Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty Straight Wire ?!

Perkoz_1

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że czas się zbliża abym przeszedł następny stopień wtajemniczenia audiofilskiego i z serduszkiem podszedł do tematu interkonektów do mojej uroczej pary NAD C315BEE + Sony CDP-990 wspomaganej przez Kody AV 702 podłączone do wzmacniacza kablami Supra Classic 2 x 2,5 mm, proszę was o odpowiedź na mój dylemat - dlaczego w salonie audio w którym dokonuję zakupów, notorycznie i z uporem maniaka polecają do mojego zestawu tylko i wyłącznie interkonekty Straight Wire? Dylemat mój bierze się z tego, że nie dalej niż miesiąc temu przetestowałem na moim byłym już zestawie DVD Philips 763 SACD + amplituner Philips FR 984 interkonekty Straight Wire Musicable za 175 zł. oraz Tara Labs Prism 200A za 125 zł. i, delikatnie rzecz ujmując, nie powalił mnie wtedy żaden z tych kabli na kolana pomimo, iż np. ten kabel Tary dostał bardzo wysokie oceny w HiFI i Muzyka bodajże w numerze z lutego tego roku.

W necie niestety nie znalazłem autorytatywnych opinii na temat kabli Straight Wire. Może ktoś z was ma doświadczenia z kablami tej firmy? Na koniec podam tylko, że wymieniony powyżej mój zestaw w tej chwili podłączony jest zwykłymi Profigoldami z MediaMarkt za 64,00 zł. i jakoś to w miarę porządnie gra. Wiadomo też, że te moje 3 elementy preferują środek i dół pasma. Ale do wysokich tonów też nie mogę mieć większych uwag. Może tylko można by poprawić przestrzeń i stereofonię. Tylko jakimi interkonektami? Dlaczego w salonie audio uważają, że każdy Straight Wire będzie panaceum na prawdopodobne niedostatki dźwiękowe mojego sprzętu. Przecież mają też i Van Den Hula za 200 zł., kilka Qedów do 300 zł. oraz rózne Tary Labs i wiele innych.

Proszę bardzo o wszelkie opinie i doświadczenia odsłuchowe na temat kabli tej firmy a szczególnie modelu Straight Wire Musicable jako tego najbardziej dla mnie budżetowca polecanego w rzeczonym salonie audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/42248-interkonekty-straight-wire/

Straight Wire to bardzo dobre kable Interkonekty od modelu Encore II wzwyż miałem w swoim systemie na próbę wszystkie modele i żaden mnie nie rozczarował.Został Maestro II i jest ok.Głośnikowe od modelu Quartet i wyżej warto spróbować ja używam Octave II

Proponuje ci zrobić sobie kabelek na kablu Gotham sam mam i jest oki lub kupić z allegro (lub tez zrobic) Klotza. A tak naprawde masz kiepskie kolumny (takie jak ja) jak chcesz wydobyć wysokie zmień kondensator na MKP lub Jentzena koszt około 15 zł a poprawa powalająca na kolana (ale ja również wymieniłem okablowanie w kolumnach z drucików na jakies słabe kabelki 2X1,5mm miedziaki. POlecam te modyfikacje albo zmiana kolumn

Nie znam się na DIY ale swoje w życiu przesłuchałem. Kable SW są świetne, słuchałem kilku modeli i wszystkie są bardzo dobre. (mówię o kablach z poziomu 3 i 4) Sam posiadam SW Encore II(interkonekty) i Rhapsody S (głośnikowe). Ogółem mówiąc Kable SW charakteryzują się muzykalnością ciepłem i przestrzenią. Im wyższy model tym tej przestrzenności jest więcej. Przed SW miałem kilka kabli innych firm ale żaden nie dorównywał tym obecnym. Teraz wymieniam Encore na VIRTUOSO. To tak w skrócie o SW.

• 3 miesiące później...

Witaj Macieq71.Zastanawiam się nad wymianą przewodów głośnikowych na OCTAVE II bi-wire.Ciekaw jestem jaki system Posiadasz i czy nadal Używasz tych kabli?Jeżeli tak to proszę abyś Napisał mi o Swoich wrażeniach związanych ze słuchaniem muzyki.Z góry Dziękuję i Pozdrawiam

Perkoz_1, 3 Maj 2008, 17:34

>delikatnie rzecz ujmując, nie powalił mnie wtedy żaden z tych kabli na kolana pomimo, iż np. ten kabel Tary dostał bardzo wysokie oceny w HiFI i Muzyka bodajże w numerze z lutego tego roku.

A przyszło ci do głowy, że po prostu typ zastosowanego kabla w twoim zestawi nie ma żadnego znaczenia?

>Dlaczego w salonie audio uważają, że każdy Straight Wire będzie panaceum na

>prawdopodobne niedostatki dźwiękowe mojego sprzętu.

Jak np. wzmacniacz "obcina" ci górną część pasma... to na pewno zmiana kabla ci nie pomoże... tylko zmiana wzmacniacza.

ps. a polecają ci Straight Wire bo prawdopodobnie mają na nim największą marżę handlową albo dostają rabat lub premię pieniężna po przekroczeniu pewnego poziomu sprzedąży (wyrażonego kwotowo) ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.