Skocz do zawartości
IGNORED

jaki zestaw kolumn do kina do malego pok

marcinsz0

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bolantus

(Konto usunięte)

>jaki zestaw mozecie mi polecić do kina domowego do pokoju 12m2 ,zalezy >mi na małych rozmiarach kolumienek , dzwięk musi być dynamiczny i z >dobrym basem, cena zestawu z subwooferem do 2000 zł

Nie jestem znawcą ale dobry bas kłuci się trochę z małym wymiarem kolumn.

Z mojego doświadczenia aby uzyskać dobry bas powinny być kolumny podłogowe o rozm. min 80x20x25 cm

Jeśli koniecznie niechcesz podłogowych na przodzie to do kina wystarczą 4 małe podstawkowe np. Tannoy M1 + central ale sub już jest obowiązkowy żeby bas był donośny w trybie KD.

Ale sub niespecjalnie nadaje się do stereo a tutaj znów kłaniają się podłogowe kolumny w większej skrzynce.

Komplet kolumn do kina domowego z subem do 2000 zł to przychodzi mi

na myśl tylko Tonsil Fenix ew. podstawowe KODA.

"...Ale sub niespecjalnie nadaje się do stereo a tutaj znów kłaniają się podłogowe kolumny w większej skrzynce..."

Sprzeciw wyski sadzie. Ja mam dwa zestawy stereo i obydwa funkcjonuja z subem!!!

z małych kolumnienek satelitarnych to napewno basu nie będzie wogule ,a z podstawkowych bedzie prawie nie słyszalny więc podłogowe są najlepsze do uzyskania dobrego basu, a co do dynamiki to jest sprawka podobna nie bedzie to grało tak dynamicznie jak "normalne kolumny", sam doznałem takiego odczucia powiedzmy "szoku" jak przesiadłem się z plastikowych satelitek na pełnowymiarowe kolumny teraz to gra jak powinno a satelitki to tylko świsty i furkotanie więc dla mnie takie coś kompletnie nie pasuje a już o odsłuchu muzy na tym czymś to też będzie wielki problem,a jak nie masz miejsca i chcesz jakieś podstawkowe i je postawisz na stojakach to Ci tyle miejsca zajmie jak bys miał postawić podłogowe a tyły to sie przeciesz wiesza sam mam w 12m2 duzy zestaw KODY i jest wszystko spoko i tak mi sie udało ustawić kolumny że jest wszystko na swoim miejscu łącznie z wielkim subem:) no chyba że masz już bardzo ale to bardzo zagracony pokuj to kup te mikro kolumienki i ciesz sie mikro dzwiękiem:)

"kup te mikro kolumienki i ciesz sie mikro dzwiękiem:) "----- heheh ale sie uśmiałem z tego hasła ,ale faktycznie teraz tak myślę ze małe kolumienki bedą do dup... , w sumie zestaw kody by mi pasował ale tylne kolumny musiały bu być mniejsze albo raczej bardziej płytsze , i tu jest problem bo z przednimi nie ma problemu aby je ustawić ale tylko to wielki kłopot

z tych dwóch zdecydowanie Eltax. A co do rodzaju kolumn to w przypadku twojego pokoju, polecałbym raczej monitory na wszystkie kanały(tył, przód), nie koniecznie małe musi być złe. W 12 metrach absolutnie zbędne wydają się podłogówki, przedewszystkim ze wzg. na ustawienie (min. 50cm od ścian), dzwięk będzie zduszony, a basu może być za dużo. Jeżeli potrzebujesz kolumn bardzo małych to polecił bym "jaja" kef kht1005, tylko niestety zestaw kosztuje ponad 3tyś., ale za tą cene uzyskasz nieporównywalnie lepszy dzwięk niż z jakiś "marnych podłogówek". Ja wogóle jestem zdania że podłogówki tylko w przypadku gdy mamy więcej funduszy, w innym razie monitory w zupełności wystarczą, a to że z monitorów nie uzyskamy dobrego dzwięku należy traktować ze szczerym uśmiechem.

Pozdrawiam

pozdro

jesko mi nie chodziło o to czy dobry czy też gorszy dzwięk z monitorów tylko ja muwiłem o micro monitorach wielkość 25x15x15 więc dzwięk z takiego czegoś z przyczyn fizycznych będzie miał innych charakter niż podłogówka,a jeśli muwisz o monitorach większych to też się to nie sprawdza w małych pokojach bo gdzie to rozstawi?? chodzi mi o tylne kolumny skoro mają być 4 takie same więć jak jest problem z powieszeniem jakiegoś surronda kody wielkośći mini to jak powiesi duzego monitora?? więc w gre wchodzi jakiś porządny zestaw satelit + sub ja bym wybrał Kefy KHT 2005 ale cena jest kosmiczna bo design kosztuje jakość dzwieku napewno też albo coś bardziej przyziemnego czyli zestaw Tannoy FX za 1300zł na promocji.POZRDO:))))

Moim zdaniem bezwzglądu na to jaka półka cenowa, Eltax zawsze wygra z Kodą. A co do dzwięku to wiem że nie o to ci chodziło, zle mi się napisało chodziło mi o kiepski bas z monitorów.

MariuszO--->

Myśle że ten zestaw kefa kht1005 będzie naprawde dobrym wyborem musiałbyś co prawda dopłacić tyś. zł. ale w twoim przypadku to bardzo dobra inwestycja. Przedewszystkim problem ustawienia zniknie, po za tym jakość dżwięku jest ponoć zaskakująco dobra. Radził bym przesłuchać podejżewam że zarówno eltax jak i koda polegnie na placu boju :)

Pozdrawiam

ja Ci radze żebyś posuchał tych Kefów i zestawu Kody bo brzmienie będzie miało napewno inny charakter ale trzeba wziąść pod uwage że te "jajka" Kefa są ładnie wykonane i napewno duzo kasy trzeba było wydać żeby tak wyglądały,ale do modnych salonów rozmieścić i schować to spoko sprawka,

i dopłacić 1kzł to raczej dużo,więc mi się wydaje że sporo tej kasy w takich zestawikach idzie na dopieszczenie wyglądu więc z tego powodu wybrałem zestaw KODY:) bo ważne są parametry techniczne,ale to nie znaczy że ty masz tak zrobić ja tylko Cię informuje:)

P.S jesko ale tu jednak przesadzasz bo nie zgodze się z tym że KODA w cenie 2500 zł za zestaw 5 kolumn + sub przegra z takimi Eltaxami budżetowymi w tej cenie,bo suchałem takiego czegoś z suber atomic A-8 i porównywałem do Kody i brzmieniowo i w sprawach technicznych raczej przegrywało:) i nie przez to tak muwie że mam zestaw KODY bo miałem kupować Eltaxa,ale zrezygnowałem:)

P.S Ja wybrałem zestaw KODY poniewasz sugerowałem się nie tylko opiniami w gazetach czy necie bo mogą kłamać ale też na tym forum i czytałem posty więc jak opinie w gazetach i na forum się zgadzają to kupować a jeśli nie to odrzucać ,wszyscy KODE polecali w danym przedziale cenowym a inne nie polecali więc posuchałem i poruwnałem i jednak forumowicze mieli racje:) ale teraz wyczytuje że się chyba KODA wszystkim już znudziła i odradzają , a 2 miesiące temu były super więc jest różnie :) ale ja się nie przejmuje bo wiem że dobrze wybrałem:)POZDRO

wydaje mi sie ze ciekawa alternatywa moze byc taki mikro zestaw Tannox FX 5.1 bodajze - widzialem ostatnio ze dystrybutor EiC oferowal go ze sporym upustem - w cenie ok 1600 PLN. Do kina bedzie super.

Mi też się wydaję że do kina będzie dobry ten zestawik bo firmowy i nie taki drogi jak Kefy więc posuchaj ich i jak się podobają nie zastanawiaj się i biesz,subek ma 100 Watt a to ważne bo będzie czysto grał przy tym głosniku 20cm i satelitki swoje ważą i niezle grają jak na cene i swoje wymiary więc za tą kase to raczej może się opłacać ale przed kupnem to warto posuchać,a jesli chodzi o Kode to jak nie masz gdzie ustawić kolumn i wciskać byle gdzie to lepiej bedzie taki zestaw kupić i swobodnie poustawiać:) a nie kupować Kefów i tyle kasy wywalać praktycznie na podobny sprzęt:)

jesko ja wiem,że mogą inaczej grać ale to 3tyś kontra 1300 zł!!! więc mozliwe że jakieś tam ruznice będą ale napewno nie duże bo cena nigdy nie jest wyznacznikiem jakości!!!! a wydawać 3tyś na "takie coś" to raczej za dużo a w kinie takie Tannoye to napewno się dobrze spiszą

P.S Kefy w tych satelitkach maja podobno UNI-Q więc projektowanie takiego głosnika też sporo kasy pochłoneło więc co jest jakimś odkryciem technologicznym to nie znaczy że to się każdemu spodoba a płacić za takie bajery trzeba:)POZDRO

elfan umówmy się że uni-q to nie bajer tylko rodzaj budowania przetworników tzw. koncentryczny. A co do różnic to radze najpierw odsłuchać, podejżewam że szczena ci lekko opadnie :)

pozdro

Jesko---> nie musisz tumaczyć mi co to koncentryczne głośniki bo takie znam( samochodowe sa takie) ale te Kefa oprócz umieszczenia koncentrycznego czyli 2 głosniki w jednym, dodatkowo maja pewne nowinki techniczne sama nazwa UNI-Q daje do zrozumienia że to jakas nowa technika produkcji głosników bo takie coś już dawno wymyślono tylko nie stosowało się tego w kolumnach domowych tylko w głosnikach samochodowych:) więc Kef to wprowadził i zostało uznane za super pomysł,ale to ze tobie się podoba to rozwiazanie to nie znaczy że każdemu się spodoba,ale to moje osobiste zdanie,możesz się zgodzic lub nie ja tam stawiam na tradycyjne rozwiazania bo z tymi nowościam to nie wiadomo jak jest:)

P.S szczena mi raczej nie opadnie bo ja nienawidzie małych kolumienek satelitarnych a jajka Kefo takie są i jeszcze ten wygląd jak z kosmosu więc takie coś mnie nie podnieca:) i jeszcze ta cena taka jak głosniki czyli kosmiczna:) wolałbym już tradycyjne kolumienki Tannoya lub B&W :).POZDRO.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.