Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman vs Accuphase - nowe integry

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Odwieczna konkurencja. Dwie firmy zapisane chlubnie w historii hifi. Nazwy - symbole. A jak wypadają w starciu ich nowe integry? Jak wypada 590ka Luxa w konfrontacji z E550ką Accu? A jak wzmaki w klasie AB? Różnice cenowe na korzyść Luxmana - ale jak z jakością, jak z dźwiękiem? Na Luxmanie z tylu napis "Made in Japan" - czy to znaczy to samo co "Made in Japan" w Accuphase?

;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/42285-luxman-vs-accuphase-nowe-integry/

Mam 590 ,na wzmaku pisze Japan ale na kartonie było Hong Kong /może tam pakowali ? :-) /.

Porównywałem bezpośrednio z Accu 450 ,lepiej "podpasował' mi dzwięk z Luxmana i dlatego

został u mnie. Podejrzewam,że 550 Accu chyba lepsza jest , przynajmniej tak twierdzi mój kolega

ale jego opinia jest subiektywna bo tak sie składa,że akurat ma tego wzmaka.

Testowałem integry Luxman L550 i Accuphase E308....Accuphase stoi do dziś gra poprostu ładniej.

CO CIEKAWE Accuphase E450 nie przypadł mi do gustu pomimo genialnych peanów w gazetach radiu i prasie:-)

Luxman i Accuophase kooperują ze sobą, chociaż są to dwie równorzędne firmy. Urządzenie pomimo podobnego design, charakterystycznych wychyłowych wskaźników, oferuję inne brzmienie. Są to urządzenia prezentujące bardzo wysoką klasę wykonania, niezawodności oraz dźwięku, wybór jednak w dużej mierze zależy od preferencji słuchacza, zastosowanych pozostałych elementów toru. Moim zdaniem trudnym wyborem jest klasa - czy mocniejsze AB czy słabasza klasa A. W tym przypadku i LUXMAN i ACCUPHASE dają nam wybór, chociaż w przypadku Accuphase klasa A kosztuje niestety więcej. Myślę jednak że nie można jednoznacznie ocenić wyższość jednej firmy nad drugą.

jlesien,moze byś napisał coś wiecej o różnicy w brzmieniu obu firm,na przykładzie obecnie produkowanych wzmacniaczy.Nie ukrywam,że jestem zainteresowany wzmacniaczem Luxman L-550A II .Cena do przełknięcia i ponoć nie gorszy od Accuphase E-450.

pozdrawiam.

Witam,

trudno jest porównać Accu E-450 i Luxmana L-550A II gdyż są to urządzenie o innej budowie oraz innym brzmieniu. Accu jest niezwykle mocny, potrafi oddać ponad 200W/kanał przy 4 omach. Luxman L-550A II natomiast to urządzenie pracujące w czystej klasie A, oferujące "tylko" 20W/kanał przy 4 omach, 40W/kanał przy omach. Za to jest to brzmienie moim zdaniem wyższej próby. Porównując obydwa wzmacniacze, Accu gra bardzo dynamicznie, mocno, dźwięk jest bliski, bezpośredni co przejawia się w niesamowitej namacalności wokalu, szeroka i głęboka scena. Luxman natomiast stara się przedstawić materiał tak, jak tego zapragnął realizator. Dźwięk jest bardziej słodki, znacznie bardziej neutralny, wzmacniacz nie próbuje na siłę zwiększyć dynamiki przekazu. Ogromny plus na korzyśc Luxmana przy słuchaniu klasyki - fortepian to miód dla naszych uszu.

Jest to oczywiście moja subiektywna ocena. Takie wrażenia można odnieść wyłącznie z kolumnami, które mają stosunkowo dużą skuteczność. W przypadku podłączenia kolumn o niskiej skuteczności, Luxman za sprawą niskiej mocny zacznie się gubić, do przekazu wkradnie się bałagan. Problem ten jednak występuje przy naprawdę trudnych kolumnach (np. AudioPhysic Scorpio było trudnym kompanem dla L-550). Jeśli posiadasz kolumny Harpia Atlas, są to kolumny o wysokiej impedancji i wysokiej skuteczności, dlatego zdecydowanie zwróć uwagę na wzmacniacz pracujący w klasie A czyli Luxman L-550A II lub Accuphase E-550.

Dokładnie te "tylko 20Watt"..w porównaniu do 200W z Accu robi cholerną różnicę..parafrazuja znaną reklamę.

Luxman postawił na wypróbowane sposoby z przed wielu ,wielu lat..któż z nas dzis nie pamieta legendarnych L525,L530,L535....tamate miały tylko po 15W...ale jakie 15 wat!!!

Dziś mamy to samo o klase lepiej wykonane..i elektrycznie i wizualnie.

jlesien,

Dziękuję tobie za odpowiedź.

Nasuwa się zarazem pytanie czy warto aż tyle dopłacać do Accuphase E-550 w stosunku do Luxmana L-550A II.Cena nowego Luxmana przez polskiego dystrybutora wydaje się bardzo sensownie wyceniona,jest niższa niż w Niemczech.No coż czas na odsłuchy.

Zwróć uwagę że Accuphase E-550 jest mocniejszy, jednak w Twojej sytuacji nie jest to najważaniejsze, dlatego dokładanie dobrych kilku tysięcy złotych moim zdaniem nie ma sensu.

Odsłuch jednak proponuję Ci zorganizować w Twoim pomieszczeniu na Twoich kolumnach, masz niezłe przewody, dobre zasilanie które w dużym stopniu będzie wpływało na ostateczną jakość.

• 2 lata później...

Zwróć uwagę że Accuphase E-550 jest mocniejszy, jednak w Twojej sytuacji nie jest to najważaniejsze, dlatego dokładanie dobrych kilku tysięcy złotych moim zdaniem nie ma sensu.

Odsłuch jednak proponuję Ci zorganizować w Twoim pomieszczeniu na Twoich kolumnach, masz niezłe przewody, dobre zasilanie które w dużym stopniu będzie wpływało na ostateczną jakość.

Mam do pana pytanie ,czy kolumny na głosnikach SCAN-SPEAKACH ,2,5 drożne o impedancji 4 ohm i efektywności 88 decybeli nie byłyby za trudne do wysterowania dla Luxmana L 550 A???I mam jeszcze jedno pytanie ,Który wzmacniacz Luxmana L 550 A czy L505 pana zdaniem gra ,brzmi lepiej -dziękuję za odpowiedź i ewentualne sugestie

Piotr

Mam do pana pytanie ,czy kolumny na głosnikach SCAN-SPEAKACH ,2,5 drożne o impedancji 4 ohm i efektywności 88 decybeli nie byłyby za trudne do wysterowania dla Luxmana L 550 A???I mam jeszcze jedno pytanie ,Który wzmacniacz Luxmana L 550 A czy L505 pana zdaniem gra ,brzmi lepiej -dziękuję za odpowiedź i ewentualne sugestie

23031970: odezwij się na PW. Może trochę Ci pomogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.