Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz do 4 tys porada

zwirek007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zamierzam wymienic czesc mojego zestawu stereo, mysle zeby zaczac od wzmacniacza.

Prosze szanownych grupowiczow o porade w wyborze dobrego wzmacniacza stereo.

Muzyka to glownie Jazz i smooth jazz.

Prosze o typy.

https://www.audiostereo.pl/topic/42264-dobry-wzmacniacz-do-4-tys-porada/
  • Redaktorzy

Zależy, z jakimi kolumnami ma to pracować. Jeśli z łatwiejszymi, typu Triangle, JBL, ESA Vivace czy Audio Academy Hyperion (wymieniam z tańszych), to warto spróbować jakiś wzmacniacz lampowy np. z Chin, najlepiej coś z pentod, Cayin powiedzmy. Jeśli kolumny trudniejsze, to bezpieczniej spróbować tranzystor lub hybrydę. Mój faworyt to SoundArt Jazz (trochę nad budżet, 4500 zł), ale jest jeszcze oczywiście Baltlab, Yamaha 2000, większy NAD albo coś z drugiej ręki, powiedzmy Electrocompaniet ECI 2 albo nawet 1, jak się uda. Jest spory wybór, również szczytowy model Cambridge Audio może być wart przesłuchania, mimo opinii, jakoby Cambridge były przereklamowane. Samo proces poszukiwania i odsłuchiwania kandydatów jest całkiem przyjemny.

krelle są osatnio na topie,

ale co ciekawie kilku nabywców z forum szybko wystawiło je na sprzedaż, co oczywiście nie musi oznaczać, że coś "nie gra", może to być dalsze gonienie "króliczka", i nie oznacza to, że to nie hi-end, rozmawiałem ostatnio z jednym z byłych użytkowników, który stwierdził, że krell to głównie świetny bas ale reszta mu nie podeszła - żeby było jasne to nie moja opinia, bo nie słuchałem.

Należy też uważać, gdzie była przeróbka zasilania na standardy UE (podobno kosztuje to 1500 zł w top hi-fi - stwierdził to sam Elberoth).

Witam,

napisz proszę jakie masz kolumny, w jak dużym pomieszczniu zestaw będzie pracował. Ponadto oprócz Twoich preferencji muzycznych napisz coś więcej na temat dźwięku jaki lubisz. Biorąc pod uwagę kwotę około 4 tys. zł. będzie trudność z zakupem dobrego wzmacniacza lampowego (szzególnie jeśli masz większe pomieszczenie albo wymagające kolumny) o przynajmniej średniej mocy. Z zasady renomowane urządzenie solidnie zbudowane to koszt około 6-8 tys. (Ayon, CARY, Unison Research, Jadis) albo więcej. Warto zwrócić uwagę natomiast na hybrydy lampowe takie jak VINCENT SV-233 lub tańszy model SV-226mkII. Urządzenie poza bardzo dobrym wykonaniem mają ogromne możliwości upgradu - najprostszy poprzez wymianę lamp. Jeśli jednak tylko lampa, zwróć uwagę na EDGARA, cena troszkę wyższa, jednak brzmienie naprawdę ciekawe.

Jeśli jednak wybór padłby na tranzystor, zwróć uwagę na wyższe modele NAD (C-372), Audiolab C8000S. Wybór jednak należy do Ciebie, jest bardzo dużo urządzeń na rynku, każde jednak ma swój charakter, który jedej osobie odpowiada, druga natomiast go nie zaakceptuje

Rozgladnij sie za elektronika quada, w przypadku tego typu muzyki o jakim wspomniales powinny Ci sie bardzo spodobac. Moze moglbys sie szarpnac na koncowke mocy 909 + poki co cd z regulowanym wyjsciem? W kazdym razie posluchaj jak mozesz (jesli nowe to koniecznie wygrzane).

Z używanych w okolicach 4000 znaleźć można (choć nie jest to łatwe) TacT M2150, TacT/Lyngdorf SDAI 2175.

Wzmacniacze te są cyfrowe, więc jest to zupełnie inna koncepcja od lampy i tranzystora. A brzmienie miodzio, zwłaszcza dół pasma ...

A skoro jesteśmy przy cyfrze można dodać też krajowe wzmacniacze Audiomatus.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Jak juz wspomnialem muzyka glownie Jazz i SmoothJazz. kolumny obecnie Monitor Audio RS6, pokoj to ok 25m2, troche kiepsko wytlumiony ale popracuje juz nad tym. CD Nad 542, okablowanie van den Hul First Ultimate i Wind II. Biore pod rozwage zmiane kolumn ale to juz okres pozniejszy

Panowie - jestem w lekkim szoku - tylo ostatnio slyszalem zlego na temat AS ze ludzie tu pisza nie na temat ze pyskowki itd., a tu prosze rzeczowa wymiana zdan - pieknie. Moze jednak jest nadzieje by dalo sie tu czasem cos sensownego poczytac.

Co do Krella 400 to jednak to chyba troche wecej niz 4 kzl - bardziej 6-7 tys.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Faktycznie fajny wątek się wytworzył i miło poczytać :-)

Ja bardzo żadko się odzywam na forum,ale tu aż nie mogę się powstrzymać

zwirek>>

Skoro zmieniasz swój system,a przynajmiej część jego elementów to oznacza zapewne,że coś Ci nie odpowiada w jego brzmieniu.Dlatego odpowiedz sobie na pytanie jaki dźwięk chcez uzyskać i zastanów się,czy oby napewno wymianę zaczynać od wzmacniacza.Czy nie lepiej rozpocząć poszukiwania wymarzonego dźwięku od lepszego źródła? C542 jest trochę nudny i nijaki.

Jeśli faktycznie chcesz zaczynać od wzmacniacza to też radziłbym spróbować wyższego NAD-a C372, no chyba że NAD Ci już obrzydł i masz ochotę na zupełną zmianę brzmienia.

pozdrawiam

kabaczek

najlepiej to jakbyś chociaż sprecyzował sobie kierunek - czy ma być raczej słodko i miekko, czy szybko i zadziornie. Bo gusta mogą się tak bardzo różnić czego ostatnio doświadczyłem. Osobiście nie cierpię suchych, twardych systemów. Drażnią mnie szorstkie tranzystory. CD Nada sprzedałem bardzo szybko - bo pomimo dużej poprawności był dla mnie nie do przyjęcia - ze względu na brak hmmm muzykalności czy jak to zwał;) - innym sie podoba. inny kolega natomiast tylko w takowej elektronice gustuje:) i tak się tu ostatnio troche spieramy o to - ale tak naprawde po prostu każdy z nas ma inną percepcję i wizję swojego hi-fi. prawie każdy wzmak tu polecany pewnie jest dobry dla jego właściela oczywiście:) poza tym sa różne systemy - i jakoś już wydaje mi się nieco bez sensu pytać o wzmak w oderwaniu od reszty rzeczy

panowie, nie mówcie hop:) zresztą jeden wątek....

>Seba78

zgadza sie, ale moze to byc troche mylace, trzeba byc dosc dobrze osluchanym z roznym dzwiekiem, sam sie na tym lapie, kilku znajomych rowniez, jedni chcieli szybki, analityczny dzwiek a zakochiwali sie w czyms odwrotnym iii na odwrot :-)

zwirek007

wybierając wzmacniacz cyfrowy w pełni (z wymienionych jest to TacT M2150) pozbawisz sie dylematów na temat cd i jego brzmienia na wyjściu analogowym. wszystko wtedy idzie po cyfrze. wystarczy dobry transport + dobre połączenie.

a w muzyce, którą wymieniłeś mój M2150 spisuje się wybornie...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

żwirek, jeżeli szukasz pieca,który ma wysterować praktycznie każde kolumny,mający zrównoważone brzmienie,grający pełnym zakresem przy cichym odsłuchu,z dużą głębią i sceną to zastanów się nad dussunem.Koszt ok 3tyś. a gra jak za przynajmniej dwa razy tyle.I wykonanie ,dobrze by było, żeby droższe konstrukcje były tak solidnie zrobione.

Ja bym polował na Krella 300i (ktoś ostatnio sprzedawał za 4500zł - może da się ponegocjować) lub Primare I30. Oba to bardzo solidne tranzystory. A jeżeli masz łatwe kolumny to dorzucił bym jeszcze Baltlaba.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam

Jeśli chodzi o Krelle, to musiałbyś żwirku007 przekroczyt nieco budżet. Żeby kupić 300i to moim zdaniem trzeba wyłożyć najmniej 5 tys. 400xi to już wydatek 6. Czy warto? Moim zdaniem tak, tylko pamiętaj, że to inaczej grające wzmaki. 400 to - w skrócie - precyzja, kontrola, szybkość, mikrodznamika, neutralność, ale barwowo i pod względem nasycenia może być troche sucho i beznamiętnie. 300i jest bardziej plastyczny, nasycony, muzykalniejszy, ma lepszą średnice. Żaden nie jest lepszy, po prostu nieco inna szkoła dzwięku.

Ciekawym wyborem może być zaproponowany przez Elba Primare z serii 30, ale tu na pewno będzie dość chłodno, czasami wręcz sterylnie, ale w zamian będziesz miał tak przestrzeńi głębię, że te Krelle będą mogły pójść na spacer...

A mój typjest jeszcze jeden - jakieś Musical Fidelity: A3, A3.2, A5. To już nie te zamulacze co starsze, dobra szczegółowość i rozdzielczość, dynamika na poziomie i to coś, co potrafią tylko MF a co tak trudno opisać: niesamowita namacalność, bezpośredniość dzwięku. A z kolumnami Monitor Audio mogą zagrać znakomicie. Wiem, bo kiedyś grałem na MF z Silverami.

Pozdrawiam Stempur

Musical fidelity A5 to dobre rozwiązanie, jak pisze kolega wyżej. Z drugiej ręki powinieneś za około 4,5 dostać, tylko że kłopot w tym że nikt tego nie sprzedaje, bynajmniej na razie. MOżne ewentualnie na ebayu spóbować poszukać.

Polecam moje kombo Talk 3.1 : 2x 150/8 ohm, 2 x 280/4 ohm,końcówka dual mono,preamp wraz modułem gramofonowym. Napędza każde kolumny, szybki, dynamiczny. Nie pili mnie mocno ,po prostu mam już 3 piece.

Również polecam kombinację pre+power. Oczywiście - używki. Możliwości jest bez liku...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Polecam Arcama FMJ A32, do kupienia na ebayu za ok. 3200-3400 zł, sam tyle zapłaciłem. Electrocompaniet ECI-1, o ile zaakceptujesz brak pilota i specyficzną stylistykę.

Albo faktycznie coś z pre-power, może Audiolab 8000 pre + końcówka? Słuchałem integry 8000s i brzmiało bardzo miło. Obawiam się tylko, czy swobodnie wysteruje twoje Monitor Audio, z moimi Dali 450 w 25m2 było trochę na styk, a przy wyższych poziomach głośności włączały się zabezpieczenia. No ale końcówka to co innego, większe zasilanie, 100W na kanał i zapewne lepsza wydajność prądowa. Ale jej nie słuchałem. Jeżeli tylko charakter dźwięku z integry został zachowany to może być miodzio, mimo że sprzęt wygląda niepozornie.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.