tego standardu. Na takowy dysk prawdopodobnie można wgrywać FLAC czy APE, które jednak zajmują

>znacznie więcej miejsca.

Czy obecnie objętość plików FLAC czy APE jest jakimkolwiek ograniczeniem? Dysk 750 GB kosztuje ok. 300 PLN, a upchniesz na nim ponad 3000 albumów.

P.L.

>Jakieś konkrety czy olać, bo taki wynalazek doesn't exist? :)

Doesn't exist. A za 1000 zł to już w ogóle zapomnij.

Jest sporo urządzeń odtwarzających pliki z dysku, ale zawsze coś z nimi nie tak: brak obsługi plików bezstratnych, brak trybu gapless, brak możliwości obsługi bez podłączonego monitora, wysoka cena itp. Wychodzi na to, że na w pełni funkcjonalne "all in one" przyjdzie jeszcze trochę poczekać.

No chyba, że zadowoli cię jakość dźwięku z iPoda - za 1000 zł kupisz takie coś z całkiem pojemnym dyskiem, a po wgraniu alternatywnego softu (Rockbox) cieszyć się będziesz świetną funkcjonalnością. iPod nie jest oczywiście jedynym urządzeniem, które może służyć za "mini music serwer".

Naczytałem się o:

Ukryta Zawartość

Lecz z tego co jest napisane w user guide cudo wymaga instalacji na komputerze jakiegoś softu dostępowego. Zatem prawdopodobnie squeezebox nie poradzi sobie z wykryciem typowego dysku sieciowego i muzyki na nim, bo niby jak na takim dysku zainstalować wspomniany software.

Ukryta Zawartość

Wszystko o squezeeboksie masz w wątku 40355. Wymaga oddzielnego komputera lub dysku sieciowego umożliwiającego uruchomienie oprogramowania. Lektura opisów zmagań jednego z użytkowników zniechęca mnie jednak do tego drugiego rozwiązania.

Teo, 7 Maj 2008, 16:42

>P.L.

>

>>Jakieś konkrety czy olać, bo taki wynalazek doesn't exist? :)

>

>Doesn't exist. A za 1000 zł to już w ogóle zapomnij.

Za 1200 się da. Squeezebox za 900, komp za 300 plus trochę czasu na skonfigurowanie. Jest FLAC, jest gapless, jest sterowanie bez monitora, jest wszystko. :)

Póki co nie widzę lepszego rozwiązania.

Snajper:

>Za 1200 się da. Squeezebox za 900, komp za 300

Założeniem było niekorzystanie z komputera, więc SB odpada. Prócz tego do zestawu z SB warto dodać DAC, no chyba że w systemie już taki jest (i ma wolne wejście).

Jeśli dopuszczamy migający w kącie lampkami komputer, to SB wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Ale jeśli nie potrzeba nam setek GB, to równie dobrze sprawi się sprzęt przenośny z wyjściem cyfrowym, używany do kupienia za kilkaset zł (iRiver, Archos, być może coś jeszcze). Pod pewnymi względami (np. pełna obsługa płyt zapisanych w formacie plik muzyczny & plik cue) przewyższa toto nawet SB ;)

Z tego, co wiem, SB nie ma problemów z obsługą CUE. Aczkolwiek sam z tego nie korzystałem, więc ręki sobie obciąć nie dam.

Tym niemniej zgadzam się z Tobą, że wersja minimum spokojnie może dać radę na jakimś iPodzie, czy czymś w tym stylu. Szczególnie jak się doda do tego ten transporcik Wadii. Rewelacyjna sprawa. :)

Z tego, co wiem, SB nie ma problemów z obsługą CUE. Aczkolwiek sam z tego nie korzystałem, więc ręki sobie obciąć nie dam.

Tym niemniej zgadzam się z Tobą, że wersja minimum spokojnie może dać radę na jakimś iPodzie, czy czymś w tym stylu. Szczególnie jak się doda do tego ten transporcik Wadii. Rewelacyjna sprawa. :)

Snajper:

>Z tego, co wiem, SB nie ma problemów z obsługą CUE.

Ale np. płynne przewijanie wtedy nie działa? Czy mi się wydaje?

>Tym niemniej zgadzam się z Tobą, że wersja minimum spokojnie może dać radę na jakimś iPodzie, czy

>czymś w tym stylu. Szczególnie jak się doda do tego ten transporcik Wadii. Rewelacyjna sprawa. :)

Optowałbym raczej za "czymś w tym stylu", niż za iPodem. "Coś w tym stylu" można potraktować alternatywnym softem Rockbox, który oferuje rewelacyjną funkcjonalność (ape, flac, cue, gapless i właściwie wszystko inne). Funkcjonalność iPoda bez Rockboksa jest "nieco" niższa, a po zmianie softu na nieoficjalny nie będzie współpracował z Wadią, nici więc z wyjścia cyfrowego.

Sam trafiłem na kilka informacji przypadkowo. Można poczytać i pokombinować.

Ogólnie idea jest taka by zrobić music serwer bez użycia komputera. Ewentualnie wykorzystać standard miniITX pasywnie chłodzony i w zasadzie o wielkości 10ciopaku płyt CDR.

Za 1200PLN się nie wyrobimy, ale za 1435PLN już tak.

Squeezebox Classic ~755 PLN

NAS Buffalo Linkstation Pro 500GB ~680 PLN ( z ceneo.pl)

Trochę informacji na ten temat jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę QNAP - producent bardzo dobrych i wydajnych NAS wspiera squeezbox:

Ukryta Zawartość

Konfiguracja nie powinna być chyba wielkim problemem bo wiele FAQ i informacji zawartych na forach powinno bardzo ułatwić sprawę. Trzeba tylko troszkę poszperać.

Tak mi się to spodobało, że sam pomyślę nad czymś takim. Czasem chce się posłuchać muzyczki z mp3 a ciągłe wpinanie kabla do laptopa mnie denerwuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4kowal, 8 Maj 2008, 21:02

>Konfiguracja nie powinna być chyba wielkim problemem bo wiele FAQ i informacji zawartych na forach

>powinno bardzo ułatwić sprawę. Trzeba tylko troszkę poszperać.

Hihihi... Poszukaj wpisów gutka o walkach z konfiguracją QNAP'a. Są w wątku o serwerze za 5k. :D

-> Snajper

"Hihihi... Poszukaj wpisów gutka o walkach z konfiguracją QNAP'a. Są w wątku o serwerze za 5k. :D"

Z całym szacunkiem dla gutekbulla'a, ale moim zdaniem on też nie jest bez winy :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.