Skocz do zawartości
IGNORED

listwy cd.-gigawatt pf-2...enerr itd.

ptx

Rekomendowane odpowiedzi

którą z listew sieciowych do 3kz możecie polecić?

czy ktoś posiada gigawatta pf 2 jak wypada na tle konkurencji?obecnie używam listwy sieciowej sonusa olivy czy przejscie z niej na wyżej wymienione spowoduje dużą poprawę?

https://www.audiostereo.pl/topic/42116-listwy-cd-gigawatt-pf-2enerr-itd/

-> ptx

"obecnie używam listwy sieciowej sonusa olivy czy przejscie z niej na wyżej wymienione spowoduje dużą poprawę?"

A co Ci nie odpowiada w brzmieniu obecnej listwy? Jakie aspekty brzmieniowe chcesz mieć poprawione po zakupie? Jaką sygnaturę brzmieniową powinna mieć ta nowa listwa?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 29 Kwi 2008, 21:25

>-> ptx

>"obecnie używam listwy sieciowej sonusa olivy czy przejscie z niej na wyżej wymienione spowoduje

>dużą poprawę?"

>

>A co Ci nie odpowiada w brzmieniu obecnej listwy? Jakie aspekty brzmieniowe chcesz mieć poprawione

>po zakupie? Jaką sygnaturę brzmieniową powinna mieć ta nowa listwa?

sonus jest podobno dobry w swojej cenie ale można wnioskować iż przejście na lepsza listwa spowoduje poprawę wielu aspektach ( zasilenie w brew pozorom jest równie ważne) mój problem polega na tym iż nie wiem która wybrać (jaka jest w swojej klasie najlepsza lub tez jakie posiada cechy).

gigawat to chyba dawne PAL, jesli to te z tych najwyższych to warto.. enerr'a Powerstiation mialem jakiś czas i jest lepsza od SO, ja bym poczekał dołożył i kupił kondycjoner, ten PAL czy teraz Gigawat'a to dobry wybór aczkowliek drogo..

A mnie interesowałoby coś takiego:http://www.acar.fr/indus_protection.php,napisałem do polskiego oddziału Acar.Zobaczę co odpiszą.Przypuszczam,że powinno być taniej od naszych audiofilskich wynalazków.

Ja mam PF-2 Gigawatta, to najlepsza listwa z jaką ja miałem na razie do czynienia nawet w znacznie wyższym przedziale cenowym, ale nie będę się powtarzał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"czy ktoś posiada gigawatta pf 2 jak wypada na tle konkurencji?obecnie używam listwy sieciowej sonusa olivy czy przejście z niej na wyżej wymienione spowoduje dużą poprawę?"

Ale o co chodzi ........... ;-)

Wyżej ? to połóż na stołku ,to będziesz miał wyżej !?

Ja mam Supre - którą sobie rozkręciłem , pouczający widok ,normalna listwa jakich tysiące w przedziale ok. 50-150zł, trochę staranniej wykonana i to nie tyle w środku co z zewnątrz,

Czyli na pustą zwykła listwę sieciową (w środku to samo co w listwach tanich),fakt starannie wykonaną wydajemy ok 700zł ;-)

Był na forum watek ,poszukaj o listwach pala - poczytaj sobie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz cytat z tamtego wątku ;

"Witam,

wczoraj kupiłem u producenta listwę zasilającą Powerport SE (specjalna edycja). Jej koszt to 1250 PLN.

Po podłączeniu do niej sprzętu nie stwierdziłem żadnej różnicy w brzmieniu więc postanowiłem dowiedzieć się co jest w środku. O asystę poprosiłem mojego kolegę elektronika.

Po rozebraniu pudełka z metalowej blachy okazało się, że jest w nim pięć gniazd połączonych w najprostszty równoległy sposób linkami w izolacji z teflonu o przekroju około 2 mm2.

Poza tym znalazłem tam jeszcze niewielki kondensator zwierający kabel neutralny z kablem fazowym oraz niechlujnie przytwierdzony do kabli zasilających mały rdzeń ferromagnetyczny popularnie stosowany w kablach komputerowych i dwa bezpieczniki topikowe. Gdzie więc wymienione w poniższym cytacie producenta układy, filtry i systemy ?

"Unikalny system indywidualnego połączenia wyjściowych gniazd z gniazdem zasilającym zapewnia stałą i równomierną ekwipotencjalizację na każdym wyjściu listwy. Co najważniejsze listwa posiada szereg zabezpieczeń takich m.in jak: skuteczny filtr przeciwzakłóceniowy, filtr absorbcyjny, ogranicznik udarów i przepięć oraz bezpieczniki topikowe." Listwa ma znakomitą recenzję w jednym z najbardziej popularnych czasopism audiofilskich w kraju oraz dobre opinie użytkowników. Dalej w opisie producenta czytamy :

"Poprawa następuje szczególnie w brzmieniu tonów średnich, kontroli i sprężystości basu oraz detaliczności i przestrzenności odtwarzanych utworów."

Uważam,że niemożliwym jest aby jeden mały kondensatorek i pierscień ferromagnetyczny ( za 5-10 PL)

poprawiał dźwięk w urządzeniach w których prąd podlega skomplikowanej obróbce w transformatorach, układach prostowniczych i stabilizujących. I o ile nie kwestionuje wpływu zasilania na brzmienie urządzeń to uważam,że tak proste urządzenie włączone w skomplikowany tor zasilania podlegajacy setkom czynników nie jest w stanie słyszalny wpłynąć na jakość dźwięku jeżeli w ogóle jest w stanie wpłynąć na cokolwiek. Przecież prawie każdy sprze wyposażony jest we własne zabezpieczenia topikowe i to częstokroć podzielone na sekcje. Jaki jest więc sens stosowania listw ?

Czyżby kolejna magiczna skrzynka ?"

ten pf -2 to strasznie pusty jest w środku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ptx=>

za 2500 !! Nie rozśmieszaj mnie ;-)Zajrzyj do CD ,wzmaka za 2500zł ;-)

Te pieniądze władowane obojętnie w którykolwiek element twojego toru ,typu kolumny ,wzmak... da zdecydowanie większa zmianę w dźwięku - idę o zakład !!

Zrób sobie test ,kup 5 tanich listw - zapewniam cię każda w odsłuchu wypadnie inaczej ;-)

Ja nie pisałem tego złośliwie - proszę mnie źle nie zrozumieć !

Mój wzmak jest podłączony do .... gniazdka w ścianie ! A mam Suprę i Heliona ;-)

Mam znajomego audiofila , nie udziela się na forum - nie ma netu.

Ma za to chopla na punkcie sieciowek , sprzęt jego kręcił się na poziomie Cambridga ,tej starszej wersji za ok. 1500-2000zł , kolumny Dynaudio - monitory 42.

I cały czas szły inwestycje w kable sieciowe i IC i wychwytywanie zmian !?

Żeby choć połowę tej sumy władował we wzmacniacz czy kolumny to byłaby inna półka systemu - innej klasy dźwięk, a tak to sieciówki ... panie !

I do mnie słuchaj, słuchaj inaczej gra ... ;-) Można i tak ,to w końcu jego pieniądze ;-)

Wielu z nas potrzebuje uzasadnienia - potwierdzenia swoich decyzji , jakby ogólnej aprobat na swój zakup ,

szczególnie na poziomie 2500zł za listwę (czytaj przedłużacz;-) czy sieciówki .

Coś w tym jest powiedzmy delikatnie dziwnego ;-) Wim bo sam kupowałem ;-)

Ale przeszło mi - wyleczyłem się i teraz z uśmiechem patrzę jak inni to przechodzą .

=> gutekbull

Chociaż są czasami ustrojstwa, które zadziwiają :

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy mój CD Majik tak na to tylko zareagował, czyw szystkie CD-eki tak na to reagują, ale nie chce się wierzyć.....

Ukryta Zawartość

>=> gutekbull

ja wcale nie neguje twoich opinii ale na razie jestem na etapie słyszenia sieciowek i IC czyli zaliczam sie do grupy zwanej czasem "zloto uchymi".gdybym ich nie słyszał to bym w to nie wchodził,fajnie by było gdybym tak jak ty byl na etapie nie słyszenia dodatków typu ic.sieciowki itd. byłby wtedy bogatszy i nie zawracał sobie głowy tymi rzeczami...

myślę ze listwę tez usłyszę bo sonus wniósł bardzo wiele do mojego systemu.na słuchawkach wszystkie te dodatki są moim zdaniem bardziej wychwytywalne niż na kolumnach.

Wydaje mi się, że jak na listwę sieciową, to ten Gigawatt i tak zawiera multum części. Rozbierzcie sobie listwę Fadela @ 4k zł. Albo "kondycjoner" Shunyata Hydra model 6 @ 6000zł ... to dopiero się uśmiejecie.

Osobiście listem nie używam (lepiej IMO zainwestować w dedykowane linie + kilka gniazdek obok siebie w ścianie), ale gdybym musiał, to ten wynalazek Gigawatta na pewno brał bym pod uwagę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Akurat wpisuję się pod postem Elb'a, który podkreślił "multum" elementów w listwie PF-2, ale mój wpis nie odnosi się do zdania Elb'a. Zerknąłem sobie wcześniej na AH do tego wątku i przyjrzałem się tej listwie. Jeśli za "multum" uważa się dwa MOV po 3 zł z kondem i filtr na małym ferrycie, a to wszystko za zabezpieczenie przepięciowe z filtracją zakłóceń, no cóż: jeśli ktoś ma do wydania 2500 zł na rozgałęziacz i wydaje te grosze (dla siebie) mając pełnię satysfakcji, to z pewnością warte jest to uciszenia jego kompleksów małego wacka. Wolę to i jego późniejszą ekstazę na forum, niż ewentualną frustrację zakończoną rzezią z 9 mm w szkole, czy metrze.

gutekbull, wiesz, czasami mnie ponosi i puszczam jakąś szpilę. Jednak dochodzę do wniosku, że wtrącam się w kwestię wiary, a to już może podpadać pod odpowiedni paragraf:) Co jak co, ale z wiary nie wolno sobie robić jaj. Niech więc sobie każdy wierzy w co chce, a najlepiej w sieciówkę za 10 kzł.

Ja bym wolał tę kasę wydać na Ewę, nieludzkiej słodkości istotkę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

stereo ok, ale jak dla mnie jednak zbytnio rozbudowana scena ;-),

wznowiłem ten temat, bo zastanawiam się nad zakupen kondycjonera sieciowego Power Audio Laboratories Powerac v2.1 (to zdaje się stare wcielenie Gigawatt) i mam pytanie czy wydatek rzędu 1,3k może przełożyć się na lepsze brzmienie systemu i przede wszystkim doładowanie 'powera' do mojego piecyka (Alabaster)...dodam, że sieciówkami za mocno się nie bawiłem, a te które mam (Argentum, Bartek1) mają znacznie większy wpływ na cd niż wzmaka...pozdr,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.